YHDESTOISTA VITSAUS

  Raamatun Vanhassa Testamentissa mainitut Egyptiä vaivanneet kymmenen vitsausta, ovat nyt saaneet seurakseen yhdennentoista. Se ei kylläkään koettele egyptiläisiä, vaan on meille täällä pohjoisessa jokapäiväistä riesaa.

  Kyseessä ovat espanjalaiset siru-etanat, joita myös tappaja-etanoiksi (mördar-sniglar i Sverige) kutsutaan. Ehkä osittain sen vuoksi, että ne syövät melkein kaikkea, jopa kuolleita laji-tovereitaan.

  Luin tänään netistä, kuinka ne ovat suurin joukoin levittäytyneet m.m. Riihimäen alueelle. Ja levittäytyminen ei todellakaan edisty etanan-vauhdilla, vaan sitä nopeutamme me ihmiset itse.

  Minulla on tämä kesä ensimmäinen, jolloin todella olen itse saanut niitä vastaan kamppailla. Se, mikä tässä eniten kauhistuttaa, on niiden räjähdysmäisen agressiivinen lisääntymisvauhti. Puutarha-saksilla varustettuna, on tapanani käydä niin aamuisin kuin iltaisinkin etana-jahdissa. Useita kymmeniä niitä ”huonompinakin” päivänä löytyy.

  Nyt olen saanut vinkin, että kalkki voisi olla hyvä barriääri estämään niiden siirtymistä paikkoihin, joissa ne voisivat tehdä erikoisen paljon tuhoja.

  Aamupäivällä (18.7.) oli Radio Hämeessä oikein etana-teema. Siellä kovasti yritettiin selvittää eroja siru- ja esim. ukko-etanan välillä. Ukkoetanan kun lasketaan olevan harmittomampi laji. Kovin vaikeata se oli, johtuen samankin lajin edustajien erilaisista värivivahteista. Yhtä vaikeaa, kuin yrittää selvittää ero syötävän herkkusienen ja myrkyllisen valkean kärpässienen välillä… epävarmaksihan siinä jää.

  Koska ukko-etanalla voi olla raita selässä, se voi olla ”pantteri”-täplikäs y.m. on minulla ikioma teoria: etanat, joilla ei ole minkäänlaisia kuvioita, ovat tasaisen ruskeita ja esiintyvät hyvin runsaslukuisina…silloin on kyse tappaja-etanoista! Joten ”nirri pois vaan…”!!!

Jätä kommentti

css.php