VIELÄKÖ SUOMALAISILLA VANKKUMATON USKO LANGATTOMIIN YHTEYKSIIN?

Olen lukenut, että Suomessa revitään, suurella vimmalla, pois puhelin-pylväitä. Tilalle tarjotaan langattomia yhteyksiä mastojen kautta.

Mielenkiintoista nähdä josko uutisointi vale-tukiasemista herättää valtaa-pitävien tahojen epäilyjä kännykkä-yhteyksien turvallisuudesta?

Osoittaahan tämä viime aikojen uutisointi, kuinka haavoittuva langaton järjestelmä on.

Tietysti ei mikään systeemi ole sata-prosenttisen varma, mutta luulen kiinteän yhteyden olevan turvallisempi. Pois kaivettujen puhelin pylväiden tilalle pitäisi kaivaa kuitu-kaapeli.

Yksityiset tele-operaattorit eivät siitä näytä olevan kovin kiinnostuneita, siksi on tämä mielestäni valtion vastuulla hoidettava asia. Valtion pitäisi kannustaa ja subventoida kuituverkon rakentamista, niin että yksityisetkin saisivat kuitu-yhteyden kohtalaisen pienin kustannuksin.

Osoittavathan nämä viime päivien otsikot, että älypuhelimella lähetetyt viestit ovat avoinna monelle taholle. Kyllä arveluttaisi suorittaa pankki-asioita kännykän avulla!

Itselläni ei ole suurta luottamusta edes operaattoreiden tietoturva-ohjelmiin. Useat niistä vuotavat kuin ”seulat”. Itselläni on Telia-tilin kautta suomalainen F-Secure. Ennen vanhaan niin luotettava ohjelma ohjaa kyllä tavalliset viirukset karenssiin, mutta esim. sisään-päässeen uhka-ohjelman kanssa saattaa tulla vaikeuksia.

Omaan tietokoneeseeni pesiytyi jokin uhka, nimeltään ”SearchProtect”. Virus-scanning kyllä löysi ja ilmoitti vaarasta, mutta siinä kaikki. Mitä tehdä tiedolla, jonka eliminoimiseen ei minkäänlaista apua?

Huomattavan suurella summalla ostin riski-uhkien poistoon keskittyneen ”SpyHunter” ohjelman, ja se teki todellakin ”puhdasta jälkeä”!

Kyllä kännykkä on kätevä silloin, kun on ulkona tai matkoilla, mutta on tarkkaan harkittava, mitä yhteyksiä sillä otetaan.

Jos jollakin, asioista paremmin perillä olevalla, on toisenlainen käsitys kiinteän yhteyden tärkeydestä, olen kiitollinen oikaisusta!

Terveisin! Tapani

8 kommenttia artikkeliin “VIELÄKÖ SUOMALAISILLA VANKKUMATON USKO LANGATTOMIIN YHTEYKSIIN?”
 1. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Niitä piuhoja oikeammin kyllä revitään pois siksi että tilalle yritetään rakentaa valokaapelilinjastoja. Se tää valtiovallan valvontakoneisto joka haluaisi että joka ikiseen mökkiin vedellään valokaapeli-supernopea laajakaistayhteys, että kansalaisia voitaisiin paremmin valvoa.
  Valitettavasti hooma on alkanut jo alusta asti mennä pieleen. Remmiin on lähtenyt epärehellisiä yrittelijöitä jotka on kupanneet kunnan ja kuntalaisten rahat ja tehneet sitten konkan. Esim Jyväskylän alueella hommat on jo menneet jäihin kun rahaa ei ole enää, että voisi jatkaa. Kuparikaapeliyhteydet on rullattu kerälle ja silputtu Kuusakoskella granuuleiksi, valokaapeliyhteydet eivät valmisto joten kansalaisten on ollut pakko hankkia langattomia yhteyksiä että saavat edes jonkinlaisen yhteyden ulkomaailmaan tietorakkineillaan. Monelle maatalousyrittäjälle kunnollinen tietokoneyhteys nykyään on välttämätön, joten jos parempaakaan ei ole on hankittava välttävä.. Sitten varsinkin mökkikunnissa tulee aina viikonloppuina ja juhlapyhinä , liuta ongelmatilanteita, kun tietoliikenne takkuilee tehottomien linkkiyhteyksien takia. Ongelmat johtuvat pääosin siitä, kun mökkiläisten nuoriso, vailla muuta tekemistä pelaa nettipelejään kännyillä ja tableteillaan aamusta myöhään yöhön tukkien muun liikenteen.
  Jos kerrann valtio ja eu halusi toteuttaa supernopean 100 Mb laajakaistaohjelman, niin olisi sen myöskin tehnyt järkevästi ja rahoittanut sen myös, ilman että kunnille ja kuntalaisille tulisi huikeat maksut jotka meni huijareiden taskuihin.

  Mutta kaikesta huolimatta Hyvää Joulua ja Parempaa Uuttavuotta.

  Kyllä langattomillakin pärjää ihan hyvin. Varsinkin reissussa on helppoa kun ei tartte raahata monen kilometrin mittaista johtokerää mukanaan!

 2. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Olis nääs ihan kiva jos joku oikeasti keksisi langattoman sähkönkin! Loppuisi se jatkuva piuhojen veto ja paikkailu.
  Nicola Tesla yritti keksiäkin sitä, mutta kun kuparikaapelitehtailijat pisti niin kovasti hanttiin, niin hän lopetti hommat ja siihen se sitten jäi..

 3. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Hartolan Tietäjä, kommentistasi!
  Minua kyllä ihmetyttää kovasti, miksi tämän kuituverkon rakentaminen on niin vaivalloista. Onko se kaapeli niin peijakkaan kallista?
  Johdon vetämisenhän luulisi olevan vähintäin yhtä halpaa (tai kallista), kuin tolppien pystyttäminen.
  Olen seurannut aika läheltä, kuinka se sujuu. Traktorin vetämä auran viilto vaan, ja perässä tulee suuri kaapelikela. Ei sen nyt pitäisi, yhtä huushollia kohti, tuhansia euroja maksaa!
  Itse en vielä ole havainnut minkäänlaisia elektromagneettisesta säteilystä johtuneita oireita, mutta yritän välttää kaikkea uutta langatonta yhteyttä myös sisätiloissa. Nämä, jotka vouhottavat kaikenlaisten wi-fi- ja bluetooth-laitteiden erinomaisuudesta, tuskin ovat huolissaan näiden toimintojen pitkäaikaisista terveys-vaaroista.
  Itse en myöskään tiedä niistä sen enempää, mutta ”terveen järjen” luulisi sanovan, että niin suuren säteilyn, minkä vaikutuksessa päivittäin elämme, luulisi vaikuttavan terveyteemme pitkällä tähtäimellä. Varoittavia tutkimustuloksia on jo nyt esitetty, mutta niitä halutaan väheksyä… ainakin niillä tahoilla, jotka meille näitä kaikkia uusia sähköisiä tarvikkeita kehittävät ja tuottavat.
  Tapani

 4. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Onkohan muuten kukaan mittaillut sitä, kun tää koko maapallohan on oikeesti helevetin iso generaattori, joka pyöriessään luo ympärilleen valtavan elektromageettisen kentän, että kuinkas vaarallista täällä oikeesti onkaan? Ne muutaman watin lähettimet tuolla seinällä nyt ei oo mitään siihen verrattuna mikä voima jyllää maa ytimessä. Luulis heikompia jo hirvittävän kun tietäisivät että mehän viiletetää itseasiassa koko ajan itää kohti n 2000 kilometrin tuntivauhdilla ja eletään tässä generaattorin roottorin pinnalla ikäänkuin vuokralaisina jotka ei edes maksa vuokraa, vaan sitävastoin tuhoamme sitä genua koko ajan.
  Nyt kun tässä on kohta pumpattu kaikki genun voiteluöljytkin ylös maasta, niin ei olis mitenkään ihme jos sen akselin laakerit narskahtais kiinni.
  Tiiättekö mitä silloin tapahtuis?
  Silloin kävis niin että jos maan akseli narskahtais jumiin kertalaakista, niin koko luomakunta kaikkineensa jotka ei olis kiinnitetty paikoilleen pysyvästi, jatkaisivat matkaansa jonkinaikaa parintuhannen kilsantuntivauhdilla. Siinä ne menis muuten ne valokuitukaapelitkin, niin säkkärään ettei niistä sais selkoa edes vanha Erkkikään.. Eipä tosin tarvitsisikaan, sillä ei täällä olis ketään niitä tarttemassa, sen rytinän jälkeen.
  Jos täällä tosissaan aletaan pelkäämään kaikenmaailman elektromagneetti kenttiä, niin miksei aleta sitten pelkäämään maapalloakin samalla. Se vaan on silleen ettei elämästä selvii muutenkaan hengissä, niin so what jos elämä muutaman millisekunnin lyhenee elektromagneettisten voimien seurauksena?

  Tiiäthän sä Tapsa, että leivän syöntikin on vaarallista. Siihenkin saattaa kuolla, vaikka kuinka terveellistä oljella jatkettua kuituleipää söisi. Se on se määrä mikä ratkaisee!

  Mutta hyvää Joulua sulle sinne Ruotsiin.. älä ahmi liikaa setsuuria.

 5. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos ajatuksistasi! Ihan hyviä mietteitä ja oivalluksia!
  Itse en ajatellut ihan noin suurissa ympyröissä. Ajattelin lähinnä ilmiöitä, joihin me itse pystymme vaikuttamaan.
  Kyllä sitä saa hyvän käsityksen omasta pienuudestaan, kun kirkkaana talvi-iltana katselee tähtitaivasta. Minä en, ainakaan silloin, tunne itseäni kovin suureksi!
  Tästä meidän aiheuttamasta säteilystä on tiedossa paljon tosiasioita. On varmaan myöskin ”taruja”.
  On todistettu olemassa ihmisiä, jotka ovat yliherkkiä (allergisia) sähkön ympärillä pyöriville magneettisille ilmiöille.
  Huhu-puheita (epäilyjä) on esitetty, yhä lisääntyvien, tele-mastojen vaikutuksesta esim. mehiläisten ja lintujen suunnistamis-kykyyn.
  Aika varmana voimme kai pitää kuitenkin sitä, että ylimittainen kännyköiden (älypuhelimien) käyttö aiheuttaa tulevaisuudessa probleemeja.
  Ajattelen sitä usein itsekin, ollessani linja-auton kyydissä, kun siellä samaan aikaan kymmenittäin, (erityisesti) nuorisoa, lähettää ja ottaa vastaan signaaleja, bussin metallikorin läpi. En usko sen olevan ainakaan terveellistä.
  En usko, että Sinulle tai minulle tulee, tässä mielessä, tapahtumaan mitään dramaattista terveysvaikutusta.
  Kännykät ovat tulleet elämäämme, niin myöhäisessä vaiheessa.
  Ajattelen enemmänkin kasvavaa sukupolvea, joka tulee olemaan alttiina, näille mahdollisille terveys-riskeille, koko elämänsä ajan.
  Ihmetellä täytyy vanhempia, jotka panevat jonkinlaisen ”sähköisen läpyskän” hyvin pientenkin lasten korville!
  Olisikohan perua tai perintöä Nokia-epookilta, että mielestäni Suomessa suhtaudutaan hyvin leväperäisesti sähkö-magneettisen säteilyn vaikutuksiin?
  Oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Utta Vuotta myös Hartolaan!
  Tapani

  P.S. Söt-sur leipää en yleensäkään käytä… enkä erikoisesti Joulunakaan. ”Dopp i grytan” on täällä vanha traditio. Leivän palasia kastetaan vielä lämpimään kinkun liemeen (se oli meidän isälläkin tapana 60-luvulla, siellä Suomessa). Täällä luulisin siihen usein käytettävän vört-limppua. Sitä on vain jouluisin myynnissä. D.S.

 6. avatar Harri sanoo:

  Huomenta

  Langattomat yhteydet ovat toki haavoittuvia tukiasemiensa vuoksi ja valetukiasema on ilmeisen helppo saada käyttöönsä suhteellisen halvalla, jos katsoo tarvitsevansa. Kuka tarvii?
  Langallisia liittymiä seurattiin jo ”Kivikaudella”
  Kyllä normipulliaiset ovat niin pieniä tekijöitä, että esim meikäläisen puhelinliikenne olis tooosi tylsää kuunneltavaa..

  Noista haittaohjelmista ei kyllä ole kuin haittaa.
  Vakoiluohjelman tilttaajia on netti puolillaan ja ilmaiseksi, silloin tällöin huvikseni kokeilin joitakin, nykyään Linux- miehenä en enää viitsi vaivautua. Kohta toki tulee Linuxillekin jokin pöpö jakeluun, mutta siihen saakka pelkkää säästöä.

  Pienellä googletuksella torjunta kannattaa aloittaa, säästyy rahaa. Aikanaan Wndowsin orjana ollessa sain pöpön jostain pornosaiteilta? kuten on tapana epäillä, ”poliisiviruksesta” oli hyviä, toimivia ohjeita ja tämä searchProtect: näyttää olevan todella iisi poistettava. http://www.pcrisk.eu/poisto-ohjeet/7421-search-protect-by-conduit. Kyllä ne virusohjelmatkin aina löytää kaikenlaista, varsinkin ensiasennuksella, sitä vaan aina miettii, mitä ne itse todellisuudessa tekevät. Siksi Linux (mainos)

 7. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Juu tuolle linuxille on pöpöjä ja haittaohjelmia jo vaikka millä mitalla olemassa ja käytössäkin. Nyt vaan on niin ikävästi ettei niille ole torjuntaohjelmia, koska pienen käyttäjäkunnan takia kukaan ei viitsi vaivaa nähdä niiden eteen. Tehdään vaan aina recovereita, sillointällöin kun kone alkaa hidastelemaan. Mä oon sitämieltä että oikea mac on parempi vaihtoehto, siihen saa jo tietoturvaakin, vaikka vähäistä sen tarve vieläkin on

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Harri! Huomasin tuon riski-ohjelman olemassa-olon syystä, että tietokone käyttäytyi hieman ”epä-loogisesti”. Aika-ajoin tapahtui hidastelua j.n.e.
  Löysin kyllä ohjelman ohjauspaneelin kautta, asennettujen ohjelmien listalta. Sen ”poistaminen” sujui myös, ainakin näennäisesti, normaaliin tapaan.
  Jäljelle jäi vielä joitakin komponentteja, jotka yritin ottaa pois manuaalisesti. Huomasin kuitenkin, että ne alkoivat esiintyä uudestaan… ja jopa lisääntyä.
  Joo… maksoihan se rahaa, mutta voin kyllä suositella SpyHunteria muillekin, jotka eivät ole yhtä tottuneita tietokoneen käyttäjiä, kuin Sinä! Välttyy monilta harmailta hiuksilta… ehkä?
  Hyvin pettynyt olen kuitenkin F-Securen toimintaan. F-Secure on Telian ”standarti-virusturva”, johon on sisällettynä Windowsin palomuuri.
  On muuten tällä amerikkalaisella Enigma-firmalla pirullisen juoni myynti-strategia. Skannauksen se tekee ilmaiseksi, mutta sitten kun klikkaa palkkia, joka aloittaa puhdistamisen, tulee vaatimus lisenssin maksamisesta. Muuten ei tuu mittään…
  Yritänpä ottaa yhteyttä Telia-supporttiin, ja huomauttaa asiasta. Siinäkin firmassa ollaan aika hyvin piilossa. Vaikea lähestyä sähköpostin kautta. Esitettyihin kysymyksiin, on Telian sivuilla jo valmiit vastaukset, joista usein ei ole apua juuri kyseenä-olevassa tilanteessa.
  Että näin täällä mennään!
  Hyvää Joulua Sinulle!
  Tapani

Jätä kommentti

css.php