TALVIVAARA…SUOMEN LUONNONSUOJELU-LAIN TOIMIVUUDEN TULIKOE

  Olisin niin toivonut, että voisin syyttää Talvivaaran kaivoksen katastrofia jonkin multikansallisen yhtiön aiheuttamaksi! Mutta ei! Talvivaaran kaivosyhtiö on suomalaisten hallussa oleva yritys, johon Valtiokin on pumpannut taloudellista pääomaa.

  Eilisillan (7.11.) Uutisissa näin järkyttäviä kuvia kyseisen kaivoksen ympäristöstä, ja kuulin paikallisasukkaiden reaktiota ympäristön tuhosta.

  Olen kuullut myös Radio Suomen uutislähetyksissä kannanottoja k.o. kaivosyhtiön toiminnasta ja luvista, joita on annettu kaivostoiminnan edellytykseksi. Kovasti yritetään selitellä, että silloin kun luvat myönnettiin, ei ympäristövaikutuksia, toiminnan johdosta, osattu niin hyvin arvioida. Yritetään vähän niinkuin ”puolustella” tehtyjen lupien antamista ja kaivoksen johtoa.

  Mitkään selittelyt eivät ainakaan saa minua vakuuttuneeksi, että Talvivaara olisi saanut luvan päästää hyvin vahingollisia aineita suoraan luontoon (edes vahingossakaan). Tämän johdosta odotan, että yhtiön johdossa ”päät rupeavat rullaamaan”! En tiedä, onko jo rikosilmoitus tehty?! 

  Yleensähän se on niin, että mitä suurempi ”paskaaja”, sitä vähemmällä pääsee. Mielenkiintoista seurata, miten ”isokenkäiset” selviävät tulevista syytteistä, verrattuna tavalliseen kadun mieheen? 

  Onneksi Ville Niinistö tuntuu ottavan asian vakavissaan! Nyt on, Luonnonsuojelu-lain ohellä, myöskin Vihreiden ympäristöministeri tulikokeessa!

  Olihan uutisissa paljon muutakin antia, kuten esim. kaltoin kohdeltujen suomalaisten sota-lasten korvausvaatimuksista täällä Ruotsissa. Huomioni kiinnittyi asiaa käsittelevän valtiopäivä-istunnon edustajien vähemmän vilkas osanotto keskusteluun! Hyvä palkka niille kuitenkin juoksee…ovat sitten töissä tai baarissa.

  Suomi-katsauksessa vielä liito-oravistakin…  Hyvää iltaa! Tapani

14 kommenttia artikkeliin “TALVIVAARA…SUOMEN LUONNONSUOJELU-LAIN TOIMIVUUDEN TULIKOE”
 1. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tänään, torstai-iltana (8.11.) täkäläisisä uutisissa jatkui Talvivaara-kaivoksen luontokatastrofin puinti:
  http://www.svtplay.se/video/571792/8-11-17-45
  Ely-ylijohtaja Kari Pääkkönen kuvailee tapahtunutta sanoin ”onnettomuus” ja ”yllättävä tapahtuma”???? Tällaisia ”yllättäviä tapahtumia” on merkitty kyseisen kaivoksen toiminta-historiaan jo aikaisemminkin!
  Radio Suomen uutisissa kuulin ”liero”-Kataisen kiemurtelevan kommentin, jossa hän paragraafien taakse piiloutuneena ei voinut sanoa mitään tästä yksittäisestä asiasta. Myös Häkämiehen lausunto oli yhtä lailla ”hyvää päivää, kirvesvartta”-tyyliä! Milloin suomalaisista on tullut tällaisia ”määkijöitä”? Eikö enään voida kutsua tämänkaltaisia ilmiöitä niiden oikeilla nimillä?
  Hattua täytyy nostaa Ville Niinistölle, joka ainoana selkärankaisena pauhasi tuomitsevasti kaivosyhtiön toimintaa vastaan, ja vaati vastuuta Talvivaaran omistajilta!
  Odottettavissa on, että useita korkeita johtajia, aina Ely-keskusta myöten, erotetaan tehtävistään, ilman minkäänlaisia bonuksia tai virka-eläkkeitä, ja asetetaan syytteeseen ja henkilökohtaisiin korvausvaatimuksiin.
  Ainahan on motivoitu johtajien suuria palkkoja sillä perusteella, että heillä olisi se päävastuu kaikesta toiminnasta. Mielenkiintoista nyt nähdä, miten sitä suurta vastuuta kannetaan?! Tapani

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Vielä edelliseen:
  Talvivaaran kaivosyhtiön toimitusjohtaja Harri Natunen yrittää antaa kuvan ”uroteosta”, kun heidän itsensä aiheuttama vaarallinen myrkkyveden vuoto on saatu tukituksi!
  http://yle.fi/uutiset/talvivaaran_vuotava_sakka_tukittu/6369431
  Ja nyt on julkisuudessa aloitettu toistensa syyttäminen, Niinistö, Pekkarinen ja muita. Kenellehän vastuu loppujen lopuksi lankeaa? Minun mielestäni kaivosyhtiön johdolle, koska kaivoksen toimintalupaan ei varmaan sisältynyt vapaus päästää radioaktiivista jätettä suoraan luontoon!

 3. avatar Irma Taavela sanoo:

  Hei

  Mitä tukituksi.. on selvinnyt, että siellä joitain altaita kokonaan ilman pohjaeristystä. Tämä tarkoittaa, sitä, että vesistöjä on pilattu pohjaveden kautta koko ajan ja jatkuu edelleen, ellei ympäristölupaa nyt vihdoin laiteta katkolle ja korjauksia suoriteta.

  Käsittämätöntä, että toiminnan ja jäteveden valumisen annettiin vain jatkua päivä toisensa jälkeen, kun tilanne olisi jo vaatinut ”maan puolustajat” asialle.

  Terveisin
  Irma

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Kumma juttu, ettei yhtään luonnonsuojelijaa ole kettingeillä kiinni kaivureissa. Motoihin heillä on taipumus kiinnittyä.
  Nyt näkyy aurinkoa t. Hessu K.

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommenteistanne Irma ja Hessu! Ja kumma juttu, että tämän kaltaiset tunarit saavat jatkaa luonnon myrkyttämistä! Farssi jatkuu…
  http://www.svt.se/nyheter/uutiset/#./talvivaaran-vuoto-alkoi-uudestaan?&_suid=1352486713301027206784073623863
  ”Muovikelmu” pohjaveden suojana…mitä vuosisataa eletään?! Tapsa

 6. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Nyt sitten puuhataan Valkeakoskelle kultakaivosta johonkin Kaapelin alueelle. Tämän kuun 23. päivä on viimeinen muistutuspäivä. Olen Heinun Vesiosakaskunnan (ent. kalastuskunta) puheenjohtaja ja voisin asiasta valittaa, mutta millä perusteilla. Syanidin käyttö pitäisi ainakin kieltää, ja pitäisi olla suljettu vesikierto.
  Ilmoittelua en ole missään aviisissa nähnyt. Ilmeisesti se on ollut Valkeakosken Sanomissa.
  Vanajavesi on kuhajärvi t. Hessu K.

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terveiset Heinuun!
  Kaivosyhtiöt tuntuvat olevan ihan villejä nykyään. Ja aina ovat vastakkain ympäristö-suojelu ja rahanhimo. Luonnosta halutaan riistää kaikki, mikä vaan on mahdollista.
  Täällä Ruotsissa katselen tavallisesti iltaisin ensimmäisen ”uutis-paketin” kl. kuuden maissa. Ensin katselen saamelaisten uutiset, jotka tulevat juuri ennen suomenkielisiä. Näiden jälkeen sitten ruotsalaiset uutiset.
  Paljon on ollut puhetta kaivos-yhtiöiden toiminnasta. Jos osaat ”ruåttia”, niin katsoppa tätä:
  http://www.svtplay.se/video/574000/9-11-17-30
  Lapissa kans Nickel-Mountain haluaa pilata alkuperäisasukkaiden (saamien) ikivanhaa elinkeinoa. poronhoitoa! Näin myöskin jossain muussa mediassa, että tämän tyyppiset asiat ovat menossa jopa kansanpäivien (riksdagen) arvioitavaksi. Tarkoitus on selvittää, mikä otetaan huomioon ensisijaisena, kaivos vai poronhoito.
  Tässäkin ”Oddasat”-lähetyksessä vilahtaa Talvivaara.
  Juuri tämän tyyppiset Talvivaara-skandaalit varmaan herättävät ihmisten tietävyyden ymmärryksen. Minä omasta mielestäni pidän selviönä, että suunniteltu Valkeakosken kaivos-systeemi on tehtävä täysin suljetuksi. Mitään ei saa päästää luontoon. Vanajaveden tilasta on ollut paljon keskustelua jokin aika sitten. Järven vesi ei kestä enään yhtään lisä-päästöjä.
  Eikös tässä taannoin perustettu jokin suojelu-yhdistys, jossa Vanajan ympärillä olevat kunnat ovat mukana? Nimeä en muista, mutta ehkä se googlaamalla löytyy…vaikkapa:
  http://www.vanajavesi.fi/
  Eiköhän sieltäkin jotain asiantuntemusta löydy?!
  Täytyyhän toki saada selville, onko suunnitelmissa aikomus päästää luontoon jotain sellaista, joka ei sinne kuulu! Eivätköhän kuntienkin johtajat ole nyt ”varpaillaan”, nähtyään mitä voi seurata, jos yksityiset kaivosyhtiöt päästetään vapaasti meuhastamaan…kuten nyt Talvivaaran tapauksessa. Terv! Tapsa

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Hessu!
  Tuli mieleen…just tuolla http://vanajavesi.fi/ sivulla löytyy, ”Yhteystiedot”-otsikon alla, vesistöasiantuntija Suvi Mäkelän osoite ja numero!
  Luulisin, että sieltä voisit hyvinkin saada perusteluja valitukseesi?!
  Minä vaan ajattelen…

 9. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Nyt tuntuu siltä, että tilanne on pahasti lipsahtanut käsistä…
  http://yle.fi/uutiset/tallaista_jatevetta_talvivaarasta_vuotaa/6371216
  Olen ymmärtäväni,että prosessissa kun käytetään vielä hyväksi jonkinlaista bakkteeri-toimintaa, jota erään asiantuntija-professorin mielestä ei saa keskeyttää.
  Tulee siis kestämätön tilanne, jos Talvivaara menee konkurssiin!
  Ei yhtään naurata…

 10. avatar pohdiskelija sanoo:

  Pohdiskelija
  Minnuu niin itkettää,mutt ei tää viäl mittää, kohta se standart ät fooss laskee meittin ihanan Suomen luattoluakitusta muutamalla pykälällä.

 11. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Huomioin tyytyväisyydellä, että Talvivaaran toiminnasta on aloitettu rikostutkimus!
  Nyt se ”jännittävä” oikeastaan vasta alkaakin. Olen jo monen asiaan vaikuttaneiden taholta nähnyt yrityksiä vähätellä mahdollisia jälkivaikutuksia.
  Katsotaan, kuinka suurta ”Herran pelkoa” suomalainen oikeus-laitos osoittaa?! Onhan kyse todella suuresta ympäristön saastuttamisesta. Myös ulkomailla (siis täällä Ruotsissa) on asia ollut esillä medioiden uutisoinnissa!
  Jos yksityinen ”tavis” menisi, ja tyhjentäisi säkillisen koiran-paskaa esim. keskelle kauppatoria, niin kyllä tietää mitä tapahtuis. Talvivaara-skandaalissa on kuitenkin mukana suuri-kenkäisiä, aina Valtion valvonta-viranomaisia myöten! Terv! Tapsa

 12. avatar pohdiskelija sanoo:

  Pohdiskelija
  Aikamoinen ihme pitäis tapahtua ennenkuin korpijärvi puhdistuisi,ei liiku kala,ei uiskentele linnut. Tämä on vain yksi esimerkki.
  Mitenkä voi rahanahneet viisaat näin törkeällä tavalla viilata päättäjiä linssiin ja mitenkä nämä päättäjät ovat näin tietämättömiä.
  Edelleen melkein itkettää.

 13. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Puhetta…puhetta!!! Radio Suomen keskiviikko-iltapäivän (14.11.) Ajantasaan oli taas haalittu monta hienoilla arvonimillä tituloitavaa ”asiantuntijaa”. Ainoa, jolla oli jotain älykästä sanottavaa, oli haastattelun juontaja!
  Suoria vastauksia sai odotella… niitä ei siis todellakaan tullut. Kierreltiin, kaarreltiin ja puhetta tuotettiin. Kaikki oli kuitenkin jo ennen kuultua…
  Olen jo aikaisemminkin ihmetellyt, mistä radio löytää näitä haastateltavia, jotka eivät ilmiömäisen selvästi ole aina kärryillä asioista? Joku kansanedustajan titteli tekee todennäköisesti suuren vaikutuksen niihin, jotka haalivat näitä haastateltavia mikrofonin eteen!!
  Hyvin surkeaa kuunneltavaa…

 14. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Todella liikuttavaa kuunnella radiosta toimittajan nöyriä kysymyksiä potkut saaneelle Talvivaaran johtajalle.
  Kuninkaallinen ei haastateltava ollut, mutta ihan teitittelemällä häntä puhuteltiin!!!
  Enemmän liikuttavaa vielä oli kuulla Harri Natusen olevan tyytyväinen ja ylpeä (!!!) yhtiön johtamisesta ja saavutuksistaan!
  Nyt taas aika pillahtaa itkuun, Pohdiskelija?!
  Jos kaivoksen johtokunta luulee, että pelkkä henkilöiden erottaminen hyvittää kaiken, niin saavat kyllä nähdä suomalaisen oikeuslaitoksen toimivan. Ja lain edessähän ovat kaikki yhdenvertaisia! Tapsa

Jätä kommentti

css.php