”VÄÄRÄ KAPPALE VOITTI…”

  Olen lakannut seuraamasta täkäläisiä euroviisu-karsintoja. Mielestäni niissä on menty liiallisuuksiin, ja harvoin niissä enään kuulee mitään meikäläisen musiikki-korvalle sopivaa.

  Eilen illalla (9.2.) seurasin kuitenkin netin välityksellä Suomen TV-viisujen loppukilpailua. Ei sen kummemmin ”mieltä-kohentavaa” sieltäkään päin!

  Kun ohjelma alkoi jonkinlaisella räpillä, saattoi jo aavistaa, mitä seuraaman piti.

  Sen jälkeen, ensimmäisenä kilpa-kappaleena, yksi niistä poika-bändeistä, joita tuhansittain on aikojen myötä kuultu. Ja näitä poika-bändejähän oli mukana useampia. Ne oli sivuutettavissa haukotuksella. Toivoi vaan koko ajan, että he saisivat laulunsa päätökseen…

  Kakkosena tuli ainoa biisi, josta jäi jotakin silmään ja korvaan. Elina Orkonevan olisi pitänyt voittaa nämä kisat!

  Jos pelkästään tuomaristo olisi saanut päättää, olisi Mikael Saaren esitys valittu Suomen edustajaksi euroviisu-kilpaan. Olikohan se jo etukäteen sovittu tuomariston keskuudessa? Muussa tapauksessa pidän niin ihmeellisenä, että kaikki saattoivat olla niin samaa mieltä!

  Ohjelma muutenkin täynnä keskinäistä ihailua. ”Hyvät jätkät”, ”hieno biisi”, ”mahtavaa”… tunsin vaivatuneisuutta kuunnellessani tuomareiden yrityksiä keksiä jotain omaperäistä sanomista esitettävistä kappaleista.

  Voittajaksi valitsi Suomen kansa Krista Siegfrids´in ”Marry me”. Saas nähdä, kuinka tulee pärjäämään? Onhan se nyt parempi kuin Mikael Saaren esitys. Sillä ei kyllä olisi ollut minkäänlaista menestystä kansainvälisissä mittelöissä.

  Tämä Suomen kappale voi ruotsalaisille tuoda mieleen vanhoja muistoja. Olen kuulevinani jotain yhtäläisyyttä tämän, ja vanhan Anna Book´in esityksen kanssa:

  http://www.youtube.com/watch?v=vXPdfYwwqbI

  Tässä Tapanin ”päivän narinat”! Olisin voinut jättää katsomatta k.o. ohjelman… mutta eihän sitä etukäteen tiennyt!

  Terv!  Tapsa

9 kommenttia artikkeliin “”VÄÄRÄ KAPPALE VOITTI…””
 1. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Oikea kappale voitti!

  UMK:n kisan ykkösbiisi tuntui parhaalta kokonaisuudelta. Yksinkertaisella komppilla (beat-rytmillä) taustoitettu Marry Me laittoi vanhan liiton ex-soittajan jalat vipattamaan. Krista Siegfrids’in esitys oli täydellinen. Tämän enempää kappaleesta ei ole mahdollista repiä irti substanssin puolesta ja ulkoisesti.

  Hämeenlinnalaistaustaisen Elina Orkonevan jatsahtava biisi He’s Not My Man sopii hyvin yökerhoon, mutta sillä ei liene mahdollisuuksia menestyä kovassa kansainvälisessä kaupallisessa uuden rytmimusiikin kilpailussa. Toki äänestin kotiin päin, koska ykkössija olisi merkinnyt nykyiselle asuinkaupungille bridge-termillä ilmaistuna slammin pelaamista kotiin. Elinan isällä Jouni Orkonevalla oli merkittävä rooli. Hän lobbasi sähköpostilla peräti kahdesti tyttärensä piikkiin.

  Ihan mukavaa viihdettä nämä TV-viisut ovat! Ilmeisesti en ole (vielä) totaalisesti kalkkeutunut, vaikka mukulat ristivät minut kalkkikseksi jo lähes 60 vuotta sitten.

 2. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Kalkkisekselle lipsahti aamutuimaan paha kirjoitusvirhe. Lakuvirheeksi sitä en tietenkään tunnusta. Korjaan: … jo lähes 40 vuotta sitten. Mutta pirun vanhoja kumpikin mukula alkaa olla!

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Lexa, sait minut taas piirtämään ruxin seinään, tätämenoa saan pian ”uudet tapetit”.

 4. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Erkille: Olen ryhtynyt ottamaan mokista opiksi. Hämeenlissahan se on nykyisin suurta muotia. Kannattaa siis joskus tunnustaa, ainakin vähän.

  Korjaustekstiini laitoin tarkoituksella pari kirjoitusvirhettä. Kas kummaa, HäSan blogisivustoja seuraavista tosikoista kukaan ei tarttunut syöttiin! Tarjoisin herkullisen tilaisuuden vinoilulle.

  Elina Orkonevalla saattaisi olla menestystä jazz-laulajana. Suomessa hyviä naisartisteja tällä sektorilla on aika vähän. Elina on lahjakas ja sympaattinen laulaja.

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kyllä Orkonevan esitys rintaani enemmän ”sykähdytti”, jos nyt niin voisi sanoa! Muutenhan olen sitä mieltä että ne parhaimmat musiikkivuodet olivat -50 ja -60 luvut… ja sitä aikaisemmat.
  Siegfrids´in esitys oli, niinkuin monen muun kaltaisensa esittämä, jotenkin pinnallinen. Aika tyypillistä nykyajan artisteille.
  Nythän ei oikeastaan parane kiistellä makuasioista… ”yks´ tykkää äidistä, ja toinen tyttärestä”!
  Täällä Ruotsissakin, usein tuloksettoman väittelyn jälkeen, todetaan, että makua on monenlaista (Smaken är som baken… den är delat)!
  Minun on myönnettävä, että musiikki-innostukseni, noiden mainitsemieni vuosikymmenten jälkeen, ei ole paljon muuttunut. Entinen vaimonikin ihmetteli, miksi ei makuni koskaan kehittynyt eteenpäin. Minulla oli siihen aina vastaus valmiina: kun on löytänyt sen parhaimman musiikin, niin ei ole mitään suuntaa mihinkä voisi kehittyä!
  Haluaisin väittää, että nykyjään tehdään, musiikin nimessä, paljon enemmän ”paskaa” kuin ennen. Räppi esim. ei ole mielestäni musiikkia, vaan tahtiin sovellettua lausuntaa, hervottomien eleiden myötäilemänä.
  Myös nykyajan biisit ovat tulleet pidemmiksi. Ei sillä tavoin, että niihin olisi tullut lisää aihetta tai sisältöä, vaan sen vuoksi, että hyvinkin yksinkertaista refrenkiä (kertosäettä) jankutetaan väsymykseen asti!
  Olen todennäköisesti paljon enemmän takertunut vanhaan aikaan, verrattaessa moneen muuhun ikäiseeni. Muuten ei, Lexan tapaan, vuodet paljon paina. Saman havainnon ajankulusta saan minäkin vain tyttäreni kautta. Jo yli neljäkymppinen hänkin…
  Kuten kirjoitukseni lopussa totesin, niin ihan yhtä hyvin olis elämä jatkunut, vaikka en olisi k.o. viisu-ohjelmaa nähnytkään! Oli kuitenkin mukava nähdä ohjelma samaan aikaan kaikkien suomalaisten kanssa.
  Sain samalla kimmokkeen ilmaista sen illan narinat, kirjoittamalla omia mielipiteitäni (helpotti kummasti jälkikäteen)!
  Vanhoista ajoista vielä: Tehän haaveilette siellä m.m. Hämeen Kaaren repimistä maan tasalle?! Toivottavasti vielä ennätän kamerallani ikuistamaan sen ”vanhan pyhän paikan”, samoin myös Linja-auto aseman. Saas nähdä, josko jo Pääsiäis-aika olisi otollinen tehdä ”nostalgia-trippi” Suomeen!
  Näitä pyhiä paikkojahan alkaa jo olla vähemmän ja vähemmän. Tämä kehitys alkoi jo ammoisina aikoina, kun Iittalasta häipyi niin Seurantalo kuin Leivaan lavakin.
  Lexa: Löysin vai yhden ”tahallisen” kirjoitusvirheen kommentistasi! Lakuvirheen huomasin heti. Se mainitsemasi toinen, ei vieläkään pistä silmään! Olisitkohan siinä niitä laskiessasi tehnyt taas uuden ”lakuvirheen”?
  Terv! Tapsa

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tillägg edelliseen: ”Mutta pirun vanhoja kumpikin mukula alkaa olla”!
  Pitäisi kirjoittaa: Mutta pirun vanha kumpikin mukula alkaa olla! Tapsa

 7. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Tapsalle: Just så, ilmoitan kalkkisekselle sinne Ruotsiin. Och tillägg: Tässä tapauksessa en suostu ilmaisemaan ikää kieliopin mukaan, koska vuodet ovat kertyneet mukuloille monikossa. Sitä paitsi kumpikin vaikuttaa muinaisjäänteeltä, joksi he minua hekotellen kutsuivat lähellä teini-ikää. Olen valikoidusti pitkämuistinen!
  P.S. Suomi on kohta paska maa, kun jälleen tulevat loskakelit. Selvitän parhaillaan netin avulla eksoottista omatoimireissua. Pääsiäisen tienoolla pari viikkoa a) päivällä 30 asteen lämmössä rannalla ja b) illalla mielimusiikkia kuunnellen on tavoitteena.

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Lexa! Helt klart hieno vaihtoehtoinen ajatus tuo 30 asteen lämpö ja nesteen läheisyys (niin sisäisesti kuin ulkonaisestikin)!
  Mutta perkele, olemmehan karaistuja, kovia kestäneitä, suomalaisia! Kyllä Tapani yrittää harjoitella liejussa rämpimistä, tulevaa Somen matkaa ajatellen. Ja toivoen ensi kesästä viime vuotista parempaa!
  Tähän sopii hyvin:
  http://www.youtube.com/watch?v=Rcz8FjsB9TY
  Musiikin maailmasta vielä… on hyvä pitää perspektiivit selvinä, ja vertailla uusia esiityjiä entisajan taitajiin.
  Suosittelen eilen katsomaani elokuvaa ”Gilda”! Aseta Rita Hayworth Siegfrids´in rinnalle, niin saat oikeaa suhdetta esiintyjien osaamiselle:
  http://www.youtube.com/watch?v=8F3Gq7H9rG8
  Vielä toinen samasta elokuvasta:
  http://www.youtube.com/watch?v=gUuda4mbRcA
  Näissä on nähtävää, kuunneltavaa ja tunnetta, nykyajan ”tusina-tuotettuihin” euroviisu-kappaleihin verrattuna!
  Musiikkinautintoa! Tapani

 9. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Palasin äsken kotiin Hesasta Jokerit-Ässät -matsista. Turpiin tuli 1-3. Jokerit on kakkossuosikkini SM-liigassa. En viitsinyt mennä Rinkelinmäelle. Tiesin, että HPK ei tarvinnut kannustustani. Vastassa oli edesmenneen anoppini fanittama TPS.

  Jatkan edelleen sivuraiteella YouTuben linkkien johdosta:

  Tulipunaruusut koostuu osaavista pelimanneista, mutta viittaan humppayhtyeille kintaalla. En ole koskaan pitänyt humpasta, enkä osaa ravata sitä tanssilattialla. Humppaa oli aikanaan pakko soittaa lavoilla ja häissä muutama kappale/keikka. Muutoin tuli haukkumisia.

  Rita Hayworth ja hänen esittämä musiikki ovat makuuni! Hänessä olisi hyvä esikuva Elina Orkonevalle.

  Pidän latinalaisesta rytmimusiikista, erityisesti merenguesta. Olen opetellut Dominikaanisessa tasavallassa, miten sitä pitää keinutella daamin kanssa.

Jätä kommentti

css.php