”KUN LAULU KAIKUVI LASTEN SUISTA…

  … ja silmät riemusta hehkuvat”…

  Nyt on se aika, jolloin joululaulut alkavat taas kuulua eri medioista. Eritoten radiosta…

  Näistä ruotsalaisista ”rallatuksista” en niin paljon välitä. Joulutunnelman luomiseksi haluan kuunnella hieman hartaampaa ja tunnelmallisempaa musiikkia.

  En pidä siitä monien iskelmälaulajien tavasta yrittää ”räpelöidä” vanhoja hienoja joulusäveliä. Sorry, paras musiikki ja parhaimmat äänitykset on jo tehty!!! Eivät vaan usko sitä, vaan luulevat pystyvänsä parempaan. Nämä musiikki-maailman exhibitionistit yrittävät keksiä lauluihin jopa muutoksia vanhoihin teksteihin, ja tehdä jopa yksinkertaisista, kauneista, lauluista jonkinlaisia improvisaatioita.

  Aika järkyttävää, kun tulos ei usein ole minkään vertainen.

  Radio Suomi ja Radio Häme tarttuvat usein näihin nykyajan ”supertähtien” tekeleisiin. Kuulin pari päivää sitten, kuinka siellä joku äijä kähisi ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie”. Samuli Edelmann oli joutunut jonkinlaisen suuruuden-hulluuden uhriksi, ja luuli saavansa aikaan kaunista joulutunnelmaa esityksellään…aijaijai!

  Minun mielestäni ovat laulut kaikessa yksinkertaisuudessaan parasta antia kuoron tai lapsien esittämänä. Onhan Joulu juuri nimenomaan lasten juhla.

  Mutta kuten jo totesin, radio mielellään valitsee näitä itseään toteuttavien artistien esityksiä.

  Kyllähän ”suuret taitajatkin” osaavat esittää vanhoja traditionaalisia joulu-lauluja. Ostin aikoinaan, käydessäni Suomessa, kaksi LP:tä. Yhden nimi on ”Kun Joulu on”. Levy sisältää kaikessa yksinkertaisuudessaan vanhoja joulukertomuksia, runoja ja joululauluja. Joulu-Evankeliumin lukee legendaarinen Voitto Viro. Tämä levy on äänitetty Yleisradion toimesta Helsingin Johanneksen kirkossa.

  Toisessa LP:ssä ”Joulun säveliä” laulavat Sulo Saarits ja Kim Borg. He esittävät laulut, niinkuin ne ovat… ilman rönsyilyja ja korostamatta omaa itseään.

  Tällaisia Joulun säveliä kuulee radion kautta harvemmin ja harvemmin. Sen vuoksi olen todella iloinen, että aikoinaan tulin ostaneeksi kyseiset levyt. Seuraavaksi aionkin kopioda ne nykyaikaiseen, digitaaliseen, muotoon… CD:lle 

  Tällaisesta joulutunnelman luomisesta tulen minä nauttimaan, kunhan ensin on telkkarista seurattu Suomen Turun Joulu-rauhan julistus.

  http://www.youtube.com/watch?v=soa0QVWg1l8

  Terveisin!  Tapani

 

9 kommenttia artikkeliin “”KUN LAULU KAIKUVI LASTEN SUISTA…”
 1. avatar Teija Arvidsson sanoo:

  Hei Tapsa!

  Minäkin tykkään vanhoista joululauluista niiden alkuperäisäänityksinä. Lpsuudenkodissani oli aikoinaan Valittujen Palojen kustantama kuuden joululevyn LP-kansio, josta löytyivät kaikki joululaulut ”oikeiden” laulajien laulamina. Kansio tuli jossain vaiheessa lahjoitettua kirpputorille, kun ei enää ollut levysoitintakaan. Harmi, niitä äänityksiä kun ei enää saa mistään.

  Onneksi You Tube on melkoinen aarreaitta, josta löytyy vanhojakin äänitteitä. Alla olevasta linkistä avautuu hieno kokoelma vanhoja joululauluja ja uusiakin klassikkoja. Kokoelman aloittaa Kauko Käyhkön hellyttävä äänitys ”Kirje joulupukille”. http://www.youtube.com/watch?v=T9OLMRk7wC4&list=PL11B4A2BD023D3AB8

  Omista joululevyistäni ehkä eniten soitettu on Oulun Madetojan lukion äänite Heinillä härkien kaukalon. Kuoro laulaa tosi kauniisti ja puhtaasti. Tässä sinullekin kuunneltavaksi pari helmeä levyltä:
  http://www.youtube.com/watch?v=YW-lpnEMES4
  http://www.youtube.com/watch?v=aL5wkQV210Q

  Rauhaisaa joulunaikaa!
  t. Teija

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos Teija, kommentistasi!
  Oikein mukavaa, että on muitakin, jotka arvostavat juuri niitä lapsuuden ajan jolulauluja!
  Jouluhan on lasten juhlan lisäksi myös muistojen juhla. Kaikkia joulujahan ei millään voi muistaa, mutta kaikilla on varmaan jokunen muisto, jopa lapsuuden ajoiltakin. Minä ainakin muistan, kun sain joululahjaksi potkukelkan. Olin silloin vain muutaman vuoden vanha. Jostain toisesta joulusta jäivät taas mieleeni ensimmäiset sukseni joululahjojen joukossa…
  Tunnelmallista kuultavaa nuo Oulun Madetoja-lukion kuoron esittämät joululaulut!
  YouTubesta löytyy kyllä vaikka kuinka paljon. Siellä on myös musiikkia, jota ei muuten ole vielä julkaistu digitaalisessa muodossa, vaan yksityis-henkilöt ovat ehkä julkaisseet kappaleita omista EP- tai LP-levyistään. Äänenlaatu ei ehkä kaikissa ole se parhain, mutta eihän se ole se tärkein asia.
  Toinen ohjelma, jossa luulen olevan melkein kaikki musiikki, jota on julkaistu digitaalisena, on kuunneltavissa ilmaisohjelmassa -Spotify-. Sen voi ladata netistä. Myös maksullinen versio on ladattavissa, silloin säästyy mainoksilta. Ilmaisohjelmassa eivät toki mainoksetkaan pilaa kuunneltavaa musiikkia…
  Kätevä ohjelma…tarvitsee vain näppäyksen vasemmalla olevasta valikosta -Play Queue-, ja kirjoittaa artistin t.m.s. nimen, ja hakee! Sieltä löytyy…
  Kappaleet eivät ole ladattavissa omaan tiekkariin. Ovat vain kuunneltavissa, jos ei ole mahdollisuutta käyttää jotain muuta ohjelmaa siihen tarkoitukseen (esim. PolderBits records).
  Niin, että onhan meillä vielä mahdollisuus kuunnella sitä ”meidän” musiikkiamme. Täällä Ruotsissa kun yleensä puuttuvat ne hartaammat joululaulut, jotka eivät ole varsinaisia virsiä. Se todettiin täällä TV:nkin suomenkielisessä lähetyksessä.
  Teija, Jos mielessäsi on jokin hyvin erikoinen, vaikeasti löydettävä, joululaulu, jonka haluaisit itsellesi, niin anna vinkki! Tiedä häntä, vaikka sattuisi se minulla olemaan jo ennestään…! Rauhallista Joulua! Tapani

 3. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Unohtui edellisestä kommentistani:
  http://verkkokauppa.valitutpalat.fi/category/4/musiikki
  Täältä löytyy aika paljon Valittujen Palojen musiikki-julkaisuja! Tapsa

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kuulin radiosta hiljattain Juha Tapion esittämän ”Enkeli Taivaan”. Kyseinen ”laulaja” on julkaissut oikein joululevynkin… en tiedä miksi. Millä ansioilla hän on päässyt pilaamaan monia vanhoja kauniin hartaita joulu-lauluja ja -virsiä. Tekis omia joulu-lauluja, ja räpelöis niiden kanssa!
  Eihän vaan oo sukua Kari Tapiolle?
  Ja niin on kamalaa kuunneltavaa kuin mikäkin! Eihän kaverilla ole edes ääntä, ja tunnelmallisuuskin vaikuttaa hyvin teennäiseltä! Kuten jo aikaisemmin olen maininnut… ne parhaimmat äänitykset on jo tehty… sorry, Juha!
  Tapsa

 5. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Rohkenen olla eri mieltä Tapsan kanssa Juha Tapiosta, joka on hyvä muusikko ja laulaja. Minun korvani ei särähdä lainkaan, kun hän vetäisee Enkeli Taivaan. Toki useiden iskelmä-, pop- ja rocklaulajien” tulisi älytä jättää vanhojen joululaulujen julkisen esittämisen sellaisille, joilla on niihin soveltuva ääni, osaaminen, elämän kokemus ja karisma. Näin erityisesti silloin, jos artistin nuottikorvassakin on epätarkkuuksia.

  Hauskaa Joulua Hämeen Sanomien blogien kirjoittajille ja lukijoille!
  Leo Leppänen

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  No…ei minun paranis kyseenalaistaa makuasioita! Taidan olla hieman vanhanaikaisempi, kuin useat muut…
  Minulla on jokin määrätty mielipide, kuinka tunnelmalliset laulut tulisi esittää.
  Velipojan maustakin poiketen on minulla jonkinlaista vasten mielisyyttä esim Vesa-Matti Loirin laulu-esityksiin. Niitä on liikaa… niin kansanlauluissa kuin monilla muillakin alueilla. (Yritäppäs löytää netistä vanha laulelma ”Itkevä huilu”, niin tuloksena on: Vesa-Matti Loiri, Vesa-Matti Loiri, Vesa-Matti Loiri ja niin edelleen…loputtomiin!)
  Jotkut täyttävät olemassa-olollaan liian suuren osan medioiden musiikki-tarjonnassa!
  Voihan tämä pitkä Ruotsissa-olo aikanikin olla syynä siihen, etten vähitellen ole omaksunut ja tottunut sukupolven vaihdokseen Suomen musiikki-elämässä.
  Juha Tapiosta vielä: Hänen elämän kokemuksistaan en tiedä, mutta karismasta ei minun mielestäni kannata mainita… ainakin YouTube:ssa näkemieni näytteiden perusteella!
  Kuvittele nyt tämä kaljupää, risaisissa jeans-housuissaan, seimen äärellä! Vähän tasokkaampaa odottaisin…
  Yhdyn Leo Leppäsen Hauskan-Joulun toivotuksiin kaikille kirjoittajille ja lukijoille!
  Täälläkin kohta rauhoittuu… kunhan olen saanut uunissa olevan kinkun valmiiksi…
  Tapsa

 7. avatar Teija Arvidsson sanoo:

  Jouluinen tarvehdys!

  Juha Tapio on hyvinkin karismaattinen laulaja. Elämänkokemusta löytyy ainakin pienten poikien isänä ja vakaumustakin joululaulujen esittämiseen. Tässä eräs Juhale hyvin sopiva laulu: http://www.youtube.com/watch?v=iop39LrbeYM&playnext=1&list=PL5HVrpaQtF2sIUh8cqCqthsCcvr6GKWVL&feature=results_main

  Eräs minun suosikkilaulajista on norjalainen Sissel Kirkjebo, joka on nuoruudessaan tehnyt aivan ihanan joululevyn. En tiedä, onko Sissel tunnettu Ruotsissa, mutta hänen musiikkiinsa kannattaa tutustua. Tässä O Helga Natt Sisselin tulkitsemana http://www.youtube.com/watch?v=8oeLLncUQCk

  Tämän laulun myötä hyvää ja rauhaisaa joulua niin Tapsalle kuin muillekin!

  t. Teija

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommentistasi!
  Ei, Juhan esitys ei erikoisemmin säväytä, vaikka sitä suosittelitkin!
  Sen sijaan on Sissel täällä Ruotsissa hyvinkin tunnettu. Vuotuisena traditiona on täällä televisiossa nähtävänä ja kuultavana Kirkjebon konsertti… en muista varmaan, mutta se saattaa olla Joulun ja Uuden Vuoden aikoihin!?
  O´ Helga Natt on täällä niitä kaikkein suosituinpia, ja ehkä kaikkein eniten tykätty on Håkan Hagegård´in esitys tästä kauniista laulusta:
  http://www.youtube.com/watch?v=ZCurWDFW2ZI
  Joulurauhaa! Tapani

 9. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Muutama tunti vielä Suomen Turun joulurauhan-julistukseen!
  Hyvää Joulua kaikille, tämän ruotsalaisen joulutradition mukana. Hyvin vanha talvi-satu… silloin kun tontut olivat vielä harmaassa vaatetuksessa (ruotsin-kielinen):
  http://www.youtube.com/watch?v=3BVzYcuVg-c
  Tapani

Jätä kommentti

css.php