”MAALINTEKOPAIKKOJA PITÄISI HYÖDYNTÄÄ…”

Talviolympia-kisat, jääkiekko-kamppailuineen alkavat kohtapuoliin olla jo loppusuoralla.

Ennen kisojen alkua ajattelin, etten seuraisi niiden kulkua lainkaan. Tuumin, että säästyisin ainakin pahalta mieleltä. Odotuksia suomalaisten menestymisestä ei ollut sitten hiventäkään.

Radion tarjonnassa ja TV:n uutislähetyksissä oli kuitenkin niin paljon raportointia Sotshista, että oli melkein mahdotonta välttyä kisoista tulevilta uutisilta. Ja, kun lähes joka uutislähetyksessä katseli ruotsalaisten hyppimistä voitonhuumassaan, niin kyllä väsy tahtoi tulla.

Saihan siellä kisojen alkupäivillä eräs pohjois-Suomen tyttö jonkun mitalinkin, jossain lautalajissa kai.

Hieman innostus kohosi pari-sprintti (?) kisoissa, joissa naiset saivat hopeaa, ja miehille tuli kultaa. Jännityksen kohoamiseen juuri tuossa lajissa, saivat varmaan aikaan YLE-puheen juontajat, jotka osasivat eläytyä kilpailuun niin lennokkaasti, että se herätti meikäläisenkin.

Täällä Ruotsissa kun oli niin huonosti, ettei kilpailuja voinut seurata ”vapailla” TV-kanavilla. Sen vuoksi kaikki tietoni perustuvatkin vain kuulon varaan.

Ylistyksen-sanat siis YLE-puheen selostajille! Tuskin Pavo Noponenkaan olisi heille pärjännyt.

Pahanlainen pettymys oli ”Leijonien” putoaminen mahdollisuuksista pelata kultamitalista. Kävi taas niinkuin ounastelin jo ennen tämän päivän (21.2.) peliä. Kanttia ei ollut tarpeeksi Ruotsin kukistamiseksi.

Etukäteen kyllä kovasti uhoiltiin lehtienkin palstoilla, mutta uhoilut taisivat aivan unohtua siinä vaiheessa, kun kiekko putosi jäähän. Oltiin taas ”pientä poikaa”.

Kirjoitn ennen ottelua Radio Hämeen lähetys-ikkunan epäilyksistäni Leijonien mentaalisesta kyvystä. Maali takapakkia vastustajalta, ja sen jälkeen ei enään uskalleta ajatella mahdollisuuksia omaan voittoon. Tässä mielessä on Suomi herkempi luonteeltaan, kuin monen muun maan joukkue. Siitä varmaan saadaan esimerkki illan toisessa matsissa USA-Kanada. Tuskin kumpikaan joukkue tulee antamaan periksi suuremmankaan vastoinkäymisen edessä.

Onhan Suomella taitoa pöllyttää Ruotsi monessakin urheilulajissa! Mutta miksi ei pöllytä?

Täytyy olla jotain vikaa koko organisatiossa, ja urheilijoiden treenauksessa… erityisesti mentaalisessa kasvatuksessa. Pätevämpien urheilu-psygologien ja treenareiden perään olisi ehkä aihetta huutaa? Leijonien nykyiselle johdolle tuskin jatkoa?

No, nyt ovat kisat ,minun kohdallani, ollutta ja mennyttä. Kevättä jo ilmassa. Joka päivä nollan yläpuolella, ja sunnuntaina kai jo kymmentä lämpöastetta lupaillaan.

Viikko sitten näin kahden joutsenen liihoittelevan pihan ylitse, ja valkoiset ja keltaiset kevät-kuvat jo nostavat nuppujaan mustasta maasta.

Puutarhakasvien siemen-sortimentitkin ovat jo kaupoissa esillä.

Kevät-Terveiset!  Tapanilta

 

22 kommenttia artikkeliin “”MAALINTEKOPAIKKOJA PITÄISI HYÖDYNTÄÄ…””
 1. avatar Harri sanoo:

  Tuo järjetön Olympialaiset-nimellä kulkeva sirkus oli tällä kertaa jo ennen alkuaan aika mielenkiinnoton.

  Omalla kohdallani tämä johtuu siitä valtavasta määrästä eri lajien tarjontaa lähes puoli vuotta. Osittain syyllinen on myös Putinin politiikka ja Venäjän kisaisännyys muutoinkin. Jos kiinassa järjestetään olympialaiset, niiden seuraaminen tulee jäämään väliin kokonaan.
  Pääasiassa varmaan rahastus ja sitä aktiivisesti seuraavat sponsorien orjat eli tiedotusvälineet aiheuttavat urheiluähkyn, joka tappaa mielenkiinnon. Hiihtokisoja on jatkuvasti, jääkiekkoa jo aivan liikaa, mäkihyppyä joka viikonloppu jossain jne.
  Mikään ei enää yllätä voimasuhteet on tiedossa. Ainoa asia, mikä muuttaa ennakko-odotuksia on flunssa..tai dopingkäry.
  Mielestäni on suurta typeryyttä syyttää norjalaisia dopingin käytöstä, kuten joku jossain palstalla hiljan teki, ei he käytä enempää kuin muutkaan, koska ei ole näyttöä. Siihen saakka he ovat vain paljon meitä parempia hiihtäjiä.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Harri, kommentistasi! Minulla oli myöskin Putinin politiikka mielessä, mutta jäi pois tuosta kirjoituksestani. Myös uutisointi areenoita rakentavien työläisten kohtelusta oli ajatuksissani, kun mietin jättää kisojen seuraamisen kokonaan väliin.
  Mukana kuvassa oli myös alkuperäisväestön häätö omista kodeistaan, häthätää säädetyn lain voimalla.
  Ainoana ilona on vahingon-ilo, siitä että venäläisillä oli tietääkseni hyvin laiha menestys lajeissa, joissa varmaan oli suuriakin mitalitoiveita.
  Ja kaikkein parasta; Leijonat pudottivat ryssät jääkiekkomitali-finaaleista!
  En silti hurraa omien Leijonienkaan panosta kyseisessä lajissa. En usko pronssiinkaan taistelussa USA:ta vastaan.
  Olen kanssasi myöskin samaa mieltä siinä, että urheilua on aivan liikaa. Kaikki alppi-lajit, golf-turnaukset, tennikset, jalkapallo-sarjat y.m. voisi jättää väliin. Lajeja, joissa Suomella ei ole minkäänlaisia kulttuurellisia perintöjä. Lajeja, joissa emme koskaan tavoita kansainvälistä huippu-tasoa.
  Toisaalta on huonoa, että myös suomalaisten perinteellisissä lajeissa menee huonosti. Jos ei hiihto- tai mäenlasku-lajeissa, ja esimerkiksi jääkiekossa saada menestystä, vähentää se nuoremman sukupolven kiinnostusta urheiluun. ”Sankareiden” menestys kansainvälisissä kilpailuissa lisää kiinnostusta urheiluun, ja samalla se lisää menestymistä tulevaisuudessa.
  Säätietojen mukaan on ”meterologinen” kevät jo täällä. Nyt odottelen vaan kottaraisten saapumista.
  Kevättä! Tapani

 3. avatar Harri sanoo:

  Juu, hyvää kevättä vaan, taitaa olla siellä jo tuloillaan tosiaan.

  Seuraava urheilusankari, josta itse olisin oikein kiinnostunut on formulakuski, joka voittaa jollain muulla välineellä, kuin polttomoottorilla. Nykyinen formulasankaruus on lähes rikollista.

  Olisi tosi hienoa, jos urheilussakin tähdättäisiin sellaisiin asioihin, joista tulevaisuudessa on jotain hyötyä, ei vain hetkelliseen komeaan mitalilätkään ja sitä kautta tietysti kyseisen sankarin toimeentulon turvaamiseen.

  Sotshinkin tulevaisuus on tosi mielenkiintoinen, jos kerrostaloja on rakennettu rakennuskelvottomiin rinteisiin ja kaikki omistusoikeudet polkien venäläistyyliin.

  Mutta ei rapiat 40 vuotta riitä tämänkaltaisen muutoksen näkemiseen, se jää jälkipolvien riemuksi.

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Moro, Harri! Eiköhän se kiinnostus formulaa ja rallia kohtaankin ala vähitellen hiipua, koska suomalaisten kyky niissäkin ”urheilu”-lajeissa himmentyy! Jopa ranskalaisetkin näyttävät rallissa suomalaisille hampaitaan.
  Pitkäaikaisesta tottumuksesta johtuen, en ole päässyt rallien seuraamisesta eroon. Vanhaa traditiota Timo Mäkisen ajoilta lähtien.
  Oikeissa ihmisten välisissä kilpailuissa ei ehkä pitäisi olla mitään ”välikäsiä”, ei niin polttomoottoreita kuin hevosiakaan. Ravikuskit voisivat mielestäni vetää itse niitä sulkyjään, sen sijaan että hakkaavat niitä hevos-parkoja.
  Tulevaisuutta ajatellen, ehkä vain tavallisesta kuntourheilusta on henkilökohtaista hyötyä?
  Mahdollisesti kuitenkin suomalaisten paremmalla kansanvälisellä menestyksellä voisi olla tulevaisuudessa vaikutusta yleiseen kansan-terveyteen? Siinä tapauksessa, jos se kannustaisi tulevaa sukupolvea urheilun pariin…
  ”Ylös, ulos, ja lenkille”, taisi Tarvajärvi aikoinaan meitä ohjastaa. Tänä päivänä voisin ehkä lisätä: ”Jätä se älypuhelimen räplääminen vähemmälle”!
  Tapsa

 5. avatar Seppo sanoo:

  Tänään Leijonat pöllytti USA:n, pelkästään Teemu Selänteen pojille pitämän puheen ja loistavan pelinsä ansiosta. Siinä ei kärsivän näköistä valmentajaa juuri tarvittu. Hieno päätös monen maajoukkueuralle ja pronssi kotiin.

 6. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Ei kukaan voi olla iloisempi, ollessaan väärässä, kuin Suomen rajojen ulkopuolella asuva, allekirjoittanut!
  Jollain tavalla osaamis-kykyä nyt saatiin esille, ja se riitti, enemmän kuin rutkasti, jenkkien kukistamiseen! Iloitaan siitä! Leijonien pronssimitali, poisti osan pettymyksestäni suomalaisten menestyksestä.
  Kuulutan siitä huolimatta mentaalisen voiman kasvattamisen tarvetta. Meidän on päästävä lopullisesti eroon kompleksistamme ”storebror-Ruotsia” kohtaan.
  Samanlaista asennetta vastaan saavat ”Ruotsin Kruunut” kamppailla, Kanada-ottelussaan.
  Luulin pronssiottelunkin pelattavan vasta sunnutaina. Sen vuoksi myöhästyin pahasti, ja aloin kuunnella vasta kun kolmas erä oli jo käynnissä. Tilanne oli siinä vaiheessa jo 4-0.
  Nautin kuitenkin täysin siemauksin YLE-Puheen ”aateliin” kuuluvan Antti Ennekarin syvästä tunnelmaan eläytymisestä ja lennokkaasta selostuksesta!
  Viiden kympin hiihto vielä huomen-aamulla, ja puolen päivän jälkeen sitten nähdään, missä päin maapalloa kaikkein parasta jääkiekkoa pelataan? Euroopassa vai Amerikassa?
  Tapani

 7. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Head öhtust Tapsa ja toiset
  Tuli oltua taas kyläilemässä (Suomi ja Eesti) paikoissa joissa Teevee ja tiätty kateltua. No tänää koneelt tiätty lopettajaiset. kokonaisuudessaa jäi aika kiva fiilis ku ei tua politiikkakaa häirinny. Mää luule et Putiiniki o tyytyväine ko siin viimeses mitskujaos tul Venäjämiähil kolmoisvoitto.
  Se hölmö ruattalaine touppinkijuttu riapoo ku viäl tiato pelaajil tul keske peli ja sehä poruka lamaut. Jatko näyttä et oliks kyse tyhmyyrest vai jostaki muust sanos
  Aarno Jii

 8. avatar Seppo sanoo:

  Seuraile Tapsa sitten miten Viitaluoma ja Sallinen hyödyntävät maalintekopaikat siellä Örebrossa?

 9. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Seppo! Pistetäänpä asia muistiin! Ruotsin TV:n suomenkieliset uutisetkin, yleensä hyvin hanakasti, seuraavat suomalaisten menestystä täkäläisillä kiekko-areenoilla…
  Tapsa

 10. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Arska! Pahkeinen… jäit väliin tuosta!
  Mie aloinki jo ihmetellä, ett mihi Sie olt hävinny…
  Jutellaan nyt tuosta jääkiekosta.
  Olympia-kisapäivän viimeisimmässä ”Alla snackar Sotshi” (keskusteluohjelma. jossa yleensä käydään läpi päivän aiheet), käytettiin puolet ajasta doping-skandaalin käsittelemiseen.
  Tämä Bäckström kärsii allergiasta, ja on käyttänyt kyseistä lääkettä vuosikausia. Lääke sisältää jotain substanssia, jota saa kokeissa löytyä määrätty määrä. Nyt kuitenkin rajaarvo ylitettiin huomattavan paljon.
  Kukaan keskustelijoista (jotka kaikki olivat urheiluväkeä) ei yrittänyt silitellä tai vähätellä tapahtunutta asiaa. Vilppi on vilppiä, ja säännöt ovat sääntöjä, siihen ei kenelläkään ollut vastaväitteitä.
  Ruotsalaiset ottavat tämän hyvin raskaasti, koska ovat aina pitäneet itseään ”valkoisina”.
  Esille tuli kuitenkin, että kansainvälinen kiekkoliitto oli hyväksynyt Bäckströmin osallistumisen peliin, mutta Olympia-komitea oli pistänyt stopin.
  Mikä herätti närkästystä, oli se että doping-testin tulos oli tiedossa jo paljon aikaisemmin, mutta joukkueen johdolle se annettiin tiedoksi muistaakseni vain tunti ennen kultamitali-ottelun alkua.
  Varmuudella ei pystytty arvioimaan doping-kohun vaikutusta pelin henkeen, mutta Kanada oli kuulemma niin vahva joukkue, ettei sitä Tre Kronor Bäckströminkään avulla olisi pystynyt horjuttamaan.
  Tästä asiasta varmaan vielä perästä kuuluu, jahka se on tutkittu. Missä syy? Joukkueen lääkäri-ryhmässä, tiedoituksen kulussa (koska lääkitys oli ennestään tiedossa), vai Bäckströmissä itsessään. Tai vielä jossain muussa…?
  Terveisin! Tapsa

 11. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Seppo! Jääkö sinne HPK:hon ketään jäljelle?
  Katastin Örebro-hockeyn sivua:
  http://www.orebrohockey.se/trupp/OHK
  Siellä yks suomalainen (Marko Anttila) jo ennestään, ja sitten nämä uus-värväykset:
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/orebro/article18412212.ab
  Vähän raskaasti ovat kuulemma pelit menneet. Aika monta pistettä kärkeen…
  Palataan asiaan!
  Tapsa

 12. avatar Seppo sanoo:

  Kiitos Tapsa orebrohockey-linkistä! Kaipa niitä senverran jää, että saadaan tämä runkosarja pelattua! HPK:n pelit on sitten siinä. Örebrokin näyttää olevan siellä häntäpäässä. Miten pitkään senkään kausi sitten kestää?
  Seuraan tilannetta. Morjens vaan!

 13. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Ehtoot
  Kyl mää nii ihmetteli et kui noi ruattalaiset o noi nuljui. Varmast toi herra B:n aiheuttama kohu vaikut. Harmilline asja,saa näke kuis käsitellä,ny jo vähä kuulu et sitä b-myrkky o ollu enemmä ku normaalis lääkehuikas sanos
  Arska

 14. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Moro, Arska! Mie eppäile Siu tappaas, ett Bäckström on voinu puota laskuissaan, kuin mont pillerii hää on ottant. Viel ei julkisest oo kukkaa hänelt itteltää kysynt! Ei mittää haastattelluu televisiossakaa… sehä täss vähä ihmetyttääki.
  Vähä vois olla kyse myös lääkär-virheest, siin ettei oo painottant tarpeeks, ettei ottas lääkettä liia lähel matsii.
  Nyt täss ol kyse vaa yhest pellaajast. Sill ei oo vaikutust, ett koko joukkue diskattais. Jos ois kaks tai enmmä ollu dopattu, sillo varmast olis hoppee-mital annettu Leijonien kässii. Ko eiks tää koe otettu jo enne Suomi- Ruotsi otteluu… tai siin yhteyessä?
  Kevättä! Tapsa

 15. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Sinulle, Arska! ja kaikille muillekin, jotka seurasivat olympiakisojen miesten pari-sprinttiä ”vain” television välityksellä:
  http://ohjelmaopas.kokeile.yle.fi/1-2184959
  Ei paremmaksi voi mennä, kun kuuntelee tätä YLE Puheen radioselostusta!
  Terv! Tapsa

 16. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Takaisin USA:ssa, on kiekkoilija Bäckström antanut oman versionsa, kärähtämiseen johtaneesta, doping-tapauksestaan.
  Englannin-kielisessä lehdistötilaisuussa, hän hyvin epä-urheilijamaisesti, vierittää koko syyn lääkäreiden niskaan.
  Hienosti Bäckström ”liukui” ohi kysymyksen siitä, milloin hän oli allergia-lääkkeensä ottanut.
  Täällä Ruotsin TV4:n urheilu-ekspertti kertoi, että urheilijalla on viimekädessä aina oma vastuu ”lääkityksestään”.
  Nyt toivotaan vain, että oikeus tapahtuu, ja että hänelle ei anneta henkilökohtaista hopea-mitalia! Päätös siitä tulee piakkoin.
  Ihmettelyä herättää muutenkin, minkä ”sairaala-osaston” Ruotsi oli Olympialaisiin lähettänyt. Olen kuullut, Bäckströmiä muka puolustavasti, että useat muutkin olivat saaneet luvan ”nauttia” kyseisen allergia-lääkkeen eduista. Onpa täällä kovin runsaasti allergia-sairautta potevia huippu-urheilijoita! Vähän ihmetyttää…
  Näin on nyt. Katsotaan, mitä jatkossa seuraa!
  Tapani

 17. avatar Harri sanoo:

  Huomenta.
  Lahdessa Suomenkin olisi pitänyt alkaa väittämään, että meillä koko hiihtojoukkue veti Hemohessiä, sillä olisi varmaan sitten saanut vapauttavan tuomion ja vuosikymmenen keskinäiseltä kyröilyltä olisi vältytty.

  Jääkiekko on ihmeellinen laji. Bäckström kärysi olympialaisissa, ja heti kisojen jälkeen huitoo entiseen malliin änärissä. Joku ei nyt natsaa tässä yhtälössä.
  Pelkäävätkö testaajat ja Wada jo upporikkaita urheilijoita niin, että kärykään ei ole enää käry, vaan sauhua ilman tulta.

 18. avatar Seppo sanoo:

  Jääkiekko on omituinen peli. HPK on voittanut kaikki pelinsä sen jälkeen kun *kärkihyökkääjät* Viitaluoma ja Sallinen lähtivät Örebrohon. Ja mitä ihmettä; Viitaluoma teki hattutempun, eli 3 maaalia, heti ensimmäisessä pelissään siellä ja Sallinen heti seuraavassa pelissä kaksi maalia. Niin ihmeellistä on tämä jääkiekkopeli! Vai ovatko viime syksyn ikävät joukkueratkaisut painaneet mieltä täällä HPK:ssa ja vasta siellä ulkomailla on vapautunut miesten mieli ja pelivire?

 19. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Jo on ihmeellistä! Olen kanssas samaa mieltä.
  HPK on ryhdistynyt huomattavasti huomattavasti ainakin viimeisten otteluiden aikana. Sen olen minäkin todennut, kuullessani pelien kulkua YLE Puheen välityksellä.
  En tiennytkään, että Viitaluoma ja Sallinen olisivat jo aloittaneet työnsä täällä. Sinä taidat seurata heidän vaiheitaan hieman tiiviimmin.
  Kiitos vinkistä! Tarkastin sen johdosta minäkin Örebro Hockeyn kotisivun.
  Taisivat pojat tehdä hyvää työtä, koska haastattelutkin ovat mukana ”Senaste Nyt” palstalla:
  http://www.orebrohockey.se/
  Jääkiekko on omituinen peli! Ihan niinkuin kirjoitit!
  Terv! Tapsa

 20. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Olihan sillä samalla palstalla eläviäkin kuvia Viitaluoman ”hattrick”-ista. Näkyykös se mainoksen jälkeen tuleva filmin-pätkä Suomessakin?
  Tapsa

 21. avatar Seppo sanoo:

  Hei, kyllä pätkä ”se Ville Viitaluomas hattrick” täälläkin näkyy!

 22. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Seurataan ”HPK-poikiemme” menestymistä jatkossakin!
  Terv! Tapsa

Jätä kommentti

css.php