KUINKA LYHYT ON (POLIITTINEN)MUISTI?

Ihmetellen olen ottanut osaa raporteista, koskien eri vaali-tutkimuksien ennusteita.

Suurin aihe ihmettelyyni koskee Sosiali-demokraattisen puolueen asemaa toiseksi suurimpana puolueena.

Itse en ole koskaan kokeillut n.s. vaalikonetta, saadakseni tietää, minkä ehdokkaan ajatukset täsmäävät parhaiten omien elämän-arvojen ja ajatuksien kanssa.

Vaikka muistini ei ole niitä kaikkein parhaita, yritän katsoa taaksepäin, ja nähdä miten eri ehdokkaat ovat aikaisemmin asioita hoitaneet.

Kokoomuksesta ei ole paljon sanomista, muuta kuin että heidän poliittinen toimintansa jatkuu tunnetulla tavalla, niinkuin aina ennenkin. Ja heillä on tietysti kannattajansa, jotka tuntevat puolueen politiikan parhaaksi, juuri heidän exklusiivisen yläluokkansa, hyvinvoinnin suojaksi.

Edellä mainitsemaani sosialidemokraattien kannatusta ylläpitävien pitäisi, ennen vaaleja, piristää hieman muistiaan. Mitä hyvää on kyseinen puolue saanut aikaan, niin kansallisella tasolla, kuin esim. Hämeenlinnan asioiden hoidossa?

Viimeisimpien uutisten mukaan rämpii, niin Suomen kuin Hämeenlinnankin talous, pahassa jamassa. Ja keille tästä lankeaa päävastuu, jos ei demareille ja kokoomukselle. Heillekö talouden hoidon vastuu vastaisuudessakin?

Näistä puolueista hypätään myös reippaasti kapitalismin palvelukseen. Tähän lasken mukaan myös Kataisen hypyn EU:n leveään leipään. Vapaavuorikin, epäonnistuneen ministerikautensa jälkeen, on jättämässä ”uppoavan laivan”. Ihmettelen kovasti, kuka tuollaisen suuta soittavan tyhjän-toimittajan palkka-kirjoilleen haluaa? Kiitosta hänen toimilleen, niin Rauman telakan ja esim. tapaus-Talvivaaran yhteydessä, tuskin tulee.

Talous-neron Jutta Urpilaisen Kreikka-takuut, ja Suomen luottoluokituksen alas-ajo, olisi myös hyvä palauttaa muistiin.

En voi olla niin teennäinen, että surisin Johannes Koskisen siirtymistä ulkomaille.

Näilläkin sivuilla on toivotettu hänelle kovasti onnea uudessa tehtävässään, ja kaihoten odotetaan hänet tervetulleeksi takaisin, pestinsä jälkeen. Pesti, jonka Koskinen sai poliittisen jäsenkirjansa perusteella.

Vaikka miten hyvin osaisi lakikirjansa, ei mies paremmaksi muutu, johtuen poliittisen selkärangan puutteesta. Hänellä olisi monta kertaa ollut mahdollisuuksia hillitä muita puolueensa jäseniä Hämeenlinnan valtuuston kokouksissa. Hänen kannan-ottonsa siellä olivat kuitenkin hyvin pyöreästi muotoiltuja. Ei siis oikeastaan mitään…

Tällaiset asiat minulla säilyvät, ihmeellisen hyvin, muistissa.

 

Vaaleja odotellessa!   Silvon poika

 

 

15 kommenttia artikkeliin “KUINKA LYHYT ON (POLIITTINEN)MUISTI?”
 1. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  En ole koskaan äänestänyt kokoomusta, mutta arviotasi Vapaavuoren toiminnasta pidän täysin vääränä. 1-1,5 kk sitten sunnuntain hesarissa oli juttu, miten Turun telakka junailtiin nykyiselle omistuspohjalle-kannattaa lukea ja esittää halveksivia arvioita sen jälkeen. Kun kokoomuksen Stubb soitteli avustajakaarteineen puheenjohtajakannatusta itselleen oli Vapaavuori avustajineen hankkimassa telakkaomistusta pois Korean konkurssipesältä. Talvivaaran Perähän on aivan kuin SCC:n Ritaluoma. On valehdellut asioista senkun on kerinnyt. Kaikkeahan ei voi tarkistaa, ehkä Hämeenlinnassa olisi ollut helpompi kuin Kainuussa. Kun Ihalainen valittiin työministeriksi, sanoin nyt tulee asiantuntija. Toiminnassa on näkynyt vankka SAK tausta-valitettavasti. Mitä tulee demareihin ei näytä tulevan vaalivisioita. Voi olla, jos tulee=eläkeläisille ilmaiset surviaisentoukat. Kauas on pudonnut entinen valtionhoitajapuolue.

 2. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, Lauri, kommentistasi! Kunnioitan mielipidettäsi.
  Itselleni on kuitenkin vuosien kuluessa muodostunut toisenlainen käsitys Vapaavuoren ”uroteoista”. Mielestäni ne ovat kiteytyneet lausuntojen antamisiin.
  Sattumalta löysin myös hieman tukea omalle käsitykselleni:

  http://reijotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/149548-rauman-telakka-lopetetaan-hallitus-levittelee-kasiaan

  On hyvä, että on muitakin, jotka huomaavat eron puheen ja tekemisen välillä!

  Mukavaa viikon alkua! Tapsa

 3. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  On vaikea arvostella miten valtion olisi tullut tukea eri teollisuudenaloja, kai niissäkin on tapauskohtaisia eroja. Liittyy varmaan paljon tietoa, joita meille taviksille ei kerrota. Eikö Rauman tilannekin ole lopultaan aika ok, mikäli olen ymmärtänyt siellä olevan toimivan teollisuusalueen, ehkä se oli jopa primmäinen suunnitelma. Yksittäisen kansanedustaja kirjoituksille en juurikaan laita arvoa. Aikanaan olin pahoillani kun Kymenlaaksosta lopetettiin kannattavia paperikonelinjoja-ei taidettu pyytää valtiolta apua. Viime viikolla julkaistiin maakunnallisia kehityskäyriä. Kymenlaakson kehitys oli surkea. Mitä se olisikaan ilman venäläisturisteja ja mikä tulee kehitys olemaan nykytilanteessa. Taitaa olla hyvä kehitysaluekohde.

 4. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tuntuu tosiaan siltä, että Raumallakin olisi näkyvissä ”valoa tunnelin päässä”. En kyllä ymmärrä, mitä syytä tästä olisi kiitellä Vapaavuorta?
  http://www.tekniikkatalous.fi/metalli/rauman+telakka+tuplaa+vakensa++5+laivaprojektia+vireilla/a1044365
  Toivottavast vaalien jälkeen on löydettävissä pätevämpää voimaa elinkeino-ministerin virkaan!

  Tapsa

 5. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Enhän minä Vapaavuorta kiittelekään Rauman tilanteesta. En kiittele myöskään ”Mooses” Lipposta leikatusta eläkeindeksistä. Asuin Janakkalassa 60 vuotta. Siellä oli hyvin toimiva sokeritehdas. Kun Suomi liittyi EU:N oli kuulemma esillä sokerikiintiöt. Ministeri Haavisto oli käynyt pitkän ja uuvuttavan taistelun Raision asioista (suvulla paljon omistusta).Oli kuulemma torkkunut sokeriasioiden käsittelyn ajan ja niin kävi kuin kävi. Joku aina kärsii. En kuitenkaan usko, että Vapaavuorella on henkilökohtaisia intressejä telakka-asioissa. Mielestäni kuitenkin asiat ovat menneet tähän asti kohtuullisesti. Raumalla voidaan joskus kiittää, ettei valtio sotkenut kuvioita. Tapani ei ilmeisestikään pidä Vapaavuoresta, mielestäni Hän on harvinaisen suorasanainen puheissaan. Talvivaarasta kantaa vastuun koko hallitus-surkea tapaus. Eipä sieltäkään ELY-keskuksista vastuunkantajia löydy (irtisanottavia). Pekkarinen ja tuulivoimatuet? Kukaan ei tutki.

 6. avatar Dorian Gray sanoo:

  Ketä henkilöä tai mitä puoluetta äänestäisin, siinä pieni pulma. Aloita asian käsittelyn sulkemalla pois ensin ne puolueet joita en varmasti äänestä henkilöistä riippuumatta. Henkilö voi olla ok mutta puolue ei.

  Samalla tässä hiemen venytellään poliittista muistia, ehkä jopa parinkymmen vuoden taakse. En myöskään äänestä ketään joka on työssä julkisella sektorilla, heillä on tarpeeksi äänestäjiä ilman minuakin. En silti ole yksityistämisen kannalla läheskään kaikista asioissa.

  1. Kepu. Vaikka Sipilä vaikuttaa ok. henkilöltä niin taustalla odottaa vuoroaan oikein perinteiset jäärät ja iltalypsäjät.
  1.2 Pekkarinen, oikea aluepäällikkö jonka Iiro Viinanen mainitsi kaikkien aikojen kalleimmaksi ministeriksi, uskon Iiroa. Tätä entistä risu-, turve-, ja tuuliasiain ministeriä ei Sipilä saa kuriin mitenkään.
  1.3 Väyrynen. Paavo elää yhä -70 lukua ja katselee iltaisin Kekkosen kuvaa ja kaipaa Neuvostoliittoa. Tutkii edelleen omaa väitöskirjaansa ja miettii mikä meni vikaan kun ei osannut arvata Neuvostoliiton kohtaloa. Paavon Sipilä heittäisi nurkkaan jos uskaltaisi.
  1.4 Kääriäinen. Toinen aluepolitiikan mestari joka kykenee hienoihin manoveereihin etelän vetelien kustannuksella. Seppo ei ehkä enää pyri kovin näkyvään asemaan mutta säätää taustalla pontevasti.
  1.5 Tiilikainen. Kimmon toiminta kuin Venäjän valtionsyyttäjällä. Me hyviä, muut syyllisiä. Tämän pahempaa räksyttävää rakkikoiraa ei ole.
  1.6 Anttila. Kuin Tiilikainen. Jos Sirkka-Liisa saisi päättää niin rengit, piiat ja ruokapalkka tulisivat takaisin.
  1.7 Lehtomäki. Surullinen tapaus ympäristöministerinä. Miljoonien kuppaus maaeudun asukkailta muovikippojen myyjille osoittaa todellista ymmärryksen puutetta ja tietämättömyyttä.
  Jos joku odottaa suuria mullistuksia niin hän oikeassa, niitä tulee mutta ei maajussien ja MTK:n kustannuksella.

  2. Vihreät. Niin erinomaista sakkia, kaikessa oikeassa olevaa porukkaa, mutta tässä joukossa tyhmyys tiivistyy. Kaukana kaikesta ja kaikista, paitsi Helsingissä. Kenties Suomen uskovaisin puolue. Ilmastolle kumarretaan kuin jollekin epäjumalalle. Tähän jengiin sopii erinomaisesti: ”takana loistava tulevaisuus”.

  3. Vasemmistoliitto. Entinen työväen puolue, nykyää erilaisten tuki- ja apurahaporukoiden jengi. Lähellä anarkisteja. Tekisi mieli kysyä Paavo Arhinmäeltä millon hän huomasi, että Vasemmistoliitto ei ole enää työväenpuolue. Täysin vastuutonta porukkaa yhdessä vihreiden kanssa. Kaukana takana on ajat jolloin eräs SKDL:n kansanedustaja sanoi, että ihmisen tulee tehdä työtä eikä loisia toisten kustannuksella. Samat iltaluettavat kuin demareille joista seuraavassa. Huonoja matematiikassa.

  4. SDP. Eipä ole hymyileviä demareita enää näkynyt tässä postnokialaisessa Suomessa. Liittyy varmaankin siihen, että enää ei tule rahaa jonka voisi jakaa oikeudenmukaisesti kaikille, kehitellä uusia ongelmia jotka ratkaistaan perustamalla uusi hallintohimmeleitä ja kehua sosialidemokraattien saavutuksia. Enää ei ole mahdollista järjestää ja keksiä uusia huippuvirkoja kavereille. Tässa asiassa SDP on ollut Suomen tehokkain yhdessä kepun kanssa. SDP on työväen puolue mutta ne ovat kaikki julkisella sektorilla työssä. Huomatkaa kuitenkin mitä on tapahtunut kannatukselle kun pj. vaihtui. Löytyisikö vielä duunarille puolue? Onko siinä mitään mietittävää? SDP:n pää osaamisalueet ovat ainakin olleet rahan jakamisessa ja yhteiskunnan velvoitteiden lisäämisessä, eikun kehittämisessä. Tässä puolueessa on ehkä kaikkein huonoin laskutaito yhdessä vas.liiton kanssa kaikista puolueista, jos ei voi ottaa täytyy lainata, niinkö se menee jatkossakin? Aivan nykyisen eduskunnan viimeisinä hetkinä eräs miesdemari löysi juurensa ja ideologiansa uudelleen. Hänelle selvisi myös, että Suomi ei voi olla maailman terveyskeskus. Usko hieman palautui. Tätä asiaa tuskin käsitellään uudessa eduskunnassa. Demareille suosittelen iltalukemiseksi Sixten Kormanin teoksen ”Talous ja Utopia” vuodelta 2013. Ja lisäksi vielä Robin Hahnelin ”The Abcs of political economy”. Ja jos kantti vielä kestää niin kokoomuksen viimeisen rautaa rajalle miehen Tuure Junnilan kirjan ”Utopia luokattomasta yhteiskunnasta vuodelta 1982”. Jälkimmäinen on oikeastaan aika ajankohtaien Krimiin ja Ukrainaan liittyen. Tämä sopii myös Paavo Väyryselle.

  5. KD. Marginaalista ei ole oikein mitään sanottavaa. Uskossa vahva. Hieman olen surullinen Luterilaisten seurakuntiemme puolesta.

  6. RKP. Tehokas ja rikas nyppijä ja etujen kerääjä. Jag kan inte pratar svenska, men här är en pojke som kan prata svenska mycket bätre som jag. Pakko sitä on vähän osata. Suomen ruotsalaiset käyttävät puhekielessaä mieluummin sanaa prata kuin tala. Värför? det vet jag inte. Oppositioon. Kohtuuton vaikuttuja kokoonsa nähden.
  Mitä jäi jäljelle? Kokkarit ja Persut. Kaksi työväenpuoluetta jäljellä. Unohdinko jonkin puolueen. Näistä nyt on kuitenkin valittava.

  7. Kokkarit. Puolue mokasi järkyttävästi puheenjohtavaalinsa. Edellinen pj. lähti töihin Eurooppaan. Lienee kallein työpaikka minkä Suomalaiset ovat koskaan maksaneet. Kokkarit ja EK tarvitsee uusia maahanmuuttajia kymmenin tuhansin? Millaisiin tehtäviin ja millä palkalla sitä ei ole ilmoitettu. Nyt täytyy miettiä

  8. Persut. Viime vaaleissa särkyi Suomessa vuosikymmeniä vallassa ollut ”poliittinen umpio”. Se tilanne josssa mitään oikeaa muutosta ei tapahdu oli vaalitulos millainen tahansa. Näin on Suomessa menneet monet vaalit ennen vuoden 2011 vaaleja. Persujen menestys oli järkytys kaikille puolueille, oikea shokkihoito. Persuja voisi oikeastaan syyttää hallituksen epäonnistumisesta kun menivät tälläistä tekemään. Persut eivät halunneet kantaa vastuuta, niinkö se on? Nyt täytyy miettiä.

  Median keräämien tietojen mukaan suosituin hallituskoalitio on punamulta. Se on muisto kultaisilta vuosilta jolloin oli kunnon inflaatio ja devalvaatiota käytettiin tarpeen mukaan. Ei ollu Euroa eikä EU:a eikä LIDL:ä. Juustokin maksoi enemmän kuin nyt. ihania aikoja odotellen.

 7. avatar Lauri Kivimäki sanoo:

  Dorian Graylle. Ponnistelin jo viimeksi äänestäessäni saman ongelman kanssa kuin Sinä. Tilanne on 4 vuoden aikana vain pahentunut. Sipilä sanoi viikonloppuna, ettei ministeriksi tule henkilöitä, jotka ovat tehtävään ilmoittautuneet (Väyrynen). Saas nähdä vaalit on taas 4 vuoden päästä. Ja Suomen poliittiset päättäjät selkärangattomia-puolueen etu menee aina kansan edun edelle. Surkeaa sakkia.

 8. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, pojat, kommenteista!
  Mielenkiintoista nähdä, kuinka monta ”mieli-ehdokasta”, Dorian Grayn karsintapyykin jälkeen, meillä on jäljellä?
  Ainakin voidaan sanoa, että rankan tarkastuksen läpi he ovat suosioon selvinneet.
  Itselleni alkaa jo hiljalleen valjeta, ketä äänestän.
  Huomenna lähden vanhan kaveri-porukan kanssa Tanskaan katsomaan, kuinka pitkälle kevät on siellä edistynyt.
  Täytyy samalla peilailla täkäläisiäkin poliittisia virtoja, vaikka ei niillä ole Suomen vaalien kanssa mitään tekemistä.

  Tapsa

 9. avatar Seppo Mäkinen sanoo:

  Historia opettaa, ainakin antaa suuntaa. Kannattaa siis katsoa http://www.vaalivilppikone.fi nettisivut, jossa on analysoitu ansiokkaasti edellisten vaalien ehdokkaiden (myös vaalipiireittäin) vaalilupaukset ja niiden pitäminen tämän eduskunnan äänestyksissä. Saa ainakin jotain perspektiiviä ehdokkaiden ja puolueiden vaalilupauksiin.

  Omana kantanani tuon esille sen, että jos lupaa 200.000 työpaikkaa, on ne syytä sitten itse työllistää! Muu on vain toiveajattelua toisten rahoilla.

  Äänestystä odotellessa Seppo Mäkinen

 10. avatar kuningasjätkä sanoo:

  Suomalaisen äänestäjän poliittinen muisti on kestoltaan vain alle viikko nykyään, se kestää vain juuri ja juuri senaikaa kun YLE saa uusituksi viimeperjantain lähetykset seuraavana viikonloppuna!

 11. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Hyvin todettu, Seppo! Kirjoittamallasi tavalla pitäisi kaiken toimia. Siis sen mukaan mitä ”Historia opettaa”. Mutta sehän olisi todellinen ideaali-olotila.
  Mutta, kuten Jätkä kommentoi poliittisen muistin lyhyisyydestä, mitä auttaa historia, jos puupäät eivät muista edes yhden vaalikauden yli? Todennäköisesti kansa ei ansaitsekaan parempaa tulevaisuutta?!

  Silvo

 12. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Aivan kovasti ihmetyttää eräälle kirjoittajalle nopeasti muotoutunut mielipide jytkyjen menemisistä sinne tai tänne! Eikös juuri jytkyille ole ominaista, ettei niillä välttämättä ole paljon tekemistä ennakko-mielipidetutkimuksien kanssa?
  Tämä kirjoittaja jättää tahallaan pois ennusteestaan sen ryhmän, joka ei vielä ole tehnyt päätöstään, mille puolueelle äänensä antaa.
  Vielä enemmän on logiikan vastaista, että nämä kaksi suurinta hallituspuoluetta vieläkin kilpailevat toiseksi ja kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Ovathan kokoomus ja demarit polttaneet siipensä jo pahimman kerran.
  Toivottavasti PeSu saa tämän suuren ”nukkuvien puolueen” heräämään vaali-uurneille!
  ”Filosofointi” jytkyjen menemisistä sinne tai tänne, ottamatta huomioon sohvilla makaavien innostusta vaaleihin, on halpaa ja yksinkertaista puheenvuoron käyttöä.
  Kyseinen kirjoittaja onkin jo siirtymässä mieli-aiheeseensa, henkilökohtaisen omahyväisyytensä ylistämiseen.

  Tapani Silvo

 13. avatar Tapani Silvo sanoo:

  Tässä lisää spekulointia mielipidetutkimuksen muodossa:

  http://yle.fi/uutiset/vaalit2015_keskusta_karkkyy_hameessa_paikkaa_demareilta/7875194

  Lisääväthän nämä ”ennustelut” jossain määrin vaali-innostusta. Useat äänestäjät kun haluavat olla ”voittajien” puolella. Se voi aiheuttaa jonkinlaista ”joukko-hysteriaa”, ja siinä mielessä nämä päivittäiset ”tutkimukset” ovat pahasta. Ne ehkä osaltaan siirtävät kiinnostuksen polttopisteen muihin asioihin, kuin puolueen politiikkaan, ansioihin ja tavoitteisiin.
  Toivottavasti kuitenkin Keskusta ohittaa demarit, kuten näissä uutisissa arvioidaan!
  Hannu Kärpänen, vaikka ei itse olekaan ehdokkaana, on esiintynyt edukseen kaupungin-valtuuston kokouksissa, ja täten tehnyt hyvää vaalityötä Keskustan hyväksi.
  Mukavaa viikon alkua! Tapani

 14. avatar Tapani Silvo sanoo:

  ”Kuntatalous oikeni lähes hyväksi Hämeenlinnassa 2014”. ”Kaupungissa on toimittu johdonmukaisesti, ja nopeasti asioihin reagoiden”.
  http://yle.fi/uutiset/kuntatalous_oikeni_lahes_hyvaksi_hameenlinnassa_2014/7901689
  Hyviä uutisia hymyileviltä Kenakkalalta ja Rautiolta. No eipä sitten mitään huolta. Näinkö hyvin siis ovat asiat?
  Onko tässä siis peloiteltu vaalikansaa näin pahasti? Kiva, että totuus tulee julki, ja näin sopivasti juuri vaalien kynnyksellä.
  Silvon poika

 15. avatar Reijo Ösberg sanoo:

  Vaikka kuntatalous nyt näyttää olevan kunnossa, se ei missään nimessä ole kestävällä pohjalla, eikä ole sitä ollut aikoihin. Omaisuuden myynnillä tai vuokratonttien ostoon pakottamalla saadaan asiat näyttämään hyviltä, mutta se lämmittää hetken ja seuraavana vuonna on keksittävä taas uusia oikaisukeinoja. Kun jossain lähitulevaisuudessa kaikki konstit on käytetty, on pakko myöntää tosiasiat, ja silloin on keinot vähissä.

Jätä kommentti

css.php