DAN FÖRE DOPPAREDAN

Hyvää Joulua Tapanilta  Dan före dopparedan, kuten ruotsalaiset kutsuvat tätä jouluaattoa edeltävää päivää.

Täällä on vielä maa vihreänä (viisi plussa-astetta), joten tähän sopisi hyvin laulu ”No, onkos tullut kesä jo talven keskelle?” Mutta ei täällä mitiä hätiä ole, palellakin vielä saadaan. Jo jolupäivän aamuna on , sääennusteiden mukaan, ihan miinusasteitakin.

Tavanomaiseen tapaan vietän aattopäivän tyttären huushollissa. Ennen sinne lähtöä, ennätän vielä katsoa televisiosta, kuinka Suomen Turku julistaa joulurauhan.

Muussa mielessäkin kuluu joulun vietto, minun osaltani, rauhallisissa merkeissä.

Toivottavasti Radio Suomi soittaa paljon hyvää joulumusiikkia! Hyvällä joulumusiikilla en tarkoita kaikenlaisten tango-kuninkaiden vääntelyjä traditionaalisista joululauluista (Kyösti Mäkimattila, on niistä hyvänä esimerkkinä).

Ei häiritse ollenkaan uusien joululaulujen tuleminen markkinoille, mutta voisivat nämä uudet tähdet osoittaa enemmän kunnioitusta klassisille joululauluille.

Ei ole Kim Borg:n tai Sulo Saaritsin voittanutta. Heleiden lapsi-äänien esittämät ”kuusijuhla-tyyppiset” laulut, ovat myös namia korvalle, kuten myös joulu-virret!

Saa nyt nähdä, miten toiveeni toteutuvat. Joskus minulla herää ajatus, että uusien äänitysten julkaisijoilla on jonkinlaista lahjus- ja lobbaus-toimintaa radion musiikin-valinnan vaikuttamiseen? Tulee vaan mieleeni siitä, että useimmiten valitaan juuri uudempien esiintulijoiden laulamia sovituksia. Siitäkin huolimatta k.o. kappaleesta on tarjolla huomattavasti parempien artistien tekeleitä.

Kaikesta tästä narinasta huolimatta, en unohda pääasiaa: Kaikille blogeihin osallistuville, Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Tapani

 

15 kommenttia artikkeliin “DAN FÖRE DOPPAREDAN”
 1. avatar Seppo sanoo:

  Kiitos samoin! Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille ! Tässä Tapsalle vähän erilainen – ei niin tuttu — joululaulu Pälkäneen Laitikkalasta es. Aimo Kokkola; https://www.youtube.com/watch?v=1btmA8Tdr8U

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Seppo! Siinä hyvä yhdistelmä arvokkuutta ja hartautta, ja laulettu hyvällä äänellä. Uusi Mauno Kuusisto?
  Aivan toista, kuin äsken Radio Hämeestä kuulemani Hassisen kone, tai Edu Kettusen ”Kun joulu on”… ei paljon tehokkaammin voi pilata joulun sanomaa.
  https://www.youtube.com/watch?v=5iXc51lXFGw
  Tapsa

 3. avatar saara finni sanoo:

  Olet Tapani varmaan huomannutkin, mutta kaiken varalta:
  Yleisradion joulukonsertti Helsingistä, Soile Isokoski ja Lapin kamariorkesteri joht. John Storgårds. Kaikki vanhat kauniit joululaulut Arkihuolista – Oi jouluyöhön asti, 54 min.
  Lähetetty 21.12. kuunneltavissa vielä 28 päivää.
  Joulurauhaa ja valoisaa uutta vuotta.
  Saara

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Saara, vinkistä! En ollut tuota huomannut. Oli jopa kuultavissa ulkomaillakin.
  Soile Isokoski, on minulle kyllä ennestäänkin tuttu.
  Oli tunnti, joka sai unohtamaan kaikki edellisen päivän kiroilut, kun silloin kamppailin muutaman lahja-paketin ”nyörien” kanssa. Kuinka vaikeaa onkaan tehdä solmuja tuollaiseen jäykkään muovinauhaan, joka vielä tulee rullasta täysin kieppeinä!
  En halua haukkua Vesa-Matti Loiria. Hänen laulamansa ”Sydämeeni joulun teet”, on aivan ykkösluokkaa. Sen sijaan kakkoseksi hän jää Saaritsin esitykselle ”Varpunen jouluaamuna”:
  https://www.youtube.com/watch?v=A8W-qi3UtqI
  Aina itselleen sopivaa musiikia löytyy youtubesta…
  Tapani

 5. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Jo lapsena minut vaikutti ”Heinillä härkien kaukalon” ja vaikuttaa edelleen. Oli ”perinteinen” joulumusiikki vuosikymmenet (vanhemmat ikäpolvet tietävät mitä tarkoitan). Sitten ”hoksattiin”, olisikohan 80-luvulla markkinarako-rahat pois rahvaalta. Alkoi joulukiertueet-kansa menee ”hiljentymään” kuuntelemalla ”pinta” artistien konserttia kovalla hinnalla. Loiri orkestereineen Hämeenlinnan kirkossa ehkä 15-vuotta sitten arvosana ”hyvä”, sen jälkeen 2 kertaa Verkatehtaalla 2 kertaa-riitti. Rahastusta. No jokainen saa hiljentyä tavallaan ja ottaa ”kiksit”. Uusia joululauluja tulee ja hyvä niin-vanhaan en halua kiinnittyä. Ensimmäinen johon kiinnitin huomion oli Juicen ”Sika”. ”Sydämeeni Joulu tee” synty saattaa olla hieman muokattu. Mutta hyvät tarinathan aina puoltava paikkaansa-myös joulumusiikissa. Suvi Teräsniska yrittää raikkaasti. Toivottavasti ilman Ollia,

 6. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  JK. Ei minulla ole mitään Olli Lindholmia vastaan. Mieshän on luonut mittavan uran ilman laulutaitoa, lähinnä karjunalla ja huutamalla. Ja Yön musiikki-en sano(poislukien Hakulisen kappaleet).

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hyvää Joulua, ja kiitos kommenteistanne!
  Joululaulu-aiheesta hieman poiketen: Kuulin aattoa ennen uutisista, että Olavi Virran syntymästä tulee helmikuussa kuluneeksi sata vuotta.
  Tarkoituksena on järjestää juhla-kiertue hänen kunniakseen. Myös Virran tyttäret Ruotsista ovat lupautuneet mukaan.
  http://www.svtplay.se/video/2549383/uutiset/23-12-17-45
  (Alkaa minuutti-lukemalta 06:15)
  Se mies on tehnyt mahtavan työn elämänsä aikana, ja varmasti ansaitsee tämän tyyppisen huomion-osoituksen!
  Vaikka itse nuoruudessani ”halveksinkin” hänen laisiaan tango-laulajia, annoin jopa hänelle nimeksi ”Laulava Lihapulla” (olihan hän aika pyöreä jo siihen aikaan… 60-luvulla, Leivaan lavalla hänet nähdessäni), olen vanhemmalla iällä oppinut häntä arvostamaan. Yksi suomalaisen musiikin ja elokuvan suurista.
  Toivottavasti TV taltioi jonkun kiertueen konserteista, myös ulkomaille näytettäväksi.
  Terv! Tapani

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  YLE on osoittautunut, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, hyvin niukaksi meille hartaampien joululaulujen ystäville.
  Tässä yksi mieltä riipaiseva kertomus yhden rakkaan joululaulun synnystä:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1418387515055.html

  Tämän laulun tekstihän on samalla kertaa iloon kannustava, ja samalla muistutus meille kaikille, ettei Joulumme ole loppumattomia.
  Siis iloitkaamme, niin kauan kuin voimme!

  Tapani

 9. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Olavi Virta oli hieno laulaja. Hänen vertaistaan ääntä Suomeen harvoin syntyy. Nyt 65 vuotiaana ukkona minulla oli mahdollisuus nähdä ”Olan” kaksi puolta. Asuin 20 ensimmäistä elinvuottani Turengin Kuumolassa (silloin koin sen vähän häpeäksi-en enää). Kuumola oli pintapaikka 50-luvulla, siellä esiintyivät Suomen huiput, Onni Gideonit, Herbert Gazit, Erik Lindströmit ym ym Ja tietysti Olavi Virta. Väki tanssi ja talo pullisteli aina täynnä. Tuli huonompiakin aikoja, 60-luvun loppupuolella Tamperelainen Viihdeguru (sanon suoraan säälittävä sälli-vaikka paljonkin on tehnyt) Tappi Suojanen alkoi järjestää maakunnissa ”Iskelmälaulukilpailuja” vetonaulanaan tuomaristossa ”Ola”. No Kuumolassa oli kilpailut Virran ääni oli edelleen kunnossa ”maaginen” kuten sanotaan. Hänhän ei kuitenkaan pystynyt laulamaa selvinpäin. Toisella puoliajalla Hän lauloi kappaleen olikohan ”Kultainen nuoruus”-pissat housuissa. Silloin minä itkin. Aamulla näin lavan takana pienen Ballatais pullon-en koskenut. Vielä jäi mieleeni, kun Ola sanoi Kuusisen Atelle, Sulla on poika tulevaisuutta.

 10. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Lauri, kommentistasi! Mukavaa, kun joku on kanssani samaa mieltä!
  Ei Olavi Virta minulle nuoruudessani mikään ”idoli” ollut, niinkuin eivät muutkaan sen ajan rakkaudesta laulavat tanssilavojen tähdet.
  Julkisesti olin olevinani ”kova kaveri”, joka ei sellaista lirkutusta jaksanut kuunnella. ”Räkä-rockia se olla piti!
  Renegades ja hämeenlinnalainen Eddy and the Lightnings olivat suosikkejani, kuten myös ruotsista vierailevat Jerry Williams ja Lenne and the Lee Kings. Leivaan lavalla vieraili myös tanskalainen The Hit Makers, jonka rumpali esitti ”tupakka-tauon”-mittaisen, häikäisevän rumpusoolon.
  Asian tarkempaa taustaa en muista, mutta näin, kauan sitten, julisteen jonkun kitara-bandin tulevasta esiintymisestä Sotkalinnan lavalla. Mainokseen oli vielä vetonaulaksi kirjoitettu Olavi Virran nimi.
  Tämä oli jo sitä aikakautta, että Virran olisi pitänyt jättää esiintyminen jo paljon aikaisemmin. En tiedä, oliko hän sairas t.m.s. mutta ”laulaminen” oli hyvin surkeaa.
  Tuntui, kuin hän olisi tullut jotenkin hyvänä- käytetyksi, ilman omaa ymmärrystään.
  Tapauksesta jäi mieleeni hyvin alakuloinen tunne. Olin huomaavani, kuin illan speakerina toiminut nuori mies, olisi käyttänyt hyvin halventavaa äänensävyä, sanoessaan ”Olavi Virta… Suomen kansan tangokuningas”.
  No, tämä kaikki on nyt mennyttä. Nykyjään arvostan Olavi Virran esityksiä, niin äänityksinä, kuin valkokankaalla. Aina Kippari-kvartetista lähtien…
  Tilasin Suomesta jopa DVD-koostuman ”Elokuvien Olavi Virta”. Suurella arvostuksella ja rakkaudella tehty dokumentti Olavi Virrasta.
  Mukavaa viikon-vaihdetta! Tapani

 11. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Ole kanssasi hieman eri mieltä. Tämä Kuumolan esiintyminen oli varmaan yksi Hänen viimeisistään. Ehkä ”Tapilta” ei enää riittänyt sympatiajuomaa. Mitä Renegadeisin tulee, otimme Jouppilan Tapsan kanssa heistä runsaasti takahuonekuvia. Kehitimme Kuumolan lukion ”pimiössä” ja myytiin likoille. Harmittaa, että muutoissa negatiivit on kadonneet. Vaikka pojat olivat tulleet ”suuresta maailmasta” vaikuttivat olevan aivan samanlaisia kuin me- ei mitään Elvistelyä.

 12. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Lauri! Ei minun kannata yrittääkään väittää, että olisin nähnyt Virran viimeisimmän esiintymisen. Totean vaan, että se oli melko häpeällistä houkutella häntä lavalle siinä kunnossa. Ei mitään siitä vanhasta, aidosta, Olavi Virrasta ollut enään jäljellä.
  Muistan, kun isä osti yhden äänilevyn, jonka etupuolella oli kappale ”Eeva”. Todennäköisesti omistaen sen vaimolleen, äidilleni, Eevalle.
  Tyttö metsässä on myöskin kuulemisen arvoinen.
  https://www.youtube.com/watch?v=X12ff3fz4vw
  Vahinko, että ne Sinun renegades-negatiivisi katosivat. Ja paperikopioitakaan ei tietysti ole enään löydettävissä? Kyllähän Googlen kautta niitä kuvia löytyy, mutta ei tietysti niin henkilökohtaisia!
  Yhtyeen solistilta, Kim Brownilta, loppui tietääkseni laulajan ura kurkkusyövän myötä. Hän kuoli muuten Helsingissä muutama vuosi sitten.
  http://www.hs.fi/kulttuuri/a1305547113897

  Aurinkoista viikon-vaihdetta!
  Tapani

 13. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Tapsa!
  Juice Leskisen Paperitähdet kertoo aika tyhjentävästi kisan kovuuden.
  Ola Virta: Hänen kunniansa vietiin, hälle jäi vain maineen ies
  ja kun hän oli valmis luopumaan, vielä saapui myyntimies.
  Tuossa kuunneltiin emännän kanssa radiosta kappaletta Stop the Music.
  Oliko se Lenny and the Lee Kings -kappale? Ruåtsalainen kumminkin, veikkaan.
  Täällä alkaa pakkasjakso. T. Hessu K.

 14. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terve, Hessu! Nyt minun oli ihan ”pakko” kuunnella tuo mainitsemasi kappale:

  https://www.youtube.com/watch?v=2nirch7Imgc

  Mistä Sinä kaikki elämän-viisaudet keksitkin?
  En ole tosiaan seurannut Olavi Virran rappeutumista, juuri sen vuoksi tuo Sotkalinnan lavalla nähty esitys, olikin minulle jonkinlainen shokki.
  Niinhän meidän äiti joskus sanoi: ”Itkulla me tänne maailmaan tullaan, ja itkulla me myös pois lähdetään”.
  Mutta kuten aikaisemmin mainitsin: Aika kultaa kaikki muistot. Minä tulen aina muistamaan Olavi Virran sellaisena, kuin hän parhaina päivinään oli.
  Terv! Tapani

  P.S. Stop the music, on tosiaan ruotsalaisen Lenne Brobergin kappale. Broberg, joka vuonna 1968 äänitti myös kappaleen ”Mälarö kyrka”, suomen kielellä. Suomalainen nimihän on Vanha Holvikirkko.
  Muistan Leivaalta, kuinka ruotsin (tai englnannin) kieltä taitavat kaverini, juttelivat tauolla hänen kanssaan, tarjoten pojalle Koskenkorvaa, siellä Leivaan tarjoilukatoksen alla.
  Kaupaksihan se meni… Myös Lenne on heittänyt veivinsä muutama vuosi sitten. D.S.

 15. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Liitteenä edelliseen:
  https://www.youtube.com/watch?v=fJnPi6_eCa8
  Tapani

Jätä kommentti

css.php