SITÄ KUUSTA KUULEMINEN, JONKA JUURELLA ASUNTO…

  Mielenkiintoista seurata Suomen kunnallisvaali-asetelmia täältä Ruotsista käsin!

  Hermostuneisuutta on havaittavissa monen mediaa-käyttävien ehdokkaiden kirjoituksissa viime aikoina.

  Ihmettelen myös monien puolueiden ehdokas-valintoja. Huomaa kyllä, että tällä kertaa oli vaikeuksia löytää, omasta mielestään, tarpeeksi ehdokkaita.

  Minua on ehkä eniten hämmästyttänyt Leo Leppäsen kirjautuminen dem./kok.-valta-akselin tukijaksi! Olin kyllä odottanut aivan muuta…

  Toivottavasti Leppänen kertoo, miksi hän on nyt hyvin varovainen arvosteluissaan harjoitetusta kunnallispolitiikasta. Hänen ”hyökkäyksensä” kohdistuvat nykyjään enemmänkin Pro-Hämeenlinnaa tukevien puolueiden ehdokkaisiin. Kirjoituksissa on on alkanut paljastua hänen oikea minänsä: ärtyisä, itsekeskeinen, henkilö, jonka mielestä kaikki jotka eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä, ovat väärässä. 

  Ihmetellä täytyy myös demareiden valinta tässä tapauksessa. Jos on niin, että Leppästä on vokottamalla vokoteltu (niin hän antaa asian ymmärtää), herää kysymys, minkälaisella antaumuksella hän valtuuston jäsenenä tehtäväänsä paneutuu.

  Onhan hän verbaalisti taitava, ja osaa johdonmukaisesti esittää asioita, mutta hänen yhteiskunnallisesta innostuksesta on vaikea saada selvää.

  Jos Leo Leppänen nyt kuitenkin valitaan sinne valtuustoon ”istua pönöttämään”, löytää hän varmaan piankin Iisakki Kiemungin. Siinä vasta pari! Kyllä siellä Leppänenkin ajan mittaan puoluekuriin sopeutuu!

  Että silleen…

14 kommenttia artikkeliin “SITÄ KUUSTA KUULEMINEN, JONKA JUURELLA ASUNTO…”
 1. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Ehtoota
  Kunnioituksella olen seuranut mielenkiintoasi vaalejamme kohtaan ja surkein mielin ajattelen meitä hämaläisiä paikallisia. Kyllä me olemme tosiaan hitaita hämäläisiä ilman lainausmerkkeja. Muilta palstoilta kyllä juttua riittää.
  Aarno Järvinen

 2. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Terve, Aarno! Minulla ovat ajatukset usein päivisin Suomessa ja Hämeenlinnassa. Kuuntelen Radio Hämettä… erikoisesti radion poliittista tarjontaa, kuten Ajantasaa, Politiikan puhemyllyä ja muuta sen kaltaista.
  Ei silti…olen uutisten ”väärinkäyttäjä” täällä Ruotsissakin. Juuri tänään kerrottiin täkäläisten demareiden keskinäisestä rakoilusta. Sosialidemokraattien korkein johto ei ole tehnyt selväksi, sopivatko hoitoala ja koulu ulkoilutettaviksi, ja onko hyväksyttävää hoitaa näitä toimia vain voiton tuottamiseen. Nyt on monelta suurelta piirijärjestöltä tullut palautetta, että hoiva- ja koulu-ala eivät ole sopivia sen tyyppiseen kilpailuttamiseen. Ja, jos jatkossa voitontavoittelu olisi sallittua, sille olisi määrättävä kattoraja.
  Illan (2.10.) suomenkielisissä katsaus tuleviin Suomen kuntavaaleihin:
  http://www.svtplay.se/video/328703/2-10-17-45
  Uutisten lopussa vielä, kuinka suomalainen karu huumori puree muissakin pohjoismaissa!
  P.S. Tämän illan vähemmän iloinen uutinen oli jälleen tieto, että vieläkin yksi ruotsalainen lasitehdas lakkautetaan. Orrefors, joka perustettiin jo 1800-luvulla, on tullut tiensä päähän. En tiedä, kuinka Iittalalla menee…täältä vois varmaan värvätä lasinpuhaltajia. Vaikka niin…Iittalassa ei taideta enää paljon käsinpuhallusta harjoittaa… D.S.

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Tapsa!

  Kun siirryin vanhuuseläkkeelle 60-vuotiaana 2005, ryhdyin vaimon kanssa pohtimaan, minne muutamme Forssasta. Vaimolla oli vielä muutama vuosi eläkeelle, mutta valtion virkamiehenä hänellä oli mahdollisuus saada siirto toiseen toimipaikkaan. Loppuskapassa jäljelle jäivät Hämeenlinna ja Porvoo. Myimme komean omakotitalon Järvenpään kylän Kaukjärven rannalta ja muutimme 2006 Hämeenlinnaan.

  Tämä on hienon kaupunki. Luonto kaunis, sopivan kokoinen, hyvät julkiset ja yksityiset palvelut, erinomaiset liikenneyhteydet Hesaan, kohtuullinen verotus jne. Hyvässä kunnossa olevina senioreina meillä ei ole ollut mitään ongelmia saada ne palvelut, joita haluamme. Asuntojen hinnat ovat sopivat, toki aika paljon kalliimmat kuin Forssassa.

  Olen ollut kuusi vuotta tyytyväinen hämeenlinnalainen eläkeläinen. Kaiken tämän takana ovat olleet keskeisesti demarit apureinaan kokoomuslaiset. Vorssaa pidän lähes Kuolemanlaaksona, joka on kateellisten ja köyhien paratiisi.

  Jokaisessa kaupungissa tehdään möhläyksiä. Niitä tapahtuu myös yksityisellä sektorilla, mutta asiasta ei kirjoitella julksuudessa.

  Eläkeläisenä olen harrastanut kolumnien kirjoittamista pariin lehteen, erään mainostoimiston portaaliin ja Hämeen Sanomien nettisivuille. Olen valinnut useimmiten aiheita, joissa on ollut mahdollisuus kritiikkiin.

  Minulla on kuitenkin peruspositiivinen asenne Hämeenlinnan toimintaan. Muun mukassa YLEN vaalikoneesta voit käydä vilkaisemasta, mihin asioihin pyrin vaikuttamaan. Muista, että demokratia on toisaalta joukkuepeliä ja toisaalta pitkän matkan hölkkää. Kunnallisalan ammattilaista kuunnellaan yleensä vakavammin kuin harjoittelijoita ja pelkkiä kriitikoita.

 4. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Tere öhtust Tapsa
  Olipa hyvä että katastin noi uutiset,nimittäin Turun Svart Records joka vinyyleja tekee,olisi jäänyt ohi,
  Iittalasta pikkasen :”mun avovaimonivainaa (Kalvolan kanttorin tytär) oli aikoinaan piirtämässä malleja Kaj Franckille ja serkkupoikani (alkujaan Nuutajärven eli Notsjön) oli myös Iittalassa puhaltajana. Iittalassa puhalletaan edelleen mm Aallon kuuluisaa maljakkoa ja arkisin pääsee tutustumaan ilman opastusta puhaltajien hommiin.Kesällä siellä käy runsaasti myös ulkolaisia turisteja.
  P.S. Tulen muuten 291112 pistäytymään päiväksi Eestin kautta Tukholmassa sano
  Järvisen Arska

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Voisi tuo tulkita takinkäännöksikin Leo. Vain tyytymättömyys vallitseviin oloihin voi aikaansaada muutosta. Tyytyväinen kun muutosta ei halua eikä aja. Ilmoitat olevasi tyytyväinen Hämeenlinnan kaupunkiin. Joten ok homma tuli selväksi. Sinne vaan Isosuon, Vekan ja Iisakin juoksupojaksi!

  Kun uskoo virkamiehen kykyyn, taitoon ja tahtoon sokeasti, ja tätähän kolleekoiden kesken on, siis nykyisten ja eläköityneiden, ajaudutaan ja on jo ajauduttukin tilanteisiin jossa kaupunki veroeuroin tukee harmaata taloutta ja sitäkautta on osallisena rikollisessa toiminnassa. Ja niitä päätöksiä tehdään juuri kaupungin valtuustossa, hallituksessa virkamiehen esityksestä.

  Ymmärtävätköhän edes valtuustoehdokkaat mihin ovat menossa jos läpi pääsevät?

 6. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Lammin shamaani,

  En ole vielä tähän mennessä aikuisena joutunut hoitamaan juoksupojan hommaa. Enkä ole kovin monta kertaa tarvinnut myöskään reivata perusarvojani.

  Vaikka olen tyytyväinen eläkeläinen ja en ruikuta pikkuasioista, tämä ei merkitse sitä, että Hämeenlinnassa ei ole ongelmia. Sekoitit nyt pahemman kerran asiat. Tiedän aika tarkkaan, että seuraavalla vaalikaudella tehdään lähes jokaisessa valtuuston kokouksessa ikäviä päätöksiä. Niitä on pakko tehdä. Minulla on harvinaisen hyvä paineensietokyky, mikä ominaisuus on todettu mm. toimitusjohtatesteissä. Tällainen ominaisuus ei liene rasite epämukaviin liemiin joutuville päätöksentekijöille.

  Hauskaa päivän jatkoa Lammille!

 7. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Mukavaa ”lill-lördag” kaikille, ja kiitos kommenteista!
  Ehkä positiivisin asia, joka tässä kuntavaalikisassa on tullut esille,ovat juuri nuo vaatimukset avoimuuden lisäämisestä päätösten tekoon, ja erikoisesti niiden taustoista.
  Onhan kaikilla mahdollisuus tutustua kunnan kokousten pöytäkirjoihin, mutta saattaa monille tuottaa vaikeuksia ymmärtää niiden sisältöä ja päätettyjen asioiden vaikutusta m.m. kunnan talouteen.
  Näiden asioiden julkituomiseen ja selventämisiin olisi Leo Leppänen kuin ”klippt och skuren”…siis valtuuston kasvot ulospäin.
  Ainahan on virheitä tehty…ja tullaan tekemään jatkossakin! Käytän tässä tätä kauhtunutta sanontaa (jota myös moni poliitikko käyttää viimeisenä pelastusrenkaanaan) : ”virheistä on opittu”!
  Tuosta ”oppimisesta” tulee mieleeni, että kunnanvaltuusto tarvitsee jäseniä, joilla on kokemusta pidemmältä ajalta, ja tietävät mitä asioita on jo aikaisemmin kokeiltu, ja huonoiksi havaittu.
  Nämä ajatukset ovat hieman ”lastina” ylen nuorille vaaliehdokkaille, joilla ei ole kovin paljon perspektiiviä taaksepäin. He saattaisivat ehkä panna alulle asioita, luullen niiden olevan uusia, mutta joita jo vanhemmat ja kokeneemmat päättäjät ovat aikaisemmin yrittäneet.
  Leo: Jos tulet valituksi, niin olisi hyvä jos pystyisit hieman hillitsemään kaikkein ”höyrypäisimpiä” nuoria radikaaleja. Juuri tässä tulee Iisakki (joskin ei mikään höyrypää, mutta aika nuori kuitenkin) mieleen.
  Omaat kyllä sen verran kokemusta, että Sinua varmaan kuunneltaisiin!
  http://www.youtube.com/watch?v=z_lnE_L_E8M

 8. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tapsa kirjoitti jotta tuottaa tavikselle vaikeutta saada selvää mitä on päätetty. Eilen torilla kaksi eri puolueista olevaa nykyistä valtuutettua sanoi minulle avoimesti etteivät ymmärrä mistä puhutaan kokouksessa ja ei osaa tuoda asiaansa esille kun ei tiedä mihin asiaan se kuuluu. Valtuustossa on istuttu jo neljä vuotta ainakin, varmaan kauemminkin. Valitetaan vaan jotta ryhmässäkään mua ei kuunnella? Olisihan sitä pitänyt oppiakin jotain siellä koulutusseminaareissa Tallinnan laivoilla.

  Mitenkähän se tavis saa asiansa esille?

 9. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  On se kyllä ”synti”, ettei tavallisella maalaisjärjellä pärjää siellä valtuustossa. Tavalisia käytännön arkipäivää koskevia päätöksiä jotenkin ymmärtää, mutta kun mennään kunnan taloudellista suunnittelua koskeviin asioihin, silloin kyllä meikkä-poika putoaa rattailta.
  Ihailen esim. Kari Ilkkalan laskelmia ja perusteluja siitä, mihin hämeenlinnalaisten verorahoja on käytetty. On vaan luotettava siihen, että hän tietää mistä kirjoittaa. Häntä tarvitaan valtuustoon. Siellähän vielä ehkä Iisakkikin jatkaa…ja jos vielä Leo Leppänenkin siihen joukkoon. Ja Leppäsellä olis tärkeä tehtävä pöytäkirjojen ”suomentamisessa” ja analysoinnissa…ja toivottavasti hän jaksaa jatkaa kolumniensa kirjoittamista!
  Erkki: vai eivät opit oikein tahtoneet jäädä päähän siellä Tallinnan laivoilla? Jopas on kumma…sehän on mitä parhain ympäristö opiskeluun… (Tapsan kuivaa huumoria)

 10. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  ”Arska” Järviselle: Kiitos kommentistasi! Unohtui vaan minun vastaamiseni…
  Kalvolan kanttoreista muistan ainoastaan rippikoluni aikaisen, helposti kääminsä käräyttävän, Iivosen. Todenäköisesti kirjoitit jostain hänen myöhäisemmän kolleegansa tyttärestä?!
  Olet siis kiinnostunut vinyyli-levyjen ”uudelleen-tulosta”…? Niitä LP-levyjä on minullakin useita satoja. Yleensä vanhaa jazzia, painopisteinä Gene Krupa, Buddy Rich, Benny Goodman, Arte Shaw, Tommy Dorsey, Glenn Miller y.m.
  Nykyjään olen enemmän kiinnostunut digitaalisista julkaisuista, kuten CD ja musiikki-DVD tuotannosta.
  Lähdet siis risteilylle marraskuun lopulla? Silloin jo tietysti ovat joulupöydän antimet ajankohtaisia.
  Oikein antoisaa merimatkaa!
  Itsellänikin tekee mieli käydä Suomessa, vielä ennen joulua. Laivamatka itsessäänkin on kokemisen arvoinen. Laivassa on se oma tuttu atmosfäärinsä, josta olen tottunut nauttimaan, monen suomen-matkan aikana!

 11. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tapsa. en ole ollut tallinnan laivoilla, kun en ole valtuutettu enkä koskaan edes ehdokas. Tektistäsi sain käsityksen jotta luulet minun siellä olleen, sori tää on totuus!

 12. avatar Silvon Tapsa sanoo:

  Anteeksi, Erkki? Menin vähän liian suurella vaihteella! Luulin, että itselläsikin oli kokemusta Tallinnan laivojen ”koulutusseminaareista”!
  Vedin hieman väärät johtopäätökset kommentistasi…

 13. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Kerta viel
  Se Kalvolan kanttori oli 1940-luvulla.
  Pitihän käydä levykaapilla:Sidney Bechet and his new orleans feetwarmers,Red norvo all-stars,Charlie parker all-stars,Art tatum trio,Buck clayton qiuntet,Coleman hawkins quartet,Errol garner trio,Woody herman woodchoppers,Rex stewart and his dixieland jazz band. 45 markkaa oon näköjään joskus pulittanut sano
  Arska Jii

 14. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ei se mitään, Tapsa, nyt kun itsekin luin omaa tekstiäni saattaapihan siitä todella saada käsityksen jotta kirjoitan myös itsestäni, Teinköhän vahingossa leinikat!

  ”Valtuustossa on istuttu…” Tarkoitin jotta, he ovat istuneet valtuustossa ja valittavat jotta ryhmässään heitä ei kuunnella.

  Tää suamen kiäli on tosiaan moniilmeistä, ei kai ne mamut turhaan valita jotta tätä on vaikea oppia.

  Kyllä silti tallinan laivoilla voi kivaa ollakin, porauslautoilla!

Jätä kommentti

css.php