ENTINEN JA NYKYINEN IITTALA

  Ensinnäkin: Tuhannet Kiitokset Heikki Koskelalle vaivan näöstä, tehdessäsi minulle DVD-kopion Sotainvaliidien keräyksestä v. 1961!
  Paljon oli tuttua maisemaa…rakennuksia, kauppoja y.m. joista useita ei enää tänä päivänä ole, muuta kuin hämärissä muistoissa. Tunnistinhan niistä useimmat, esim. ”työväen kaupan” Osuusliike Hämeen (tiskin takana myymälän-hoitaja Salin), Etelä-Hämeen Osuusliike (EHO), jota ”aatteen miehet” karttoivat. Mukana videolla myös Häsän ”lyhyt-tavara”, Värtelän kauppa, Hakala, Kantola, Jalovaaran kirjakauppa, ja paljon muita.
  Avokätisistä, keräykseen lahjoittavista, maanviljelijöistä en tähän hätään tunnistanut ketään. En juuri silloinkaan monta heistä tuntenut. Ainoita olivat esim. Ryypön Viljami, jonka maito-reen jalaksilla sain usein talvisin kyydin Janhasta (jossa silloin aikoinaan 50-luvulla asuimme), aina meijerille saakka. Ryyppöjen ”takana” oli vielä Ekholmin tila, joiden poikien Simon ja Sepon kanssa yhteistä Janhan tietä kuljimme.
  Sitten olivat tuttuja vielä Hilja ja Aarne Rämö. Rämöltä aina iltaisin, polkua myöten, kipaisimme hakemaan maitoa maitohinkki kädessä.
  Myöhemmällä iällä muodostuivat lukuisat Iittalan baarit enemmän tärkeiksi. Olihan siellä silloin valittavaa: Läpi yön avoinna oleva Esson Baari, ”maailman-kuuluisine” kinkku-voileipineen. Siellä oli mukava aamu-yöstä piristää olotilaansa.
  Iittalan keskustassa oli Lillin Baari, jossa usein ”miehekkäästi” litkittiin ”rapa-kaljaa”!
  Lauantai-iltojen absoluuttinen kokoontumis-paikka oli Raitasen kuppila. Siellä illan ensimmäiset ”lanttingit” aina nautittiin, ennen lähtöä esim. Leivaalle tai Lahden Laurin taksilla Hämeenlinnaan.
  Joku on väittänyt, että myös Värtelän kaupalla olisi ollut kahvila. Sitä en kyllä itse jaksa muistaa…
  Nykyjään, kun melkein kaikilla on oma auto, tuntuu kuin Iittalan ajanvietto-elämä olisi jotenkin surkastuneempaa. Ei Seurantaloa (sen mukana häipyivät myös elokuvat), ei Leivaata, eikä baareissakaan enää ole sitä samaa tunnelmaa! Voihan olla kyse myös omakohtaisesta nostalgia-tunteesta…niinkuin kaikki olis ollut ennen paremmin…
  Uusi etsintä-kuulutus taas: Kaipaan vanhoja valokuvia Iittalasta, ja miks ei myös Hämeenlinnasta…Hanssin Jukka y.m.s. Jos jollakin on sellaisia hallussaan, niin olisin kiitollinen yhteyden otosta osoitteeseen ts.silvo@telia.com Palaisin sitten asiaan…
  Tässä yksi entinen työkaveri Hämeen Sähkön ajoilta!  Terv!  Tapsa

Jätä kommentti

css.php