ELÄMÄÄ OIKUKKAAN, ENNALTA ARVAAMATTOMAN, NAAPURIN KANSSA

Venäjä on, Putinin johdolla, palaamassa osittain Stalin-ajan doktriiniin.

Siinä missä Venäjä, Gorbatsovin ja Jeltsinin aikoina, alkoi avautua kansainväliselle kanssakäymiselle, on Putin kääntänyt suuntauksen toiseen suuntaan.

Mielestäni on Venäjän nykyinen politiikka suurempi uhka maailman rauhalle, kuin pohjois-Korean konsanaan. Uhkauksilla, pakotteilla, sekä aseiden kalistelulla, yritetään ”neuvosto-tasavaltaa” tehdä jälleen maailman politiikan suurtekijäksi.

Ukrainan tapahtumat ovat tästä viimeisin esimerkki. Vastuuttoman ja oikukkaan despootin johdolla, kärjistetään tilannettä lähelle räjähdys-pistettä.

Todellinen farssi, oli Putinin ”pyyntö” parlamentilta saada käyttää sotilaallisia keinoja koko Ukrainassa, ”suojellakseen” maassa asuvia venäläisiä. Päätökselle haluttiin antaa ”demokraattinen” leima, mutta tuskin kukaan uskoi Putinin saavan pyyntöönsä kieltävän vastauksen.

Näin on, Venäjällä on vain yksi ainoa päättäjä.

Jokaisella maalla on tietysti oikeus itse päättää lakinsa, ja jokaisella maalla on myöskin omat lakinsa.

Sen vuoksi on inhoittavaa, että Venäjän johto on sitä mieltä, että heidän laki-päätöksensä pätevät myös muissa maissa. Epämääräinen motivaatio, ”suojella Venäjän kansalaisia ja intressejä”, ei oikeuta lähettämään ryssä-sotilaita jakamaan oikeutta ulkomaille.

Länsimaiden asukkaille on venäläisten ajattelutapa aivan käsittämätöntä.

Tulee tässä muistiin julkisuudessa taannoin käyty jupakka eräässä lasten huostaan-otto tapauksessa. Siihenkin yritettiin media-propagandan avulla takertua. Aivan kuin ei olisi ymmärretty, että Suomessa toimitaan Suomen lakien mukaisesti.

Tällaista puuttumista esimerkiksi Suomen sisäisiin asioihin ei ole syytä hyväksyä.

Lehdistössä on kerrottu venäläisten kiinteistöjen ostoista Suomen puolella. Mitä mahdollisesti voi tapahtua, jos syntyy jonkinlaista kinaa näiden venäläisten ”uudisasukkaiden” ja suomalaisten välille? Onko odotettavissa sotilaallista miehitystä itä-Suomeenkin?

Ja niille, jotka rahanhimossaan, kiinteistöjä ja tontteja venäläisille myyvät, heitä kehoittaisin menemään sankarihaudoille, ja miettimään kuinka monta veripisaraa sodassa ollut sukupolvemme on tämän maan itsenäisyyden edestä vuodattanut.

Jos vielä senkin jälkeen tekee mieli myydä, niin isänmaallisuus ja suomalaisuus, eivät tunnu olevan kovinkaan korkeassa kussissa.

Nämä olivat Silvon ajatuksia.

40 kommenttia artikkeliin “ELÄMÄÄ OIKUKKAAN, ENNALTA ARVAAMATTOMAN, NAAPURIN KANSSA”
 1. avatar Kimmo Kautio sanoo:

  Venäläisten ajattelu on meille käsittämätöntä, koska meidän mediamme pitää meitä yksipuolisessa käsityksessä asioiden ja tapahtumien kulusta.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Kimmo, kommentistasi! En tietenkään voi väittää (eikä siihen ole aihettakaan), etteikö länsimainen ”totuus” kuultanut läpi pohjakirjoituksessani. Olet periaatteessa ihan oikassa. Meidät on opetettu ajattelemaan määrätyllä tavalla. Sen vuoksi minulla ei ole minkäänlaista ymmärrystä Putinin touhuille. Eivätköhän asiat ratkeaisi paremmin nuvottelemalla, kuin uhkailun ja painostuksen kautta.
  Olenko siis aivan ”ute och seglar”, kun väitän että Janukovits kieltäytyi kirjoittamasta sopimusta EU:n kanssa, Kremlin vahvan painostuksen vuoksi?
  Monet päivän kommentoijista vertailevat Venäjän agressiivista politiikkaa amerikkalaisten vastaavaan käyttäytymiseen, esimerkiksi Syyriassa.
  En voi auttaa, mutta minulta hivenee hieman enemmän ymmärrystä USA:n taistelua ääri-islamismia kohtaan, verrattuna Venäjän agressioon lähinaapuriaan, Ukrainaa, vastaan.
  Tapani

 3. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Pelinappuls
  Meirä EU-rooppa o Obama ja Putiini pelikenttä ja kummallaki pittä ol punti tasa sanos
  Aarno Jii

 4. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Venäjää on syytä pohdiskella.
  Tässä tilanteessa, kun Suomessa ei oikein jakseta ylläpitää puolustusvoimia, olisi syytä tehdä puolustus- tai sotilasliitto Ruotsin kanssa. Se maksaisi miljardin puolitoista euroissa vuodessa teille, mutta saisitte turvallisuuden tunteen myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä.
  Käytännössä joutuisitte kustantamaan ilmavoimat kokonaan ja meripuolustuksesta puolet.
  Nyt on Ruotsissakin opittu ymmärtämään slogania, että maalla on aina armeija: oma tai vieras.
  Kalle Haglund tätä esitti, mutta hänet pantiin muuttamaan mielipiteensä.
  Ehkäpä ensi vaalikaudella! T. Hessu K.

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Oikein mukavaa lauantai-iltaa, Hessu! Ja Kiitos kommentistasi!
  Vaikka vähän ”virneellä” sen kirjoititkin, niin siinä oli asiaa ihan hupi-tasolle asti.
  En tiedä, mitä nämä ruotsalaiset päättäjät oikein touhuavat. Kuus-kymmentä luvulla oli Ruotsi vielä hyvin vahva sotilaallisesti. Erikoisesti ilmavoimat taisivat olla Euroopan kärki-tasoa?
  Nyt yht´äkkiä kun Venäjä taas näyttää entisen iljettävän ”minänsä” (Putinin doktriinia ajatellen), niin ”hätä käteen”. Kaks´ hävittäjääkin lähetettiin Gotlandiin. Siellä ennestään jonkin verran panssari-ajoneuvoja ”koi-pusseissa”, mutta niillekin olis ajajat haettava mantereen puolelta!
  Ihan nauruksi pistää…
  Tuon nyky-Venäjän toiminnan johdosta, sain aiheen katsella kaksi omistamaani DVD-elokuvaa. Dokumentit talvisodan ajoilta. Suomi Filmin Uutiskuvien (1939) lisäksi mukana olivat myös Puolustusvoimain Uutiskatsaukset 1…10.
  Oikein isänmaallinen henki tuli taas päälle. Ryssien sen-aikainen toiminta ei niin suuresti poikennut heidän nykyajan politiikastaan. Toivottavasti järkiintyvät vielä! Jos kaikki maat toimisivat yhtä vastuuttomasti, kuin Venäjä, niin silloin kyllä olis menoa!
  Terv! Tapsa

  P.S. Venäjän nykyiset ”käyttäytymis-tavat” saattavat huomattavasti lisätä kiinnostusta Natoon liittymistä kohtaan, ja sehän olisi suuri vahinko! D.S.

 6. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Morjensta Tapsa ja Hessu
  Näyttää vahvasti siltä että Putin on ottamassa Krimiä hallintaansa (onko seuraava Narva esim). Tämän mahd toteutuessa ukrainalaiset siirrettäisiin muuhun Ukrainaan ja näinollen olisi Obaman mahdollista houkutella muuta ukrainaa (ehkä EU:n myötä) länteenpäin. Ukraina olisi Obaman ja Putinin pelikenttä sillä kummallakin pitäisi tilanteessa olla oma voittonsa muun mailman silmissä. Kahden suuren kamppaillessa on toisen melkein mahdoton tunnustaa häviötä.
  Kuitenkin minua surettaa Ukrainan asia tällä hetkellä sano
  Arska

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Surullista todella on, että tällaista tapahtuu vielä meidänkin aikanamme… ja jopa Euroopassa! Ja Venäjällä Lavrov vaan levittelee käsiään; ”Eihän me mitään ole tehty, länsimaisen median vika kaikkityynni”. Suunnilleen tuonkaltaisia ovat lausunnot ”iivanoiden” maasta. Kuinka tyhmiksi he meitä luulevat?
  Ruotsin Television eilisiltaisessa (9.3.) ajankohtais-lähetyksessä ”Agenda”, yritettiin selvitellä Putinin todellisia tavoitteita:
  http://www.svtplay.se/video/1880804/9-3-21-15-textat
  Ohjelmassa käydään ensin peilaamassa ajatuksia Virossa (min. lukema 12:30). Sen jälkeen Viron asioista, ja historiasta, hyvin perillä olevan kirjailijan Sofi Oksasen haastattelu (17:45)
  Valitsin linkin tekstitettyyn Agendaan, jotta mahdollisimman moni ”pakkoruotsia” vähemmän osaavakin helpommin pysyis kärryillä. Ja kun Oksasen haastattelukin on englannin-kielinen…
  Aurinkoista (toivottavasti) maanantaita Hämeeseen! Eilen oli täällä toistaiseksi vuoden lämpimin päivä (16 plus-astetta).
  Terveisin! Tapani

 8. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Kuaftn
  Jaa tittade ennyyengon sevideon ja huamasin että Sofi Oksanen on varsin terävä nainen. Se mitä hän puhui alkaa olla toteutunut. Teilläki näkyy nuo Malmön jutu olla vielä pinnalla ja sitten haastateltavat ovat ottaneet meiltä mallia,puhuvat toistensa päälle sanos
  Arska

 9. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Go’Afton själv, herr Järvinen! Ennätit kommentoida Sofi Oksasen mielipiteitä ennen minua.
  Olen nimittäin itsekin ajatellut samaa asiaa, seuratessani ryssien viimeaikaisia touhuja.
  Oksanen tuntuu tuntevan hyvin venäläisten ”logiikan” ja ajattelutavan. Erityisesti ovat tämän päivän viimeisimmät raportit Krimin-tilanteesta antaneen vahvistusta hänen analyysilleen.
  Nyt todellakin voisi Oksanen vetää esiin sen vanhan kuluneen lauseen: ”Mitäs minä sanoin”?
  Terveiset Tapanilta!

 10. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Terve Tapsa
  Sofista pitäis tehdä vaik kulttuuriministeri,potentiaalia riittä. Eduskunnas meil on liian paljon joutavia totes
  Arska

 11. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Sunnuntai-Päivää, Arska! Ihan hyvä idea. Sofissa olis ainesta eduskuntaankin… tai johonkin muuhun elimeen. Jonkinlainen Venäjän asiantuntija?
  Tähän astiset tapahtumat Venäjällä, osoittavat kuinka oikeassa Oksanen on.
  Ensin provosoidaan naapuri-valtion itsenäisyyttä. Ehkä jopa kannustetaan venäjä-mielisiä mellakoimaan, jonka jälkeen ollaan lähettämässä joukkoja, muka venäläisiä suojelemaan.
  Koska olen viime päivinä katsellut ostamaani mammutti-sarjaa jatkosodasta, näen yhtäläisyyksiä nykypäivän tapahtumissa, ja Suomen Puolustusvoimain, sinänsä hyvin propagandisissa, vanhoissa katsauksissa, TK-kuvaajien otoksista.
  Kaikesta, epä-puolueettomasta materiaalista huolimatta, niissä kuultaa läpi venäläisten ”logiikka” jo niiltä ajoilta. Mielestäni ei kovin suurta eroa, kun vertaa heidän nykyiseen politiikkaansa.
  ”Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistais” sanottiin ennen vanhaan, ja Krimin tapahtumat ovat taas hyvänä todisteena siitä.
  Eivätkö nämä Suomenkin kokemat sodat alkaneet ryssien syytöksistä, että se oli Suomi, joka niidenkin syntyyn oli syypää?
  Kerroppa Sinä, Arska, jos paremmin muistat!
  Minun käsitykseni on, että ryssät silloinkin tekosyiden varjolla, halusivat vallata Suomen.
  Ihan samoin, kuin mitä tänään tapahtuu Ukrainassa.
  Terv! Tapsa

  P.S. Seurasin eilenillalla (15.3.) jääkiekon Suomen sarjan otteluita. Oikein mukavalta tuntui, kun HPK otti voiton Jokereista. Ja kun Pelikaanitkin voittivat omassa matsissaan helsinkiläiset, ei enään muuta puuttunut! D.S.

 12. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Terve Tapsa
  26.11.1939 klo 15 poistettiin ulkovartio koko Mainilan alueelta ja kapt Ugrjumovin 76 mm tykkiryhmä ampui kolme (4,5,7?) laukausta joista yksi oman tki ryhmän pesäkkeeseen suunnitelman mukaisesti, Tämä on yksi versio tapahtumista totes
  Arska

 13. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Aha! En yhtään ihmettelisi, jos se omaan pesäkkeeseen osunut laukaus, selitettiin suomalaisten ampumaksi.
  Jos näin on, se vain täydentää käsitystäni ryssien valheellisuudesta.
  Tämän päivän (16.3.) ”Kansan Radiossa”, oli muutamaa kommunistia lukuunottamatta, melkein kaikilla soittajilla saman suuntainen käsitys Venäjän johdon luotettavuudesta.
  Tapsa

 14. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Tiedätkö Tapsa mistä oikein muodostuu sana Russia:”Soom+Rus..Roos…Russo =Russia. Suomen ja Ruotsin syytä siis sanos
  Arska

 15. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa ja Arska!
  Minua alkoi vaivata venäläisten ryssä-nimityksen alkuperä ja kaivoin Grimbergini esille.
  Slaavit kutsuivat ruotsalaisia viikinkejä rus tai ros -nimellä, koska Ruotsin itäosa rannikolla oli jaettu soutukuntiin (roddarslag) ja aluetta kutsuttiin Rodslageniksi. Vieläkin jossain Uplannissa on Roslagen -niminen alue.
  Tämän mukaan ryssä tarkoittaa ruotsalaista viikinkiä. Voi olla muukin selitys. T. Hessu K.

 16. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Hessu! Kiitos kommentistasi!
  Tähän on odotettava Arskan tyhjentävää kommenttia, koska hän ensimmäisenä rupesi pohtimaan ryssä-nimityksen alkuperää.
  Itselläni ei juuri se ollut mitenkään ajatuksissani. Käytin vain nimitystä ”talvisodan hengen” mukaan. Sen verran on viime aikoina alkanut ottaa päähän venäläisten nykyinen aseiden kalistelu.
  Luulen, että me kaikki kolme olemme nyt suunnilleen oikeilla linjoilla sanan alkuperän suhteen.
  Sinun Grimbergisi saa vahvistusta myös Wikipedian tiedoista:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Ryss%C3%A4
  Aurinkoista päivää Heinuun!
  Tapani

 17. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Moro Hessu ja kumppanit
  Annoit Hessu Pitävyyttä tietokirjapohjaisesti iha oikeesti. Sit Haapasalon Ville totesi että sana Moskova on varhaissuomalaisten keksintöä totes
  Arska

 18. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kautta aikain naapureille on annettu lempinimiä. Kulloisetkin poliittiset silloin vahvoilla olevat poliittiset suuntaukset ovat näitä ohjailleet. Kullakin sukupolvella on omat opitut käsitteet joista ei ihan helpolla luovuta.
  Suomen itsenäistyttyä ja sodat kokenneet polvet tuntevat ja käyttävät ryssä nimitystä.
  Vastapuoli kertoi jotain stuhnoista.
  Nykyvirolaiset pitää suomalaista tuulipuku kansaa, joka janoisena vaeltaa Tallinnaan poroina.
  Ruottalaisille en ole kuullut olevan mitään erityistä nimeä kummankaan puolen, mutta sehän on vain minun omaa suljettua pientä piiriä etten ole moisia kuullut. On niitä nimityksiä varmaan.
  Pääasia olisi jotta ei käytettäisi niitä nimityksiä jotka kohde pitää loukkaavana.

 19. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Arska!
  Oikeastaan venäläiset eivät osaa ääntää yytä. Keväällä -18 Tampereella se koitui monen venäläisen kohtaloksi.
  Kyllä ryssä on suomalainen sana, mutta muunnos venäjän kielestä.
  Krimillä alkavat oudot ajat. T. Hessu K.

 20. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hyvä, että Suomessakin vielä löytyy yhteistä kritiikkiä Putinin politiikkaa kohtaan!
  http://yle.fi/uutiset/kenraali_krimista_eivat_ne_tanne_uskalla_tulla/7143783
  Kun sais nuoremman polven arkadiamäkeläisetkin ymmärtämään, missä todellinen uhka maailman-rauhalle.
  Pika-pikaa olisi ainakin kumottava laki, joka sallii venäläisten kiinteistöjen ostot Suomessa.
  Kysymys kuuluu; saavatko karjalaiset ostaa takaisin entisiä kotikontujaan Venäjän puolelta?!
  Tapsa

 21. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tervehdys äsken leivotulle, uunituoreelle, HPK-fanille! On siis kyse Aarno Järvisestä!
  Huomis-illalla (21.3.) saatkin sitten pysyä kotona, ja istua korva radiossa kiinni, kuunnellen jääkiekko-selostusta HPK:n vierasottelusta Kärppää vastaan.
  Yle Puhe referoi tavalliseen tapaan.
  Nelonen Pro ei tietysti näy Sinunkaan töllöttimestä?
  Jos vielä oikein innostut, niin lauantaina sitten Rinkelinmäelle huutamaan. Muista nyt sitten huutaa minunkin puolestani, muuten voi olla tappio edessä!
  HPK:lle todellinen tulikoe. Vieläkö saman tyyppinen rento, vapautunut, pelaaminen jatkuu, nyt kun odotusten paine voittoon, on kasvanut?
  Luulen, että naapuri-kaupunki Lahden Pelicanssien mahdollisuus voittoon, voipuneesta Tapparasta on suurempi, kuin HPK:n voitto Kärpistä.
  Palataanpa jälkiselvittelyihin matsien jälkeen! Sitten kun tiedetään, mikä mahdollisesti klikkasi.
  Gene

 22. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Ruotsin Television raportointia eilisillan (21.3.) Aktuellt-lähetyksessä.
  EU:ssa Suomi kuulemma vastustaa kaikenlaisia taloudellisia sanktioita Venäjää vastaan.
  Suurin osa pitkästä uutislähetyksestä käsitteli Ukrainan tilannetta (pariinkin otteeseen).
  Tunnelmia Suomessakin kuullosteltiin, minuutti-lukemasta 18:15:
  http://www.svtplay.se/video/1914969/21-3-21-00-textat
  Panin linkin ruotsiksi ontuvasti tekstitettyyn lähetykseen. Ehkä helpotusta niille, joille pakko-ruotsi on hieman vaikeampaa?!
  Tapsa

 23. avatar Tapani Silvo sanoo:

  No niin, HPK taas, vanhaan entiseen malliin, sortui siihen huonoon maalinteko-tarkkuuteen. Sitä vähän pelkäsin, vaikka siihen alkaa jo olla tottunut.
  HPK pelaa hyvin, painostaa, painostaa ja on ”niskan päällä” suurimman osan peliajasta. Vastustaja tulee läpi, ja tekee maalin. Onkos tämä koettu aikaisemmin?
  Pelicansseilla vielä jonkinlainen mahdollisuus, mutta en tässäkään ala arvailemaan. Onhan jääkiekko niin ihmeellinen peli.
  Pelicansseilla pitäisi ainakin olla psykologinen yli-ote, kun ajatellaan että ”Toijalan takana ei ole mitään” (vitsi).
  Ihania kevätilmoja kaikille!
  Tapsa

 24. avatar Susanna sanoo:

  Kiitos, Tapsa. Iso sellainen 🙂

 25. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tapsa, sun pohjakirjoitukses otsikko oli jotain naapureiden sietämisesta. Mä voin vastata vain omalta kohtaltani. Täällä Lammilla mulla on kaks naapuria Lamminraittin tälpuolen ja oikein hyvin tuun, mielestäni toimeen molempien kanssa. Tos kuusaidan takaa asuu nuorpari ja oon jutellu paikallisessa molempien kanssa ja erikseenkin jopa. Tois puol oli vanha pappa joka muutti pois. Hänen kanssaan oli monet hauskat hetket.
  Mä en ymmärrä mikä sua risoo naapureissa Tapsa siellä Svennoneissa, jos näin on muuta heti pois. Miten olis vaikka Thaimaa? Lähetäänkö kimpas?
  Terveisin vapaa eläkeläinen Erkki, vaikka ei sitä moni uskoisikaan?

 26. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Jospa joku sananen Susannallekin tän foorumin kautta!
  Olet rohkea ja tuot hyviä ajatukia esille. Teit pesäeroa kokareihin vaikkei sitä osattu odottaa, sinänsä hyvä. Niin moni sieltä on lähtenyt jotta kai siellä ”haisee” kun ei viihdytä.
  Jatka samaan malliin. Äläkä ainakaan tosta ”kuningasjätkästä” huolestu, eihän se ole edes kunnon jätkä!
  Ihan oikee kunnon jätkä ei vittuile naisille!
  Hyvää jatkoa ja kaunista kevättä Susannalle oiviin kuvauskohteisiin!

 27. avatar Tapani Silvo sanoo:

  No tää ”naapuri”-sana oli symboolinen. Tarkoitti sitä ryssien asuttamaa maata, siinä Suomen itärajan takana. Sitä mie tarkotin!
  Ei täällä minulla vaikeuksia ole naapureidenkaan kanssa. Tapaan aina sanoa, että tunnen ne, jotka minun tarttee tuntea. Maajussi-naapurin kanssa on hyvinkin hyvät välit. Yksi toinen perhe tässä vieressä on minulle ihan niinkuin tyhjää vaan. En niitä morjestele edes pensas-aidan ylitse. En tiedä, josko tuntisin ulkonäöltäkään, jos jossain muualla vastaan tulisivat.
  Ei kai me nyt ihan Thailandiin asti? Sinullahan on niitä naisia siinä ympärillä, vaikka millä mitalla!
  Ja siellä Thailandissa ei tiedä, koska taas joku vallankaappaus. Voitais jäädä senkin jalkoihin.
  Eläkeläinen Silvo (vaikka ei sitäkään oikein uskoisi)!

 28. avatar Susanna sanoo:

  Kiitos, Erkki 🙂

 29. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Upp som en sol, ner som en pannkaka!
  Sorry, HPK!
  Kiitos tästä sesongista!
  Tapsa

 30. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Huomasin tänä lauantai-aamuna (29.3.) Radio Hämeen uutisen Museo Militarian näyttelystä, jonka luulisin kiinnostavan monta isänmaallista hämäläistä:
  http://yle.fi/uutiset/kustaa_tapola_oli_hamalaisten_tupsukorva_kenraali/7161240
  Varmaan siellä on vieläkin myytävänä sen ajan tapahtumista koottu dokumentti-DVD, ”Ihantalan Ihme”. Filmin on julkaissut Tykkimiehet ry, vuonna 2001.
  Sattuneesta syystä, olen viime aikoina alkanut kiinnostua Suomen sota-ajan tapahtumista. Olen tilannut mittavat puolustusvoimain, sen aikaiset katsaukset, niin talvisodasta kuin jatkosodastakin.
  Asioiden esittely katsauksissa ei, ymmärrettävistä syistä, ole mitenkään puolueetonta. Olihan kuvausten tarkoituksena antaa positiivinen kuva suomalaisista, ja kohottaa suomalaisten itsetuntoa ja uskoa tulevaisuuteen.
  Lainaan tähän filmipakettien esittelytekstin:

  ” I HYÖKKÄÄVÄT KAMERAT
  Hyökkäävät kamerat on julkaisu, joka sisältää Puolustusvoimain uutiskatasaukset jatkosodasta sellaisina kuin aikalaiset ne näkivät. Neljän levyn kokoelma – lähes 12 tuntia katsottavaa – on edustava otos elokuvatusta sodasta. Heinäkuun 1941 ja huhtikuun 1942 välillä ilmestyneet 41 Puolustusvoimain ensimmäistä katsausta ovat nähtävissä ensi kertaa sodan jälkeen alkuperäisessä muodossaan. Ekstrat sisältävät sotaa edeltävän ajan Suomi-Filmin uutiskatsaukset ja lähes kaikki jatkosodan ensimmäisen vuoden lyhytelokuvat. Harvinaisen filmin suomalaisista SS-miehistä taustoi professori Ohto Manninen. Hyökkäysvaihe haluttiin esittää “reportaaseina”. Katsausten kieli oli peittelemättömän propagandistista eikä selostus vältellyt sotaisaa huumoria tai isänmaallista paatosta.
  II KAMERAT ASEMISSA
  Kamerat asemissa on julkaisu Puolustusvoimain katsauksista 42-88. Ne avaavat näkökulman jatkosodan vuosiin 1942-1944. Hyökkäävien kameroiden aika päättyy. Elokuvaajat siirtyvät asemasodan aiheisiin. Eri aselajien esittelyjen rinnalla osansa saavat uusi elämä Itä-Karjalassa, kevätkylvöt Syvärin rannalla ja Äänisjärven vepsäläiset juhlat. Vuonna 1942 kamerat käynnistyvät sotapolitiikan huipulla: Hitler ja Mannerheimin kohtaavat Suomessa ja Berliinissä.
  Neuvostoliiton suurhyökkäys alkaa kesäkuun 9. päivänä 1944. Aseet puhuvat ja aselepo solmitaan. Puolustusvoimain katsaus 84 siirtyy kuviin Viipurin evakoista. Katsaus Äyräpään taisteluista jää kesken ja aikalaisilta näkemättä.”

  Ainutlaatuista Suomen historiaa! Tästä saa hyvän käsityksen esi-isiemme suuriarvoisesta uhrautumisesta Suomen itsenäisyyden säilyttämisen puolesta.
  Kontrasti on suuri tämän päivän elämään Suomessa. Helppo unohtaa, missä kärsimyksissä isämme ja äitimme ovat olleet mukana. Miltä tuntuu kuunnella nykyisten ”räkänokkien” mielipiteitä ja valituksia, että kouluruoka ei maistu hyvältä! Halloo!
  Tapsa

 31. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Olet pääsemässä vauhtiin!
  Käytin takavuosina hollantilaisia ystäviäni katsomassa näitä rainoja.
  Heidän kouluhistoriansa käsitti parilla lauseella Talvisodan, mutta meidän Jatkosotamme oli heille tuntematon. Olimme Saksan rinnalla, ja meidän taistelumme eivät päässeet heidän kouluhistoriaansa.
  Pienuus ja syrjäisyys merkitsevät aina unohdusta. Toivotaan, että itse arvostamme isiemme tekoja! T. Hessu K.

 32. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Heikki, kommentistasi!
  Kevättä rinnassa. Sillä varmaan oma syynsä vauhdin lisääntymiseen!
  Kyllä tosiaan, nämä dokumentit nähtyäni, on ainakin minun arvostukseni vanhemman sukupolven uhrauksiin kohonnut suuresti.
  Suosittelen niitä kaikille, sopivaksi katsottavaksi itsenäisyyspäivän iltana t.m.s…. ehkä komplementtina Tuntemattomalle Sotilaalle.
  Monissa blogeissa on venäläisten nykypolitiikkaa pohdittu. Putinin toimillehan me emme pysty tekemään mitään.
  Tänään, iltapäivän aikana, on ainakin minun päähäni iskostunut ajatus: Voiko Venäjään luottaa? Kaikkien näiden tapahtumien jälkeen, kun sanotaan yhtä ja tehdään toista.
  Minä olen tullut siihen tulokseen, että ei voi.
  Olisi mukava nähdä, uskaltaisiko joku muu ottaa kantaa tähän ydin-kysymykseen, sen sijaan että vain analysoitaisiin tilannetta, ja sen mahdollisia seurauksia Suomen talouteen.
  Tässä asiassa varmaan suuria eroja katsantokannassa, Karjalassa kotinsa menettäneiden ja ”tavallisten” suomalaisten välillä.
  Nämä olivat tämän päivän pähkäilyt.
  Tapsa

  P.S. Hessu, onko Sinulla jotain yhteyttä sotainvalidien keräystoimintaan? Hallussasi on kuitenkin tämä DVD-filmi sotainvalidikeräyksestä Kalvolassa, vuonna 1961.
  Muistan vielä monet avustusten antajista. En kylläkään niitä monia maanviljelijöitä, jotka lahjoittivat keräykseen viljasäkkejä.
  Tunnistatko kaikki paikat, joista traktoreilla ja autoilla näitä säkkejä haettiin?
  D.S.

 33. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tuo vuosiluku 1961 on syntymäkotini jyvä-aitan ovessa olevassa metalli-lätkässä jonka sai jostai kun oli luovuttanut viljaa tiettyjä vuosia. Näin kertoi isäni joka ”hurahti” pieviljelijäksi ratatöiden ohella 1945 ihan vapaakaupalla ostamaansa pikkutitaan. Toimiemiessaan sotien ajan rautatieläisenä korjausjunassa joka toimi myös sotatoimialueella, ns, vallatulla alueella, hän ei saanut sodan jäjkeen rintamamies-oikeuksia vaan joutui torppansa ostaa vapailta markkinoilta. Kun oli saatu peltohehtaarit silloin tavoiteltuun seitsemään ja karjakin likimäin seitsemään lypsävään isäni jäi pois rautateiltä ei vakinaisesta palveluksesta vaan silloisesta satunnaistyövoimasta joka hänen kohdallaan oli alkanut jo 14 vuotiaana isänsä vastuulla. Hän oli silloin 57 jättäessään sen työn. Koko tästä ajasta VR ei maksanut yhtään eläkettä hänelle. Olis pitänyt olla vielä kaksi vuotta töissä ennenkuin täyttää 65 vuotta. Tel ja Lel tulivat vasta -60 luvulla.
  Torppasen hankinta ei sinänsä mennyt hukkaan, isäni kohensi sen jopa 7 peltohehtaariin ja lehmään, uudessa semenntitiilinavetassa vuonna -60. Tila siirtyi vanhimmalle veljelleni 1969 ja hän kohensi lehmäluvun yli 20 ja peltohehtaarit yli 30 kun luovutti tilan pojalleen tällä vuostuhannella. Pojalla on ny peltoa omat plus vuokrattua yli 60 ha ja on luopunut lehmistä. Navetta on vuokrattu naapurin käyttään ns, joutilaita varten.
  Näin tää maailma menee!
  Sotainvaliideista ja veteraaneista olen sitä mieltä jotta pärjäisivät ihan hyvin omillaan. On niin paljon kerätty ja aikaansaatu jotta jos kaikki se kylpylä-hoito yms bisnes muutettais rahaks olis loput sotainvaliidit ja veteraanit miltei miljonäärejä ja heittin hoitonsa voitas toteuttaa parhaimman mukaan.
  On vain niin jotta jotkut ei taho lopettaa ”lypsävää lehmää” ja aina vaan kerätään sotainvaliideille ja veteraaneille ja pyöritetään bisneksiä!
  Paljonkohan näistä mennee todella perille asti?

 34. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Erkki, täydentävästä kommentistasi! Aikoinaan sain Heikki Koskelalta, juuri tuona samana vuonna tehdystä keräyksestä, filmatun DVD:n. Siitä jo aikaisemmin kerroin.
  Filmissäkin käy ilmi tuo ”plakaattien” naulaaminen aitan seinään.
  Sitten keräyksien taustasta: Muistan, että useita vuosia sitten, oli juuri näillä blogisivuilla keskustelua siitä, että rahoja ei käytettäisi tarpeeksi sen harvenevan joukon hyväksi, mihin ne on tarkoitettu. Esitettiin olettamus, että pääomaa vaan kasvatettaisiin niin kauan kunnes viimeinenkin veteraani olisi jo kuollut. Sen jälkeen voitaisiin jälkeen jäävä rikkaus käyttää toisiin tarkoituksiin.
  Voimmehan tutkia tuota asiaa syvemmältikin. Googlasin Sotainvalidien Veljesliiton sivuja:
  http://www.sotainvalidit.fi/fi/veljesliitto/lisatietoa_liiton_varallisuudesta
  Siellä kyllä luvataan, että senttiäkään ei jätetä jälkipolville! Luulen ja toivon, että näin on!
  Toivon, että Heikki kommentoisi tätä, ja kertoisi oman käsityksensä asiasta. Hessusta olen saanut sen käsityksen, että hänellä on aina ”palikat paikoillaan”!
  Terv! Tapsa

 35. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Kiitokset kehuista!
  Tuosta sotainvalidien viljankeräyksestä: suurimman osan siinä esiintyvistä ihmisistä tunnen. Viljat vietiin EHO:n laiturille, sillä Vesterinen toimitti myös viljakauppaa. Luulen, että pankeissa oli tuolloin myös keräyslistoja, joihin sai lahjoittaa varoja.
  Sotainvalidit, Sotaveteraanit, Rintamamiehet, näiden yhdistyksille on kertynyt varallisuutta, Sotainvalideille eniten.
  Jossain blogikeskustelussa Riitan kanssa ilmaisin kantanani, että yhdistykset voisivat tehdä diilin Kelan kanssa luovuttamalla omaisuutensa apporttina, ja Kela hoitaisi kaikki veteraanit laadukkaasti ja kunniakkaasti hautaan.
  Näin ei tule käymään, sillä organisaatiot haluavat elää ja keksiä uusia tehtäviä varsinaisen perustehtävän hävittyä.
  Toivottavasti en loukannut ketään, mutta näin minä ajattelen t. Hessu K.

 36. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tietääkö Heikki?
  Mitä erikoista oli juuri tuossa vuodessa 1961 kun näitä laattoja aitan oviin naulailtiin?

 37. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommenteistanne!
  Heikki: Mielipiteestäsi saan sen käsityksen, että näillä sodassa olleiden avustusjärjestöillä on runsaasti varoja. Toinen asia on sitten, ettei istuta niiden aarre-kirstujen päällä, vaan rahat käytetään siihen tarkoitukseen, johon ”kansan karttuva käsi” on ne tarkoittanut.
  Lausuntosi antaa tukea myös Erkki Strömbergin käsitykselle, rahaa riittää niille, joille koko Suomen kansa on kiitollisuuden velassa.
  Minun muistiinikin pulpahti jonkun vuoden takainen julkinen drive. Mahtoiko olla kyse jonkun muistomitalin myynnistä t.m.s. Silloin ajattelin kantaa oman korteni kekoon, mutta muistaakseni esille tuli paljon ikävää tietoa siitä, että pääoman paisuttamisesta oli tullut näiden liittojen päätavoite. Sen sijaan, että nämä varat käytettäisiinnäiden veteraanien ja invalidien aina pienenevien ryhmien hyväksi.
  Ja Heikki, kun tämä päätehtävä loppuu, silloin ei saa olla rahaa mihinkään uusiin kohteisiin. Ne on kerätty sodissa kärsineiden hyväksi, ja sillä sipuli! Ja eikös se olis lain vastaistakin? Saako määrättyyn tarkoitukseen lahjoitettuja avustuksia käyttää toiseen tarkoitukseen? Minun oikeustajuni ei sitä käsittäisi.
  Kevätkylvö-Terveiset!
  Tapsa

  P.S. Hyvä, että sain tukea silloiselle päätökselleni olla antamatta rahaa keräykseen! D.S.

 38. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Erkki!
  Näitä keräyslätkiä naulattiin vielä 80-luvullakin. Vuosi -61 ei ollut mitenkään poikkeus.
  Moro Tapsa!
  Yleensä järjestöissä kerätään varat ruohonjuuritasolla, joita sitten tilitetään ylöspäin.
  Kuvaavaa on, että täällä Kalvolassa sotainvalidit saivat -50-60 -lukujen taitteessa hankittua Pillisaaren ja rakennettua sinne saunan ja kesämökin. Se oli jäsenten kovassa käytössä vuosituhannen vaihteeseen saakka.
  Pillisaari ei ollut oikeastaan saari, vaan sinne meni kapulasilta hetteikön yli. Joka tapauksessa sotainvalidien liikuntakyky heikkeni, ja tontti olisi ympäristösyistä vaatinut investointeja.
  Pillisaari myytiin. Siitä saatiin n. puoli milliä markkoina tai sata tonnia euroina.
  Olisin olettanut, että myyntihinnasta osa olisi vuosittain käytetty heikoimmassa terveydellisessä tai taloudellisissa tilassa olevan kalvolalaisen veteraanin auttamiseen. En tiedä, kielsikö yhdistyksen säännöt suoran avustamisen, mutta näin ei tapahtunut. Yhdistys maksoi jäsenmaksunsa Helsinkiin, ja jollain systeemillä avustuksia sai sieltä anoa. Vanhoissa ihmisissä oli kuitenkin passiivisia edunhakijoita, jotka eivät keräyksistä hyötyneet.
  Apu pitäisi antaa paikan päällä eikä kierrättää pääkonttorin kautta t. Hessu K.

 39. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Mä ostin tässä kerran , oliko viime- tai edellisvuonna, sen lentokoneen alumiinista tehdyn lätkän tuolta R-kioskilta. Kun se Hynynen ja se toinen koheltaja niitä telkkarissa mainosti niin kovasti. En muista enää mitä se silloin maksoi aika kallishan se taisi olla. Ei siitä lätkän hinnasta kovin montaa senttiä tainnut itse asiaan joutaa kuitenkaan, niin paljon sillekin tuotolle on niitä välistäsyöjiä.
  No kävin sitten kerran hieman kauppaamassa metalliromuja tuonne yhteen isoon firmaan Heinolassa ja samalla sitten metallianalysaattorilla tutkitutin pojilla, että mitähän metallia sitä mahtoikaan lätkässä olla. No alumiiniahan se oli, tarkalleen ottaen , alumiinia, magnesiumia ja piitä eli AlMg0.5Si. Mutta kun siitä tuntui puuttuvan jotakin. ja jotain oli liikaa.. Kotona tarkistin asian ja hupsista, lentokoneissa käytettävissä alumiineissa piti olla tälläinen yhdistelmä: AlZnMgCu0.5.
  Mihinkäs se kupari oli seoksesta unohtunut.

  Eli mitäpä voimmekaan päätellä lätkistä, eivät ne olleetkaan lentokoneesta otetusta alumiinista valmistettuja. Tuota ensin mainittua metalliseosta kun enimmäkseen käytetään kaljatölkeissä ja kaapelikouruissa.

  Sitäpaitsi jos sellainen määrä mitä niitäkin oli tehty myyntiin, niin että niitä kaupataan vieläkin suuria määriä, niin siihen tarvittaisiin kolmen lentokoneen tarpeet ja niitä koneita oli vain yksi ja siitäkin suurinosa on ilmailumuseon hallussa.
  Ettei nyt vaan ollut kyse pikkiriikkisestä huijauksesta. Luotettiinko siihen, ettei kenellekään välähdä päähän tutkituttaa metallin laatua ja pitoisuuksia ?

  Sen episodin jälkeen en juuri ole keräyksiin, en vastikkeellisiin enkä vastikkeettomiin antanut mitään.

  Minulla on muutama lähipiiriin kuuluva sotaveteraani, joita auttelen suoralla avullani aina tarvittaessa.
  En minä heille taloudellista apua kykene antamaan, mutta teen oman osani työnä, aina kullosenkin avunntarpeen mukaan.

  Sillätavoin varmistan sen, että varmasti minun apuni menee perille, ilman välikäsiä ja kokonaisena!

 40. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Päivän otsikoihin viitaten, palaan jälleen tämän pohjakirjoitukseni aiheeseen.
  Venäjän ulkomaanministeri antaa pöyristyttävän lausunnon toinen toisensa jälkeen. Nyt on jälleen kaikki jännittynyt tilanne Euroopassa länsimaiden syytä.
  Sergej Lavrov luulee todennäköisesti meitä yhtä yksinkertaisiksi, kuin omat propagandan sokaisemat kansalaisensa.
  Sehän on ainoastaan tämä Putinin äänitorvi, joka lietsoo jännitystä kansainvälisiin suhteisiin. Ei Venäjällä ole minkäänlaista oikeutta sekaantua Ukrainan sisäisiin tapahtumiin. Tietääkseni Ukraina on itsenäinen valtio.
  Toivottavasti saadaan rauha säilymään, ja toivotaan ettei Venäjä syöstä meitä jälleen uuteen maailmansotaan.
  Tekosyitä sodan aloittamiseksi ovat ryssät ennenkin keksineet. Siinä he ovat mestareita kieroontuneen katsantokantansa johdosta, ja takaperoisella ajatus-tavallaan.
  Tapsa

Jätä kommentti

css.php