KETÄ HYÖDYTTÄÄ KANSANALOITE?

  Luin, että ensimmäinen kansanaloite on jo matkalla eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteen alle on saatu ne vaadittavat viisikymmenen tuhannen aloitetta kannattavan allekirjoitukset.

  Tämä on uusi tapa yrittää viedä asioita eteenpäin, ilman että esitykset tulisivat eduskunnassa istuvien puolueiden kautta.

  Rupesin miettimään tuota tarkemmin, ja aloin ajatella edelleen… Tällaisen kansanaloitteen takana on tavallisesti jokin rajoitettu ryhmittymä, joka propagoi usein jonkinlaisen erikois-intressin puolesta. Tarkoituksena on saada jonkinlaista hyötyä jollekin ryhmälle (usein heille itselleen)!

  Toivottavasti eduskunnassa istuu kuitenkin sen verran viisasta porukkaa, että osaavat suhteuttaa esim. tuon viidenkymmenen tuhannen allekirjoittajan määrän koko Suomen asukaslukuun.

  Suomessahan on yli viisi ja puoli miljoonaa asukasta (suuri osa heistä kuitenkin lapsia). Jos nyt vaan ihan karkeasti vertaillaan 50 000:tta 5:teen miljoonaan, niin aloitteen kannattajien määrä on mitättömän pieni, joten mahdollisuus asian eteenpäin menosta on myös mitätön. Esimerkiksi viidenkymmenen tuhannen ja viiden miljoonan välinen suhde on kai 1%…

  On toki varmaan jonkinlaista hyötyä kansanaloitteen alullepanijoille, ja sehän on se että saavat kuuluisuutta, koska media mielellään raportoi näistä aloitteista…

  Juuri tämä suhteellisuuden-taju minua tässä asiassa eniten kiinnosti. Esimerkiksi, kun täällä TV raportoi Tukholman toreilla tehdyistä mielenosoituksista, ja kertoo paikalla olevan parikin tuhatta mielenosoittajaa. Silloin minulla herää ajatus, kuinka suuresta mielenosoituksesta todella on kyse? Onhan Tukholman väkiluku miljoonan ja kahden välillä, riippuen lasketaanko vain ”kaupungin” asukkaat, vai koko suur-Tukholman väestö.

  Usein saa väärän käsityksen tapausten suuruudesta, jos vain luottaa median raportointiin, ilman tätä suhteuttamista tosi-olosuhteisiin. 

  Kevät-Terveisin!  Tapani

7 kommenttia artikkeliin “KETÄ HYÖDYTTÄÄ KANSANALOITE?”
 1. avatar Jussi sanoo:

  Hyvää pohdintaa Tapsa. Mitä ajattelet siitä, että jos saa eduskuntavaaleissa
  213 172 ääntä, niin millä painoarvolla voi silloin yhteisistä asioista olla päättämässä?

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Moro, Jussi! Jos on tullut valituksi eduskuntaan 213 172:n äänen voimalla, omaa siellä yhden kahdes-sadas osan päätösvallasta (1 / 200). Siellä ei tietääkseni ole mitään ”ääniharava”-bonuksia.
  Aikamoinen sattuma muuten: juuri kun olin julkaissut kirjoitukseni, ja aloin katsella täkäläisiä suomenkielisiä uutisia, tuli sama asia esille.
  http://www.svtplay.se/video/1047618/25-3-17-45
  (katso minuuttilukemasta 06:35)
  On näköjään moni muukin alkanut ihmetellä uudistuksen järkiperäisyyttä!
  Tapani

 3. avatar Jussi sanoo:

  Tuon verran saivat Vihreät ääniä eduskuntavaaleissa. Sillä äänimäärällä saa 10 kansanedustajaa ja hallitukseen kaksi ministeriä. Joten voimmeko me vähätellä esim. 70 000 äänioikeutetun suomalaisen omalla nimellään allekirjoittamaa kansalaisaloitetta?

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Jussi!
  Keskimääräinen vaaleissa saatu äänimäärä jokaista vihreetä kohti on siis 21 317.
  Mainitsemassasi esimerkissä kirjoittamasi äänimäärä (70 000) vastaa teoriassa hieman yli kolmen vihreän kannatusta. Noin kapealta pohjalta (kolme kansanedustajaa) ei eduskunta yleensä ota asiaa käsiteltäväksi.
  Että Vihreät ”saivat” kaksi paikkaa hallituksessa, todistaa ainoastaan heidän kiimaisen kiihkonsa olla esillä. Olisivathan siellä PeSu:tkin saaneet paikkoja, jos olisivat olleet yhtä tyhmiä, ja jatkossa myötäilleet Kataisen viitoittamaa politiikkaa.
  Kaikki eivät ole toki valmiita myymään vakaumustaan hallituspaikkojen puolesta!
  Ei… tämä kansanaloite-idea ei ole mielestäni ihan valmiiksi ajateltu! Mistähän tämä ”keksintö” on lähtöisin…? Eihän vaan Ruotsista? Työläs, ja paljon resursseja vaativa, tapa viedä asioita eteenpäin.
  Hienompi ajatus, lähidemokratian kannalta, olisi järjestää paikallisia kansan-äänestyksiä suunnitelluista ”suurhankkeista”, esim kuntatasolla. Ja että vaalitulosta myös kunnioitettaisiin (koulujen lakkauttamis-asioissa y.m.s.).
  Esimerkkisi 70 000 allekirjoitusta, ei tarvitse olla mikään edellytys, että hanke sujuisi aloitteentekijöiden mielen mukaan. Siihen tarvittaisiin minun mielestäni aivan toista luokkaa olevia kannattaja-lukuja!
  Terv! Tapsa

 5. avatar Mirka Soinikoski sanoo:

  Kansanedustaja voi tehdä kirjallisen aloitteen esim. uuden lain säätämisestä, valtion talousarvioon tehtävästä määrärahamuutoksesta tai toimenpiteeseen ryhtymisestä jonkin asian johdosta. Eduskuntavaalien 2011 tilastojen mukaan n. 2500-3500 äänellä pääsi läpi. Siihen suhteutettuna kansalaisaloitteen 50 000 allekirjoituksen vaatimus on ihan kohdillaan vastaten ehkä 10-15 kansanedustajan saamaa äänimäärää.
  http://yle.fi/vaalit/tulospalvelu/2011/uusi_eduskunta.html

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Mirka! On ”terveellistä” jokaisen kriittisesti pohtia näitä asioita. Tilasto-esityksistä saatavista tiedoista voi muodostaa itselleen hyvinkin subjektiivisen näkemyksen.
  Minun laskutapani mukaan (Ojalan laskuoppi), 10-15 kansanedustajan suhde 200:n, tai 50 000 allekirjoittajan suhde kaikkien äänioikeutettujen määrään, joka on yli 4000 000! Ja mitä byrokratiaa sitten:
  http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/ensimmainen-kansanaloite-matkalla-eduskuntaan/610561/
  Kyllä tätä voi miettiä kahteenkin kertaan…
  Oikein aurinkoista päivää! Tapani

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Saas nähdä, koska tehdään kansanaloite tällaisten saarnaajien esiintymisen kieltämiseksi?!
  http://yle.fi/uutiset/radikaali_muslimisaarnaaja_puhuu_helsingissa_salaisessa_paikassa_-_vaatimuksena_terroristien_vapauttaminen/6558540
  Toistan taas, en tiedä monennenko kerran: musliimien maahanmuuttoa on seurattava erikoisen tarkasti. Muussa tapauksessa on vaarana, että tällaisia soluttautuu Suomeen, yhä enenevässä määrin, muiden pakolaisten joukossa.
  Tapani

Jätä kommentti

css.php