ON YHTÄLÖITÄ, JOTKA MINUN MIELESTÄNI EIVÄT KÄY YHTEEN…

Näin uudenvuoden kynnyksella, on päässäni pyörinyt erilaisia scenaarioita maapallomme kehityksestä.

Oikeastaan tarvittaisiin joku ”Kreikan antiikkiajan filosofi”, selittämään minulle, kuinka jotkut ilmiöt ovat riippuvaisia toisistaan.

Tähän kapitalistiseen systeemiin, jossa elämme, on aina kuulunut erilaisia ”suhdanteita”. On noususuhdanne ja laskusuhdanne. On nousukausi ja laskukausi. Nämä ymmärretään yleisesti kuuluvan, tähän taloudelliseen systeemiin kuuluviksi, jota nyt elämme.

Yleisesti, on historia osoittanut, että lamasta selviytymiset (=kasvukaudet) ovat antaneet odottaa itseään aina enenevässä määriin pitemmän ja pitemmän ajan.

Tämän kertaisen laman paranemisesta ei ennustuksissa alkua näy. Henkilökohtainen käsitykseni onkin, että hyvät ajat eivät enään palaa.

Juuri tätä mietiskellessäni tuli mieleeni ristiriitaisia yhtälöitä.

Työllisyys vs rationalisointi. Miten voi olla mahdollista, että samalla kertaa kun ”hurrataan” uusien tuotantotapojen käyttöönottoa (jolloin säästetään palkkakustannuksia, niin toisaalta ”surkutellaan” työttömyyden kasvua?

Elintason nousu vs energia- ja maapallon- resurssit. Kaikenlainen elintason nousu kuluttaa pallomme ehtyviä varoja. Tähän liittyen tuntuu ihmeellisestä, että aina yritetään keksiä uusia tuotteita (jopa tarpeettomiakin), sillä perusteella että niiden tuottaminen lisää työpaikkoja.

Energian säästäminen vs tuote-kehitys. Muistissa vielä EU-säännös matala-energia lampuista. Samaan aikaan kuitenkin sähköalan yritykset tuovat markkinoille yhä suurempia TV-vastaanottimia y.m. elektronisia laitteita. Hyvänä esimerkkinä erilaiset älypuhelimet, joita vuosittain vaihdetaan aina uudempaan ja uudempaan malliin. Myöskään ei minkäänlaisia rajoituksia, aina lisääntyvälle lentoliikenteelle , ole havaittavissa. Sen estää demokratia, ja ihmisten itse-keskeisyys.

Kauhu-scenaario olisikin todella edessä, jos kaikkien maiden elintaso nousisi samalle tasolle, kuin esimerkiksi meillä täällä pohjoisessa. Ymmärtäväthän toki kaikki, että se olisi loppu meidän maailmallemme. Sisimmäinen tarkoitus onkin, että maapallon väestö pysyisi kaksijakoisena, niihin joilla on, ja toisaalta niihin joilla ei ole. Tästä ei vaan puhuta!

Onhan maailmassa rahaa, joka riittäisi kaikille. Se pitäisi nyt vain jakaa oikeudenmukaisesti. Lopulta voi käydä niinkin, että kehitysmaat tulevat voimalla vaatimaan heille kuuluvaa osaa maailman elintason antimista. Mahdollisesti tämä tulee tulevaisuudessa johtamaan aseellisiin selkkauksiin.

Suomessakin (kuten Ruotsissa), ja kaikissa Euroopan maissa on jo nyt selvä juopa hyvin-voivien ja köyhien välissä. Ja se vain kasvaa!  Tätäkö se demokratia on?

Tarvittaisiin varmaan useampikin ”antiikin filosofi” selvittämään minulle näitä yhtälöitä?!

Kaikista pessimistisistä tulevaisuuden näkymistä huolimatta: Hyvää Uutta Vuotta Teille kaikille!

Tapani

138 kommenttia artikkeliin “ON YHTÄLÖITÄ, JOTKA MINUN MIELESTÄNI EIVÄT KÄY YHTEEN…”
 1. avatar saara finni sanoo:

  Tapani,

  esittämiisi tärkeisiin ja suuren luokan kysymyksiin toivoisin ainakin meidän kansanedustajaehdokkaidemme ottavan kantaa. Se auttaisi paljon äänestyspäätöksessä.

  Toki muidenkin.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Saara, kommentistasi!
  Luulen, että näiden ”yhtälöiden” ratkaiseminen on muille ihan yhtä vaikeaa, kuin allekirjoittajallekin! Jo näiden faktojen sisäistäminenkin voi olla hyvin hankalaa.
  Pannaan vaan silmälaput ohimoille, ja painetaan edelleen samaan tapaan kuin tähänkin asti. Yritetään myös lisätä kulutusta, jotta saamme lisää työpaikkoja!
  Tähän sopisi kommentti, joka sivuaa Hartolan Kuninkaan viimeisimmän blogin aihetta: Kaikkien vähävaraisimpien eläkeläisten eläkkeiden korotus, menisi todennäköisesti suoraan kulutukseen. Heidän eläkerahansa tuskin päätyisivät pankkivalveihin homehtumaan. Tuskin heillä myös olisi kovin paljon taipumusta siirtää ”ylimääräisiä” rahoja, kiertämään veroja, veroparatiiseihin.
  Vai, mitä luulette?
  Tapani

 3. avatar saara finni sanoo:

  Kysyin äsken eräältä tutulta, ikäiseltäni hämeenlinnalaiselta ”riviäänestäjältä”, mikä seuraavista vaikuttaa eniten hänen ehdokasvalintaansa: 1) se, miten ehdokas on ajanut Hämeenlinnan asioita, 2) miten hän on ajanut tai kertomansa mukaan tulisi ajamaan Suomen ja laajemmin koko maapallon asioita, 3) miten mukava tyyppi se on?

  Vastaus: ”Noista sinun luettelemista tärkein on tietysti, miten se ajaisi Suomen asioita, mutta mä kyllä äänestän eri perusteella, nimittäin perinteen mukaan. Tosin nykyisin olen kyllä käynyt myös vaalikoneella, mutta sielläkin aina on tullut ykköseksi se mun perinteinen ehdokkaani.

  Siinäpä pohdinnan paikka.

 4. avatar tintti sanoo:

  Kuluu vielä vuosikymmeniä, ennen kuin perinneäänestäjät loppuvat, jolloin demarienkin kannatus putoaa lähelle nollaa.

 5. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Tapsa!
  Hyvät kysymyksesi ovat jääneet toisarvoisen pohdinnan alle äänestämisestä.
  Suuria kauaskantoisia muutoksia yhteiskunnassa yleensä ei ole saatu aikaan äänestämällä, ennen eikä nytkään.
  Otetaanpa vaikka malliksi eka ”yhtälösi”:
  Noin sata vuotta sitten käytiin taistelua 8 tunnin työ-päivästä. Sehän johtui teoolisuuden koneellistumisesta ja tuotannon moninkertaistumisesta jolloin tekijöillekin annettiin jotain kun pakko oli. Riitti siis jaettavaa mutta se irtosi vain lakkoille.
  Seuraavan kerran työaikaan puututtiin siirtymällä 5 päiväiseen viikkoon ja lomakorvauksiin ja taasen lakkoiltiin ns. metallin pitkä lakko.
  Sen jälkeen on teollisuustuotanto nopeutunut automation ja robottien ansiosta mutta työaikaan se ei ole vaikuttanut mitenkään.
  Eipä ole kyllä lakkoiltukaan, kun ns. ”työväen johtajat” on mieluummin nauttineet ministeriauton kyydistä.
  Työtä olisi paremmin kaikille jos teollisuudessa riirryttäisiin 6 tuntiseen työpäivään, siis 30 tuntia viikko. Vuorotyö olisi inhimilliseen vuorokauden aikaan mahdollista vielä kaksivuorossa ja tuotanto nousisi samoin kannattavuus. Kokeiluja on tehty hyvin tuloksin esin Jyväskylässä.
  Palkkaa on työstä maksettu juuri ja juuri sen verran jotta suuri enemmistö pysyy suht rauhallisena ja jopa tyytyväisenä.
  Eli eka ”probleemaasi tuli ratkaisu: Työ jaetaan useammalle. Näin ajatellen asiat eivät sulje toisiaan pois vaan mahdollistavat toisensa.

  Toinen ”yhtälösi”: Elintason nousu ja sen seuraukset. Vääjäämättä tulee tapahtumaan elintason nousua toisaalla, toisaalla voi tulla takaisin päin menoja. Kehitys ei ole tasaista. Kiina, Intia ja Etelä Amerikka ovat varmaankin ekoja elintasonsa nostajia, Afrikka laahaa jäljessä. Vedestä ja ruuastakin tulee paikoin puutetta. Olisiko toivottava ”Linkolalaisittain” sotia, nälänhätiä, tappavia kulkutauteja joita ei vielä osata hoitaa tai suostuttava jakamaan tasaisemmin se mitä on. Osaamista varmaan tähän on, puuttuu vai halu niin tehdä koska silloin tartutaan suuren enemmistön etuihin ns hyvinvoivissa maissa. Itse olisin valmis ottamaan vastaan tulevia veronmaksajia Suomeen kun emme tarpeeksi niitä itse tee. Tämä johtaisi ehkäpä tilanteeseen jotta päättäjiksi äänestettäisiin muukin perusteella kuka on seksikäs jätkä ja kenen peppu näyttää parhaalta!

  Tuohon enegiajuttuusi sen verran jotta ostin huusholliini nyt saatavia ledi-lamppuja niiden pitkäikäisyyden takia, en niinkään kulutuksen vuoksi. Pikainen laskutoimitus kyllä antoi tulokseksi jotta pitkä kestoikä tuo säästöä alentuneena kulutuksena. Valoa jokainen tarvii telkkaria tai näitä ”älyvimpaimia” ei. Puhelimeni oli kauan lankamallia nykyään halvin kännykkä ilman kameroita sun muita turhakkeita. Telkkaria ei ole sen jälkeen kun nykyisen kuvaputki hajoo. En tarvitse jokailtaista ”propakanda” uutislähetystä.
  Eli kehitys tuo hyvää jos sitä oikein osaa käyttää!

  Kauhuskenaarioita voi jokainen rakennella kuten oma pää vain keksii. Valitettavasti joudumme EU myötä majoittamaan yhä enemmän ei suomalaissyntyistä väestöä mm Suomeen. Jos emme EU:ssa olisi voisimme rajata tulijoita Suomeen. Minä äänestin aikanaan liittymistä vastaan, mutta kuten edellä totesin suuria ratkaisuja ei tehdä äänestämällä, ei tätäkään. Ihan muuta silloin tarjoiltiin ja mainostettiin jotta ”suuri enemmistö” saatiin harhautettua EU:hun liittymistä kannattamaan. Minä en silloin ”satuihin” uskonut ja vastustin.
  Ihmettelen miksi Ruotsissa nyt poltetaan moskeijoita, tämänkin joulun aikaan kai jo kolme. Onko se Ruotsalainen tapa tehdä maailma tasa-arvoisemmaksi?

  Paljon ei aikaa kannata itsestäänselvyyksien pohdintaan kuluttaa. Kuten esim esittämäsi alimman tuloluokan tulojen korotuksesta kulutukseen. Sehän on selvä kuin ”pläkki” jotta se menis kulutukseen. On vain niin jotta tästä luokasta ei mikään poliittinen ryhmä ole kiinnostunut koska se on pieni, mitattuna sen äänestysaktiivisuuden mukaan.
  En tiedä mikä on käsityksesi suomalaisten eläkkeiden suuruudesta duunaritasolla?
  Tuo ”Hartolan jätkän” eläke on samaa luokkaa kuin lastentarhan-opettajan, kirjastonhoitajan tai hoitohenkilökunnan yleensä. Siis jokseenkin hyvä todella pieniin verrattuna.

 6. avatar Leena Nurmio sanoo:

  Logiikka, hoi!

  Erkki Strömberg kirjoittaa:

  ”Suuria kauaskantoisia muutoksia yhteiskunnassa yleensä ei ole saatu aikaan äänestämällä, ennen eikä nytkään.”

  Artikkelinsa loppupuolella hän kirjoittaa EU:sta näin:

  ”Minä äänestin aikanaan liittymistä vastaan, mutta kuten edellä totesin suuria ratkaisuja ei tehdä äänestämällä, ei tätäkään. ”

  Mielestäni liittyminen EU:hun oli niin Suomelle kuin muillekin maille erittäin suuri ja kauaskantoinen ratkaisu.

  Strömberg jatkaa:

  ”Ihan muuta silloin tarjoiltiin ja mainostettiin jotta ”suuri enemmistö” saatiin harhautettua EU:hun liittymistä kannattamaan. ”

  Siinä Strömberg vahvistaa, että EU:hun liittyminen toteutettiin Suomessa äänestyspäätöksellä.

  Samalla hän osoittaa, että äänestyskäyttäytymiseen ja siis poliittisiin ratkaisuihin voidaan vaikuttaa mm. tietoa jakamalla tai sitä pimittämällä.

 7. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Leena! Itse en olisikaan välittänyt vastata tuhon sekavaan kommenttiin. Kyllä siinä olivat menneet perunat ja omenat aika pahasti sekaisin. Kommentoija ei todennäköisesti ymmärtänyt lainkaan pohjakirjoitukseni sanomaa.
  Mitä tekemistä on esimerkiksi sadan vuoden takaisella kamppailulla lyhyemmän työajan puolesta, ja maapallomme kehittymisen näkymillä tänä päivänä?!
  Tapani

 8. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Näinä päivinä on moni poliitikko julkisesti ilmoittanut jotta EU:sta annettiin aivan toisenlainen kuva kuin mitä se tänään on. Siis siitä ei ”oikeasti” äänestetty vaan mielikuvista. sitä tarkoitin.
  Tapanille: Olisiko asiallista Sinun nyt uudelleen miettiä seisooko ne junat keväisin ja syksyisin tunnin asemalla kellonmuutosten takia, kuten menneenä kesänä mulle väitit?
  Ehkäpä se on Sinulle sopivan vaikea yhtälö ratkaistavaksi!

 9. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Hauskaa Uutta Vuotta Tapsa!
  Luulen kanssasi samoin, että maailma on jakautumassa herrakansaan ja orjakansaan.
  Esimerkiksi Saksaa kehutaan siitä, että se on saanut palkkakulunsa sopeutettua. Teurastamoilla siellä on tyypillistä, että tummemman väriset tyypit asuvat konteissa teurastamon tontilla ja saavat töistään viitisen euroa tunnissa. Viime vuonna palkka ehkä hieman nousi, koska Saksassa vastustuksesta huolimatta saatiin aikaan minimipalkkalaki.
  Ihmisten jakautuminen kahteen kastiin johtaa levottomuuksiin ja väkivaltaan. Kyllä Suomessakin samaa ilmiötä on havaittavissa.
  Maan kuori on kohta kaavittu loppuun, että porukat saisivat uusia härpäkkeitä ja energiaa. Jatkuvaan kasvuun en usko, ellei asuteta muita planeettoja. Se onkin jo scifi-aiheen puolella.
  Toisaalta Suomessa asiat ovat hyvin verrattuna moniin edullisten olosuhteiden maihin.
  Voi hyvin t. Hessu K.

 10. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Suomessahan tilanne olisi huomattavasti pahempi, ellei yhteiskuntarauhaa olisi ostettu lisäämällä valtion velkaa. Eipä sillä velan kasvattamisella kai ole muuta saatu aikaan kuin kasvatettu sosiaalietuuksia. Jaa sanovat, että on halvalla lainattu ja hyvällä marginaalilla edelleen tuettu Kreikkaa. Presidentti puheessaan kehotti kaikkia poliittisia ryhmiä miettimään mistä voitaisiin luopua. Heti Soini ja Rinne ilmoittamaan, kaikkein huonompiosaisilta ei voida leikata. No minä voin kyllä maksaa kalastusluvan, vaikka olenkin 65 ja kalastankin etupäässä Prisman ja CM:n kalatiskillä. Jotkut talousviisaat ovat sanoneet, että jos suomalaisten etuudet palautettaisiin 10 vuoden takaiselle tasolle valtion velan kasvu taittuisi siihen. Luulen, ettei täällä siltikään kukaan nälkään nääntyisi tai ryysyissä kulkisi ja kerjuulle joutuisi. Jos vähänkin normaalisti elää.

 11. avatar saara finni sanoo:

  Hei, Lauri!

  Mistäs ne ruokajonot tänä päivänä tulee?

 12. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Elleivät vapaaehtoiset olisi alkaneet ruoanjakelua olisi yhteiskunnan ollut se pakko hoitaa. Tosin yhteiskunnan hoitamana siitä olisi tullut ilmeisesti täysin toimimaton hallintohimmeli. Seurasin Hurstin toimintaa Helsingin Kalliossa aikanaan (eräs sukulainen asui aivan vieressä), silloin toiminta oli vielä varsin vaatimatonta. Sen jälkeenhän toimijoita on tullut lisää. On pelkästään hyvä, että kaupat pystyvät antamaan näitä ”punalappuisia” jakeluun, etteivät menisi haaskuun (eikö valtiovalta aikonut senkin kieltää). Lisäksi toiminnassa on mukana paljon yksinäisiä vapaa-ehtoisia, joille siitäkin puuhaa. Vaarallista on kuitenkin mm kansanedustajaehdokas Raution kolumnissaan esittämä, kuinka kansalaisten tulisi yhä enemmän ottaa yhteiskunnalle kuuluvia tehtäviä hoitaakseen, mitä tämä tarkoittanee, ajatuksena kuitenkin vaarallinen. Ilmeisesti niin, että maksat huiman kiinteistöveron ja kolaat kohdallasi olevan tieosuuden itse ja muuta vastaava. Arvostan myös sitä vapaaehtoistyötä mitä nuoret ja vanhat tekevät vanhankodeissa ulkoiluttajina yms. MUTTA, tositarina siitä, mistä olen päätynyt siihen ettei Suomessa ketään nälkään tapeta. Olin valtiolla töissä, huoneeseeni purjehti mieshenkilö ja sanoi: ”Sain eilen ”sossusta” 500 mk, no se meni illalla, sain tänään toisen 500mk”. En malttanut olla soittamatta ko sosiaalivirkailijalle, vastaus: Kuule Lauri ei Suomessa voida ketään nälkään tappaa”.

 13. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos paljon näkemyksistänne! Tämän päivän tilannehan on sikäli vaikea koko Euroopalle, että kaikilla valtioilla tuntuu olevan velkaa ”johonkin”.
  Nyt paljastan taloudellisen tuntemukseni vähäisyyden, kysyessäni mikä on tämä taho, jolla on varaa lainata rahaa lukuisille eri valtioille? Ottavatko valtiot lainaa omilta kansalaisiltaan, myymällä obligaatioita, kuten ennenvanhaan. Vai ovatko valtiot kansainvälisten, yksityisten finanssi-yhtiöiden armoilla? Jos näin on, niin kovin hepposella pohjalla lepää Euroopan kansojen talous.
  Varmaan Teille useimmille helppo juttu, selittää asia minulle, jotta ainakin tämä ”yhtälö” tulisi selväksi?!
  Tapani

  P.S. Hessu: Onnittelut Keskustan mahtavasta asemasta, mielipide-tutkimuksien mukaan! Onni, ettette aikoinaan lähteneet mukaan, Kataisen hallitusta pönkittämään! Ja Hämeenlinnassa… Viva-PRO! D.S.

 14. avatar saara finni sanoo:

  Lulu Ranteen ja Kari Ilkkalan vaalilehdessä on Ilkkalan kirjoitus ”Suomi lainaa ulkomailta vaikka kotimaassa on rahaa”. Tuo juttu jäi mieltäni polttelemaan ja nyt sinä, Tapani kysyt samaa asiaa.

  Heti alussa Ilkkala kertoo, että ”valtio maksaa vuodessa 1,4 – 1,5 miljardia euroa korkoa ulkomaille, koska valtion noin 93 miljardin velasta 80-90 % on ulkomaisten sijoittajien hallussa.” Kun Japanin valtion velasta on 95 % kotimaisten sijoittajien hallussa, niin siellä korkomenot palautuvat kotimaiseen talouteen.

  Sitten Ilkkala huomauttaa, että jos Suomenkin valtio ottaisi lainaa kotimaasta, niin silloin Suomen talous saisi jopa miljardien eurojen vuotuisen piristysruiskeen lainan korkotuloina.

  Tämän Suomen kansan edun mukaisen tavoitteen eteen Ilkkala lupaa tehdä lujasti töitä.

  Koko illan suorastaan kihelmöin kahta kysymystä: 1) Minkä tähden Suomen valtio on ottanut lainaa etupäässä ulkomailta? 2) Mitkä ovat ne kotimaiset tahot, joilta lainaa olisi hyvin voitu saada jos olisi haluttu ottaa?

  Olisitko, Kari ystävällinen ja vastaisit vajakille peräkorven mummolle näihin kysymyksiin.

 15. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Hyvää alkanutta vuotta kaikille yhteisesti ja Saaralle tässä erityisesti!

  Ensiksi pienen kirotusvihreen korajus: ei
  ”Suomen talous saisi jopa miljardien eurojen vuotuisen piristysruiskeen lainan korkotuloina.” vaan
  ”Suomen talous saisi jopa miljardin euron vuotuisen piristysruiskeen lainan korkotuloina.”

  Vaalilehden kirjoitushetkestä valtion velka ehti kasvaa 93 miljardista 95,2 miljardiin…

  Sitten Saaran kysymyksiin:

  1) Miksi ulkomailta?

  Pääosa valtion velasta on otettu kansainvälisissä huutokaupoissa myydyillä sarjaobligaatioilla, yleensä miljardi tai miljardeja kerrallaan. Tämä on hyvin ”tehokasta”, vain pieni osa Valtiokonttorin vajaasta 500 työntekijästä puuhaa valtion lainanoton kanssa. Lainaaminen kotimaiselta yksityissektorilta olisi hyvin toisenlainen prosessi, vaikka ei paperiobligaatioihin olekaan paluuta.

  Vaikka lainaaminen kotimaasta olisi paljonkin työläämpää, kokonaisuuden kannalta se olisi parempi tie. Tänä vuonna valtio joutuu lainaamaan n. 17 miljardia euroa, josta vanhojen lainojen kuoletuksiin (ns. debt roll over) käytetään n. 12,2 miljardia. Näin Suomi altistuu kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden häiriöille paljpn enemmän kuin mitä pelkkä valtionvelan nettokasvu antaa ymmärtää.

  2) Mistä rahat kotimaassa?

  Kyllä yksityissektorilla rahaa on. Esimerkiksi elokuussa 2014 pankeissa oli talletuksia 143 miljardia:
  Yritykset 28 mrd. €
  ​Kotitaloudet 82 mrd. €, joista
  – ​Käyttelytilit (yön yli talletukset) ​54 mrd. €
  – ​Määräaikaistalletukset 14 mrd. €
  – ​Sijoitustilit (irtisanomisehtoiset ja muut) ​14 mrd. €
  ​Muut sektorit 33 mrd. €​

  Esimerkiksi yksityissektori sai talletuksilleen keskimäärin 0,44 % tuoton. Pankit kiittävät!

  Marraskuun lopussa 2014 suomalaisilla oli rahaa kiinni sijoitusrahastoissa n. 82 miljardia euroa. Vain alle neljännes tästä rahasta oli kiinni kotimaisissa arvopapereissa!

 16. avatar Tapani Silvo sanoo:

  ”Den som står i skuld, är inte fri”, näin tavataan sanoa.
  Ilkkalan selventävästä vastauksesta Saaran kysymykseen, käy selville, että elämme kansainvälisen riistokapitalismin armoilla.
  Valtio-lainasta maksamamme korot virtaavat siis melkein kokonaisuudessaan, yksityisten rahansijoittajien laariin.
  Niin pelkäsinkin! Ja yksityinen valtio kun ei voi tehdä konkurssia…
  Tapani

 17. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  En taas ole varma, luen paljon, eikä kaikki pysy enää päässä. Minulla on käsitys, että Suomi saa ja on saanut viime vuosina lainarahansa halvalla maailmalta. Suomessa isoja rahoja hallitsevilla eläkeyhtiöillä on sijoituksilleen tuottotavoite . Jos se on minimissään 4-7%, valtio ei sitä maksane. Lisäksi osakemarkkinoilla saa nykyään paremman tuoton.

 18. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Lauri,

  kyllä, Suomi saa lainarahansa erittäin halvalla maailmalta. Mutta se halvankin ulkomaisen lainan korkokulu, joka on oikeaa riihikuivaa rahaa, on poissa Suomen kansantaloudesta.

  Vakuutusyhtiöiden tuotto on eri asia kuin rahavirrat: raportoitavat tuotot perustuvat sijoitusvarallisuuden, kuten osakkeiden, tasearvon kasvuun. 31.12.2013 työeläkeyhtöiden sijoitusvarallisuudesta 49,6 % oli kiinni osakkeissa ja osuuksissa ja 34,3 % rahoitusmarkkinavälineissä ts,. erilaisissa velkapapereissa kuten vaikkapa yritysten velkakirjoissa (tai kiskurikorkoa maksavien eteläeuroopan maiden valtionlainoissa).

  Jos luet kommenttini tarkkaan, en vedonnut vakuutusyhtöiden vaan yksityissektorin, pääasiassa yksityistalouksien varoihin, jotka taloudet eivät todellakaan saa vakuutusyhtiöiden 4-5 % tuottoja.

 19. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Vielä, aloittajan otsikointiin sopien…

  Mainitsin edellä työeläkeyhtiöiden osakevarallisuuden korkean osuuden siksi, että siihen liittyy erittäin suuri riski.

  Käymättä läpi nyt koko argumentaatiota, FED’in elvytys on johtanut kaikkien aikojen tasekuplaan. New York’in pörssissä S&P 500 on kaikkien aikojen huipussa. Samaan aikaan sijoittajien velkavipu on, paitsi kasvanut kaikkien aikojen huippuunsa, irronnut kasvuvauhdissaan tyystin osakekurssien kasvuvauhdista. Kun velkainvestointi perustuu pelkästään ko. tase-erän arvon jatkuvan kasvun odotukseen, luvassa on ongelmia viimeistään siinä vaiheessa, kun investoinnista saatava rahavirta ei enää riitä velan hoitamiseen. Tällä ns. Minsky’n hetkellä sijoittajien on alettava myymään tase-eriä selvitäkseen veloistaan – jolloin hinnat lähtevät laskuun.

  Pelkästään 2000-luvulla näin on käynyt jo kaksi kertaa aikaisemminkin:
  – vuonna 2000 ns. teknokupla puhkesi, ja esim. S&P 500 putosi 1527,46 pisteestä 800,58 pisteeseen, eli 47,6 %, ja
  – kaikki muistavat vuosien 2007-2008 verilöylyn, jolloin S&P 500 putosi 1561,8 pisteestä 683,38 pisteeseen, eli yli 56,2 %!

  Vastaavassa rytäkässä eläkevakuutusjärjestelmämme sijoitusvarallisuudesta voi helposti sulaa kymmeniä prosentteja sen lisäksi, että lopusta pääosa muuttuu varsin epälikvidiksi.

  Ai niin, ja USA:n pankkien taseet ovat suuremmat kuin ikinä koskaan milloinkaan, eli jos ne olivat liian suuria kaatumaan 2008, ne ovat sitä varmasti nyt. Öljyn hinta-alesta seuraa USA:n huikealla velkavivulla pyörivän liuskeöljybuumin mahalasku ja suuri määrä maksamattomia yritysvelkakirjoja. Tätäkin suurempi ongelma on pankkien taseiden ulkopuolella oleva n. 20 tuhannen miljardin (luit oikein) energiajohdannaisten pinkka, joka pääosin perustuu ikuisesti kallistuvaan öljyn hintaan (kuten kiinnelainajohdannaiset ikuisesti kasvaviin kiinteistöjen hintoihin).

  2008 oli vasta alkusoitto todelliselle velka- ja rahoituskriisille. Kun Grande Finale alkaa, soisin että valtio on velkaa kotimaisille velkojille.

 20. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Eihän täällä enää kukaan ajattele Suomen etua, vaan omaa etua oli kyseessä yksityishenkilö, yhteisö, yritys tai poliitikko. Milloin tämä lähti muuttumaan, olisikohan ollut kun rahamarkkinat vapautuivat 1980-luvun lopulla.

 21. avatar saara finni sanoo:

  Nyt kissa pöydälle! Maahanmuutto, josta tänään ovat kertoneet mielipiteensä Halla-aho, Soini ja viimeksi Jari Lindström, joka on tätä mieltä:
  ” Se on yksi tärkeä osa meidän kannattajiemme mielestä, mitä nimenomaan perussuomalaisten pitää pitää esillä ja kyllä siinä on petraamisen paikka.” (IL)

  Koska lehdessänne ette tästä asiasta puhu, niin juuri tänään on oikea hetki kysyä, mikä on suhteenne maahanmuuttoon ja miten sen perustelette?

  Olisin kiitollinen jos te molemmat, sekä Lulu että Kari vastaisitte tähän kysymykseen.

 22. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Karille!
  Miksi Suomessa on niin monta työeläkeyhtiötä?
  Eikö yksi tietokoneohjelma osaisi vastaanottaa rahat ja jakaa eläkeläisille? Kunnallisilla ja yrittäjillä on erilaiset ehdot muihin verrattuna, mutta eivät ne omia yhtiöitä tarvitse.
  Joku Rantanen tai Rantala laskeskeli, että eläkevarojen hallinnointi vie puoli miljardia euroa ylimääräistä verrattuna keskitetympään systeemiin.
  Hyvää tätä vuotta t. Hessu K.

 23. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta,

  Saaralle ja Heikille, hyviä kysymyksiä, joiden ansaitseman vastauksen pääsen kirjaamaan vasta keskiviikkona. Saaran säkistä ne eivät taida kissat loppua… 😀

  Hyvää Loppiaista!

 24. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa,

  mielenkiintoisen päivän illalla voin nyt vastata Heikille ja Saaralle…

  Heikki, kysymys miksi meillä on niin monta eläkeyhtiötä on todella hyvä. Yritin hieman vertailla EU-27 -maiden järjestelmiä, mutta asiaa käsittelevä EU:n dokumentti vuodelta 2009 on 412 sivua pitkä… Yksityisiä eläkejärjestelyjä on tietysti useissa maissa, mutta nopealla haulla minulle ei selvinnyt, että lakisääteisiä eläkevaroja hallinnoisivat yksityiset yritykset muualla. Suomessa eri kokoisia työeläkeyhtiöitä oli raportin aikaan vuonna 2009 kokonaista 60 kappaletta!

  Saman lakisääteisen järjestelmän hoitamisen tehokkuutta 60 eri organisaation voimin voi todellakin epäillä: mitä sellaista maksettujen palkkioiden arvoista esim. Ilmarisen toimari Harri Sailas tuo yhtiönsä sijoitustoimintaan, että kannattaa? Linkki http://www.hs.fi/talous/a1393470534540

  Saaralle maahanmuutosta:

  Moraalifilosofioiden sijaan lähden johtamaan asiaa valtion legitimiteetistä: mihin sen oikeutus perustuu? Yksilöinä luovutamme vapauttamme ja päätösvaltaamme valtiolle kokonaisuuden toimivuuden ja sen yksilölle tarjoaman suojan vuoksi. Oikeudet seuraavat velvollisuuksista, ja valtion moraali (jos sitä nyt on) on hyvin erilainen otus kuin järjellisellä ja tunteellisella ihmisellä.

  Kun katsoo esim. perinteisten siirtolaisvaltioiden kuten Kanadan ja Australian siirtolaispolitiikkaa, se näyttäisi perustuvan ajatukseen, jossa valtio voi täyttää velvoitteensa kansalaisiaan kohtaan vain, jos se valitsee uudet maahanmuuttajat yhteisön tarpeista lähtien. Maahanmuuttajien tulee osoittaa kykenevänsä selviämään uudessa maassa ja tuovan sille lisäarvoa. Lakiin ja kulttuuriin sisältyvistä perusarvoista ei olla valmiita tinkimään – valinta tulla tai olla tulematta on aina maahanmuuttajalla.

  Kannatan Kanadan ja Australian tyyppistä maahanmuuttopolitiikkaa kielestä johtuvilla muutoksilla. Tämä noudattanee pitkälti puolueen 2011 eduskuntavaaliohjelmaa. Lähipiirissäni toimii ihmisiä esim. sosiaalityössä, jossa kohdataan paljon maahanmuuttajia. Erilaiset kulttuurit voivat toki tuoda väriä ja rikkautta, mutta toisaalta joidenkin meille keskeisten arvojen, kuten naisen ja miehen tasa-arvon sisäistäminen tuntuu ottavan koville. Tällaisissa asioissa ei ole syytä antaa piiruakaan periksi.

 25. avatar saara finni sanoo:

  Kiitos vastauksesta, Kari.

  Suoraan sanoen, olin helpottunut tuosta: ”Kannatan Kanadan ja Australian tyyppistä maahanmuuttopolitiikkaa”, vaikken ymmärtänytkään mitä tarkoittaa: ” kielestä johtuvilla muutoksilla”.

  Mutta kun meillä nyt on tämä ylin holhoajamme EU, jonka väitetään tässäkin asiassa vativan sitä sun tätä, niin olisitko vielä ystävällinen ja selventäisit, kuinka paljon ja millaisia pakolaisia Suomen on ihan pakko (siis EU:n pakottamana) joka vuosi ottaa vastaan.

 26. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Saara,

  Kanada ja Australia edellyttävät kielen tietyn tasoista osaamista etukäteen, mikä ei taida olla realistista suomen kielen osalta (sen opetuksen hankkiminen maamme ulkopuolella voipi olla haastavaa). Maahantulon jälkeen kielen opiskelun tulee olla tavoitteellista ja etujen todennettuun oppimiseen sidottuja.

  EU ei käsittääkseni pakota Suomea ottamaan yhtään pakolaista, vaan Suomi päättää itse ulkomaalaislain mukaisesti paljonko se ottaa UNHCR:n kanssa sopimansa ohjelman kautta pakolaisia. Määrä oli 2001 eteenpäin 750 pakolaista vuodessa, kunnes 2013 hallitus nosti määrän 1050 pakolaiseen vuodelle 2014. Tälle vuodelle kiintiö on taas 750 (350 syyrialaista pakolaista, 150 kongolaista pakolaista eteläisestä Afrikasta ja 150 afganistanilaista pakolaista Iranista. Lisäksi 100 hätätapausta).

 27. avatar saara finni sanoo:

  Kielipeli selvisi, kiitos.

  Mutta kun yksi tyhmä kysyy… jne, niin mikä on tuo ”ulkomaalaislaki”? Onko se Suomen säätämä vai jonkin laajemman yhteisön yhdessä sopima laki. Ja tuo laki siis ilmeisesti antaa kuitenkin mahdollisuuden päättää kuinka monta pakolaista otetaan? Ovatko nuo luettelemasi juuri niitä ns. kiintiöpakolaisia, jotka Suomi saa itse valita?

  Käsittääkseni Suomeen on kuitenkin tullut pilvin pimein muistakin pakolaisia kuin nuo kiintiöt? Onko näin ja jos on, niin voisiko asialle tehdä jotain?

 28. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara Hyvä!

  Perehdy itse asiaan, sen kyllä osaat ex toimittajana jos haluat. Selvitä ensin itsellesi vaikka käsitteet. Pakolainen on aivan eri asia kuin turvapaikanhakija. Maahanmuuttoa taas ei ole turvapaikanhaku eikä pakolaisuus. Maahanmuutto voi olla esim työperistä tai ns rakkausperäistä.
  Kun keskustee on paree jotta puhuu samoilla termeillä niin tietää jotta toinen bonjaa….
  Kyllä se Sinulle vielä valkenee, älä huoli!
  Hyviä lähteitä on esim pakolaisneuvonta ry.

 29. avatar saara finni sanoo:

  Erkki Strömbergille. Opetuksesi vaikuttaa hyvin asiantuntevalta, mutta suo nyt anteeksi, että kysymykseni oli kuitenkin osoitettu Kari Ilkkalalle.

 30. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Ehtoota Saaralle ja Erkille ja kaikille tasapuolisesti,

  oikeassahan Erkki on, maahantulijoissa on sortteja moneen lähtöön…

  UNHCR:n kiintiöpakolaisia on Suomeen tullut 2003-2014 seuraavasti:

  2003: 749
  2004: 679
  2005: 690
  2006: 676
  2007: 723
  2008: 737
  2009: 727
  2010: 634
  2011: 626
  2012: 734
  2013: 746
  2014: 806 (prosessi oli tilaston aikaan kesken, kiintiö oli 1.050)

  Ajalla 1-11/2014 turvapaikkapäätöksiä oli tehty tai rauennut yhteensä 3.377 kpl, joista myönteisiä päätöksiä oli yhteensä 1.223 kpl. Suurimmat yksittäiset kansallisuudet olivat Irak (328), Somalia (147), Afganistan (107), Venäjä?! (110), ja Iran (101).

  Yksintulleita alaikäisiä oli käsitelty samana aikana 66 kpl, joista myönteisiä päätöksiä oli 56 kpl: suurimpina ryhminä Afganistan (13), Irak (9) ja Somalia (9).

  Ensimmäisiä oleskelulupia oli 1-11/2014 käsitelty 19.627 kpl, joista myönteisiä 16.605 kpl.

  Perheen yhdistämiseksi lupia myönnettiin seuraavasti:
  – Kansainvälistä suojelua saaneen omaiselle 998 hlöä joista lapsia 791 hlöä.
  – Muun ulkomaalaisen omaiselle 4.232 hlöä joista lapsia 2.549 ja puolisoita 1.661 hlöä.
  – Suomalaisen omaiselle 1.079 hlöä joista puolisoita 982 hlöä.

  Muita myönteisiä päätöksiä tehtiin seuraavasti:
  Työperäinen muutto 4.739 hlöä.
  Opiskelu 5.044 hlöä.
  Paluumuutto 255 hlöä.
  Muut syyt 254 hlöä.

  Nämä edellämainitut ovat siis EU:n ulkopuolelta.

  Yleisimmät oleskelulupahakemukset tapahtuvat 1) perhesiteiden, 2) työn ja 3) opiskelun perusteella. Suurimmat lähtömaat järjestyksessä ovat Venäjä, Intia, Kiina, Ukraina, USA, Thaimaa, Vietnam, Filippiinit, Turkki, Irak.

  Ulkomaalaislaki on ihan meidän itsemme laatima ja säätämä. Karkeastihan EU:n ulkopuolinen maahanmuutto näyttää jakaantuvan kolmeen suunnilleen yhtä suureen osaan: perheen yhdistäminen, työ ja opiskelu. Opiskelijoiden suuri määrä yllätti minut, mutta kaikkiaan vieraskielisiä / vierasmaalaisia opiskelijoita oli vuonna 2012 Suomen 1,2 miljoonasta opiskelijasta muutama prosentti.

  Nykyään Suomen väkiluvun kasvusta n. 90 % eli yli 22.000 hlöä/a on äidinkieleltään vieraskielistä. Väkiluku sisältää kansalaiset ja Suomessa vakinaisesti asuvat ulkomaalaiset.

  Kuten tässä havaitaan, erilaisia ryhmiä on vaikka kuinka paljon. Taloudellisen rasittavuuden kannalta merkittäviä ryhmiä näyttäisivät olevan perheen yhdistämisen kautta saapuvat sekä opiskelijat:
  – perheenjäsenet siksi, että he kuormittavat varhais- ja perusopetus- sekä sote-sektoreita,
  – opiskelijat siksi että opiskelu on pääsääntöisesti ilmaista. Itselleni on epäselvää moniko opiskelija jää Suomeen, meillä taitaa olla käytäntö että esim. tohtorin tutkinnon jälkeen odotetaan vieraiden lähtevän kotiin – siis hei haloo?!

  Oleellista siis on kuka hyväksytään alunperin maahanmuuttajaksi, jos perässä sitten tulee iso joukko porukkaa, jotka rasittavat Suomen taloudellista huoltosuhdetta.

  Opiskelussa edustan näkemystä, jossa
  a) jokaisen kynnelle kykenevän on voitava saada ylempi korkeakoulututkinto, ja
  b) elinikäinen oppiminen edellyttää, ettei ekalla kerralla tarvitse arvata oikein, vaan on oltava oikeus opiskella niin monta tutkintoa / ammattia kuin on tarvis / kiinnostusta.

  Nämä edellytykset on turvattava ensisijaisesti suomalaisille.

 31. avatar saara finni sanoo:

  Suurkiitos, Kari!

  Kissani on täysin tyytyväinen vastaukseesi ja menee nyt hyristen nukkumaan.

  Mutta kuten arvasit, niitä kaikenkarvaisia kissoja kyllä tuolla säkissä riittää. Seuraava raapii jo päästä pöydälle, mutta olen sanonut sille, että annetaan nyt muillekin tilaisuus.

 32. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hei Kari!
  Nuo lukusi taitavat olla maahanmuutoviraston tiedottamia, itselläni on ne kuukautta lyhyemmältä ajanjaksolta ja vain turvapaikan halijoiden osalta. Niitä verraten luvut ovat yhteneväiset.
  Luvut ovat käsiteltyjä tapauksia ei henkilöitä. Sama henkilö saattaa samankin vuoden aikana ehtiä ”tehdä” useammankin merkinnän.
  Turvapaikanhakijoiden osaltahan homma menee jotta kun hakija saapuu Suomen kamaralle, tuli sitten miten tuli, ja hakee turvapaikkaa asian käsittelee maahanmuuttovirasto. Jos hakija saa turvapaikan, hakijoiden slangilla päätös on positiiv, hakija sijoittuu keskukseen ja koulutus, kotoutus yms alkaa. Usemmiten päätös kumminkin on kielteinen, eli negatiiv, hakija joko käännytetään pois tai hän hakee Helsingin hallinto-oikeudelta päätöksen kumoamista ja käännytyspäätöksen toimeenpanokieltoa tai ns B-lupaa eli määräaikaista oleskelupupaa. Jos vieläkin tulee kielteinen päätös voidaan hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta turvapaikkaa ja käännytyspäätöksen tomeenpanokieltoa tai B-lupaa. Jos sieltäkin tulee kielteinen päätös voi hakija hakea B-lupaa. Tässä vaiheessa poliisi yleensä yrittää pikakäännyttää hakijan. Näitä määräaikoja sitten tulee lisää jos hakija opettelee suomen kielen, käytäytyy hyvin ja on aktiivinen ja halukas sopeutumaan Suomeen. Tässä vaihees jo tulee asiaan ammatin oppiminen tai jos sellainen on niin työllistyminen, avioituminen jos ei ole jo jne.
  Systeemi siis moneen kertaan mahdollistaa hakijan käännyttämisen jos hän vähänkin ”kapinoi”. Lammiltakin lähti aivan aiheetta takaisin nuori mies jota eräs tytteli väitti raiskaajaksi. Poliisitutkin paljasti kumminkin tämän vain tytön ”kertomuksesksi” ja lammilaiset kyllä tiesi tytön tällaista enenkin yrittäneen paikallisen pojan kanssa.
  Ilmeisesti Ruotsissa ei ole osattu toimia tämän kotoutusasian kanssa oikein.

  Kokonaisuudessahan turvapaikan hakijat ovat pieni osa maahantulijoista noin reilu 1000/ vuosi. Se on pieni määrä jos tulijoita on yli 20 tuhatta vuodessa.
  Suomen kielen opetus, kotoutus aloitetaan heti kun hakija saapuu vastaanottokeskukseen, eli hän ei ole siellä vain odottamassa päätöksiä vaan toimii koko ajan.
  Miksi prosessi on niin monipolvinen? Jokaiseen vaiheeseen tarvitaan asianajajan lausunto ja se maksaa noin 500-1000 euroa/ a-nelonen. Varsin hyvä pisnes asianajajille rahastaa ja saattaapi houkutella enämpi kirjoittelemaan papereita niin jotta omia hommia riittää. Tämän käsityksen olen itse saanut ollessa mukana tukihenkilönä asianajajan luona ja luettuani heidän hakemuksia ja tuomioistuinten päätöksiä.

  Turvapaikan hakijahan taataan asunto ja petipaikka, ei muita huonekaluja. Lammilla on sijoitettu kaksioon 3-4 henkilöä, siis perheettömiä. Perheelliset yleensä kaksioon tai suurperheet kolmioon. Kaikilla ei suionkaan ole edes omaa huonetta vaan jakavat sen jonkun kanssa.
  Tulopuoli on niukempi kuin sosiaalituen varassa elävän suomalaisen. Tällä hetkellä yksinasuva aikuinen/ perhenenpää 290 e/kk puoliso 245 e/kk lapsi 185 e/kk. Lammilla on 125 paikkainen vastaanottokeskus ja ”he” elättää täällä kaksi kirpputoria. Tällä on sitten tultava toimeen, koittakaapa itte!

 33. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Anteeksi, sitte korjaus edelliseen:
  Kokonaisuudesahan turvapaikan SAANEET ovat pieni osa jne…. Ei siis hakijat.

 34. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tervehdys, Kari! Huomaan, että keskustelu on luisunut paljolti maahanmuutto-politiikan puolelle. Eikä siinä mitään pahaa ole.
  Niin pitääkin keskustelun vapaasti rönsyillä.
  Tietysti teet nyt alustavaa työtä ensiviikon maanantain (12.1.) valtuusto-kokousta ajatellen. Kokoushan alkaa illalla kl. 18. Tulen seuraamaan kokouksen kulkua suorassa lähetyksessä:
  http://www.mediaserver.fi/live/hameenlinna
  Olen odotellut, että Saara nostaisi jonkin niistä maailman-kuuluista kissoistaan pöydälle, mutta haluaisinkin itse esittää yhden kysymyksen.
  Olethan tunnetusti taitava onkimaan tietoja, ja käsittelemään numeroita ja taulukoita, joten toivottavasti ei tästä tule Sinulle mitään ylivoimaista.
  Täällä Ruotsissa tähän asti ollut tarkkaan valvottu ”salaisuus”, kuinka paljon kustannuksia maahanmuttajien vastaanotto veronmaksajille tuottaa. Vasta nyt viime aikoina, on alettu kyseenalaistamaan valtion kustannukset. Onhan tänne laskettu vuosittain tulevan yli 80 000 maahan-pyrkijää.
  On melkein mahdotonta saada selviä numeroita, minkälaiset taloudelliset edut maahantulijoilla on.
  Toivottavasti Suomessa ei olla yhtä salamyhkäisiä. Ettei syntyisi turhia huhupuheita, olisi terveellistä tietää maahanmuuttajien taloudellisista korvauksista.
  Tavallinen eläkeläinenhän maksaa korvauksestaan veron (kovimman päälle), asumiskustannukset (vuokran), sairas- ja lääkekulut, TV-lupamaksun, kännykkä-liittymän. Mahdollisesti vielä muitakin kustannuksia, jotka eivät juuri nyt tule mieleeni.
  Tavallisen eläkeläisen tuloihin ja menoihin verrattuna, miten lankeavat edellämainitut laskut maahan-pyrkijöille. Kuinka paljon he saavat käteistä, ja mitä ”luontais-etuja” sen lisäksi? Mitkä elämiseen liittyvät kustannukset he maksavat omasta taskustaan?
  Luulen, että olisi hyvin ”terveellistä” saada tämä kaikkien tiedoksi. Estäisi ehkä kateellisuutta suomalaisten vähävaraisten keskuudessa, jos voidaan osoittaa etteivät maahanmuuttajat ole missään erikoisasemassa!
  Tapani

 35. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Tapani Hyvä!

  Kysymykseesi vastaushan on jo valmiina kahdessa viimeisessä kappaleessa edellisessä kommentissani, ei se siitä muutu vaikka luvut Karikin kertoisi Sinulle!
  Onko Sinulla lukihäiriö?

 36. avatar saara finni sanoo:

  Kun minullakin on lukihäiriö, niin minäkin toivon, että Kari selvittäisi tämän mamupalvelun hiukan kamupalvelua tarkemmin.

  Strömberg kertoo: ”Turvapaikan hakijahan taataan asunto ja petipaikka, ei muita huonekaluja.” Ja sitten hän mainitsee heidän käteen saamansa summan.

  Tuolla summallako heidän on ostettava itselleen petivaatteet, mahdollisesti myös tuoli ja pöytä, maksettava lääkäri-, tutkimus-, hoito- ja lääkekulunsa, mahdolliset silmälasinsa, hammaslääkärinsä, jos haluavat katsella TV:tä, niin lupa siihen ja tietysti itse vekotin, hankittava ehkä kännykkä ja siihen liittymä, maksettava bussimaksunsa, sillä lammilaisetkin mamut taitavat aika usein käydä myös Hämeenlinnassa, ostettava saippuansa, pesupulverinsa, hammastahnansa ja naisten terveyssiteensä? Ja vaattensa tietysti, talvivaatteita heillä tuskin on tänne päätyessään? Ja ruokansa?

  Näitähän kyseli myös Tapani.

  Jos mamut opiskelevat suomea, niin maksavatko he itse opettajalleen palkan? Entisistä lehtijutuista muistan, että ainakin Lammilla heillä oli asuntolassaan joku suomalainen opas-talonmies. Maksavatko he sen palkan? Lasten koulunkäynti on tosin Suomessa ilmaista, mutta ei niitä mamulapsiakaan voi kouluun lähettää ilman tavallista suomalaista lastenvaatetusta. Koululaukut ym. on myös lapsille hankittava. He itsekö ne ostavat? Olen myös lukenut, että mamulapset tarvitsevat koulussa ainakin aluksi jonkinlaista tukiopetusta, ehkä omaa äidinkieltään taitavalta. Kuka näiden avustajien palkan maksaa?

  Ja jos mamut tuon kaiken itse maksavat, niin miten vieraskielisistä aiheutuu niin huikeat sosiaalikulut kuin äskettäin oli lehdessä. En pannut summaa muistiin, mutta paljolta se minusta tuntui. Vai koostuvatko nuo sos. kulut juuri niistä rahoista, joita mamujen käteen joka kuukausi annetaan?

  Kannataa ehkä vilkaista myös Halla-ahon tässä kuussa julkaisemaa Scriptaa, jossa hän kirjoittaa mm. näin:

  ”Rutina ja kitinä eivät ole pelkästään ruotsalainen ilmiö. Muutama vuosi sitten suomalaisessa mediassa raportoitiin Suomusjärven Syvälammille sijoitetuista hädänalaisista, joita syrjäseudun tunnelmat ahdistivat. Erityisen paha mieli vainoa pakenevilla oli siksi, että tarjolla ei ollut somalialaista perinneruokaa, shoppailumahdollisuudet olivat rajalliset, eikä huoneissa ollut viihdettä.

  Kun mainittuja pakolaismekanismeja luotiin, kenellekään ei varmasti tullut mieleen, että jonain päivänä pakolaiset käyttäytyisivät kuin viiden tähden hotellin maksavat asiakkaat.”

 37. avatar Matti sanoo:

  Vaikka on kuinka synkkää ja pimeää Suomusjärven Syvälammilla, niin Kirstulan pellolla valoa riittää!!! Kuka maksaa SSC pylonin sähkölaskun?? Oli pakko kehittää aasinsilta. Pakolaiskeskukselle Kirstulanpelto olisi erinomainen paikka. Pientä viilausta kaavaan ja meluvalli moottoritien varteen. Viilaus kuulu virkamiesten toimenkuvaan.

 38. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Saara, kommentistasi!
  Minulta hieman ”lisähöystettä” Kari Ilkkalalle esittämääni kysymykseen! Vieläkö tämä vanha uutinen pitää paikkansa:
  http://yle.fi/uutiset/turvapaikanhakija_saa_suomessa_eniten/5922350
  Toivottavasti etuisuuksia on alennettu ”säädylliselle” tasolle? Vai vieläkö Suomi leikkii upporikasta Euroopan markkinoilla?
  Tämähän ylittää hurjimmatkin huhut maahanmuuttajien tuen suuruudesta. Jos tuonaikainen tieto vieläkin pitää paikkansa, pidän selviönä, että Perus-suomalaiset ajavat asiaa, näiden tukirahojen leikkaamisen puolesta!
  Tapani

 39. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa,

  minulla ei ole mitään syytä epäillä Erkin antamia tietoja, hänellä lienee meistä eniten ”ensi käden” kokemusta maahanmuuttajien kanssa toimimisesta.

  Nopealla etsinnällä löysin muutamia lukuja ja vertailuja. Erkin mainitsemat turvapaikanhakijoille maksettavat, viralliselta nimeltään vastaanottorahat, ovat varmaan hieman vanhoja. Sisäministeriön maahanmuuttoa koskevalta sivustolta löytyy mm. 1.1.2014 voimaan tulleet summat / kk:
  – Yksinasuva ja yksinhuoltaja 314,71 € (ei ilmaisia aterioita) tai 92,25 € (ilmaiset ateriat).
  – Muut yli 18-vuotiaat 265,89 € (ei ilmaisia aterioita) tai 75,97 € (ilmaiset ateriat).
  – Perheensä kanssa asuva lapsi 200,77 € (ei ilmaisia aterioita) tai 59,69 € (ilmaiset ateriat).
  – yksintullut alle 16-vuotias 27,13 € (ilmaiset ateriat).
  – yksintullut 16-18 -vuotias 48,84 € (ilmaiset ateriat).
  Sivuston mukaan tällä rahalla hakija hankkii ruokansa ja vaatteensa sekä maksaa vähäiset terveydenhoitomenonsa ja muut kulunsa. Valtion 2015 talousarvioesityksessä tämän momentin budjetti on 8.584.000 €.

  Ao. linkistä löytyy sisäministeriön vertailutaulukko Norjan, Tanskan, Suomen ja Ruotsin vastaavista rahoista. Linkin taulukon mukaan Suomen summat ovat pienemmät kuin Norjassa ja Tanskassa, mutta suuremmat kuin Ruotsissa: http://www.intermin.fi/fi/maahanmuutto/pakolaiset_ja_turvapaikanhakijat/turvapaikanhakijat/turvapaikanhakijalle_maksettava_vastaanottoraha

  Valtion 2013 tilinpäätöksen, 2014 talousarvion ja 2015 talousarvioesityksen mukaan sisäministeriön hallinnonalan menot maahanmuuttajista ovat:
  2013: 78,9 M€,
  2014: 68,2 M€ ja
  2015: 61,7 M€.
  Talousarviosivuston mukaan em. rahoista katetaan kuntien, kuntayhtymien ja järjestöjen vastaanottokustannukset.

  Käsittääkseni edellä oleva koskee pakolaisia ja turvapaikanhakijoita varten tarkoitetuissa keskuksissa tapahtuvaa toimintaa. Mitä kaikkea tapahtuu sen jälkeen, kun oleskelulupa on saatu ja maanmuuttajat siirtyvät yhteiskuntaan kuntien vastuulle / omilleen, en osaa nyt arvioida.

 40. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Kari, vaivannäöstäsi, ja että käytit omaa aikaasi etsiessäsi vastausta kysymyksiimme! Paljon lähemmäksi totuutta on varmaan vaikea päästä, sillä tuskin kenelläkään on kokonaiskäsitystä, mitä vastaanotto yhtä henkilöä kohden maksaa.
  Kävi kai kysymyksistäni selville, että olin kiinnostunut maahanmuuttajien ja suomalaisten eläkeläisten tasavertaisesta kohtelusta, ja talouden tilasta.
  Vaikutelmani on, että nuo vastaan-otetuille annetut summat ovat ”taskurahoja”, joista ei tarvitse maksaa veroja, ei vuokraa, ei sähkönkulutusta, ei vesimaksuja j.n.e. j.n.e. vaikka kuinka paljon sellaisia maksuja, jotka tavalliset eläkeläiset saavat maksaa omasta pussistaan.
  Vaikkakin valtion kustannukset ovat näyttävästi pienentyneet vuosi-vuodelta. ovat tilastosummat silti huikeat.
  Olen aika varma, että tässä vertailussa jäävät heikkotuloisemmat eläkeläiset kakkoseksi.
  Onnea maanantai-illan kokoukselle! Mielenkiintoista seurata, tuleeko Vekan perääntyminen mitenkään leimaamaan kokouksen kulkua!
  Terveisin!
  Tapani Silvo

 41. avatar saara finni sanoo:

  Tuolla ylempänä Matti ehdotti pakolaiskeskuksen perustamista Kirstulan pellolle. Kannatetaan lämpimästä! Lisää vaan pakolaiskeskuksia kun niistä siunaantuu meille näin tervetulleita hyväntekijöitä:

  http://yle.fi/uutiset/perussuomalaisten_nettiuhkaaja_on_todennakoisesti_porilainen_isis-taistelija/7728515

 42. avatar Lulu Ranne sanoo:

  Iltaa Saara ja muut,

  on selvää, että hätää kärsiviä ja henkensä edestä pakenevia pakolaisia pitää auttaa. Tosiasia on kuitenkin, että heitäkin autetaan yleensä parhaiten heidän omassa kotimaassaan, lähellä omaa kotia ja kulttuuria.

  Jos auttaminen edellyttää paikan tarjoamista Suomesta, on se valmisteltava, suunniteltava ja toteutettava huolella ja jalat maassa eli paremmin kuin nykyään. Monet todellisessa hädässä olevat kun tarvitsevat monenlaista apua todella paljon ja pitkään. Vuosittainen pakolaiskiintiö on mielestäni kohtuullinen.

  Kun käsitellään muunlaista maahanmuuttoa, on ihmisten liikkumisvapaus tärkeä oikeus, mutta silloin vastaanottavan maan pitää asettaa ehtoja. Suomen kannalta on tärkeää, ettei maahanmuuttaja saa etuja ilmaiseksi ja vastikkeetta. Oikeuksien ja velvollisuuksien pitää kulkea käsi kädessä. ”Hengailijoita” ei suomalaisten verorahoilla tule elättää. Maan lakien noudattamisehto on mielestäni itsestään selvä. Kielen opettelu kuuluu myös jokaisen maahanmuuttajan velvollisuuksiin. Maahanmuuttaja, joka noudattaa maamme lakeja, opettelee kielen ja elättää itsensä, on tervetullut.

  Olen Perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaaliohjelmassa esitetyn maahanmuuttopolitiikan kannalla.

 43. avatar saara finni sanoo:

  Kiitos Lulu, vastaustasi oli lohdullista lukea.

  Ja nyt vasta huomasin, että Hesarissa oli jo 6.1. pitkä artikkeli asiasta:

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1420437744177

  Siinä kerrotaan mm., että Halla-ahon johdolla puolue päivittää parhaillaan eduskuntavaalien 2011 ohjelmaansa.

  ”Kansallisia lakeja hän muuttaisi perheiden yhdistämiskäytännöissä: Maahanmuuttajilla pitäisi olla kyky vastata toimeentulostaan ennen perheenyhdistämisen hakemista.”

  Se olisi jo tomera askel parempaan. Enää ei tarvitsisi pelätä, että jokaisen maahanmuuttajan perässä tänne valuu puoli sikäläistä kylää .

 44. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Viimeisimpien viikkojen raportointi terrori-iskuista Ranskassa, on jälleen yksi esimerkki, kuinka huonosti osaamme puolustautua, tällaista toisenlaista maailman-katsomusta vastaan. Nämä islamin-varjolla tehdyt tihutyöt tulevat lähenemään myös Suomea, lisääntyvän musliimiväestön myötä.
  Ei riitä, vaikka kuinka esittäisimme suosiollisuutta tämän uskon-suunnan harjoittajia kohtaan, he tulevat puremaan sitä kättä, joka heitä hyysää.
  Täällä tämän-iltaisissa (12.1.) Ruotsin TV:n uutisissa raportoitiin kahdesta ”ruotsalaisesta” IS-terroristista, heidän tulleen surmatuksi Syyriassa. Kyseessä oli kaksi somali-taustaista miestä, jotka useaan otteeseen olivat matkustaneet sinne, osallistuakseen veritekoihin.
  Ketä tämmöinen uutinen kiinnostaa… kuka välittää? Hyvä, että kuolivat, onhan ainakin kaksi paholaista vähemmän.
  Ruotsin TV:n toimittaja jopa kyselee terroristien perheen edustajilta, heidan vointiaan ja tunteitaan.
  Edelleen kerrottiin uutisissa, että IS:n joukoissa taistelee, virallisten tietojen mukaan, 130 ”ruotsalaista”, todellinen luku voi olla paljon suurempi.
  Kyllä nyt hiljakseen pitäisi länsimaiden johtajienkin herätä. Vielä ei mitta kuitenkaan tunnu olevan täysi. Kyllä sitä nyt imaamit toinen toisensa jälkeen, eri moskeijoissa, vakuuttavat syyttömyyttään, ja tuomitsevat Ranskassa tapahtuneet verilöylyt. Samaa oli näkyvissä Pariisinkin mielenosoituksessa. Mielellään näytettiin ja haastateltiin jotain islami-uskoista, jotta kaikki näkisivät heidän olevan länsimaisen kulttuurin kannattajia.
  Tällaiseen pieneen ilmiöön me kai asetamme toiveemme.
  Itse en kyllä helposti hämäänny. Onhan Islam suvaitsemattomuuden uskonto. Sen harjoittajien tarkoituksena ei ole sopeutua meidän elämän-tyyliimme.
  Ihmettelen myös lainsäätäjien hitautta! Ei luulisi olevan vaikeutta saattaa terroristien toiminta lainvastaiseksi. Passit pois kaikilta, jotka tilaavat liput arabi-maihin taistelemaan IS:n joukoissa. Ja jo saadun kansalais-oikeuden peruminen pitäisi mahdollistaa, kaikilta niiltä jotka ovat tulossa takaisin, sen jälkeen kun ovat terrorijärjestön toimintaan osallistuneet.
  Meidän nykyiset lakimme eivät takaa meille turvallisuutta. On oltava paljon ankarampi terroristeja kohtaan. Kova kovaa vastaan on pakko.
  Koska SäPo:lla ja SuPo:lla on tietoja ääri-islamilaisista terrori-verkostoista, on käsittämätöntä ettei niissä olijoita passiteta sinne, mistä he ovat tulleet.
  Ruotsin asioita kauan seuranneena, yhdyn täysin Jussi Halla-Ahon analyysiin Ruotsalaisen yhteiskunnan nykytilasta. Omiin kokemuksiini perustuen, olen valmis allekirjoittamaan kaiken:

  http://www.halla-aho.com/scripta/ruotsin_valtiopaivavaaleista.html

  Toivottavasti Suomen seuraava Eduskunta ottaa nämä asiat tosissaan!
  Terveisin! Tapani

 45. avatar saara finni sanoo:

  Et arvaakaan Tapani, kuinka moni suomalainen on kassasi täsmälleen yhtä mieltä. Palasin illalla mökiltä erään tuttavani kyydissä. Me tunnemme toisemme oikeastaan vain ”lintuihmisinä” eli hän auttaa minua lintujen ruokkinnassa, toi nytkin kaksi 25 kilon säkkiä auringonkukan seimeniä, mutta kun tulin ohimennen maininneeksi, että jo on aikoihin eletty kun Halla-ahon henkeäkin uhkaa Porista kotoisin oleva Iisis-joukkoihin kipittänyt äijä, niin tuttavani piti pitkän ja kiihkean puheen, oli prikulleen samaa mieltä kuin sinä, Tapani. Emme ole yksin. Tai siis kaksinkaan!

 46. avatar saara finni sanoo:

  Joko sinulla on asunnossasi kaksi sisäänkäyntiä, kaksi vessaa ja kahdet verhotangot?

  Rattoisia lukuhetkiä:

  16957109?ref=tf_iHSisboksi630-a&utm_campaign=tf-hs&utm_source=iltasanomat.fi&utm_medium=tf-desktop&utm_content=frontpage&jako=07a561672fe5e7aab574155ff3c3c28e

  Paljon puhuvia ovat myös jutun kommentit.

 47. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Järkyttävää luettavaa! Mitä hulluuksia vielä voisi keksiä?
  Ehkä terävät kirurgisiin operaatioihin sopivat ilmaiset veitset, jotka sopisivat hyvin ympäri-leikkausten suorittamiseen (melkein yhtä irvokas ajatus)?
  Ei, tuon tyyppiset, asuntojen omiin tarpeisiinsa soveltamiset saavat musliimit kustantaa itse! Sen jälkeen kun ovat rehellisellä työllä siihen tarvittavat rahat tienanneet.
  Tapani

 48. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara hyvä!

  Luin linkkaamasi jutun ja alkua pitkästä kommenttijonosta. Kaikkia en jaksanut kahlata läpi, olivat niin samanmoisia. Yhteistä kaikille oli jotta juuri kukaan ei kommentoinut nimellään.

  Itse jutusta jäi mieleeni heti toinen kappale jonka tähän kopioin:
  ”Kortin ohjeet on koonnut Hanna Dhalmann, ja ne perustuvat aiheeseen liittyviin Suomessa tehtyihin tutkimuksiin. Dhalmann itse on tutkinut muun muassa somalien asumista. Hän korostaa, että ohjeiden tarkoitus ei ole vaatia maahanmuuttajille erityisasuntoja.”

  Siis maahanmuuttajilta on kysytty asuntotoiveita ja he ovat vastanneet.
  Vastaavasti kun suomalaisilta kysyttään asunto-toiveita on klassikko vastaus: Omakotitalossa järven rannalla keskellä kaupunkia rauhallisella paikalla, eikä lähellä naapuria.

  Jäikö Sinulta huomaamatta jotta jutussa juuri korostettiin jotta ei ole tarkoitus vaatia erityisasuntoja.
  Olet ex- toimittaja ja paljon kirjoittanut, kuinka moiseen erehdyit!

  Voithan Saara tietenkin jatkaa samalla linjalla ja seuraavaksi kaivaa ”kiertoartikkelin” jossa kerrotaan kuinka mamu sai 8000 euron maksusitoumuksen yksityiseen hammaslääkäriin kultahampaiden laittoa varten kulttuurillisista syistä.
  Äläkä välitä vaikka mm Hesan ja Kuopion sosiaalitoimet ovat suorittaneet sisäisen tarkastuksen ja todenneet, huuhaata!

  Kaikki ei ole kuin ennen, ”kyll se totta on, se luki lehles”!

 49. avatar saara finni sanoo:

  HS.fin uutisia voi kommentoida vain rekisteröimällä itselleen käyttäjätunnuksen ja kirjautumalla palveluun tällä tunnuksella (sähköposti). Myös muiden nimimerkkien kommenttien arvioiminen vaatii kirjautumista.

  Joten kaikkien kommentoijien todellinen henkilöllisyys on Helsingin Sanomien tiedossa.

 50. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara?
  Entä sitten, miten tuo edelliseen liittyy?

 51. avatar Kauko Metsälä sanoo:

  Arvoisa Erkki Strömberg, tässä sinulle uusinta lukemista:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/201501150112605_uu.shtml

  Hyvää päivänjatkoa.

 52. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Arvoisa Kauko Metsälä!
  Miten edellinen linkkittämäsi Iltalehden juttu liittyy minuun?
  Mine en hymmärrä?
  Hyvää paivänjatkoa myös Sinulle!

 53. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Terveiset kommentoijille!
  Jo aikoinaan Helsingin Sanomien leivissä toimiva pilapiirtäjä, osoitti suurta kaukonäköisyyttä. Hänen huomionsa suomalaisten sinisilmäisyyteen, näkyi jo silloin.
  Nyt sen luulisi olevan kaikille selviö?

  https://tyhmyri.files.wordpress.com/2013/06/perillholmolassa.gif

  http://i40.tinypic.com/xf4oy.gif

  Aihetta mietiskellä… olemmeko hölmöläisiä?

  Terv! Tapani

 54. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kun Saara kyseli!

  Saara tuossa aiemmin kyseli onko asunnossasi kaksi sisäänkäyntiä ja kaksi vessaa, kahdet verhot?

  Vastaan omalta osaltani, vaikka en teidä mitä tilastoa Saara kerää, kaikkiin kysymyksiisi: Ei!

  Minun kotona (asunnossani) on viisi ulko-ovea josta voin tulla taloon sisälle ja lisäksi vielä halkoluukku. Vessoja on neljä. Ikkunoissani on kaikissa säleverhot ja myös tavalliset kankaiset verhot, periaattessa siis kahdet, yksiä vaan verhoiksi sanotaan.

  Aikaisemmin asuessani Hesas Vaasankadun varrella tehtiin talossa rappuremontti. Siinä poistettiin omistajien/asukkaitten toiveesta toiset ovet asunnoista. Niitä oli kahdessa linjassa. Yksi huone ja keittiö ja kaksi huonetta ja keittiö kokoisia olivat.

  Yleensä jos asunnossa (talossa) on enemmän kuin kolme-neljä huonetta on siinä aina vähintään kaksi sisäänkäyntiä jo ihan turvallisuuden takia. Kerrostalossa tämä jos vielä onnistutaan järjestämään jotta ovat eri rapussa niin paloturvallisuus paranee.

  Yleensä suomessa rakennettaviin rivi jakerrostaloasuntoihin tulee verhokappaan ”kiskot ja nipsut” verhojen ripustamista varten ja niitä on kaksi jo valmiiksi. En oikein ymmärrä ”möykkäämistänne” ihan tavallisilla asioilla muuten kuin että oltte pahasti ”häyrähtäneet” Hommafoorumilaiseen ja Muustoslaiseen propakandaan. Suosittelisin Saaraakin tutustumaan tosiasioihin turvapaikan hakijoiden asioissa, tule vaikka käymään Lammilla luonani kylässä niin pääset tutustumaan Suomi-Kamut toimintaan ja tutustumaan ja haastatelemaan itse ihan aitoja ”mamuja”.

  Tilanne oikeasti on ihan toinen kuin iltapäivälehtien lööpeissä!

 55. avatar saara finni sanoo:

  Halla-aho ei siis lähde ehdolle, mutta lupasi kertoa niistä perussuomalaisten ehdokkaista, jotka ajavat myös samoja asioita kuin hän. Nuivana äänestäjänä jään odottelemaan, ketä hän suosittaa tästä vaalipiiristä.

 56. avatar saara finni sanoo:

  Tässä Halla-ahon puolen tunnin puhe, jota seurasi toimittajien tentti:

  https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-nimesi-suosikkiehdokkaansa-kansanedustajaksi/

  Siis niille, jotka haluavat siihen tutustua. Puhe alkaa videon kohdassa 5,45, kestää noin puoli tuntia ja sitä seuraa paikalla olleiden toimittajien parikymmentä minuuttia kestävä ”kuulustelu”.

  Noin pitkään videoon mahtuu paljon ja monenlaista asiaa, joista otan tähän esimerkkinä vain kaksi:

  Viranomaisten välisestä tietojenvaihdosta Halla-aho puhuu mm. näin:

  ”Ulkomaalaislain mukaan se, että ulkomaalainen toistuvasti turvautuu toimeentulotukeen, on peruste oleskeluluvan lakkauttamiselle. Kuitenkin sosiaaliturvaa koskeva lainsäädäntö estää toimeentulotukipäätöksiä tekevää viranomaista ilmoittamasta tällaisista asiakkaista ulkomaalaisviranomaisille. Tämä on esimerkki huonosta lainsäädännöstä, joka estää viranomaista suorittamasta tehtäviään ja joka toimii suoraan vastoin suomalaisen veronmaksajan etua.
  Toimeentulotuesta päättäville virkailijoille on asetettava velvoite ilmoittaa toistuvasti toimeentulotukea hakevista ulkomaalaisista ulkomaalaisviranomaisille.”

  Halla-aho vaatii myös, että maahanmuuton kustannukset on tehtävä läpinäkyviksi:

  ”Sosiaaliturvajärjestelmää ja tilastointia on kehitettävä siten, että valtion ja kuntien eri kansalaisuus- ja kansallisuusryhmille maksamat tulonsiirrot ovat eriteltävissä. Vain selkeä ja läpinäkyvä tieto lopettaa maahanmuuttajien saamiin tulonsiirtoihin liittyvän spekuloinnin ja mahdollistaa maahanmuuton kustannusten realistisen arvioinnin ja ennakoinnin.”

 57. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara hyvä!

  Kuuntelematta Hallaahon pitkää puhetta tartun noihin esille ottamiin esimerkkeihin.

  Toka lainaus julkaistavista tiedoista:

  Jos kuntakohtaisesti jaotellaan erimaitten kansalaisten ja kansallisuuksien kesken mitä kullekin ryhmälle on sosiaalitukia myönnetty olisi lähes sama jos heidän saamat etuudet julkaistaisiin henkilökohtaisesti. Varsinkin pienemmissä kunnissa ulkomaalaisia voi olla vain yksi kansalaisuuttaan ja päälle vielä kotimaan mustalaiset, anteeksi romaanit.
  Eikö sitten tasapuolisuuden nimissä olis julkaistava kotimaistenkin luusereiden, anteeksi sostuen varassa elävien tuet henkilö tai perhekohtaisesti.
  Miten ja kuka tällaisen tilastoinnin tekisi muu kuin perus-suorittava porras jolla jo muutenkin on kädet täynnä työtä?
  Jos tukihommiin tehdään muutoksia on se koskettava samalla tavalla kaikkia tuen saajan uskonnon, eetisen vakaumuksen, kotimaan yms riippumatta.
  Painottiko Hallaaho tätä?

  Eka lainaukseesi tästä toistuvasta toimeentulotuesta:

  Mitä toimeentulon muotoa Hallaaho tarkoitti?
  Toimeentulotukea voi saada monella tapaa, asumistukea, ns. päivärahaa, harkinnanvaraista tukea jne.
  Esim asumistukea saa kovin moni, myös suomalainen. Suurempi osa asumistuen saajista käy työssä mutta kallilla paikkakunnilla kuten pääkaupunki seudulla työtulot ei riitä kalliisiin vuokriin ja elämiseen.
  Jos tällä tavalla rupeaisimme ajamaan työssäkäyviä ihmisiä maasta pois, olisi se aika kummallista.
  Miksi sitten ei myös sama koskisi kotimaan kansalaisia? Eikös kaikki ihmiset olekkaan tasavertaisia Hallaahon edesssä?

  Edellisen johdosta:
  Miten korjataan pääkaupunkiseudun korkeat vuokrat? Vastaan, vuokrasäännöstelyllä. Jos vuokrat lasketaan kohtuulliselle tasolle työssäkäyvien ei tartte sosun luukulle tulla. Silti voidaan taata asunnon omistajalle kohtuullinen sijoitustulo.
  Eri viranomaisten yhteistyö ja varsinkin ihmisten tietojen saanti on varsin hullua hommaa. Yksilön tietojen suojelu on viety äärimmäisyyksiin ja se estää järjellisen toiminan viranhaltijain jokapäiväisessä työssä. Rukattavaa on paljon ja muuallakin kuin vain ”mamujen” asioissa.

  Otan esimerkin elävästä elämästä, käytän kansankieltä kun parempaa en osaa:
  Lammille on kertynyt/jäänyt nuoria äitejä lastensa kanssa kun isät on häpyneet kuvioista. Joillakin sisaruksilla on monia isiä ja yhteistä on jotta kukaan isistä ei hoida velvotteitaan. Myös äitien elintavat on niin ja näin.
  Tällainen ”äiti” tuli päiväkodille vaatimaan jotta hänen lapsensa on saatava heti kokopäivähoitoon kaikki koska olen juuri sopinut vanhainkodilla meneväni sinne työhön sijaiseksi, määräajaksi.
  Päiväkodin johtaja kyseli henkilökunnalta tietääkö kukaan ”taustoja” minä kun en saa soittaa vanhainkotiin ja kysyä asian todenperäisyyttä ja he siellä ei saa kertoa onko ottaneet ko henkilön töihin.
  Vaimoni oli silloin ryhmän lastentarhanopettaja johon lapset olisi tulleet ylipaikoille. Hän ”otti ohjat omiinkäsiin”
  ja muille kertomatta soitti vanhainkodin hoitajalle ja sai vastauksen.: ”Juu, kyllä tää henkilö täällä kävi kyselee töitä, me sanottiin jotta soitetaan kyllä sitten kun tarvitaan, ny ei oo paikkoja. Ja sulle sanon jotta tää on sitten viimeinen jota me töihin pyydetään, sehän haisi vanhalle viinallekin , enhän minä näitä sais kertoo mutta arvaan tilanteesi, siis tarkotan mä en kertonu sulle mitään, jooko”.
  Jos oltaisiin menetelty kuin päikkärin johtaja luuli oikein tekevänsä nää lapset olis saanu kokopäiväpaikan, puolipäiväpaikan sijaan, joka heillä jo oli sosiaalisista syistä ja äitee olis saanu ryypätä kokopäiväisesti.
  Kuinka paljon mahdollistaa eri asioissa ”kaikkien luusereiden” yhteiskunnan kuppaaminen kun ”ei vaan tietoja saa kertoo”?

 58. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Moi! Kiitos, Saara, kommenteistasi!
  Ruotsi on aina Ruotsi!
  Viimeisimmän verenpainetta lisäävän uutisen kuulin eilen (16.1.).
  Euroopan maista arvioidaan lähteneen noin 2500-5000 henkilöä IS:n terrorijoukkoihin. Ruotsista noin 50-80 vikapäistä.
  Örebron seuduita on liikehdintä ollut erittäin suurta. Ja tiedätkö, mitä kunnan isät siellä miettivät? Kun nämä ”sankarit” palaavat terrori-retkeltään, on heille yritettävä löytää psygologeja hoitamaan heidän traumojaan. Lisäksi olisi heille hankittava työpaikkoja! “Kun nämä pojat tulevat takaisin kotiin” (suora lainaus).
  Arvaappa, jos sverige-demokraattien kannatus nousee?

  Terveisin! Tapani

  P.S. Aika tyypillistä naivisuutta osoittaa länsimaisten käsitys musliimien maahanmuutosta. Mukana soluttautuu aina suuri määrä terroristeja. Ranskassa on noin 5 miljoonaa musliimia!
  Yritetään siloitella seurauksia, kun pitäisi tarttua alkuperäisiin syihin. Ja ajatella, miten tähän on näin tultu? D.S.

 59. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Lisäksi vielä, Saara; Istuuhan meillä Hämeenlinnankin valtuustossa, parikin toivoa paremmasta tulevaisuuden kehityksestä.
  Kiva, jos molemmat pääsisivät eduskuntaan! Ovat molemmat päteviä omilla alueillaan, ja täydentävät hyvin toisiaan. Vaikea on valinta näiden kahden välillä.
  Ja Janakkalasta tietenkin, haastaja Eeva-Maria Tuominen!
  Ei ollenkaan huonot asetelmat.

  Tapani

 60. avatar saara finni sanoo:

  Kuuntelinpa illalla ruokaa laittaessani tosi mielenkiintoisen radio-ohjelman:

  http://areena.yle.fi/radio/2539022

  Siinä toimittaja Maija Elonheimo haastattelee Jussi Halla-ahoa. Ohjelman pituus on 44 min.

 61. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara!
  Radio Häme lähetti eilen miltei kokopäivän ohjelmaa teemasta maahanmuutto/turvapaikanhakijat.
  Kuuntelitkos sitä?
  Kysyypi Anjan pikkuveli erkki!

 62. avatar saara finni sanoo:

  Kuuntelen radiosta vain mielenkiintosimmat ohjelmat. Siksi kuuntelin eilen Brysselin konetta:
  http://areena.yle.fi/radio/2539022

 63. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Annetaanpa ajan kulua! Ehkä alkavat herätyskellot soida muillekin kuin perus-suomalaisille?
  Paljon on viime aikoina radiossa valiteltu Suomen taloudellista ahdinkoa, ja mitä sen auttamiseksi pitäisi tehdä.
  Poliitikoista kukaan ei tunnu käsittävän maahanmuuttajien vastaanoton kustannuksia niin suureksi menoeräksi, että se olisi edes mainitsemisen arvoista.
  Vastaanoton taloudellinen hintalappu on Suomessakin hyvin salattu asia. Viranomaiset, jotka tästä ovat vastuussa, eivät osaa (lue: eivät halua) antaa minkäänlaisia euromääräisiä lukuja.
  Osaamisen ei todellakan pitäisi olla kovin vaikeaa. Kyllä kai se on valtio, joka viime kädessä koko lystin maksaa? En usko siihen kuntalaisten verorahoja käytettävän. Yksinkertainen yhteenlasku luulisi olevan maahanmuutosta vastuussa-olevien hallinnassa!
  Nämä kustannuskysymykset ovat vain yksi puoli asiassa. Itse suren eniten suomalaisuuden katoamista. Suomalaisten erikoispiirre häipyy sitä mukaa, kun uusia moskeijoita Suomeen pystytetään. Kauankohan kestää, kunnes hämeenlinnalaisetkin joutuvat heräämään minareetista huudettuun islamilais-rukoukseen?
  Ihmettelyä herättää minulle sekin kysymys, lukevatko ja kuulevatko suomalaiset ylipäänsäkään, mitä ”suuressa maailmassa” tapahtuu? Onko havaittu, mitä esimerkiksi Pariisissa hiljattain tapahtui?
  Onko parempi istua kädet ristissä, kunnes Suomessakin tapahtuu vastaavan-laista. Hyvin suurella todennäköisyydellä jäjähtää vielä Suomessakin…
  Olen useasti joutunut oikaisemaan muutamien henkilöiden käsityksiä siitä, mikä ero on Karjalasta evakuoitujen ja Syyriasta maahanmuuttaneiden jihadistien välillä.
  Jotkut, yksinkertaisemmalla järjenjuoksulla varustetut, tekevät tuon kaltaisia vertailuja. Heille ilmoittaisin vaan, että Karjalan evakot olivat Suomen kansalaisia (lue: Suomen kansalaisia), jotka pakotettiin jättämään silloiset rajan-läheiset asuinpaikkansa sodan jaloista.
  Toivottavasti tuo nyt tuli selväksi!

  Terveisin! Silvon poika

 64. avatar saara finni sanoo:

  Lukekaapa tämä juttu:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_uu.shtml

  Nyt ei pitäisi olla aprillipäivä, joten minä uskon tuon olevan totta. Olenkin aina ihmetellyt näitä sinisilmäisiä tuomiojia ja muita lapsukaisia, joilla on ah, niin ruusuinen kuva ystävällismielisestä naapuristamme.

  Minulle, kaksi kertaa evakkoon lähteneelle, on aina ollut selvää, että ryssä on ryssä vaikka putinjuustossa paistaisi. Siinähän sitten tulette räpiköimään, minä huiskutan teille pilven reunalta.

  Tämän viikon Noin viikon uutiset-ohjelmassa oli vieraana taloustoimittaja Seppo Konttinen, joka kertoi, miten suuret osuusliikkeet palkitsevat (=lahjovat) kansanedustajia, jotta he ummistaisivat silmänsä ja järkensä sekä pitäisivät päänsä kiinni näkemästään ja kokemastaan.

  Konttinen kyseli myös mitä järkeä on esimerkiksi siinä, että Pietarissa on 17 Prismaa, joissa myydään putinjuustoa puolta halvemmalla kuin Suomessa. Ja me vielä maksamme verorahoillamme vientitukea siitä, että venäläiset saavat juustonsa puolta halvemmalla.

  No, jumalan kiitos, nyt ei tarvii maksaa vientitukea ja saadaan syödä se juustomme itse sillä halvalla hinnalla, ajattelin.

  Konttinen on kirjoittamassa uutta kirjaa kaupan kiemuroista. Odotan sitä innolla.

 65. avatar saara finni sanoo:

  Vuonnan 2009 saapui taas eräs somali hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Hänelle myönnetttin oleskelulupa. Kun hänen todettiin valehdelleen kotipaikkansa, niin lupa peruttiin vuonna 2012.

  Hän tietysti valitti asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen kuten luvallista on, ja niin hän on nyt yli 5 vuotta rikastuttanut kulttuuriamme, tosin kokonaan meidän kustannuksellamme, kunnes kävi näin ohrasesti:

  ” KHO hylkäsi valituksen tänä perjantaina, eikä hallinto-oikeuden päätöstä muutettu.”
  Niinpä hänet määrättiin karkotettavaksi ja kulttuurimme köyhtyy jälleen. On tämä niin surullista.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319073794_uu.shtml

 66. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara!
  Eikös juuri tällainen todista jotta Suomessa on hyvin tiukka seula ennenkuin turvapaikan saa. Tässäkin tapauksessa sitä ei oltu myönnetty, vaan oleskelulupa ja sekin ilmeisesti määräaikainen. Kun väärinkäytös havaittiin oleskelulupa peruttiin tai ei jatkettu ja henkilö ilmeisesti poistettiin maasta tai poistui itse.

 67. avatar saara finni sanoo:

  Turvapaikanhakijat

  Erkki Strömberg kirjoitti tässä blogissa 9.1.2015 turvapaikanhakijoista mm. näin:

  ”… turvapaikan hakijat ovat pieni osa maahantulijoista noin reilu 1000/ vuosi….
  Turvapaikan hakijahan taataan asunto ja petipaikka, ei muita huonekaluja… Tulopuoli on niukempi kuin sosiaalituen varassa elävän suomalaisen. Tällä hetkellä yksinasuva aikuinen/ perhenenpää 290 e/kk puoliso 245 e/kk lapsi 185 e/kk.”

  Koska en enää tällä ikää usko satuihin, soitin Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastajalle, Inkeri Mellaselle, jolta sain seuraavat tiedot ja joka on myös taskistanut tämän kirjoituksen.

  Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, hänet ohjataan jonkun vastaanottokeskuksen majoitukseen. Helsingin vastaanottokeskuksissa on kyllä niin ahdasta, että osaan huoneista mahtuu vain sängyt, mutta se ei ole tavallista. Kaikissa vastaanottokeskuksissa on myös yhteisä tiloja.

  Sängyssä on toki patja, tyyny ja peitto ja jokainen tulija saa paketin, jossa on petivaatteet, pyyhkeet, saippua ym. Joissain vastaanottokeskuksissa on ruokapalvelu, toissa on tilat laittaa ruoka itse.

  Vastaanottokeskuksissa on myös ja henkilökunta, jolta saa terveyspalvelut, sosiaalipalvelut sekä oikeudellista neuvontaa. Turvapaikanhakija voi hakea myös julkista oikeusapua. Vastaanottokeskuksissa on lisäksi työ- ja opintotoimintaa turvapaikahakijoille. Tulkkeja käytetään harkitusta tarpeen mukaan. Yleensä käytetään puhelintulkkeja, koska kieliä on paljon.

  Helsingin vastaanottokeskuksista siirrytään mahdollisimman pian tilavampiin kauttakulkukeskuksiin, joissa on opiskelija-asuntolan tapainen majoitus. Tosin sielläkin voi joutua asumaan neljän hengen huoneessa vieraiden ihmisten kanssa. Perheille on omat huoneensa. Näissä keskuksissa ollaan niin kauan, että maahanmuuttovirasto ehtii pitää puhuttelun turvapaikka-asiasta.

  Kauttakulkukeskuksista siirrytään sitten odotusajankeskuksiin (jollainen Lammillakin on). Niissä on ihan erilaiset olot, koska siellä voi joutua odottamaan pidemmän aikaa. Turvapaikkahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on vuoden 2013 tilastojen mukaan noin 190 vuorokautta.

  Odotusajankeskukset eivät ole laitosmaisia, vaan tavallisten vuokra-asuntojen kaltaisia. Niissä asuen tulijat pääsevät integroitumaan yhteiskuntaan ja oppimaan itsenäistä elämää.

  Siirtyessään kauttakulkukeskuksesta odotusajankeskukseen tulija vie mukaansa saapuessaan saamansa aloituspaketin, jossa on astioita, vuodevaatteita ym. Jos tulija on oleskellut kauttakulkukeskuksessa kauemmin ja saanut vastaanottorahaa, hän on sillä ostanut ehkä ja paljonkin tavaraa, jonka hän tietysti vie mukanaan odotusajankeskukseen.

  Ylitarkastaja Mellanen kertoo, että ne odotusajankeskukset, joissa hän on käynyt, ovat olleet kuin kaupungin vuora-asuntoja, joissa on yksinkertaiset kalusteet: päytä, sänky, tuolit, niin että siellä pystyy elämään. Jos asuntolassa on yhteiskeittiö, niin siellä on kaikki astiat ja tarvekalut valmiina. Yleisissä tiloissa on myös televisio. Jos joku haluaa kännykän, hänen täytyy hankkia se omilla rahoillaan.

  Turvapaikanhakija saa vastaanottorahaa, joka kattaa vaatehuoltomenot ja vähäiset terveydenhuoltomenot ( esim. ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet), paikallisliikenteen sekä puhelimen käytöstä aiheutuvat menot. Vastaanottorahan perusosa on nykyisin yksin asuvalle aikuiselle 316,7 euroa kuussa ja jos keskuksessa on ilmainen ruokailu, niin silloin 92,64 e/kk. Perheenjäsenille se on pienempi.

  Turvapaikanhakijoille kuuluvat ilmaiset sosiaalipalvelut. Sosiaalityöntekijä tai sosiaaliohjaaja tukee heitä odotusajankeskuksissa. Niissä on myös sairaanhoitaja jonka kautta he tarvitessaan saavat lähetteen sairaalaan tai akuuteissa tapauksisa suoraan ensiapuun. Tarvittaessa heillä on tulkki käytössään, esim. lääkärissä käydessään heitä avustaa tarvittaessa puhelintulkki tai heillä on asioimistulkki mukanaan.

  Yhteiskunta kustantaa turvapaikanhakijoille laissa määritellyt rajatut terveydenhuoltopalvelut, joita ovat kiireellinen hoito tai kiireellinen erikoissairaanhoito sekä terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat muut terveyspalvelut (esim. erilaisten tulehdusten hoito tai raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut). Lapset saavat palvelut samoin perustein kuin Suomessa kotikunnan omaavat.

  Jos turvapaikanhakija menee esim. lääkäriin, niin sitä varten heillä on ilmainen bussikortti, mutta jos hän menee kauppaan ostoksille, niin silloin hänen pitää maksaa bussinsa itse.

  Vastaaottopalvelut eivät aina ole ilmaisia. Jos turvapaikanhakijalla on omia varoja, voidaan osasta palveluja periä maksu. Omat varat vaikuttavat myös vastaanottorahan suuruuteen. Kuinka suurella osalla turvapaikanhakijoista on varallisuutta Suomeen tullessaan, sitä ei ylitarkastaja Mellanen osannut kertoa. Jos turvapaikahakija menee työhön, hänen saamansa tulot vaikuttavat samoin kun varat.

  Toisilla odotusajankeskuksilla on lahjoitustavaroin toimiva oma kirpputori, josta he saavat vaatteita itselleen ja lapsilleen joko täysin ilmaiseksi tai muutaman sentin hinnalla. Kirpputorin tuotto käytetään erilaiseen toimintaan turvapaikanhakijoiden tukemiseksi. Eli heidän tavaroista maksamansa raha palaa sillä tavoin heille takaisin. Keskuksissa on myös lahjoituksina saatua lainatavaraa, kuten urheiluvälineitä, lastenvaunuja ym, joita he voivat vapaasti tarvitessaan lainata.

  Odotusjankeskuksissa, joita voidaan kutsua myös odotusajan vastaanottokeskuksiksi, on työ- ja opetustoimintaa kaikille aikuisille. Sitä järjestävät ohjaajat ja opettajat. Turvapaikanhakijoille opetetaan suomen kieltä ja kulttuuria.

  Lasten koulun järjestää kunta saaden kaksinkertaiset valtionosuudet valmistavan luokan järjestämisestä. Kun lapset ovat omaksuneet tarvittavan suomen kielen taidon, heidät voidaan siirtää paikkakunnan tavalliseen kouluun.

  Jos päätös turvapaikasta on kielteinen, niin siitä he voivat valittaa hallinto-oikeuteen ja niin odotusaika jatkuu.
  Kun turvapaikka myönnetään, he siirtyvät kunnan asukkaiksi, etsivät asunnon joko itsenäisesti tai saavat kuntapaikan ELY-keskuksen kautta. Jos heillä ei vielä ole työtä, he saavat normaalia toimeentulotukea tarvittavine lisineen. Samalla alkavat myös kunnan järjestämät kotouttamispalvelut.

  Vuonna 2014 jätettiin Suomessa 3651 turvapaikkahakemusta ja tehtiin 3706 päätöstä, joista myönteisiä oli 1346 ja kielteisiä 2050.

  Paljonko tämä kaikki tulee vuodessa Suomelle maksamaan, siitä ei ole tilastoa. Ei myöskään siitä, kuinka moni henkilö saa toimeentulonsa turvapaikanhakijoiden avustajina. Tähän kohtaan ylitarkastaja Mellanen on kirjoittanut korjauskopioon: ”Tilastoja en ole tarkastanut.”

  Ytritin itse myöhemmin kysellä kustannuksia myös VVM:stä, mutta sieltäkään ne eivät selvinneet. Ehkäpä Erkki Strömberg tietää nämäkin asiat kuin vettä vaan.

  Lisää tilastotietoja turvapaikanhakijoista saa osoitteesta migri.fi.

 68. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Hyvä Saara!

  Aiemmin jo kehoitin sinua itse selvittämään asiat kun pilkuntarkasti tiedot halusit. Tiedän että Sinulla on siihen kykyä ja niinhän olet toiminut.
  Itse kerroin hakijoiden tuloksi sen mitä Pakolaisneuvonta ry sivuillaan kertoi ja tieto oli vuodelta 2009 ja sitä ilmeisesti ei oltu päivitetty. Viidessä vuodessa siis korotusta oli tullut 26,70 e.
  Se mitä kerroin, mitä kalusteita asuntoon tarjotaan oli kokemukseeni perustuvaa. Lammilla kerättiin paljon tavaraa jotta asuntoihin saatiin muutakin kuin sänky. Itsekin niitä annoin.
  Vastaanottokeskuksethan ovat kaikki ”ylijäämä” tiloja ja verrattain erilaisia. Karuimmat lienee Konnunsuon vankilassa jonka valtio myi yksityiselle joka vuokrasi sen SPR:lle vastaamnottokeskukseksi. Lammia he sanovat hyväksi paikaksi vaikka heidän asuintalonsa Pellavamakasiininkujalla on rakennettu -60 luvun lopussa tai -70 alussa ja taloon ei ole mitään remontteja tehty. Se seisoi jo miltei tyhjänä, ainoat asukkaat oli ns, sosiaalitapauksia (puleja) joita Lammin kunta siirsi entisestä sairaalasta joka heittin asuinpaikka oli siihen asti kunnes paloviranomaiset kielsi siellä asumisen. Se on siis kunnossa johon tavis suomalaiset eivät suostuneet tulemaan asumaan sen huonokuntoisuuden vuoksi. Muutamia asuntoja on toisesta ex Lammin kunnan vuokratalosta, tavanomaisia vuokraasuntoja.
  Sitä en tiedä millä hinnalla Hämeenlinnan kaupunki on nämä SPR:lle vuokrannut. Ilmeisesti kaupunki on tehnyt ”hyvät kaupat” koska vuokrattavista asunnoista ei Lammilla ole pulaa ja varsinkin myytäviä on nyt enemmän kuin koskaan.
  Jos vuorrasopimusta ei olisi tullut kaupunki olisi joutunut satsaamaan peruskorjaukseen ko kiinteistössä tai purkamaan sen pois. Muut vastaavat talot Pellavamakasiinin kujalla on peruskorjatut jo Lammin kunnan aikaan. Lammi liittyi 2009 alusta Hämeenlinnaan.
  Mitä tällä nyt yritän kertoa on että rahaa kuluu turvapaikan hakijoihin joka kiertää tuloksi vaikkapa täällä Lammilla Hämeenlinnan kaupungille.
  Varsin suuri on se summa joka kiertää SPR:ltä asianajajille jotka hommaa ”vedättäen” vievät asiat kaikkien oikeusasteiden läpi ja joka kierros maksaa maltaita. Olen nähnyt papereita ja niistä maksettuja korvauksia ja nopea laskutoimituksen oli: Yksi a-4, vajaakin oli noin tonni. (1000 euroa)
  Tässä olisi Sinulle Saara oiva paikka tutkia minne joutuvatkaan ne valtiolta budjetoidut rahat kun ne SPR:tä eteenpäin lähtevät.
  Terveydenhoito on yleensä turvapaikan hakijalle samaa tasoa kuin suomalaisellekin. Itsekin olen terveydenhoitajan luona Lammin terpparissa käynyt ja tiedän jotta se on maksuton.
  Mitä enemmän asiaan syvennyt ja tutkit sitä varmemmin tajuat jotta eipä siinä kadehdittavaa ole.
  Huomaathan jotta maahanmuuttajia on vuositasolla noin 22000 ja turvapaikan saaneita reilu 1000, Sun ilmoitukses mukaan 1346 vuodelta 2014. Kaikki maahanmuuttajat saavat kielikoulutusta ja kotoutusta halutessaan, se ei ole mikään turvapaikan hakijoiden yksinoikeus.

 69. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Ja vielä jatkoa Saaralle!
  Tämä työllistämispuoli on myös varteenotettava. Lammille kun vastaanottokeskus perustettiin sinne aukeni 31,5 työpaikkaa. Johtaja oli yhteinen kahden keskuksen kanssa, siitä puolikas .
  Miltei kaikki olivat lammilaisia tai läheltä. Työtekijämäärältään se oli varmaankin viiden eniten työllistävän joukossa. Jos vastaava määrä olis saatu vaikkapa teollisia työpaikkoja olisi täällä hypitty kattoon, kaikki kun ei asiasta alkuun tykänneet.
  Korkea määrä johtui, jotta täällä oli alaikäisille ilman huotajaa tulleille osasto jossa oli ympärivuorokautinen valvonta/ohjaus. Nyt tätä ei enää ole.
  Onhan työllistyminen mielekkäänpää kuin työttömänä olo. Henkilökunta on nuorta ja he saa arvokasta työkokemusta tulevaisuuttaan varten.
  Jos jotakuta häritsee jo rakentamattomien minareettien huuto, ihmettelen miksei ko henkilöä häiritse jotta sisäministerimme ilmoitti toimivansa oman uskonsa mukaan jos se on ristiriidassa Suomen lakien kanssa.
  Monet uskonlahkot Suomessa kiusaavat jäseniään henkisesti ja varsinkin jos aikoo erota tai ei toimi heidän määräystensä mukaan joutuu kaikenlaisiin ”tumioistuimiin”. Kas nää tällaiset väärinkäytökset ei häiritse uskovien taholta, rakentamaton minareetti vain?

 70. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kirjoitin jo aikaisemmin, että valtion kukkarosta ovat kaikki maahanmuuton kustannukset nyhdettävä.
  Ihmeellisellä matematiikan logiikalla yrittävät jotkut maahanmuutto-hurmoksessa elävät henkilöt kääntää kustannuksetkin taloudellisiksi tuloiksi, uusien työpaikkojen muodossa.
  Yhtä kaikki, on maahanmuutto menoerä valtion budjetissa, ja sen suuruus tuntuu olevan hyvin arka, ja salassa pidettävä asia.
  Jospa yhtä avokätisesti suosittaisiin myös Suomen, heikoimmin toimeentulevia, eläkeläisiä!

  Tämä tästä! Silvon Tapsa

 71. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Silvo!
  Kiitos että lopetit!
  erkki

 72. avatar saara finni sanoo:

  Turvapaikkaturismia kukkeimmillaan.

  Edellisestä jutustani jäivät pois säilöönottoyksiköt.

  Pitkään Suomessa oli vain yksi säilöönottoyksikkö, Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksessa. Siitä kerrottiin Ylen kotimaanuutisesiissa 9.10. 2013 mm seuraavaa:

  ”Säilöönottoyksikköön sijoitetaan ulkomaalaisia, joille poliisi ei anna oleskelulupaa ja joiden epäillään karkaavan muille teille. Ulkomaalaisia otetaan säilöön myös silloin, kun heidän henkilöllisyytensä todistamisessa on ongelmia.
  Suomen ainoa säilöönottoyksikkö sijaitsee Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksessa. Yksikössä on paikat 40 ulkomaalaiselle.
  Ne ulkomaalaiset, jotka eivät mahdu säilöönottoyksikköön, sijoitetaan poliisin putkaan. Tällä hetkellä suurin osa säilöönotettavista päätyy putkaan.”

  Että turvapaikkaturisteja kyllä riittää.

  Viime vuonna 26.9. avattiin Suomen toinen säilöönottoyksikkö Lappeenrannan Joutsenossa. Siitä Yle kertoi näin:

  ”Lappeenrannan Joutsenon säilöönottoyksikkö vähentää tarvetta sijoittaa säilöönotettuja poliisin tiloihin. Joutsenon yksikösssä on yhteensä 30 paikkaa, joista kolmannes on tarkoitettu perheille. Suurin osa säilöönottoyksikön asiakkaista on kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.”

  Samoin on Metsälän säilöönottoyksikön asiakkaista n. 90% turvapaikanhakijoita, joita ollaan poistamassa maasta.

  Kun Joutsenon yksikköä perustettiin, siihen varattiin rahaa 1,3 miljoonaa markkaa ja siitä huolehtimaan perustettiin 25 uutta virkaa

  Että kyllä Suomi on varustanut hyvät hotellit turvapaikkaturisteille. Ei mikään ihme, että somaliperhe saa päähänsä, että lähetäänpä joksikin aikaa huvimatkalle Suomen ilmaisten lihapatojen ääreen.

  Jos turvapaikanhakijalle ei myönnetä oleskelulupaa, hän voi aina valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Jos hallinto-oikeus hylkää valituksen, hän voi jatkaa muutoksenhakua valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), jos KHO myöntää valitusluvan.

  Ja koko ajan Suomen valtio syöttää, juottaa ja majoittaa nämä turvapaikkaturistit. Ihan ilmaiseksi.

  Kyllä niitä mahtaa naurattaa.

 73. avatar Matti sanoo:

  Työllistävä vaikutus on huomattava!!!! 25 uutta virkaa noinkin tuottavaan kohteeseen. Näitä lisää ja Suomessa voi unohtaa työttömyyden ja taantuman. Jos Suomen maahamuutto politiikkaa muutettaisiin niin että tarvittaisiin 2000 uutta säilöönottoyksikköä niin Suomeen tulisi 25*2000 uutta työpaikkaa= 50 000 uutta työpaikkaa. Siis tämä vain säilöönottoyksiköistä. Jos oletetaan että muut maahanmuuttoon liittyvät yksiköt työllistäisivät vaikka 200 000, niin oltaisiin täystyöllisyystilanteessa ja pitäisi taas muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa, jotta saataisiin lisää työvoimaa.

  Ai niin kuinkas maahanmuuttajien työllisyys? No se ei nyt tähän tarkkaan laskelmaan sisälly, mutta hyvältä näyttää. Laskelma on tehty EU-excelillä ja kulut peitetään pikavipeillä joita ei aiotakaan maksaa takaisin.

 74. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Jaha! Suomessa ei vielä olla selvillä, mitä tehdään niille IS:n veritekoihin syyllistyneille, jotka ovat palaamassa ”takaisin kotiin”, Suomeen!

  http://www.svtplay.se/video/2628513/uutiset/uutiset-uutiset-30

  Minun mielestäni tuossa ei pitäisi olla mitään miettimisen aihetta.
  Jatkossa vielä, minuutti-akselilta 03:07, täältä minun ruotsalaisesta ”kotikunnastani”…

  Silvon Tapsa

 75. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara!
  Hyvin tietänet että Lappeenrannan Joutsenon yksikkö on Konnunsuo entinen vankila.
  Valtio myi rakennukset yksityiselle sijoittajalle joka vuokrasi tilat taas tähän käyttöön.
  Kukahan tässä tyhmä on?

 76. avatar saara finni sanoo:

  Ennenhän meillä oli kotiryssiä. Jospa niistä palaavista teurastajista tehtäisiin koti-muslimeita. Sellaiset turvapaikanhakijoita syvästä ymmärtävät, suuresti rakastavat je palavalla lämmöllä puolustavat henkilöt kuin esim. E. Strömberg voisivat majoittaa niitä koteihinsa.

  Muuten, kiitos Matille. Ihanaa, että joku jaksaa lasketella hurttia huumoria näistäkin asioista. Ilahduta meitä useammin.

  Ja sitten tuolla säilöönottoyksikkö-jutussa tämä mummo oli taas retkahtanut markkoihin eurojen asemasta. Piti siis olla että Joutsenon yksikköön varattiin rahaa 1,3 miljoonaa euroa. Työntekijämäärä oli kyllä oikein

 77. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Saara!
  Sinäpä merkillinen ihminen olet, siis minun kannaltani.
  Suoasioissa otettiin yhteen nyrkit savessa, mutta näissä muissa aatoksissa meillä on yhteinen sävel.
  Elämä on kummallinen! T. Hessu K.

 78. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Saara hoi!

  Olet pahasti myöhässä majoitustoivettesi kanssa, voin kertoa Sinulle jotta jo toissa jouluna kodissani oli vieraana kaksi iranilaista siskosta, iältään 24 ja 26 v. He ovat ihan oikeita muslimeja, siis he ovat näitä ”huivipäitä”. Omat lapseni, miltei saman ikäisiä, tulivat hyvin toimeen heidän kanssaan, koska osaavat paremmin englantia kuin minä.

  Ei minulla ole mitään ehdotustasi vastaan, oletan että osallistut ”vuokranmaksuun” kun asiaa ehdotat! Tilaa kyllä löytyy, suuri talo ja kaksi asukasta.

  Olen kauan miettinyt miksi ihmiset jotka ei ole missään tekemisissä ”maahanmuuttajien” kanssa suhtautuvat heihin perin vihamielisesti. Haetaan joku yksittäinen tapaus esimerkiksi ja sen jälkeen väitetään jotta kaikki on samanlaisia.

  Jos suomalaisia samalla lokiikalla ”yleistetään” niin olemme kaikki ”ihmeellisiä television ja ikkunallisen pyykkikoneen kieltävä kansakunta”! Miten niin? Vastaan heti, kun yleistetään pieni vähemmistö koko populan mielipiteeksi tullaan tähän johtopäätökseen. Kun suomalaisista on reilu 80 % luterilaista ”kirkkokansaa” ja siellä valtion suosiman kirkon sisällä on pieni vähemmistö, vanhoillislestisläiset jotka ei siedä telkkaria, tietokoneen kylläkin ja sen kautta tulevat TV ohjelmat ja ikkunallista pyykkikonetta voidaan edellisen perusteella yleistää jotta Suomessa ei saa olla ikkunallista pyykkikonetta ja telkkaria. Uskonnollisista syistä!

  Oletko Saara samaa mietä jotta Suomessa asiat on näin, minä en näin usko, kun en ole valtiokirkon jäsen, mutta Sinähän asian paree tiedät!

  Keskustelin siskoni Anjan kanssa myös näistä tyrvapaikkahakija-asioista. Sinähän tunsit siskoni jopa paremmin kuin minä. Olin siskoni 60 v päivillä ja siellä oli näitä ”huivipäitä” ja heidän lapsiaan. Siskoni oli jo -90 luvulla mukana toiminnassa jota tänään kutsutaan Suomi-Kamuiksi.

  Silloisella synttärillä tapasin eka kerran pienen pojan joka myöhemmin näytteli isonpana poikana TV-sarjassa Kotikatu ulkolaista poikaa jolle tehtiin rooli ”Pastorin” ja hänen afrikkalaisen vaimon poikana.

  Kunhan ehdit tutustua vaikkapa Helsingin liikennelaitoksen tai mikä se nykyään onkin nimeltään henkilökunnan kansalaisuuksien jakaumaan, kerro minulle miten ovat tulleet Suomeen he kolmanneksi neljänneksi ja viidenneksi suurin kansalaisuusryhmä?

  Olet ex toimittaja ja tottunut hankkiimaan tietoa, minä en sitä taitoa hallitse, joten tekisitkö palveluksen minulle?

  Siskoni joka nuorena oli Ruottis ja Saksas töissä ja myöhemmin matkusti paljon sanoi: ”Yleensä ne henkilöt jotka ei tapaa itse ulkomaalaisa pelkäävät heitä ja kammoissaan alkavat kehitellä kaikenlaisia juttuja.” Onko tälläinen ”ulkomaalaisviha” peräisin evakkoväessä juuri siitä syystä kun lapsena/nuorena sai kokea vihamielisyyttä ympäristöstä johon joutui? Kaikki ”vieras” on pahasta?

  En tiedä onko tällaita lääketieteellisesti tutkittu, tai psykolookisesti, toivoisin Sinun Saara fundeeraavan asiaa ja vastaavan itse, en kaipaa kommenteja ”ruottin evakolta” puolestasi!

 79. avatar saara finni sanoo:

  Moi, Heikki!

  Elämä on todella kummallinen, ihmeitä täynnä, ihana ja mielenkiintoinen. Ehkä myös siksi, että se on kullekin meistä ainutkertainen.

  Siellä suolla tarpoessamme ymmärsin kyllä näkemyksesi, sillä ajattelin, että maatalousyrittäjänä (en tiedä olenko oikeassa?) leipäsi tienaten suhtautumisesi on täysin luonnollista. Olenhan sentään pientilalla lapsuuteni ja nuoruuteni elänyt.

  Sen sijaan tämä oli minulle iloinen yllätys, että näissä ”muissa aatoksissa” olet kanssani samaa mieltä.

  Mutta jos kertoisin, mitä olen viime päivinä aatellut? Nimittäin, että taas pulikoimme maitomeressä ja tasapainottelemme voivuoren huipulla. Se näkyy nyt Venäjän tilanteen takia hyvin. Eli jälleen on kuin aina ennenkin, että Suomen karjatalous tuottaa liikaa ja sitä tuetaan vielä verovaroin. Ainahan ylituotantoa on puolusteltu sillä, että hädän tullen olisimme omavaraisia. Nyt pieni hätä on tullut ja totisesti, omavaraisia ollaan. Olisiko parempi alkaa metsittää peltoja? Sikavuori taitaa onneksi upota Kiinaan. Mutta kuinka hyvin se kannattaa, siitä minulla ei ole aavistustakaan.

  Menikö iltasi pilalle? Ei ollut tarkoitus. Terveisin Saara

 80. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Saara!
  En ole enää maidontuottaja enkä lihantuottaja (emolehmiä) vaan viljanviljelijä. Yritän pitää pitämättömiä lomia (3500) pois eli otan aika lunkisti.
  Kun liityttiin EU:iin, ei maataloustuotteilla enää ollut yli- tai alituotantoa, ainoastaan vientiä ja tuontia. Eihän paperintuotannossakaan ole ylituotantoa sen takia, että 95 % tuotannosta viedään ulos.
  Suomen maidontuottajat saivat 10 millin kompensaation sille, että Valion 250 millin kaupat Venäjälle menetettiin. Sianlihan ja perunan vienti loppui jo aikaisemmin. Nyt perunan siemenen vienti on käynnistynyt uudestaan.
  Tilanne on hankala: kustannukset ovat hyvinvointiyhteiskunnan tasoa, mutta hinnat määräävät kehittyvät maat.
  Markkinoilla on menossa pudotuspeli. Jossain päin Eurooppaa tuotanto putoaa väistämättä, ja sen jälkeen hinnat nousevat vääjäämättä, koska syömättä ei osata olla.
  Toivotaan, että tuotanto pysyy Suomessa. Olemme omavaraisia maidossa. Viljaa viedään, ja esimerkiksi kaurassa olemme kolmanneksi suurin viejä maailmassa. Naudanliha riittää 80 %:sti. Sian tilastoja en tiedä, koska porsaat siirtyvät maasta toiseen, erilaisia ruhonosia viedään ja tuodaan, mutta sianlihan tuotanto putoaa koko ajan Suomessa. Luultavasti tuontiliha on välttämättömyys tulevaisuudessa.
  Peltoja ei kannata metsittää, koska ihmiskunta lisääntyy koko ajan.
  Toivottavasti vastaukseni tyydytti. T. Hessu K.

 81. avatar saara finni sanoo:

  Heikki, kiitos selvennyksistä.

  Kahta asiaa vielä kyselisin.

  Kirjoitat, että ”olemme omavaraisia maidossa”. Vähän liiankin, sanoisin, sillä juusto ja voi tehdään maidosta ja nyt olemme huutavassa hukassa niiden putinjuustojen kanssa.

  Toisekseen, kun maksamme verovaroista vientitukea juuston viennistä Venäjälle, niin pahasti pelkään, että joudumme maksamaan vientitukea myös sianlihan viennistä Kiinaan. Ja matkahan on ”hiukan” pidempi. Tuntuisi luonnolliselta, että myös kalliimpi?
  saara

 82. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Mitä se Erkki horisee?

  Mistä vuokranmaksusta sinä puhut? Eihän sinulle siitä koidu mitään menoja, jos muutaman hädänalaisen kotiisi majoitat. Ei sinun tarvitse edes englantia solkata, tuskin nuo majoittamasi väki äidinkieleltään englantia puhuu. Puhutte vaan reippaasti Suomen kieltä, kyllä se siitä yhteisymmärrys muutaman vuoden kuluttua välillenne syntyy.

  Mikäli et kuitenkaan ota vieraskielisiä majoitukseen, niin ota ainakin vanhalla viinalle haisevan naisen suomalaiset lapset hoiviisi. Ai niin sorry (englanniksi sanovat) sinä et taidakaan olla niistä niin kovin huolissasi.

  Huomaa Erkki: kun et peri vuokraa ei verottajakaan lähettele sinulle aiheettomia tiedoksiantoja ja jos lähettaa niin ainakin saat selvityspyynnön verottajalta vaatia.

 83. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Kiitos neuvoistasi Antti!
  Minä kyllä kirjoitin Saaralle, mutta Sinä et malttanut hänen vastaustaan odottaa!
  Tervetuloa huomenaamuna Patikalle!

 84. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Minun puolesta Saara voi vastata aivan vapaasti. En ole pyrkinyt ennen häntä vastaamaan, enkä mitenkään hänen vastaustaan odota.

  Patikoimisesta puheen ollen. Aika jolloin minä patikoin joukoissa tapahtui 1960 luvulla. Tuli oltua useammallakin marssilla mukana, joten tarvetta ryhmäpatikointiin minulla ei ole.

  En todellakaan kaipaa minkään laista ryhmänjohtajaa huutamaan laulua vasemmalla, tai vasen yks kaks.

  Kulkuni kuljen omia polkujani, enkä edes harkitse apurahojen hakua polkujeni tallaamiseen.

 85. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Onnittelut Tapsalle!
  Tätä menoa blogisi kommenttien määrä kolkuttelee sadan rajaa. Nyykvisti on omassa sarjassaan, yli 22 kommenttia. Niin kuin näissä aina loppujen lopuksi käy, pohjakirjoitus unohtuu, ja keskustelu velloo laidasta laitaan.
  Vastaankin saman tien Saaralle!
  Meillä kaupassa olevista juustoista puolet on tuontitavaraa. Juustokiloon menee n. 10 litraa maitoa. Tämä osuus meidän pitää viedä ulos. Jos jostain syystä maitotuotteiden tuonti loppuisi, meillä ei olisi mitään vietävääkään. Sitä tarkoitin omavaraisuudella.
  Valtiot tukevat eri tavoin viljelijöitään EU:ssa ja niihin pitää saada EU:lta hyväksyntä.
  Suomessa on tuettu viljelijöitä yksikkökohtaisilla tuilla, senttiä/l tai kg. Se on loppumassa. Lihantuotannossa on menty eläinkohtaiseen tukeen samoin maidontuotannossa Etelä-Suomessa. C-alueella tuki toistaiseksi jatkuu. Korkeinta tukea maidosta saa jossain Utsjoella tai Karigasniemellä, mutta määrät ovat pieniä. Omasta mielestäni systeemi ontuu Lapissa eli ei ole järkevä.
  Muutoin saadaan ha-kohtaisia tukia, mitkä ovat Suomelle hieman epäedullisia, koska ne määräytyvät historiallisista satotasoista.
  Tanska on saanut luvan maksaa vientitukia sianlihalle omista tai EU:n varoista. Tanskan tuotanto on n. neljä kertaa suurempi kuin maan kulutus. Välillä on saanut tanskalaisia kinkkuja kaupasta alle Suomen tuotantokustannusten.
  Saksasta se vähä, mitä tiedän, tukee viljelijöitään sukupolvenvaihdoksissa. Niistä ei mene veroa, vaikka tekisi minkälaiset paperit. Toinen tukimuoto on energiantuotanto: jos tila saa tuotettua sähköä verkkoon, sitä valtio tukee kuin täällä tuulivoimaa, takuuhinnalla. Suuruusluokkakin on sama eli jossain 10 sentin kieppeillä kilowatilta.
  Etelä-Euroopassa taas tukien valvonta on niin heikkoa tai maksettavissa, että viljelijät saavat pottinsa sieltä. Aina välillä heille rapsahtaa takaisinmaksuja, kun homma menee liian röyhkeäksi.
  Esimerkiksi muutama vuosi sitten lisättiin häkkikanojen pinta-alavaatimusta, ja suomalaiset uusivat kanalansa tai lopettivat tuotantonsa. Etelä-Euroopassa on vieläkin ahtaita häkkejä, joissa tietenkin munien tuottaminen on edullisempaa.
  Tämmöistä tämä elämä on katolisten kanssaveljien kanssa: kun hokee kolme Ave Mariaa, entinen elämä voi jatkua. T. Hessu K.

 86. avatar saara finni sanoo:

  Kiitos, Heikki

  Helpottavaa lukea sellaisen ihmisen kirjoitusta, joka tuntee asiat.

 87. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommentoijille! Ja Kiitos, Heikki, onnitteluistasi!
  Näin on, Heikki, keskustelu on kovasti rönsyillyt laidasta laitaan. Sehän starttasi alun-alkujaan epäilyksistäni, ettei kulutuksen jatkuva lisääntyminen maapallolla ole mahdollista. Tosiasia, jonka kaikki tietävät, mutta toimivat kuin sitä ei olisi olemassa.
  Sittemmin on keskustelu, aina enenevässä määrin, polarisoitunut Suomen taloudelliseen ahdinkoon, ja siihen missä määrin Suomella on varaa toimia hyväntekijänä, vastaanottamalla koskaan ehtymättömiä pakolaisvirtoja.
  Monella on ollut tarvetta purkaa omia mielipiteitään asiassa. Sen vuoksi olen odottanut hetkeä, jolloin olisi aika jonkin muun aiheen esille ottamiseksi.
  Määrätyiltä tahoilta voidaan tietysti kirjoittaa palstametreittäin ”auringonpaiste-kertomuksia” yksittäisistä tapaamisista suomalaisten ja maahanmuuttajien välillä.
  Tämä ei kuitenkaan ole asian ydin.
  Kyse on, haluammeko avoimin silmin, importoida eri musliimi-lahkojen väliset konfliktit Suomeen?
  Kyse on, voiko taloudellisessa kurimuksessa kamppaileva Suomi käyttää budjetoimattomia (euromääräisiä summia ei miltään taholta julkisteta) varoja pakolaisten vastaanottoon?
  Kyse on, olemmeko valmiita hävittämään suomalaisen identtisyyden, kulttuurin ja suomalaisuuden erikoispiirteet sukupuuttoon?
  Jos olemme valmiita kaikkeen tähän… niin siitä vaan!

  Tapani

 88. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Tapani

  Hölmöläisten touhua se näyttää tuo ihmisten puuhastelu olevan. Tämän päivän Hämeen Sanomat kirjoitti, että Helsingin kaupunki sulattaa lunta koneellisesti. Toisaalla maassa tehdään lunta konellisesti, tai kuljetetaan sulattamolle lunta. Samaan aikaan samat päättäjät, tai vaatijat ovat huolissaan ilmaston muutoksesta.

  Lopussa esittämiisi kysymyksiin vastaan kaikkiin kieltävästi.

 89. avatar saara finni sanoo:

  Elämää suomalaismetsissä!

  http://areena.yle.fi/tv/2446862?ref=leiki-ark

  eli A-studion juttu kolmesta syyrialaismiehestä, jotka tulivat yöllä itärajan yli Suomeen läpi metsien hangessa kahlaten. Ja olivat tietysti niin hädänalaisia, niin hädänalaisia, että Suomen oli ihan pakko ottaa nuo varsin pulskat ja vantterat miehet ruhtinaalliseen täyshoitoon ties kuinka moneksi vuodeksi. Ihan ilmaiseksi, tietysti. Ja oikein lailla on määrätty, ettei heitä voi puoleen vuoteen laittaa edes lumitöihin eikä sittenkään tietysti, jos eivät itse tahdo.

  Ja niin meillä on jälleen kolme turvapaikkaturistia lisää.

  Tulen äänestämään vain sellaista ehdokasta, joka on sitä mieltä, että äijät olisi pitänyt kärrätä seuraavana päivänä takaisin siihen kohtaan rajaa, mistä tulivatkin ja sanoa: Itäänpäin mars, samaa tietä kun tulittekin, antaa laputtaa.

 90. avatar saara finni sanoo:

  Eipäs, juupas, eipäs, juupas.

  Työmiehen tunnilla ”työmies” Matti Putkonen on sanonut (perussuomalaisten oman tiedotteen mukaan) näin:
  ”Taloudelliset ongelmat eivät johdu palkoista vaan ylisuurista kansallisista viherarvoista.”…”Euron tukipiikki ja EU:n uudet energia- ja ilmastotavoitteet, niistä on lankeamassa miljardien lasku suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi. ”

  Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström sanoo samassa artikkelissa näin: ”Ei pidä ymmärtää asiaa niin, että olisimme ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa vastaan.”

  Kumpaa siis pitäisi uskoa? Jospa täkäläiset perussuomalaiset ehdokkaat kertoisivat, mitä mieltä he ovat ylläolevasta ongelmasta.

 91. avatar Marjatta Laiti sanoo:

  Luuletko, että Hämeenlinnan persut sulle vastaavat? Ethän sä ole edes hämeenlinnalainen. Älä unta näe.

 92. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Marjatta Laitille,

  Hämeenlinnan persut vastaavat Saara Finnille, ainakin allekirjoittanut on käyttänyt hänelle vastaamiseen enemmän aikaa kuin kehenkään muuhun yksittäiseen henkilöön.

  Kunnioitan Saaraa niin paljon, että haluan vastata kunnolla. Siksi vastaaminen vie aikaa, etenkin kun tässä on tärkeimpänä asiana edelleen tämä kaupungin luottamustehtävän hoito, ja kampanjaakin pitäisi lykkiä eteenpäin.

  En usko että Saara hermostuu jos välillä hieman kestää.

 93. avatar saara finni sanoo:

  Eipä oo kiirettä, Kari. Kunhan vastaat ennen vaaleja, kun tässä pitäis vielä äänestääkin jotakuta.

  Mutta oletko toella niin vankka pessimisti, ettet edes toivo, saati usko kenenkään muun kuin minun lukevan vastauksiasi? Vai etkö usko kenenkään muun lukijan kostuvan niistä yhtään mitään?
  Vai onko tämä lukijakunta niin suppea, että kaikki muut tuntevat sinun ajattelusi ja mielipiteesi jo pohjamutia myöten? Ja minä kun toivoin, että joku toinenkin olisi vastauksistasi kiinnostunut. (Näihin kysymyksiin ei tarvitse vastata.)

  terveisin, saara

 94. avatar saara finni sanoo:

  Hei, Kari.
  Kirjoitit tuolla tosessa blogissa Talvivaarasta. Siitä asiasta haluaisin vielä tietää, mitä mieltä olit/olet Talvivaaran ja senkaltaisten pohjattomien mätäpaiseiden eli saastelähteiden perustamisesta. Toki jokainen ehdokas on tervetullut vastaamaan tähänkin kysymykseen. Kuten tietysti kaikki muutkin.

  Ja seuraava vain tiedoksi kiinnostuneille. Talvivaara-adressiin on tähän mennessä kirjoittanut nimensä yli 53 000 ihmist.ä. Allekirjoittaneet, minä heidän mukanaan, saivat tänään seuraavan tiedotteen:

  Adressin Vesistöjen puolesta – Stop Talvivaara tekijä on kirjoittanut tiedotteen. Lue tiedote avaamalla seuraava sivu:
  http://www.adressit.com/read/15627/21740454

 95. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Oletan, ja pidän jopa selviönä, että Kari Ilkkala tulee vielä ennen vaaleja kertomaan oman käsityksensä ja mielipiteensä PerusSuomalaisten valtakunnallisista tavoitteista. Ehkäpä saamme tietää siitäkin, mitkä tulevaisuuden haasteet ovat hänen mielestään ensi-sijaisen tärkeitä?

  Terv! Tapsa

 96. avatar saara finni sanoo:

  Jos päivänne piristykseksi haluatte lukea tosi hauskan jutun, niin tässäpä se olisi:

  http://www.halla-aho.com/scripta/hirvea_tyovoimapula.html

 97. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Ja kun kaiken tuon katteeksi vielä lisätään kansalaisten hölmistyminen, joka on tutkimuksissakin havaittu, ei enään tarvitse ihmetellä omaa tilaamme! Enään ei päde vanha sananlasku, ”Pojasta polvi paranee”!

  http://yle.fi/uutiset/alykkyystason_kasvu_tyssasi_monissa_lansimaissa__suomalaiset_tyhmentyneet_vuodesta_1997_lahtien/7790833

  Toivottavasti on vielä kuitenkin tarpeeksi monia, järkevästi ajattelevia, äänestäjiä eduskunta-vaaleissa, jotta ainakin maan johtoon saadaan parempia edustajia kuin tähän mennessä?
  Ei tarvitse muuta, kuin ajatella, miten nämä nykyiset päättäjät ovat Suomea pilanneet. Voi alkaa systemaattisesti muistelemaan, mitä esimerkiksi tällaiset Urpilaiset (Suomen luottoluokitus), Vapaavuoret (Telakat, Talvivaara), ynnä monet muut ovat aikaiseksi saaneet.
  Vieläkin haastatellaan Urpilaista Kreikan tilanteesta… parastakin! Melkein pahoinvointia aiheuttaa, kun muistelee hänen vastuutaan Suomen talouden hoidosta.

  Terv! Silvo

 98. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Hauska juttu.

  Tuon jutun hauskuus lienee siinä, että Halla-aho ei esitä mitään konkreettista parannusehdotusta noihin epäkohtiin.

  Epäkohtia hän kyllä luettelee, jotka allekirjoitan, mutta korjausehdotuksia ei Halla-aho esitä. En pidä sitä parannusehdotuksena, että kehotetaan äänestämään esim. perussuomalaisia. Vaan mitä tekevät nuo perussuomalaiset, mistä tehdä noille suomalaisille sadoille tuhansille työttömille tuottavaa työtä ja millä ehdoilla.

  Aikoinaan ennen aikaa Halla-aho ja perussuomalaiset maassamme oli puolue SMP. Eräiden vaalien alla tuo puolue lupasi hävittää työttömyyden Suomesta. Kuinka siinä sitten kävikään, kun työministerinä oli Urpo Leppänen. Eikös tuo Urpo ajautunut ulkomaalaisen naisen pauloihin.

 99. avatar saara finni sanoo:

  Hei, Antti.

  Jospa niitä parannusehdotuksia löytyisi tuosta maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta. Pitkähän se on, mutta…

  http://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads/2013/04/ps-maahanmuuttopoliittinen_ohjelma_2015_v3.pdf

 100. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Pitkä ja melko sanomat konkreettisesti. Melkein edellisen linkkisi toisinto, poliittista liturgiaa.

  Ei tuossakaan mitään esitystä ollut noista kaivattavista tuottavista työpaikoista.

 101. avatar Tapani Silvo sanoo:

  ”Hauska juttu”, Antti! Ja vielä hauskempaa tulee, kun ymmärtää Halla-Ahon analyyttisen kirjoituksen sanoman. Hänen tarkoituksenaanhan ei ollut kertoa, millä tavoin Suomeen kasvatetaan uusia työpaikkoja. Eikö kirjoituksen punaisena lankana kuultanut läpi tarkoitus, oikoa harha-luuloja maahanmuuttajien autuaallisesta vaikutuksesta Suomen valtion-talouteen.
  Ja, Antti! Jos vielä vaalipropagantaa tähän sekoitetaan, niin luulen Perus-Suomalaisilla olevan parhaat edellytykset maahanmuutto-politiikan hoitamiseen.
  Heillä ei ole tarvetta leikkiä upporikasta tässäkään asiassa, kuten he eivät tehneet Kreikan tukipaketin hyväksymisen yhteydessäkään.
  Suomen heikolle taloudelle, maksaisi nykyisen maahanmuutto-politiikan jatkuminen enemmän, kuin miltä se ”maistuisi”.

  Silvo

 102. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Luuloja on niin monenlaisia, kuin on luulijoita.

  Miksi Halla-Aho kuitenkin käyttää kirjoituksessaan eräänlaisena aseena suomalaisten työttömyyttä. Kokonaisuutenahan se on erittäin tärkeä seikka myös maahanmuuttopolitiikassa. Mikäli kaikilla suomalaisilla olisi työtä, joka toisi valtiolle lisäarvoa, niin valtiolla olisi mahdollisuus suhtautua hyvinkin avuliaasti maahanmuuttajiin.

  Vaalipropagandaa maahanmuuttopolitiikka on nykypäivänä samassa arvossa, kuin oli SMP:n ja ministeri Leppäsen aikaan työttömyys. SMP ei voinut työttömyydelle yhtään mitään. Siis kriittiseti suhtaudun Perussuomalaisten kykyyn hoitaa maahanmuuttopolitiikkaa.

  Miksi muuten Perussuomalset Timo Soinin johdolla olivat melko hiljaa, kun kokoomuksen Piia Kauma toi syksyllä 2014 keskusteluun joidenkin maahanmuuttajaryhmien vaatimukset käyttämättömistä lastenvaunuista. Käsittääksen Kauma ei kovinkaan paljon saanut puoluejohtajilta kiitosta esille tuomastaan epäkohdasta, joidenkin kohdalta jopa kovat moitteet, esim vasemmisto Antti Rinteen johdolla.

  Mitä sitten tulee Kreikan tukipaketin hyväksymiseen niin Perussuomalaiset Timo Soinin johdolla eivät ottaneet asiaa todella hoitaakseen. Heillä oli tarjolla hallituspaikka, tai hallituspaikkoja jossa kyseiseen tukipäätökseen oli mahdollisuus vaikuttaa. Perusuomalaiset eivät osanneet, kyenneet ottaa vastuuta talouspolitiikasta sen enempää kuin maahanmuuttopolitiikastakaan. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Ruotsalainen kansanpuolue, he ovat jatkuvasti pystyneet omia intressipiirinsä asioita ajamaan pienelläkin hallitusvastuun otolla.

 103. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Antti… Antti! Miten maahantulijoiden määrä vaikuttaa Suomen työllisyys-tilanteeseen? Oletko Sinä sitä mieltä, että se vähentää työttömyyttä? Tällaisen ajatuksen sain, kun luin ajatus-rakennelmaasi.
  Itse en ole saanut mitään korkeampaa matematiikka-koulutusta. Oma ajatteluni perustuu ainoastaan Ojalan laskuopin sääntöihin.
  Jos nyt ajatellaan, että meillä on huomattavasti enemmän työtä haluavia, kuin työpaikkoja on tarjolla. Kun maahan tuodaan lisää työtä haluavia, silloin työttömien määrä kasvaa. Ja, jos ja kun, työpaikkoja on tarjolla sama vähäinen määrä, kuin ennenkin, niin minun mielestäni suhteellinen työttömyys-aste suurenee.
  Kerroppa tässä pedagogisesti minulle, mikä esittämässäni ajatus-rakennelmassa ontuu?
  Tällä tavoin on yhteys työttömyyden ja maahanmuuton välillä. Sitähän Halla-Aho mielestäni haluaa julkituoda.

  Terv! Tapani

 104. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Tapani Tapani Tapani!

  Ei siinä tarvita laskuoppia, mikäli kaikki suomalaiset ovat tuottavassa työssä, niin valtiolla on yksinkertaisesti varaa olla vieraan varainen ja syöttää niin monta ulkopuolista kuin tahtoo. Mistä sait sen käsityksen, että kerroin maahantulijoiden määrän vaikuttavan työllisyyteen.

  Ei ojalan laskuopissa muuten kerrota maahanmuutosta ja työllisyydestä puolta sanaa.

  Ajatusmaailmassani ilmeisesti ontuu se ettet halunnut ymmärtää, ”mikäli kaikki suomalaiset olisivat tuottavassa työssä.”

  Mikäli minulla on leipää ja toisella ei ole leipää ikään väriin ja sukupuoleen katsomatta annan sitä leipää toisellekin, mutta jos minulla ei ole kuin reikä leivästä niin en minä sitä kenellekään jaa edes Ojalan laskuopin mukaan.

 105. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Antti, ajatuksistasi! Ero käsityksissämme johtuu meidän erilaisista lähtökohdista.
  Kun Sinä kuvailet ”jos-maailmaa”, elän minä tämän päivän realiteeteissa.
  Kirjoitit, ”Mikäli kaikki suomalaiset olisivat tuottavassa työssä”… j.n.e. Näinhän ei valitettavasti asia ole, eikä tule koskaan olemaan, edes lähimainkaan. Miksi siis esittääkään moista hypoteettista ajatusta?
  Minun katsantokantani ytimenä on se, että koska olomme ja taloudellinen tilanteemme ei tulevaisuudessakaan tule paranemaan, ei meillä ole varaa ottaa vastaan yhä suurenevaa ja ehtymätöntä maahanmuuttaja-joukkoa. Moinen toiminta on kansallisesti tappiollista. Se ei koskaan tule talouttamme rikastuttamaan.
  Jos Sinä lasket tuottoisaksi sitä, että kyseisen maahanmuuttaja-määrän vastaanottoon on tarve palkita lisää virkailijoita, olet siinäkin väärässä. Työpaikkoja kylläkin syntyy, mutta niistäkin voisi käyttää vanhaa nimitystä ”hätäapu-työt”, koska valtion kukkarosta ovat nekin rahat poissa.

  Tapani

  P.S. Kirjoitinko jotakin niin pehmoista, että Ojalan laskuopissa olisi käsitelty maahanmuuttoa ja työllisyyttä? Siinä tuli pieni lapsus. Otan sen osan tekstistä takaisin! D.S.

 106. avatar Harri sanoo:

  Koiran ja ihmisen erohan on siinä, että jos (anteeksi hypotismi) on pala makkaraa, on todella paljon merkitystä sillä, onko se koiralla vai ihmisellä.
  Koira syö tasan tarkkaan sen makkaran itse.
  Ihminen saattaa ja todennäköisesti jakaa palan jollakin tavalla. Kokoomuslainen ihminen tietenkin sen jälkeen syö sen koiran, mutta se on taas ihan toinen juttu..

 107. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Tapani et ehkä ymmärtänyt mitä tarkoitin ”jos ja mikäli” nyt meillä ei ole, vaikka on.

  Miten meillä on varaa maksaa yhdelle jos toisellekin kymmeniä tuhansia euroja palkkioita , palkkoja ja pääomatuloja ja auttaa heitä veropakolaisiksi. Ihmeesti meillä sitä varaa on.

  Mitä sitten tulee tuohon koirajuttuun niin kerrottakoon isäni todistama tositilanne sota-ajalta. Hän oli ryhmineen osunut leiripaikalle, jossa kaksi miestä aterioi nuotion ääressä ja kolmannen nahka kuivui orrella. Nuo kolme miestä olivat kukin keskenään sopineet ristiin, että tapetaan yksi ja syödään se ja niin tapahtuikin. Tapettu oli kuitenkin yksi, jota ei pitänyt sopimusten mukaan tappaa. Kukaan ei ollut puoluekantaa noilta ateriamiehiltä kysynyt, en osaa sanoa olisiko Harrilla tietoa.

 108. avatar Marjatta Laiti sanoo:

  Vihdoinkin ymmärrän Antin ajatuksenjuoksua. Hän on isänsä poika.

 109. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Antti! Niin kauan, kuin emme säädyllisellä tavalla, pysty pitämään huolta yhteiskuntamme heikkovaraisimmista, niin kauan ei meillä ole varaa!
  Mainitsemasi näennäiset todisteet Suomen valtion varallisuudesta, ovat vain ilmiö luokka-yhteiskunnastamme.

  Tapani

 110. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Tapani! Kuka, tai ketkä sitten katsotaan yhteiskuntamme heikkovaraisimmiksi ja mikä on säädyllinen tapa heitä hoitaa. Itseäni pari vuotta sitten terveydellisesti hoidettiin niin korkeatasoisesti, kuin sairaan hoitoa on Suomessa saatavissa, tuskin tuota hoitoa muualla maailmassakaan sen paremmin saa. Missään vaiheessa ei kysytty tulotasoa, vaan sanottiin, että tämä hoidetaan. Omalla taloudellisella tasollani en olisi tuohon hoitoon kyennyt. Edelleen terveydenseuranta jatkuu.

  Ei tuo mainitsemani tulojako ole mikään luokkayhteiskunnan ilmiö. Mihinkä luokkaan Portugaliin muuttoa tekevä toimitusjohtaja kuuluu ja onko hän aina kuulunut ilman omaa panostaan tuohon luokkaan. Kaikki luokkaan katsomatta toki saavat muuttaa veropakolaisiksi mihinkä tahansa. Ei ole kysymys luokista, vaan lainsäädännöstä ja ahneudesta ja kateudesta.

 111. avatar Harri sanoo:

  Vielä näistä ruokavinkeistä, ensinnäkin nyt on isoisä vienyt Anttia kuin litran mittaa, orrelle ripustettujen nahkojen ohella 🙂
  Muuten olisin veikannut kepulaisia, koska kokoomuslaisia tuskin juuri sodassa oli ja demaritkin taisivat olla vielä hieman aneemisia edellisistä sodista.
  Kepu taas on aika vahva puolue Pohjanmaan suunnalla ja sieltä ne kovimmat jätkät tuli, lappalaisten kolttien ohella.
  Myös tuo sopimuksen paikkansapitävyys viittaa Kepuun tai siis sen edeltäjiin.

 112. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Harria ilmeisesti vaivaa jonkin asteinen luetun ymmärtäminen.

  Leiristä josta kirjoitin olen lapsuudessani nähnyt valokuvan ja ei voi mitään etteikö siinä olisi olut kuvattuna ihmisen nahka.

  Toisekseen miksi minun pitäisi uskoa Harria, joka ei sodankäynnistä varsinaisesti tiedä mitään ja olla uskomatta isääni, joka läpi kävi niin talvisodan kuin jatkosodankin. En ymmärrä myöskään miksi isäni olisi minulle valehdellut noista kauheuksista mitä sodissa tapahtuu.

  Ihminen, kun virititetään äärimmilleen niin henkisesti kuin ruumiillisestikin on täysin arvaamaton ja järjetön.
  5-6 vuoden putki sodassa ja nälässä saattaisi Harrillekin aiheuttaa yllättäviä sekavuustiloja, siinä ei paljon hymyilevät hymiöt auttaisi. Epäilen ettei Harri kestäisi tuollaista putkea.

  Mahtaneeko Harri hymiöitä levitellä nykyaikana, kun Isis-järjestö polttaa elävältä panttivankejaan. Eihän se ole mahdollista Harri.

 113. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Antti! Anteeksi, että kesti näin kauan, ennenkuin reagoin!
  En oikein pystynyt saamaan päähäni, mitä vastaisin kysymyksiisi. Kuten esimerkiksi siihen, ketkä ovat yhteiskuntamme heikkovaraisimpia.
  Jos on vähänkin yleistä mediaa seurannut, niin on tietoinen, että tähän ryhmään kuuluu niitä, jotka elävät vaikeassa taloudellisissa tilanteessa.
  Tuohon ryhmään saattaa sisältyä henkilö-ryhmiä, kuten esimerkiksi vähäistä eläkettä nauttivat eläkeläiset, yksinhuoltajat, työttömät, ja varmaan vielä monet muutkin ryhmät.
  Koska olet noin kiinnostunut tietämään huonovaraisimmista enemmänkin, ja mitä kategorioita niihin lasketaan, on varmasti jotain statistiikkaa löydettävissä…jossakin.
  Lisäksi vielä kysyisin, eikö Suomi muka ole luokka-yhteiskunta? Ero rikkaiden ja köyhien välillä suurenee jatkuvasti, niinkuin melkein kaikissa muissakin maissa, jossa tämä nykyinen kapitalistinen riistopolitiikka vallitsee. Tätä kai et kuitenkaan voi vääntää käsittämään vain lainsäädäntöä tai kateutta. Ahneus kylläkin kuuluu ihmisten perus-ominaisuuksiin, ja on oleellinen osa kapitallisessa järjestelmässä.
  Lisäksi, Antti! Jos olet huomannut, että useammalla lukijalla on vaikeuksia ymmärtää kirjoitettua sanomaasi, niin voisitko soveltaa kommenttisi sellaiseen muotoon, että kaikki sen ymmärtäisivät?

  Oikein mukavaa lopputalvea! Terv! Tapsa

 114. avatar Harri sanoo:

  No jonkin asteinen luetun ymmärtäminen on ollut joskus kehitteillä, mm sanan ”valokuva” tunnistaa noista kirjaimista, sitä ei ensimmäisestä tekstistäsi löytynyt ja kuvaa näkemättä on paha ottaa kantaa.
  Uskoa meidän ei toisiamme tarvitse, eikä sen paremmin epäillä 😉
  Ihminen pystyy raakuuksiin, niin suomalainen, kuin muunmaalainenkin ja myös aika huimiin suorituksiin tilanteen niin vaatiessa ja ennen kaikkea, kun on pakko. Ne jotka eivät pysty, eivät siitä kertomassa ole.
  Olen aina ollut sitä mieltä, että aika suuri syy tämän pallonpuoliskon ongelmiin löytyy tuosta Punaisen meren rannalta, siinä on yksi maa, joka on hieman vikapaikassa. Tämmöiset Isisit ja Boka Haramit toisaalla, kumpuavat tuosta ristiriidan aiheuttamasta vihasta.

 115. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Harrille, vain kommenttina: ei sieltä löytynyt myöskään isoisää.

  Tapanille, jos joku lukee kirjoittamani isän isoisäksi, en voi asialle mitään. En tiedä ymmärsitkö tätä kommenttiani.

 116. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Antille: En ymmärtänyt tätä viimeisintäkään kommenttiasi! Kuka on lukenut ja kommentoinut isää tai iso-isääsi?
  Ei ainakaan meikäläinen.
  Yritäppäs löytää jotain uutta saivartelemisen aihetta!
  Onko henkinen hyvinvointisi tasapainossa (on mielestäni aiheellinen kysymys)?

  Silvo

 117. avatar Antti Sulonen sanoo:

  Pitää yrittää. Otetaan rautalanka ja väännetään. Kirjoitin isäni, niin Harri kirjoitti minun kirjoittaneeni isoisäni kertomuksesta.

  Jatkossa kirjoitin Tapanille, jos joku lukee jne. en kirjoittanut jos Tapani lukee jne.

  Epäilen, etten kyennyt nytkään asiaa ilmaisemaan Tapanin henkisillä voimavaroilla elävän ihmisen ajattelukyvyn mukaisesti. Vastuun kannan minä.

 118. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Antti! Olet mysteerio. Välillä kirjoitat hyvinkin ”asiallisesti”, mutta sitten taas toisella kertaa menet aivan ”ulalle”!
  Sen vuoksi tuo edellä esittämäni kysymys.
  En halua olla mitenkään ilkeä-mielinen, mutta ihmetyttää…

  Silvo

 119. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Täytyneepä palata tuohon ”oikeaan” aiheeseen, sen jälkeen kun selvitty ykdestä pilkun-viilaajasta.
  Energiaa tuon vanhan aiheen jankuttamiseen, olen tänäänkin (17.2.) saanut radion Ajantasa-ohjelmasta.
  Ajantasan asioiden käsittelyssä tuli taas hyvin esille YLE:n puolueellinen linja.
  Studioon oli kasattu suuri määrä ”tykkääjiä” ja asiantuntijoita, jotka siloittelivat asioita, ja olivat ymmärtävinään niiden taustoja.
  Terrori-tekojen taustoista juutalaisia kohtaan, odotin että edes yksi olisi ottanut esille Euroopassa yhä lisääntyvän islamismin. Aika ei tuntunut vielä olevan kyllin kypsä siihen. Kukaan ei tunnu vielä uskaltavan, olla ensimmäisenä joukosta…
  Tietääkseni ovat juutalaiset aina näihin tapahtumiin asti, saaneet olla suhteellisen rauhassa.
  Tanskankin pääministeri jaksaa vielä siloitella asioita valaen öljyä laineille, kertomalla, etteivät vastakohtina ole islamismi ja juutalaisuus, vain että kamppailua käydään hyvän ja pahan välillä.
  Itse kirjoitin jo kauan sitten pohjakirjoituksen, ”Missä muslimit, siellä probleemit”. Aihe näyttää jälleen nousseen ajankohtaisemmaksi kuin koskaan, Pariisin ja Köpenhaminan veritekojen johdosta.
  Kirjoitin aiheessa muistaakseni, että nämä lähi-idästä tulevat maahanmuuttajat tuovat oman arvomaailmansa mukanaan. Tähän liittyen myös konfliktin Israelin ja arabi-naapureiden välillä.
  Muuta selitystä tämän päivän juutalais-vainoon, en ota realiteettina.

  Terv! Tapani

 120. avatar saara finni sanoo:

  Koin positiivisen yllätyksen Hesarin avatussa vaalikoneessa. Se ilmoitti, että minulle läheisin henkilö oli vastannut kysymyksiin 79 prosenttisesti samoin kuin minä.

 121. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos kommentoijille!
  Tämä maahanmuuttajia koskeva aihe, on nyt minun osaltani, loppuun puitu. Eipä tuohon enään mitään lisäämistä tarvitse. Antaa ajan kulua, niin saamme tietää, kuinka oikeassa saatan olla! Eräässä toisessa blogissa jatkaa vielä yksi maahanmuuton-tärkeyden huumeessa elävä kommentoija taisteluaan ”tuulimyllyjä vastaan”, saamatta sielläkään suurempaa hurraa-huutoa käsityksilleen.
  Kuten aikaisemmin jo totesin, ei Suomessa työllisyys, nykyiselläkään tasolla, päätä huimaa.
  Mitä tarvitaan, ei ainakaan lisää työnhakijoita, vaan lisää työpaikkoja!
  Kyllä jämpti on näin!

  Tapani

 122. avatar saara finni sanoo:

  Pannaanpa tänne muistiin tämä lehtijuttu:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015022619251398_uu.shtml

 123. avatar saara finni sanoo:

  Kerran viel maahanmuutosta. Luin siitä juuri äsken erinomaisen kannanoton, jonka joka sanaan voin yhtyä:
  http://www.sampoterho.net/?p=3542 (Toivottavasti linkki vie perille. Ellei, niin se on Sampo Terhon kotisivuilta.)

 124. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Maanantai-illan (30.3.) uutisia. Ruotsissa ilmestynyt uusi kirja selvittelee kaivostoiminnan vaikutuksia yhteisöihin ja työllisyyteen. Tästä ehkä löytyy vertailukohtia myös Suomen surullisen-kuuluisaan kaivokseen?
  http://www.svtplay.se/video/2794715/uutiset/uutiset-uutiset-74
  Kirjoittajan haastattelu minuutti-lukemalta 02:45.
  Uutisten vaali-aiheena ovat tällä kertaa demarit. Puolue-johto käynnillä Pietarsaaressa (05:45).
  Kovasti tulevaisuuden tavoitteita kuuluu olevan. Mitähän SDP siellä hallituksessa on tähän asti touhuillut? Vai ovatko nämä Rinteen esittämät tavoitteet keksitty juuri nyt?
  Tapani

 125. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Täytyy vielä kerran palata tähän vanhaan aiheeseen… maahanmuuttoon.
  Olen useasti laittanut kirjoituksiini linnkkejä, niinkuin varoitukseksi, ettei Ruotsista kannata aina ottaa esimerkkiä.
  Nyt huomaankin, että Suomessa kerrotaan hyvin laajalti, mitä täällä päin tapahtuu.
  http://areena.yle.fi/tv/2397089
  Katso esimerkiksi minuutti-lukemalta 15:07!
  Suomalaisissa uutisissa kerrotaan asiat myös paljon suoremmin sanoin, kuin mihin täällä on totuttu. Muun muassa huligaanien eetnisestä taustasta, yritetään vaieta niin paljon kuin mahdollista.
  Tapsa

 126. avatar saara finni sanoo:

  On se hyvä, että miellä on noita maksureikiä. Muuten Suomi ei kyllä tietäisi, mihin liiat rahansa mättää:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040219460846_uu.shtml

  Ja toiseksi; helppoahan Suomessa on kertoa, miten höperösti Ruotsissa menee mamujen kanssa, mutta kun on täkäläisistä tyypeistä kyse, vaietaan kaikesta täysin. Siis viranomaisten toimesta.

 127. avatar saara finni sanoo:

  Erittäin selkeästi tuolla Iltalehdessä hahmotellulla linjalla on ehdokas Pauli Vahtera:

  http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/vaaligalleria?emer%5Bpn%5D=vahtera&emer%5Bpd%5D=&emer%5Bpp%5D=&emer%5Bpg%5D=&emer%5Bpar%5D=18_90&emer%5Bpk%5D=a_asc&emer%5Bpo%5D=#5204

  joka Iltalehden tosi pitkässä blogissaan

  http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2015/03/24/vahemman-kulutusta-enemman-hyvaa-oloa-9-miljardin-saastolista/

  kirjoittaa mm. näin:

  ”Suomen huono talouden tilanne voidaan selittää ulkomaalaisille avokätisesti jaetuilla rahoilla. Kehitysapu, Kreikan lainat ja takuutukset, humanitäärinen maahanmuutto, EU-nettojäsenmaksut, ulkomaalaisten ilmainen opiskelu, sosiaaliturvan maksaminen ulkomaille, rikollisten elättäminen vankiloissa paremmin kuin huolehdimme omista vanhuksistamme. Pieni maa maksaa pienistä rahoistaan ulkomaalaisille, joilla pitäisi olla ensisijaisesti itsellä vastuu omasta ja yhteisönsä elämästä. Mutta mutta. Kuka voi vihata omia lapsiaan ja suomalaisten tulevia sukupolvia niin rankasti, että leikkii hyväntekijää velaksi. Aika sottaisen sädekehän siitä saa.”

  Mutta kun Vahtera on ehdolla Uudellamaalla, niin näistä Hämeen vaalipiirin talousosaajista häntä lähimmäksi valikoituu Kari Ilkkala.

  Kun toimittaja Ylen videolla kysyy häneltä:

  -Mikä on oma maahanmuuttopoliittinen linjasi? vastaa Ilkkala näin:

  -Kannatan Kanadan ja Australian mallia, jossa maahan pyrkivältä selvitetään, mitä lisäarvoa hän pystyy tuomaan maahan; osaamista, pääomaa, yrittämistä, työpaikkoja, tämäntapaisia asioita ja sen mukaan sitten päästetään maahan jos hän osallistuu maan rakentamiseen.”

 128. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Demareiden touhuja seuratessa, ei mikään enää voi hämmästyttää. Tässä taas yksi esimerkki betoni-perseiden Suomen taloutta kehittävistä ajatuksista!
  http://yle.fi/uutiset/rinne_kreikan_tukipaatos_ei_riipu_valtiovarainministerin_puoluekannasta/7910695
  Ilmaista vaalimainosta Perus-suomalaisille…:-)
  Tapsa

 129. avatar saara finni sanoo:

  Häh! Onko Ruotsissa aprillipäivä ensimmäisenä pääsiäispäivänä? Muuta ei tullut mieleen kun luin Hesarista:

  Ruotsissa kuntien tulee vastedes järjestää vähintään kerran vuodessa seremonia, jossa juhlitaan uusia Ruotsin kansalaisia ja näiden saamaa kansallisuutta, kirjoittaa Dagens Nyheter. Asiasta määräävä lainmuutos astui voimaan 1. huhtikuuta.”

  Jos tuo on totta, niin se on hulluin asia, minkä elämässäni olen lukenut. No, uskontonsa kullakin.

 130. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Vähän nauramisen aihetta suomalaisille… vitsi tulee kuitenkin valitettavasti Ruotsin kielellä.
  On sitä rahaa, millä mällätä…
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-svenskar-far-egen-ceremoni/
  Mutta! Mutta! Pata kattilaa soimaa…
  Tapani

 131. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Terve Tapani,

  Rinnehän oli oikeassa: Kreikan tukipäätös ei riipu valtionvarainministerin puoluekannasta. Kreikan 300+ miljardin velkataakka muuttuu yksipuolisesti tukipäätökseksi ihan Kreikan omalla päätöksellä, keneltäkään muulta, viimeiseksi Rinteeltä, mitään kysymättä.

  Jos Kreikan nykyinen hallitus toimii (ja kaikki merkit viittaavat siihen että se toimii) rationaalisesti, se ilmoittaa yksipuolisen euroeron ja 300+ miljardin velkataakkansa maksamatta jättämisen heti, kun se saa drakhmat painatettua.

 132. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos asiantuntevasta kommentistasi, Kari!
  Olen ollut kuulevinani Timo Soinin suusta, että Kreikan tukemista ei pitäisi jatkaa.
  Rinteen puheesta kuultaa toisenlainen sanoma. Hän tuntuu olevan myönteinen suomalaisten verorahojen käyttämistä kyseiseen tarkoitukseen.
  Missä piilee väärinkäsitykseni? Onko Rinteen lausunto sopusoinnissa perus-suomalaisten käsityksen kanssa… vai ei? Kysyn vaan sen vuoksi, koska kirjoitat Rinteen olevan oikeassa. Onko Rinteen lausunto tulkittava siten, ettei se sisällä hänen omaa mielipidettään, vaan perustuu karuun todellisuuteen?
  Terv! Tapsa

 133. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Tapani,

  sanomani tässä on se, että keskitymme Suomessa ja EU:ssa ihan liikaa miettimään sitä, mitä me haluamme ja sallimme Kreikalle, tai mitä sen pitää tai ei pidä tehdä. Arpa heitettiin siinä vaiheessa, kun Kreikkaa lainoittaneet pankit pelastettiin ”apupaketeilla”. Jos Kreikka päättää lopettaa lainojensa maksun, niin se on sitten siinä, eikä sille kukaan mitään voi. Kreikka on tehnyt saman viisi (5) kertaa aikaisemminkin viimeisten 200 vuoden aikana.

  Eli kyse ei ole siitä annammeko verorahamme Kreikalle, vaan siitä ottaako se ne, haluamme tai emme.

 134. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Niin… arpa heitettiin, kun Kreikalle luvattiin ne apupaketit. Apupaketeista olivat muun muassa sosiali-demokraatit, Jutta Urpilainen etu-nenässä, päättämässä. Tämän Rinne tietysti haluaa painuvan unohduksiin. Puhuu ainoastaan tämän hetkisestä tilanteesta. Syynä saattaa olla, ettei hän halua esittää mitään kritiikkiä ”puoluetoveri-edeltäjäänsä” kohtaan.
  Itse en usko kenenkään ”aidon” perus-suomalaisen, silloin tehtyjä päätöksiä, puolustavan. Tuon demareiden viitoittaman holtittoman apu-ohjelman tuomitseminen, on se joka persuille vaalikannatusta tuo.
  Mitä Urpilaisen puoluetoveri meille tuputtaa, sen voimme jättää omaan arvoonsa.
  Terv! Tapani

 135. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Huomanta Tapani,

  juuri niin. Kokoomuksen ja demareiden kannattamilla apupaketeilla ei ratkaistu mitään, vaan siirrettiin ongelma pankeilta veronmaksajille.

  Epätoivoisissa tilanteissa aiemmin mahdottomilta näyttäneet ratkaisut alkavat houkutella (vrt. WTC:n työntekijät hyppäsivät mieluummin alas 300 metristä kuin paloivat kuoliaaksi). Elämässä on käytännön lakeja: velkoja, joita ei voi maksaa takaisin, ei makseta takaisin. Kreikan jatkaminen nykyisellä Troikan viitoittamalla tiellään tarkoittaa kolmannen, neljännen jne jne tukipaketin tarvetta.

  Kreikan hallituksen kannalta rationaalinen toiminta ei näytä rationaaliselta meistä muista, ja etenkään EU- ja Eurouskovainen media ei halua antaa milliäkään tilaa sille ajatukselle, että Ateena, silmätysten vain huonojen vaihtoehtojen kanssa, voi valita loikan 300 metristä alaa.

  Kyseessä on myös demokratian syvä kriisi, kuten esim, seuraava uutinen todistaa:
  http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305944272504?ref=hs-art-lue-seuraavaksi-2

 136. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Kari! Nyt alkaa meikäläisellekin jo hiljalleen valjeta. Kunhan ei vaan, tällä menolla, kohta Suomikin ala tarvita tukipaketteja?!
  Nyt kuitenkin vielä selvitään kaikkein pahimmalta. Siitä tämän päivän uutisissa:
  http://yle.fi/uutiset/lagarde_kreikka_lupaa_maksaa_lainaeransa_imflle/7911260
  Hyvää jatkoa vaali-loppusuorallesi!
  Terv! Tapani

 137. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tuhersin eilen-illalla (13.4.) tavallista pitemmän kommentin kuningasjätkän ”seka-blogiin”. Siellä käy kuitenkin niin vilkas keskustelu, että kirjoitukseni jäi pian kaikkien muiden vastaavien sekaan. Vastasin kirjoituksessani osittain Heikin kommenttiin.
  Ehkä jäi se asianomaiselta huomaamatta? Kopioin sen sen vuoksi tänne oman pohjakirjoitukseni alle:

  Morjensta, Heikki!
  Toivottavasti tämä puolustus-yhteistyöpäätöksen hännillä syntynyt sanasota hiljakseen laimenee! Suomella ei ole mitään aihetta yrittää kääntää sitä muuksi, kuin olosuhteiden pakosta tehdyksi päätökseksi.
  Ei ehkä olisi ollut tarpeellista painottaa juuri Venäjän vastuuta syntyneestä tilanteesta. Toisaalta olihan sitä vaikea välttää, kaiken sen jälkeen mitä politiikkaa Venäjä on harjoittanut, aina Krimin miehittämisen jälkeen.
  Ovatko muuten kaikki diplomaattiset kanavat Suomen ja Venäjän välillä nyt tukossa? Eikös sitä puhuttu aikoinaan, että nyt olisi Suomella, hyvin Venäjän tuntevana, hyvät edellytykset toimia jonkinlaisessa välittäjän roolissa. Vai onko Putin nyt niin omiin mahtipontisiin ajatuksiinsa sulkeutunut, ettei hän kuuntele ketään?
  Aivan yhtenä miehenä, eivät Ruotsin puolueet ole korottamassa puolustus-määrärahoja. Muut vielä jatkavat neuvotteluja, mutta Folkpartiet (Kansan-puolue) hyppäsi neuvotteluista tänään (13.4.). Puolue oli pettynyt neuvotteluissa mainittujen määräraha-summien nihkeyteen, ja katsoi mahdottomaksi hyväksyä neuvottelujen toden-näköistä tulosta.

  Toinen asia vielä, Hessu: Kuulin jostakin, että Keskustalla on uusia ajatuksia Suomen SOTE-uudistukselle. Mallia ehkä otettaisiin Ruotsin vastaavasta järjestelmästä:
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Maak%C3%A4r%C3%A4j%C3%A4kunta
  Jossain mielessä tämä systeemi saattaisi osittain kaventaa kuntien itsemääräämis-oikeutta, ja kukaties lisätä verorasitustakin, koska ainakin täällä, ilmaistaan kunnallisvero ja maakäräjä-vero erillisinä.
  Tuntuu kuitenkin siltä, että sitä pohditaan siellä Suomessa:
  http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/477804/Soteuudistuksen+askelmerkit+Ruotsista
  Omasta puolestani, ei minulla ole mitään negatiivista arviota kyseisetä asiasta. Muun muassa joukko-liikenteen järjestelyt on Landstinget hoitanut erinomaisen hyvin.
  Monia vuosia sitten esitettiin kylläkin vaatimuksia kyseisen organisaation lakkauttamisesta. Motiivina mainittiin byrograattiset kustannukset. Pitää varmaan osittain paikkansa, sillä tietysti tätäkin järjestelmää varten on oma ”päämaja”, siihen kuuluvine johtajineen ja virkailijoineen.
  Ehkä tässä systeemissä on jotakin varteen-otettavaa Suomen olosuhteisiin.
  Tässä kommentissa lähettämäni linkit ehkä hieman valaisevat?
  Terv! Tapani

Jätä kommentti

css.php