FINNAIRIN LAKOSTA…

Mistä lähtien on voimassa, että  jollakin käräjä-oikeudella mahdollisuus määrätä lakkoilijat menemään takaisin töihin? Lakkohan ei ollut mitenkään yhteiskunnalle vaarallinen!

Mielestäni käräjäoikeus voi ottaa kantaa ainoastaan siihen, onko lakko lain vastainen.

Olisiko aihetta nostaa syyte tätä työnantajan kantaa puolustavaa käräjä-oikeutta vastaan? Ovatko raastuvan jäsenet lakikirjojensa tasalla…?

Minullakin on käsitys, että lakko-oikeus on perustuslaissa turvattu. Eikö näin ole…?

Lue lisää:

Helsingin Sanomien artikkeli.

16 kommenttia artikkeliin “FINNAIRIN LAKOSTA…”
 1. Leo Leppänen sanoo:

  Moro Tapsa!

  Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomari Timo Jääskeläinen määräsi eilen (keskiviikkona) turvaamistoimena seitsemälle ammattiliitolle Finnairin vaatimuksesta 400 000 euron uhkasakon eli yhteensä 2,8 miljoonan euron uhkasakot. Tuomari teki alkeellisia virheitä. Käräjäoikeus ei saa puuttua perusoikeuksiin kuuluvan yleisen lakko-oikeuden käyttöön. Tällaiset asiat kuuluvat työtuomioistuimelle. Tuomari ei edes kuullut ammattiliittoja. Kaiken kukkuraksi päätöksestä puuttuvat kunnolliset perustelut.

  Työehtosopimuslain mukaisen hyvityssakon enimmäismäärä on 29 500 euroa, kun ammattiliitto tuomitaan laittoman lakon johdosta. Siksi yli 10-kertaisen uhkasakon määrääminen liitolle ei ole tästä maailmasta.

 2. AnttiPantti sanoo:

  Näin sen homman pitääkin toimia. Lakkoilkaa nyt vielä tämäkin ala ulos Suomesta niin hyvin menee!

 3. Silvon Tapsa sanoo:

  Tere, Leo! Jos noin ovat asiat, silloinhan tuomio-istuimen jäsenet ovat syyllistyneet vakavaan virka-virheeseen. Mahtavatko selviävän ilman seuraamuksia? Siinä tapauksessa ovat asiat hyvin huonossa mallissa!
  Periaatteellisissa asioissa voi ammattiyhdistys-liike viedä asian työtuomio-istuimen tulkittavaksi. Oletan, että sellainen on Suomessakin. Täällä Ruotsissa on sitä vastaava ”Arbetsdomstolen” (AD)…
  Ja jos käräjäoikeuden tuomio on Perustuslain vastainen, on se todellakin pantava kyseenalaiseksi, ja asianomaiset tuomioistuimen jäsenet saatava vastuuseen.
  Eilisillan suomenkielisissä SVT:n uutisissa ehkä Sinullekin mielenkiintoista? Ei kylläkään mitään uutta, mutta näet ehkä asiat hieman ”rapakon takaisesta” perspektiivistä…
  http://www.svtplay.se/uutiset
  On meillä ”topakka” presidentti! Ei välttele vaikeitakaan kysymyksiä, vaan ottaa ne heti esille kättelyssä. Ripittää siellä sitä venäjän armeijan edustajaa, ja tekee selväksi miten Suomessa toimitaan…
  Lisäksi uutisissa spekuloidaan Suomen Keskustan puheenjohtaja-vaali asetelmaa.
  Terveisin! Tapsa

 4. Silvon Tapsa sanoo:

  AnttiPantille: Näin on! Tämä vaara on aina olemassa. Toivottavasti on kuitenkin, ennen lakkoon ryhtymistä, tehty jonkinlainen riski-analyysi, jossa nämä asiat on otettu huomioon.
  Minulla ei ole minkäänlaista käsitystä, eikä ole aihetta ruveta arvioimaan, kuinka ”oikeudetut” vaatimukset lakon aloittaneilla teknisillä toimihenkilöillä on.

 5. Leo Leppänen sanoo:

  Tänään (8.6) huomasin lehdistä, että työoikeuden auktoriteeteistä professori Seppo Koskinen edustaa kantaa, jonka mukaan käräjäoikeudella on oikeus asettaa tällaisissa tapauksissa turvaamistoimena uhkasakko. Hän ei kuitenkaan lausunut mitään, tapahtuiko sakon asettaminen laillisessa järjestyksessä.

  Kyseessä on lakien (ja ehkä myös Suomea velvoittavien EU-normien) tulkitseminen. Käräjätuomari ei tehnyt virkavirhettä. Mikään taho ei ole esittänyt siitä edes väitettä. Varmaan joku asianosaisista hakee tuomion purkua korkeimmalta oikeudelta. Silloin selviää, oliko tuomio perustuslain ja muiden normien vastainen.

  Tyttäreni on Elinkeinoelämän keskusliitossa työ- ja sosiaalilainsäädännön asiantuntijajuristi. Keskustelen hänen kanssa tuomiosta ja sen synnyttämästä työmarkkinahässäkästä lähiaikoina.

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Ymmärtääkseni lakko oli ns laiton lakko. Työntekijäpuolikin sen myönsi. Sopimukset ovat voimassa ja tällöin myös työrauha. Asiantuntijoilta tulee lausuntoja aina näissä tapauksissa, koska haluavat päteä. Totuus asiassa tulee korkeammalta oikeusasteelta ja siihen tyytyminen.

 7. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tämäkin vielä. Kuljetusalan liitot suunnittelevat tukitoimia. Voi hyvänen aika. Suomi elää viennistä, jos se tyrehtyy voi tapahtua hirveitä. Kansainvälisesti tehdään samoja ”nippeleitä ja romppeita” lähes kaikkialla. Kun lamasta johtuen kaikki pitävät varastonsa pieninä, jo signaali siitä, että Suomesta voi tulla ongelmia johtaa tilaukset muualle. Kun rekkakuskit pesevät toistensa autoja-laivat levettyvät satamissa. Tämähän on tietysti mannaa liitojen johdolle-ikipalkka-jos ei tee Rätyjä. Olen itse vientiteollisuuden työläinen-siksi purkaus. Ei ulkomaalaisomisteiset yritykset katso tätä hyvällä.

 8. Silvon Tapsa sanoo:

  Lauri Kivimäki: Kiitos selvennyksestäsi! Mistään kun en ole saanut informaatiota, että lakko olisi ollut laiton!
  Tämä tietohan muuttaa täydellisesti perusteet kirjoitukseeni!
  Itsellänikin oli ajatus, että kunhan vaan eivät lakkoilemalla sahaa sitä tunnettua oksaa oman itsensä alta. Viittasinkin jo peitetysti tuohon mahdollisuuteen vastatessani AnttiPantin kommenttiin…
  Finnairin palveluksessa olevilla pitäisi nyt olla ”jäitä hatussa”!
  Rakentava yhteistyö ja kommunikaatio Finnairin johdon ja henkilöstön välillä taitaa olla aika vähäistä. Kova kovaa vastaan tuntuu olevan se ainoa dialogi…
  Mieleeni muistuu taannoinen pilottien lakko…

 9. Leo Leppänen sanoo:

  Suomessa on erittäin vakiintunut käytäntö, miten lakot selvitetään. Nyt joku huippujuristi keksi siihen uuden elementin eli käräjäoikeudesta haettavan uhkasakon. Epäilen, että Finnair valmisteli jutun työnantajärjestönsä kanssa.

  Finnairin hallitus ja toimitusjohtaja ovat töpeksineet viime vuosina jatkuvasti. Yhtiön ei olisi kannattanut ryhtyä kokeilemaan kepillä jäätä. Ennakkotapauksen hankkiminen olisi ollut viisasta antaa jonkun muun hoidettavaksi. Nyt Finnair on tässäkin asiassa mediassa huonossa valossa vuosikaudet.

  Suomessa on liikaa laittomia lakkoja. Ne ovat hieman vähentyneet viime aikoina. Työnantajienkin pitää katsoa peiliiin, miksi meillä on näin paljon lakkoja. Taustaksi kadun tallaajien on syytä tiedostaa, että työsuhteiden päättäminen Suomessa on työnantajille hyvin edullista, kun asiaa verrataan eurooppalaisiin kilpailijamaihin. Tämä laittaa helposti dollarin kuvat silmiin ja samalla neuvotteluproseissa unohtuu inhimillisyys.

  On entisen Neuvostoliiton meininkiä, jos käräjätuomareille annetaan uhkasakoilla oikeus pakottaa työntekijät ja toimihenkilöt irrottamaan perseet penkistä, kun he kokevat, että oikeuksia on loukattu pahasti. Työtuomioistuin on perustettu mm. lakkojen jälkiselvittelyjä varten. Tähän ei tarvita käräjätuomareita, jotka eivät ole yleensä työoikeuden, työehtosopimusten, lakkojen ja työmarkkinoiden toimintatapojen asiantuntijoita. Näihin asioihin perehtyneitä juristeja on vähän.

  Kuljetusalan (mahdolliset) tukilakot olisi vältetty, jos ennakkotapauksen hakijaksi olisi valittu joku vähäisempi tapaus sekä Suomen viennin ja imagon kannalta merkityksetön yhtiö.

 10. Lauri Kivimäki sanoo:

  Leo Leppäselle sen verran. Koskahan Suomessa ei olisi ollut niin. että työnantajan juristit olisivat miettineet asiat hieman perusteellisemmin kuin vastapuoli. Se on vähän kuin rikollisuus-rosvot on aina poliisien edellä.Vrt talousrikollisuus. Katsoin taannoin Myllykosken paperitehtaan alasajodokumentin.Siinä jälkiviisasteltiin siitä kuinka pennien ja senttien sijaan olisi kannattanut keskittyä irtisanomissuojaan. Devalvaatiosuomi sokaisi työntekijäpäättäjät. Saksassa irtisanomissuoja on kuulemma työvuodet x kuukausipalkka. Max 170.000 . Elä siinä sitten EuroSuomessa. Vapise Outokumpu.

 11. Silvon Tapsa sanoo:

  Suomessa on ehkä traditionaalisesti tapana ajatella, että mitään ei saada neuvottelemalla. Historiallisestikin ovat vastakohdat jyrkemmät työntekijöiden ja työnantajien välillä.

  Koin todellisen ”kulttuuri-shokin” muutettuani Ruotsiin vuonna 1966. Lukiessani monista ja kovista työehtosopimus-neuvotteluista siellä kotimaassani, muodostui minulle silloin käsitys, että Suomen työnatajat olivat paljon ”mustempia” täkäläisiin verrattuna.
  Tosin olen moneen kertaan kaivannut suomalaista käytäntöä, jolloin työnantajalta sai suoran vastauksen…oli se sitten kyllä tai ei. Täällä sitä väsyi monet kerrat, kun sitä vastauksen antoa vain pitkitettiin ja pitkitettiin, ja neuvoteltiin ja neuvoteltiin…

  Varmaan minunkin jyrkkä katsantokantani perustui kokemuksiini ja muistoihin aina 50-luvun suurlakosta lähtien. Kuinka kovia otteita käytettiin sen ajan työmarkkinoilla. Muistan, kuinka hyvää palkkaa isäni ansaitsi ollessaan töissä rakennuksilla.
  Betonilaudoittajan työ oli raskasta, mutta kommunisti-johtoinen Rakennustyöläisten Liitto (muistaaksen Aarne Saarinen etunenässä) piti huolen liittonsa jäsenien eduista.

  Vielä monenkaan vuoden jälkeenkään en pystynyt vertailemaan omaa metalli-miehen palkkaani siihen, jota isälleni maksettiin jo aikoja sitten. Vasta Ruotsiin muutettuani aloin päästä suunnilleen samoihin tasoihin…

  Viimeiset kolmekymmentä vuotta veturin-kuljettajana, aina eläkkeelle siirtymiseen asti, nautin kohtalaisen suuristakin palkka-eduista.

  Kerran olen minäkin osallistunut villiin (siis laittomaan?) lakkoon. Silloin osoitimme myös mieltämme omaa ammatti-liittoamme vastaan. Puolustimme silloin eläke-iän säilyttämistä edelleen samana, vapaaehtoisena vuoden 60 ja 63 välillä.
  Minun kohdallani se pysyi entisellään (siis 63:ssa vuodessa), mutta tämän päivän uusilla veturinkuljettajilla se on 65 vuotta .

  No…tässä oli minun tarinaani! Teille, siellä Hämeessä, toivon aurinkoista säätä, kun lähdette tutustumaan Iittalan Lasimäen tapahtumiin, ja seuraamaan jännittävää lasinpuhallus-kilpailua!
  http://www.iittalanlasimaki.fi/index.php?sivu=35681&kappale%5B35173%5D%5Boksa_nr%5D=35655&kappale%5B35173%5D%5Bnr%5D=56822

 12. Silvon Tapsa sanoo:

  Leo leppäselle:
  Tässä lehden ”Talous Elämä” kirjoitus taannoisen Finnairin piloottilakon taustoista, ja Finnairin johdon käyttäytymisestä sen yhteydessä!
  http://www.talouselama.fi/uutiset/lentajien+kiitotie+nousee+pystyyn/a2068837
  Nythän on toki suurin osa sen aikaisesta johtoportaasta uudistettu!
  Terv! Tapsa

 13. Leo Leppänen sanoo:

  Olen kommentoinut vain Tapsa Silvon 7.6 esille nostamaa asiaa eli käräjätuomari Timo Jääskeläisen päätöstä. En aio osallistua sivuraiteelle lipsuneeseen keskusteluun, eikä minua kannata edes houkutella siihen. Jätän siis muiden ruodittavaksi mm. työnantajien juristien kyvyt, Myllykosken paperitehtaan riidat, devalvaatiosokeuden, paperityöntekijöiden ahneuden ja liikennelentäjien lakkojen järkevyyden. Nämä asiat eivät liity edes hyvällä tahdolla ammattiliitoille nyt tuomittuun 2,8 miljoonan euron uhkasakkoihin.

 14. Silvon Tapsa sanoo:

  Leo, Joo…alkuperäinen asia ”rönsyilee” taas!
  Tuon viimeisimmän kommenttini panin vain vahvistukseksi toteamuksellesi Finnairin johdon töppöilystä kautta aikojen! Siinä varmaan osasyy näihin lukuisiin konflikteihin yhtiön sisällä…ei puhalleta samaan hiileen!

 15. Leo Leppänen sanoo:

  Vielä vähäsen Tapsan blogikirjoituksen pääasiasta:

  Perinteinen lain tulkinta – jopa opiskeluajoistani eli 1960-luvulta lähtien – on ollut, että työtaistelun laillisuuden arviointi ei kuulu käräjäoikeudelle vaan työtuomioistuille. Finnair sai Helsingin käräjäoikeudelta peräti yhdessä vuorokaudessa uhkasakosta päätöksen laittoman lakon estämiseksi. Ammattiliitto Pro jätti torstaina (7.6) samaan paikkaan hakemuksen, jolla se pyysi yhtiölle annetun päätöksen kumoamista. Käräjäoikeus ei ollut yhtä ripeä Pron hakemuksen johdosta.

  SAK vaatii lähiaikoina eduskunnan oikeusasiamiestä tutkimaan, toimiko käräjäoikeus oikein myöntäessään turvaamistoimia.

  Ammattiliitto peruutti Finnairin teknisen henkilöstön lakon uhkasakon määräämisen jälkeen. Uuteen lakkoon ryhtymistä tuskin enää edes harkitaan, vaikka käräjäoikeus kumoaisi päätöksensä ensi viikolla.

  Työoikeuden huippujuristeilla on tässä keississä hyväpalkkaista työtä vuosikausiksi!

 16. Silvon Tapsa sanoo:

  Kiitos perinpohjaisesta selvityksestä!
  Itse en noin tarkkaan ollut asian kaikista käänteistä perillä. Ihmettelyäni, joka sai minut kirjoittamaan blogi-sivulleni, aiheutti juuri tuo käräjäoikeuden väliin-tulo…en ole moisesta ennen kuullut!

  Asia selvä… nyt on mieltäni alkanut askarruttaa tämä Keskustan n.s. ”uudistumis-prosessi”! Vaikka näin kaukana olenkin asioista, en näe siinä mitään uudistumista. Kuulin radiosta, että sama ”falangi”, joka oli Kiviniemenkin takana, on saanut haluamansa puheenjohtajan!

  Mutta, se on taas toinen juttu…

  Mukavaa sunnuntaita, Leo!

Jätä kommentti

css.php