USEAMPIA APTEEKKEJA, PIDEMMÄT AUKIOLO-AJAT, MUTTA VÄHEMMÄN LÄÄKKEITÄ

Näin tänään (3.9.) uutisissa, että Suomen Kilpailuvirasto haluaa lakkauttaa Apteekin monopoli-aseman!

  Täällä Ruotsissa se on toteutettu jo yli kaksi vuotta sitten!

  On paras ajatella asiaa useammasta eri suunnasta, kuin mistä tuo Kilpailu-viraston yksisilmäinen hourailu uudistuksen autuaallisuudesta antaa kuvan.

  Suuri osa kaikkien TV-kanavien uutis-lähetyksistä on käsitellyt asiaa illan kuluessa!

  Lainaan tähän uutisoinnin sisällöstä!

  Reseptilääkkeiden pitäminen varastossa on kalliimpaa kuin esim. sminkin ja kauneudenhoito-tuotteiden. Sen vuoksi apteekkien hyllyt suorastaan notkuvat kaikenlaisten ihovoiteiden painosta, kun taas moni lääkettä tarvitseva saa kävellä apteekista toiseen löytääkseen tarvitsemansa medicinin. Itse en toistaiseksi tarvitse monia lääkkeitä, mutta tapaus on myös minulle henkilökohtaisesti tuttu.

  Myös veropakoilu on tullut mukaan toimintaan. Uutisten mukaan yksi suurimmista apteekeista ”Hjärtat” on riski-yhtiön omistuksessa, jonka jäljet johtavat veroparatiisi-maihin. 

  Tätäkö Suomessakin halutaan jäljitellä?

4 kommenttia artikkeliin “USEAMPIA APTEEKKEJA, PIDEMMÄT AUKIOLO-AJAT, MUTTA VÄHEMMÄN LÄÄKKEITÄ”
 1. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Oikein täytyi lähettää viestiä SVT:lle, ja ihmetellä miksi vain hajanaisten päivien uutislähetykset ovat nähtävissä jälkikäteen… taitaa olla sielläkin paljon tunareita, jotka eivät ymmärrä tärkeyttä uutisten jatkuvuudesta päivästä toiseen!
  Nyt kuitenin toimiva linkki eilisillan (3.9.) täydelliseen lähetykseen:
  Minuuttilukemasta 4:00 apteekkien kilpailuttamisesta.
  Minuuttilukemasta 7:00 Suomikatsaus (Strömsö) ja jälkipuintia Finnkampen:ista minuutilta 9:00!
  http://www.svtplay.se/video/271067/3-9-17-45
  Toivottavasti toimii jatkossa paremmin?!
  Ja kyllä siellä Suomessakin söhlätään. Olen joskus ajatellut kuunnella Ajantasan uusintoja netin kautta, mutta toiminto ei ole ollut saatavilla viikkokausiin… Mikähän siinäkin?! Tapsa

 2. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Vielä lisää ”löylyä” apteekkien yksityistämis-debattiin!
  Tällaista se on, kun yksityiset voitto-intressit päästetään valloilleen…
  http://www.svtplay.se/video/273422/4-9-17-45
  Aihe, johon tähtään, alkaa minuutti-lukemasta 2:10.

 3. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Tämä nykyinen apteekkarien kollegiopäätökset apteekkien (ja apteekkarin) perustamisista ei oikein ole nykypäivää. Jotkut kasvavat alueet tai ihmisiä vilisevät kauppapaikat saavat vuositolkulla odottaa apteekkia. Eikö olisi selkeämpää, että jokainen proviisori tai farmaseutti voisi perustaa apteekin, jos saa rahoituksensa kuntoon? Jotkin syrjäseutujen apteekit ovat probleemi, mutta niin ne ovat tälläkin hetkellä.
  70-luvulla vaikutti sydämellinen vanha rouva Iittalassa apteekkarina, ja hän aina valitti asiakkailleen, kuinka lääkkeet ovat niin tavattoman kalliita. Kuitenkin hän oli kunnan ykkönen verotilastoissa.
  Pieni kilpailu tekisi hyvää apteekkialalle, mutta ei sieltä kannata tuotteita kaupan hyllylle määrätä.
  Koskas muutat Suomeen t. Hessu K.

 4. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Kiitos, Hessu! Oli se mukava, että joku oli kuitenkin jotakin mieltä…
  Minä olen kyllä sen verran vanhanaikainen, että melkein lasken apteekit siihen listaan, jossa muutamat muut yhdyskunnalle tärkeät toiminnot jo ovat (rautatieliikenne, pankit, vakuutuslaitokset…ehkä jotkut muutkin). Niiden pitäisi olla (yhteisessä) Valtion omistuksessa. Tämän tietysti tekee se s..t…n EU mahdottomaksi!
  Ymmärrän vielä, jos esimerkiksi ammattitaitoiset, tarvittavan pätevyyden omaavat, apteekki-ihmiset ottaisivat apteekin liikehoidon omakseen. Mutta ”mammonaa” ei parane päästää tälle alalle, ja ei varsinkaan nopeaa voittoa hamuavia riski-bolaageja veroparatiiseista. Käsität varmaan, mitä tarkoitan!
  Täällä Ruotsissa on vasta nyt herätty huomaamaan terveydelliset vaarat, joika epäpätevien ”apteekkarien” toiminta voi aiheuttaa. Vääriä lääkkeitä on toimitettu ”väärille” henkilöille… nimisekaannus, ”koska nimet muistuttivat niin paljon toinen toisiaan”…
  Niin…apteekkien kato pienemmiltä paikkakunnilta ei varmaan ainakaan vähenisi. Ilman valtion tukea pienemmille apteekeille, tulisi Suomesta, tässäkin mielessä, eriarvoisempi.
  Aika mielenkiintoiselta, nykyistä systeemiä ajatellen, on tässä alempana Wikipediassa mainittu ”apteekkimaksu-järjestelmä” :
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Apteekki
  Aihetta on mainintaasi, että liian kalliita ovat lääkkeet. Kaikissa uusissa lääkkeissähän on se patenttisuoja, joka takaa lääkkeen kehittäjille hyvän tienestin usean vuoden ajan. Ja kai se niin täytyy ollakin, muutenhan ehkä kenelläkään ei olisi ylipäänsä innostusta keksiä uusia ja parempia lääkkeitä.
  Pitäisköhän nyt vielä nuo lääketehtaatkin kansallistaa…
  Tuohon viimeiseen kysymykseesi… olen kyllä ajatuksissani useasti päivittäin siellä Hämeenlinnassa. Alkaa vaan jo tätä ikää kertyä sen verran, että taitaa olla muuttamiset jo muutettu…
  Terveisin! Tapsa

Jätä kommentti

css.php