KARU TODELLISUUS…

Karu todellisuus tuntuu jälleen tavoittavan Hämeenlinnan taloudesta vastaavan voimaryhmän (sos/kok) utopiat. Viimeisimmät tiedot tältä päivältä kertovat, kuinka Hämeenlinnan talous on paljon huonommalla pohjalla, kuin ennen on arvioitu.

Aika ”huvittavaa”, kun sos/kok-ryhmä viimeisimmässä kaupungin-valtuuston kokouksessa mahtipontisesti vastusti Pro-Hämeenlinnan, ja monien muidenkin, vastaehdotusta hallituksen esittämää vero-äyrin korotusta kohtaan, ja sen  riittämättömyydestä.

Jaksoin, näin sivusta seuraajana, katsella jälkikäteen kaikki kolme osaa seitsemän tunnin mittaisesta valtuuston kokouksesta.

http://www.mediaserver.fi/videos/hameenlinna

Miten voi olla mahdollista, ettei pienintäkään todellisuuden tajua näiltä kahdelta voimaryhmän puolueelta löydy?

Tapani Silvo

 

24 kommenttia artikkeliin “KARU TODELLISUUS…”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen Silvon kanssa samaa mieltä. Jossain on pahemman kerran vikaa, jos budjettialijäämät paljastuvat ”sopivasti” heti sen jälkeen kun seuraavan vuoden tulo- ja menoarvio on käsitelty. Joku pakenee totuutta (ilmeisesti äänin 7-4). Kuinka tämä meno voi jatkua vuodesta toiseen. Kuulin jo 2-3 vuotta sitten, että eräässä tilaisuudessa sanottiin Hämeenlinnan todellisen veroprosentin olevan piakkoin 25. Toteutunee. Niin kauan kuin ”kuntapuolue” on määvänä ei muutosta tule. Ja missäs ovat kuntaliitoksesta luvatut ”synergiaedut”, joko totaalisen väärin laskettu tai ammattitaidottomasti hoidettu.

 2. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Hämeenlinnassa yksi veroprosentti tarkoittaa kymmentä miljoonaa euroa. Kepu äänesti puolikkaan prosentin puolesta, että edes laskennallisesti talousarvio olisi ollut tasapainossa. Kaupungissamme on rakenteellisia ongelmia, joista kaupungin omistavat yhtiöt eivät ole vähäisimpiä.
  Kaupungilla on velkaa n. kolme tonnia nuppia kohden ja yhtiöillä saman verran. Kohta päästään mutasarjaan.
  Keli täällä on kuin suomalainen sielun maisema. Aurinkoa odotellessa t. Hessu K.

 3. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kun totuutta ei haluta tunnustaa ja odotetaan kun Pro ”saa vallan” ja joutuu nostaa verorosenttit tappii niin sitten syyllisiä on vain persut, näin se vaan meneepi kun ajattelijoina on hanuripartiolaiset oikkeen Sari-Suuren johdolla!

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommenteista! Taitaa pitää paikkansa se vanha sanonta, että valta ja mahti sokaistuttaa?
  Ihmeellistä nimittäin, että juuri tämä ”koalitio”, sossut ja kokoomus, on ollut vastuussa m.m. Suomen taloudellisesta kehityksestä, niin valtiollisella taholla, kuin myös Hämeenlinnan johdossa.
  Ensin toimi Kataisen hallitus, Jutta Urpilainen etunenässä, leikkien upporikasta veronmaksajien rahoilla, lahjoittaen rahoja kreikkalaisille. Tämän hallituksen jäljiltä ovat Suomen valtion taloudelliset vaikeudet nyt tosiasia.
  Ja nyt, sama ryhmittymä Hämeenlinnassa, ajaa nyt kunnantaloutta kurjimuksen partaalle.
  Ja niin vallan sokaisemina, etteivät nämä puolueet kelpuuta minkäänlaisia parannus-ehdotuksia opposition taholta.
  Toivottavasti Pro-Hämeenlinna ryhmittymä jaksaa yrittämistään, ja pysyy vielä yhtenäisenä pitkään.
  Ja, Hessu: Huomioin kyllä Hannu Kärpäsen topakan esiin-tulon valtuuston viimekertaisessa kokouksessa!
  Valitettavasti en itse pysty äänelläni vaikuttamaan seuraavien vaalien jälkeiseen valtuuston kokoonpanoon. Siihen on syynä, vaikka olenkin Suomen kansalainen, ettei minulla ole osoitetta entisessä asuinkunnassani (Kalvola) Suomessa.
  Tulevissa eduskunta-vaaleissa tulen kuitenkin äänestämään toisenlaisen politiikan puolesta. Puolue on jo kyllä selvillä. Vaikeutena on kuitenkin valita kahden hämeenlinnalaisen välillä, jos molemmat asettuisivat ehdokkaaksi!
  Tapsa

  P.S. Kuulin radiosta Jutta Urpilaisen lausunnon, hänen aikeistaan palata jälleen kärki-politiikkaan. Mielellään siellä, sanojensa mukaan, jopa hallitukseen, jos tulevaisuudessa siihen on mahdollisuus! Toivottavasti häneltä se mahdollisuus evätään! D.S.

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Päivän ensimmäinen: Kuinka ristiriitaisesti voi ihminen käyttäytyä? Sari Rautio kannustaa puheessaan ottamaan vastuuta vaikeistakin päätöksistä talouden parantamiseksi.
  Kuitenkin hän itse jaksoi riidellä pienestä prosentin murto-osasta, valtuuston käsitellessä Hämeenlinnan budjettia!
  Oliko se ”uhmaikäisen lapsen” protestia opposition muutos-esitystä vastaan?
  Tapsa

 6. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Veroäyrin nosto ei ole taloutta tervehdyttävä liike.

  Menot ovat ne, joihin pitää puuttua. Sen jälkeen katsotaan mikä on veroäyri.

  Urheilut ja kultturit, sekä kerskakulutus niiden kuluttajien maksettavaksi.

  Miksi minun pitää maksaa jonkun pyöreän pallon perässä juoksevan harrastus, tai jonkun tyydytyksestä, joka haluaa kirkua kurkku suorana idolinsa lavan ääressä.

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Olet, Antti, aivan oikeassa veroäyrin noston suhteen!
  Mutta, kun näitä pallon perässä juoksijoita, kyseinen poliittinen kasauma suosii, homekoulujen kunnostamisen sijasta, ei ole vaihtoehtoa veroäyrin korottamiselle!
  Vastuuta et voi siirtää sos/kok ryhmien käyttäytymisestä muiden niskoille!
  Tapsa

 8. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  En juurikaan käytä kaupungin urheilupalveluja (paitsi uimahallia). Perusliikuntapaikkojen hoito kuuluu ilman muuta yhteiskunnan hoidettavaksi. Mitä tulee kilpaurheiluun (mm jääkiekko). Hallivuokran seuralle tulee olla niin korkea, että sillä katetaan seuran aiheuttamat kulut kaupungille. Lipunhinnat kohdalleen. Käytän jonkin verran Verkatehtaan palveluja (yleensä konserttikiertueet). En tunne miten salivuokrat on määritelty, lipunhinnat alkavat olla jo sietorajoilla 40-50€. Teatterilla ei ole ollut minulle tarjottavaa vuosiin. kulttuurin ja liikunnan tukemisesta ei yhteiskunta pääse koskaan, mutta kriittisesti pitää suhtautua kaikkeen, niin kuin kesäteatterin kohdalla meneteltiin. suosikkeja ei saa olla.

 9. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Päivää herrat

  Kun taloutta lähdettiin joku vuosi sitten tervehdyttämään, puhuttiin kaupungin kiinteistö- massan realisoimisesta yhtenä keinona. Kiinteistöjä on viime vuosina myyty, mutta vaikutus talouteen on ollut näihin päiviin asti kauniisti sanoen marginaalinen.

  Heitänkin tähän haasteen Vanajanlinnan myymisestä päättäjillemme. Nythän kaupunki vuokraa kiinteistöä ns. tuottoperusteisesti ex kokoomusvaltuutettu Valkamolle ja herra Vihmalle ja on sitoutunut vielä kaupanpäällisiksi pitämään rakennuskannan kunnossa, niin että vuokratuotto kaupungille on varmastikin nollan luokkaa.

  Vaikka kiinteistöjen myynti on kaupungille kertaluontoista tuottoa, niin Vanajanlinnasta kaupungin kirstuun kilhtaisi arvaten varmastikin heti 5-10 miljoonaa euroa, eikä se ole enää ihan mitätön summa. Julkisuudessa ei ole koskaan näistä Vanjanlinnan vuokratuotoista puhuttu, vaikka yhteisen hyvän nimissä vaikkapa Hämeen Sanomien olisi näistä hyvä ollut avautua. Hämeen Sanomat taitaa olla vain niin hyvä kamraatti kokoomuksen kanssa että syyt liittynevät juuri tähän.

 10. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Kiinteistöjen myynnissä on puuhastellut Juha Isosuo ja näyttää siltä, ettei kyseiselle virkamiehelle ainakaan tuloksista ole palkkaa maksettu.

  Vanajanlinna olisi ehdottomasti pantava heti myyntiin. Kaupunki ei osaa kyseistä kiinteistöä tuottavasti ylläpitää. Yksityisessä omistuksessa kyseinen kiinteistö tuottaisi kaupungille automaattisesti kiinteistöverotuottoa. Tuskin kaupunki nyt saa vastaavaa summaa vuokratuloja.

 11. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Kiinteistövero olisi todellakin varmasti aika mittava tuon kokoisesta arvokiinteistöstä. Kiinteistösijoittajat olisivat taatusti kiinnostuneita linnasta ja kaupungilta jäisi myynnin jälkeen paikan remontteeraaminenkin kokonaan pois.

  Haastan tässä kohtaa kunnan hallituksen jäsenen; Kari Ilkkalan keskusteluun mukaan. Kaivappa esiin Vanajan linnan tulot ja menot kaupunkilaisten ihmeteltäväksi. Ja jos vielä voit heittää oman tai vaikkapa jonkun tutun kiinteistövälittäjän arvion kiinteistön nykyarvosta kehiin, niin aina paree. Arvio tai laskettu kiinteistövero ei olisi myöskään pahitteeksi.

  Ja kiitokset vielä tässä Ilkkalalle eduskuntavaaleja odotellessa ennakkoon 🙂

 12. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Olen sitä mieltä jotta kiinteistöjen myynti olisi jonkun muun, järjellisemmän, hoidettava kuin Isosuon.

  On erittäin selviä tapauksia joissa ko herra ei neuvottele kuin vain ”Ritaluoman” kaltaisten lusmujen kanssa. Kai sieltä on aina luvassa kerholle kokoomukselle ja jopa itse Isosuon vaalikassaan jotain.

  Selvää näyttöä oli Ronnin kaupassa ja sama homma jatkuin jopa fassiksi saakka SCC kanssa.

  Ajatelkaapa vaikka Lammin Kostilan koulun myytiä. Ei ole tainnut Isosuo mitenkään tutustua eikä palkaamansa kiinteistövälittäjä senkään vertaa kohteeseen. Sitä myydään ”täyttä remonnia vailla olevana” kyläkouluna.

  Lammilaiset kyllä tietää jotta se on Lammin eniten remontoitu koulu, palon jälkeinen remontti oli laaja ja käsitti koko rakennuksen lukuunottamatta yläkerran ent opettajain asuntoja. Osa niistäkin on sittemmin talkoilla korjattu oppilaiden käsityöluokiksi. Kiinteistössä on uusittu kaikki putkistot, länmmitysjärjestelmät ja ilmastoiti rakennettu lämmön talteeottavaksi. Sähköt täysin uusittu. Viimeisenä kohteena kyläläiset kohensivat ulkoasun seinien ja katon maalauksella.
  Siis Isosuon mukaan ko kohde on ”täyttä remonttia vailla”!

  I

 13. avatar olavi.romppanen sanoo:

  Niin taitaa Isosuo enämpi ymmärtää hinnan päälle, silloin kun kaupunki on kiinteistön ostajan asemessa, niinkuin tuolla Eversti-golfin kaupassa. Kuntahan maksoi reippaasti ylihintaa golf glubin maista, jossa Isosuo on osakkaana ja sai näin rakennettua mailleen hulppean rakennuksen, jossa raskaan harrastuksen raatajat saavat lepuuttaa raihnaisia raajojaan rankan pelaamisen jälkeen.

 14. avatar Pimu sanoo:

  Mites Lauri kun mun käsittääkseni myös uimahalleija käyttää kilpaurheilijat. Mahtaakohan kilpaumimaritkaan maksaa kaikkia aiheuttamiaan kuluja täysimääräisesti? Mitä taas Verkatehtaan lipunhintoihin tulee niin varmasti saisi lätkäistä toisen mokoman päälle, että tulisi kaikki kulut kuitattua lipunmyynnillä. Vieläkö muuten Lahden kaupunginorkesteria kuskataan Verkatehtaalle soittamaan kaupunkilaisten piikkiin kuten vielä joku vuosi sitten tehtiin muistaakseni 300 000 eurolla vuodessa eli kymppitonnilla per keikka? Ettei nyt olisi Lauri niin, että sinä itse käytät juuri niitä palveluita, joita tuetaan kaikken eniten kaupunkilaisten verovaroilla, pl, Kaupunginteatteri.

 15. avatar Pimu sanoo:

  Korjausta edelliseen. Keikkakohtainen tuki Sinfonia Lahdelle taisi olle 30 tonnia eikä kymmenen kuten hätäisesti laskin.

 16. avatar Pimu sanoo:

  ”Vierailut Verkatehtaalle jatkuvat
  Sinfonia Lahti aloitti säännölliset vierailunsa Hämeenlinnan Verkatehtaalle syksyllä 2007, ja tämä toiminta jatkuu entisessä laajuudessaan myös konserttivuonna 2013–2014.”

  Ei näytä paljon lamat painavan kun kulttuuria tuodaan isolla rahalla Hämeenlinnaan. Tähän huviin on seitsemässä vuodessa uponnut jo reilut pari miljoonaa euroa hämeenlinnalaisten veronmaksajien rahoja, eikä törsäykselle näy loppua.

 17. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kari Ilkkala olisi tosiaan pätevä laskemaan yhteen kaikki tekijät, jotka ovat johtaneet tähän huonoon talous-tilanteeseen.
  Ei ole mahdollista, että olisi vain yksi osasyy. Täytyy olla suurempi vika koko päättäjien vallan käytössä.
  Joko lopullinen lasku Sunny Car Centerin talodellisista ”koukeroista” on selvinnyt?
  Tapsa

  P.S. Olen henkilökohtaisesti ollut, jonkin aikaa, ”ulkona” blogisivuita ”data-teknisten” häiriöiden vuoksi, jotka maan-mainio supportimme ansiokkaasti on eliminoinut” D.S.

 18. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Pimulle: Luulen, kun Verkatehtaalle tulee esim Jenni Vartiainen ja perii lipusta 40€, tätä ei kaupunki tue lainkaan, vaan perii Vartiaiselta vuokran tapahtumasta. En ole kaupunkia vaatinut Verkatehdasta rakentamaa, niin kuin en uimahallejakaan., en edes asunut silloin Hämeenlinnassa. ellei kaupungilla olisi konserttisalia, menisin Tampere Talolle tai Sibeliustalolle Lahteen, minulle se on aivan sama. Kilpauimareihin en osaa ottaa kantaa, koska en heidän menestystään ja mahdollisia harjoitusmaksujaantunne. maksullisia kilpauintitapahtumia tuskin Hämeenlinnassa monta on. Vielä verkateehtaasta: kun sitä alettiin rakentamaan eräs ”oppinut ystäväni” sanoi, eikö ne 30 kamarimusiikin kuuntelijaa mahtuisi Raatihuoneelle kuten siihenkin asti. Mitä kuuntelet ja kuinkapaljon sitä tuetaan on makuasia, ”sanoi musti kun xxxxxx nuoli.

 19. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Eikös tuo Verkatehdas tullut kaupungille melko kalliiksi aikanaan. Onkohan vuokratuotot jo rakennuskustannukset jo palauttaneet, jos ei niin siinä tapauksessa kaupunki tukee Jenni Vartiaisen konserttia.

  Saattaa olla, että Jenni Vartiasen kuulijat Jennin maksamilla vuokratuloilla maksavat Verkatehtaan juoksevat hoitokulut, konsertin aiheuttamista kuluista, mutta epäilen noiden vuokratulojen riittämistä kiinteisiin kuluihin.

 20. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  En kyllä ymmärrä Antti Sulosen ajatusmaailmaa. Verkatehtaan pääsalin käyttöaste olisi 10 % ilman näitä ulkopuolisia konserttikietueita ja festivaaleja (tomaattia-tomaattia yms). Jos kaupunki nyt tukee Verkatehdasta nyt vajaalla 1milj eurolla olisi tuki varmasti paljon suurempi ilman ulkopuolista toimintaa. Se on Verkatehtaan toimivan johdon asia päättää salivuokrat ja asettaa ne sellaiselle tasolle, että vuokrista kertyy muutakin kuin juoksevat kulut. Jos Suhonen on vaivautunut tutkailemaan Verkatehtaan tapahtumakalenteriin tältä syksyltä, siellä on ollut ja tulee olemaan varsin vilkasta (itselläni 1 käynti). Valtaosa ulkopuolisten järjestämiä. Mitä Verkatehtaan rakentamiseen tulee, en ota kantaa tarkoituksenmukaisuuteen ja hintaan. Olihan täällä ”loistava” Hämeenkaari. Sibeliusvuoteen tuhlatuista euroista ei kaupungin maine juuri kasva. Lahti, Helsinki ja jopa Porvoo kilpaileevat samoilla markkinoilla. On muitakin.

 21. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Sinä Lauri juuri edellisessä kommentissasi sanoit ettei kaupunki tue lainkaan Jenni Vartiaisen kuulijoiden konserttia. Toisessa kommentissasi kuitenkin sanot että kaupunki tukee Verkatehdasta 1 milj. eurolla.

  En ole väittänyt etteikö tuki olisi suurempi kuin 1 milj. euroa mikäli Jenni Vartianen ei konsertoisi kuulijoilleen, mutta minun logiikkani mukaan kaupunki tukee myös Jenni vartiasen kuulijoita, jos se tukee Verkatehdasta 1 milj. eurolla.

  Tapahtumakalenterin vilkkaus ei kerro kohteen tuottavuudesta, kuten ei yksityisen yrityksen liikevaihtokaan kerro yrityksen tuloksesta mitään.

  Sille en mahda mitään, jos et ymmärrä ajatusmaailmaani. Tosin meitä on tässäkin tapauksessa kaksi, minä en ymmärrä sinun ajatusmaailmaasi.

 22. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Siis Verkatehdas olisi ollut parempi jättää rakentamatta. Olisi säästynyt se yksikin miljoona.Sekä kalliit rakennuskustannukset. Summa summarum. Sen vähän mitä olen verkatehtaalla käynyt, siellä tuntuu olevan jos jonkinlaista kaupungin seminaaria ja tapahtumaa. Niiden hinnoittelusta ei ole tietoa. Ja olisihan tietysti parempi, että kaikenmaailman Vartiaiset, Loirit, Seminaarimäen Mieslaulajat ja sen sellaiset kiertäisivät Hämeenlinnan todella kaukaa, ettei heitäkin tarvitse tukea verovaroin. Itse voin mennä todellakin Lahteen tai Tampereelle tai Helsinkiin tai vaikka Tallinnaan, ettei penkit täällä kulu.

 23. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Tuli liikaa takerruttua noihin konsertteihin. Verkatehtaallahan toimii vakituisesti Teatteri, Elokuvateatteri, siellä on ravintolatoimintaa ja erilaisia kokous ja seminaaritiloja. Sekä konserttisali. Kukaan ei pystyne sanomaan miten kaupungin vuotuinen tuki Verkatehtaalle näiden eri toimijoiden välillä jakaantuu. Kaupunki maksaa tukea teatterille. Tuleeko piilotukea Verkatehtaan tuen kautta, ei tiedä kukaan ? Kokous ja seminaaritila eivät voikaan olla 100 % käytössä. Samoin konserttisali on kesäajan hiljainen. Elokuvateatteri lienee ympärivuotisessa käytössä. Kyllä tuollaisten tilojen hinnoittelu niin, että systeemi kannattaa itsensä on lienee mahdotonta. Verkatehtaan johdolla ei lienee ole mahdollista edes avautua siitä miten eri tilaisuudet hinnoitellaan. Haluan kuitenkin uskoa, että nämä ulkopuolisten järjestämät viihdekonsertit vuokrahinnoitellaan niin, että niiden ansiosta taloon jotain jääkin. En tiedä. Tuskin missään kaupungissa saadaan monitoimitaloja toimimaan omillaan. Olisi kiva tietää paljon Verkatehtaalla on keskimäärin kävijöitä vuosittain.

 24. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Ei se Verkatehdas taloushallinnoltaan nykypäivänä niin monimutkainen ole etteikö kukaan pystyisi selvittämään sen saaman verovaroista maksettavien tukien määrää ja sitä paljonko kyseinen talo maksaa niin kiinteiltä- kuin muuttuvilta kuluiltaankin.

  Mikäli näin pienessä asiassa sanotaan, että tehtävä on mahdoton, tai edes lienee mahdoton ei henkilö tiedä kovinkaan paljion kustannuslaskennasta.

  Jos kaupunki ei siihen pysty, niin yksityiseltä puolelta löytyyy tietotaitoa ja välineitä.

Jätä kommentti

css.php