”JA TAPAHTUI NIINÄ PÄIVINÄ…”

Joulu-evankeliumin ensimmäisestä lauseesta väärennettynä, haluaisin kirjoittaa ”Ja tapahtui näinä päivinä”. Aihe, ja syy tähän, ovat näiden päivien poliittiset asetelmat, ja Sipilän johtamat hallitus-neuvottelut.

Mielestäni Sipilän strategia ansaitsee kaiken kiitoksen. En ole koskaan aikaisemmin saanut seurata näin johdonmukaisten ”päiväkirjan-omaisten” keskustelu-kierroksien etenemistä päivä päivältä. ”Pojalla” tuntuu olevan neuvottelutaitoa prosessin päätökseen viemiseksi.

Ainakin toistaiseksi vaikuttavat Sipilän vaatimukset luottamuksellisuudesta, tulevien hallituskumppani-ehdokkaiden välillä, pätevän. Joku media aikaisemmin otsikoi, nyt on ”kuherruskuukausi” lopussa. Stubb oli kuulemma jossain vaiheessa ”tiuskinut”. En tiedä väittämän todellisuutta, mutta mielestäni herrat tuntuvat viihtyvän keskenään oikein hyvin. Todella ilo, niin kauan kuin se kestää, seurata tulevien hallitus-kumppaneiden epätavallisen hyvää yhteistyötä.

Kaikille järkevästi ajatteleville on tietenkin selvää, mistä lähtökohdasta tulevan hallituksen työsarka alkaa. Kaikille on kai selvillä Suomen valtion taloudellinen tilanne. Ei kyllä paljon naurata…

Että jo tässä vaiheessa alettaisiin syyttää puolueiden edustajia takin käännöistä, tai sanojensa syömisestä, on aivan liian aikaista. Ja turhaakin.

Vai kuvitteleeko joku, että kolmen puolueen koalisaatio-hallituksessa, joku puolue yksinään saisi läpi kaikki tavoitteensa? Olisi kiva, jos jokainen tulevan hallituksen haukkuja, kertoisi samassa hengenvedossa, onko hän käynyt vaali-uurnalla vai ei?

Jos nyt vastaus omaan vaali-osallistumiseen olisi kielteinen, niin turpa tukkoon!

 

Terveisin!  Tapani

 

P.S. Meikäläinenkin tulee itse tarkastelemaan asioita paikan päältä (Hämeenlinna-Iittala), 28.7. – 3.8. välisenä aikana.  D.S.

 

54 kommenttia artikkeliin “”JA TAPAHTUI NIINÄ PÄIVINÄ…””
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Juu. Mä kävin äänestämässä. Äänestin persuja, ei siinä mitään salattavaa ole. En mä niiden nk. ”vaalilupauksia” niin todesta ottanut, että rupeaisin takinkäännöstä heitä syyttelemään. Sitähän se on aina ollut joka puolueella.
  Itse asiassa kun tarkemmin muistelen, niin persut eivät edes lupailleen mitään muuta kuin että tarttistehrä jotain, mutta mitä, siitä en selvää saanut. No paskalaki on paskalaki, sille tarttistehrä jotain ja autovero pitäis poistaa.
  Mutta mulle on se ja sama poistuuko autovero, sillä ei mulla ole varaa iskeä uuteen autoon 20-50 tonnia rahaa, vaikka saisi millaiset autoveropalautukset ja romutuspalkkiot.
  Mä ihan mielelläni köröttelen vanhalla parin tonnin autolla edelleenkin.
  Mitä tulee paskalakiin, niin siihenkin on kiertokeinot.
  Kaikkeenhan sitä voi nääs kansalaisia pakottaa, mutta ei velkaa ottamaan. Sellaista lakia ei ole olemassakaan joka määrää kansalaisen ottamaan 32 tuhatta euroa maksavat vesi ja viemäriputkistot alle kymppitonnin taloonsa varsinkin kun tulot riittävät juuri ja juuri elämiseen eikä lainojaan kykenisi maksamaan kuitenkaan. Mikään laki ei siis velvoita kansalaisia ylivelkaantumiseen. Velanotto on kansalaiselle siis täysin vapaaehtoista!

  Näin ollen, paskalaki ei koske köyhiä, pienituloisia, ja muutenkin jo velkakierteessä painiskelevia tai sellaisia jotka eivät halua velkaantua.
  Muutenkin paskalaki lienee nuijittu pöytään vain ja ainoastaan liike-elämän tulojen takaamiseksi, sillä keinolla saatiin myydyksi muoviputkia ja kaivuupalveluita ja vettä.. ei siinä paljon hyvinvoinnista ole kyse kuin niille pyramidipelien huipulla oleville!

  Mutta tuo ulkomaalaispolitiikka olisi hyvä nyt alkaa toteuttamaan. Ilmoitus EU komissiolle vaan postiin, ettei Suomi nykyisessä taloustilanteessaan mitenkään voi ottaa vastaan enää yhtäkään elätettävää kriisimaista, kun jo nytkin on asiat siinä mallissa että kohta joudumme pyytämään kriisiapua oman maan kansalaisille jotta selviämme talausalijäämästä. Elirajat kiinni ja heti, samoin rahahanat kiinni ja oman maan asiat kuntoon ennen muita ensin.

  Että Sikäli…

 2. Tapani Silvo sanoo:

  En tiedä Perus-suomalaisten vastuuta tästä nyky-tilanteesta, että joudumme nyt elämään EU:n yhteisvastuu-sääntöjen kurimuksessa. Mahtoiko Perus-suomalaiset, puolueena, olla vielä vaikuttamassakaan niihin aikoihin, kun EU-jäsennyydestä päätettiin? Ehkä parempi-muistiset pystyvät minua hieman valistamaan?
  Tietääkseni ei Suomessa järjestetty minkäänlaista kansan-äänestystä EU:hun liittymisestä. Koko prosessi meni siis tavallisen eduskunta-toiminnan puitteiden mukaan. Silloin valtaa-pitäneet puolueet ovat siis vastuussa tästä tilanteesta, jonka vallitessa Soininkin kädet ovat osittain sidottuna. Tämä täytyy pitää aina mielessä…
  Ketkä EU:hun liittymisestä silloin päättivätkin, en heitä voi ruverta haukkumaan. Tunnustan itse olleeni yhtä ihastunut tuohon suureen yhteisöön liittymisestä. Mutta toisaalta… valitsemiemme kansan-edustajien pitäisi tietää vähän enemmän, kuin tavallisen meikäläisen.
  Suomihan kärsi suhteellisen raskaasti Venäjän tuontikieltojen seurauksista, koska juuri maatalous-tuotteet pantiin Venäjällä tuonti-kieltoon. Suomen vientihän Venäjälle on suuresti maataloustuote-painoista. Onko Suomen taholta vaadittu EU-apua, tasoittamaan tätä venäjän-viennin loppumisen aiheuttamaa suhteellisen suurta romahdusta? Luulisihan siihen solidarisuuden nimessä jonkinlaista apua löytyvän.
  Ja, jätkä! Lainatuilla rahoilla ei pakolaisten vastaanottoa parane harjoittaa. Ja ne maahan-muuttaneet, jotka ovat olleet mukana IS-terrorijärjestön toiminnassa, niille ei Suomen ”porttien” enään pitäisi aueta. Aivan riippumatta siitä, ovatko he henkilökohtaisesti olleet aktiivisena k.o. järjestössä. Jo pelkkä kuuluminen IS-tyyppiseen järjestöön on on luettava rangastuksen-alaiseksi rikollisuudeksi!
  Tässä lainsäädännössä voisimme ottaa esimerkkiä Australian johdonmukaisesta linjasta!

  Silvon Tapsa

 3. saara finni sanoo:

  Ulkomaalaispolitiikasta olen täsmälleen samaa mieltä Kuningasjätkän kanssa, mutta nythän ne on pukkaamassa tänne 700 Välimeren hengissäylittänyttä lohdutuspalkintona. Saapas nähdä onko otsaa olla ottamatta eli onko se edes mahdollista. Räsänen sanoi pontevasti, että niitä ei otetta yhtään, mutta helppohan sen on ministeriuransa viime henkosilla sanoa mitä vain.

  Ja sitten kun siellä toisessa ketjussa mollasin Tommi Parkkosta. Se on nyt kirjoittanut pirun hyviä juttuja Iltalehteen näistä hallitusneuvotteluista, ihan tasapuolisia ja hyvin asiallisia. Kadun ilkeyttäni, Parkkonen.

  Lehdessä kyselivät myös onko kukaan kuullut/tietääkö mitään vatulointi-sanasta. Vastasin, etten ole kuullut, enkä tiedä, mutta sopisi hyvin, että Sipilän äiti on pakottanut Sipilän pikkupoikana keräämään joka kesä kymmenen koria vattuja. Siitä se vastenmielinen vatulointikori. Meillä päin olisi vaapukuitu. Nythän murretutkija sitten kertoi, että se on tuttu sana itäisissä ja Pohjanmaan murteissa.

  Ja vielä yks kommentti Kankaanniemestä, vai mikä sen vanhan herran nimi nyt oli. Äsken luin lehdestä, että paljastajat olivat PERUSSUOMALAISIA NAISIA. On persuissa näköjään muitakin älykääpiöitä kuin minä, joka en kuulu edes puolueeseen. Tosi vastenmielisiä akkoja. Aiemmista viestitysselostuksista sain käsityksen, että se yksikin muija oli vaan jatkanyt vietienvaihtoa, vaikka heppu oli kirjoitellut mitä sattuu. Kyllä siinä oli muijassa ihan yhtä suuri vika kuin äijässäkin. Jos minulle joku lähettäs kaksi tommosta vietiä, niin vastaisin välittömästi, että jos vielä yks tulee lisää, niin ilmotan heti polliisille. – Juu, juu, tää on vaan katkeran vanhan ämmän märmätystä kun kukaan ei koskaan mulle lähettele semmosia viestejä, eiks niin ?

  Että miksikö olen niin pirun kiukkunen? No kun yks talossa asuva sosiaaliloinen kävi tänään kaivamassa mun kahdesta kasvimaapenkistäni matoja. Satuin näkemään ja raivostuin niin, että juoksin paikalle, tampasin lapioni sen kädestä ja karjaisin: ”Jos et heti lähde, niin kaula katkee.” Valitettavasti lähti.

 4. kuningasjätkä sanoo:

  Persut tulivat kuvioihin vasta hieman myöhemmin kun euussa jo oltiin..
  Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys EUhun tai silloin EYhyn liittymisestä muistaakseni keväällä vuonna 1994.
  Itse äänestin liittymistä vastaan, mutta määräenemmistö kansasta oli sitä mieltä, että koska porkkanaksi laitettuja ylimääräisiä maataloustukia saadaan niin paljon, kannattaa liittyä vain jo ihan senkin takia.

  Niinpä sitten suomesta tuli osa EUROSTOLIITTOA 94 vuoden lopussa…

  Nyttemmin ne ylimääräiset maataloustuet olemmekin makselleet takaisin jo moninkertaisina, auttamalla jatkuvasti ahdinkoon ajautuvia tuhlaajakansoja, jotka eivät vaan millään opi olemaan syömättä enemmän kuin tienaavat ja kunhan aikaa menee velkaatuvat vain aina lisää ja lisää.

  Että Sikäli..

 5. saara finni sanoo:

  No, sehän tiedettiin jo etukäteen:

  ”Sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö Soste arvioi, että uuden hallituksen leikkaukset osuvat pahimmin vähätuloisiin eläkeläisiin.” Juttu on Iltalehdessä. Ja entäs tämä ” vanhuspalveluiden henkilöstömitoitusten väljennykset, 70 miljoonaa euroa”.

  Pitänee olla ”vähennykset”. Eli eutanasiaa toteutetaan ahkarammin, tahtoo sanoa, että nälkään kuolee yhä useampi, joka ei itse saa lusikkaa suuhunsa vietyä. Ja mitäpä sitä tyhjää lusikkaa siellä suussa makuuttaisikaan. Sellaista se on kotihoito, ollut jo. Ja entäs kun palvelut vielä ”väljenevät”?

  Suurin syyllinen ei tietenkään ole tämä uusi hallitus, vaan ne edilliset tolvanat, jotka lainasi rahaa surutta koskaan ajattelematta, että jonkun on joskus maksettava se takaisinkin. Ja ne vasemmistoääliöt olisivat yhä vain halunneet jatkaa velanottoa. Niillä ei kyllä paljon järki päätä pakota.

 6. saara finni sanoo:

  Katkelma Mimosa Hedbergin juttua Iltalehdesta:

  ”Sipilä lupaa, että mikäli tämä ”talkoohenki” löytyy, niin tulevien hallituspuolueiden puheenjohtajatkin ovat luvanneet leikata omia palkkojaan viidellä prosentilla.

  Kansa raivostui

  Iltalehden lukijat kommentoivat tulevan pääministerin ehdotusta kovin sanoin.

  – Sipilä näytti oikean luontonsa nopeasti: muilta ei pyydetä vaan otetaan vaikka väkisin, mutta eliitti saa itse päättää, huvittaako osallistua vai ei. Mutta Sipilähän onkin miljonääri eikä korppi korpin silmää noki.

  – Köyhiltä viedään väkipakolla ja herroilta kysellään, miten olisi jos nyt vaan millään voisitte vähän palkkojanne alentaa… Mitä pelleilyä!

  – Sairailta, lapsilta, vanhuksilta, vammaisilta ja opiskelijoilta viedään röyhkeästi, ja sitten kehataan PYYTÄÄ eliitiltä? Miten voit Sipilä elää ittes kanssa? Luulis edes hävettävän!

  – Varakkaat vapaaehtoisesti, keskituloiset ja pienituloiset pakottamalla, ja mikään ei taaskaan muuttunut.

  – Juuri näin! Köyhät kyykytetään valtion toimesta, rikkaat saavat osallistua, jos sattuu huvittamaan. Kiitos äänestäjät ja etenkin äänestämättä jättäneet.”

  Huvittavin on tietystu tuo eka lause, että jos talkoohenkiki löytyy, niin tulevien hallituspuolueiden puheenjohtajatkin ovat luvanneet leikata palkkojaan viidellä prosentilla. Eiköhän olisi ollut paljon tehokkaampaa jos puh. johtajat olisivat itse näyttäneet mallia ja leikanneet heti.

  Mistä ilmestyy ensimmäinen leikkaaja???

 7. Pimu sanoo:

  Lähinna naurattaa tuo pyyntö leikata hyvätuloisten palkkoja, kun sehän tietää samalla, että noista palkoista maksettavan veron määrä vähenee ja omistajille jää voitoista enemmän mitä nostaa pienellä (vrt. suuripalkkaisten tuloveroprosentti) pääomaveroprosentilla. Ja pääomatulojen leikkaamisesta Sipilä ei tainnut muistaa mainita mitään. Ja edellistä Kepu-Kok hallitusta saadaan tosiaan kiittää paljosta kun eivät heti 2008 aloittaneet velkaelvytystä työttömyyden vähentämiseksi.

 8. hubs sanoo:

  Pimu: ”Ja pääomatulojen leikkaamisesta Sipilä ei tainnut muistaa mainita mitään.”

  Sipilä on sen verran fiksu mies, että ymmärtää mitä pääomatulopuolen kiristykset tarkoittaisivat. Jo nyt Suomeen on vaikea saada ulkomaalaista pääomaa. Ja jo nyt suomalaiset sijoittajat piensijoittajista lähtien ymmärtävät, että pääomia kannattaa sijoittaa mieluummin Suomen ulkopuolelle, ja mieluummin niin että sieltä ei tule Suomen verottajalle ilmoitettavia tuloja (ja tämähän onnistuu tavalliselta tallaajalta niinkin helposti ja laillisesti kuin osingot uudelleensijoittavien rahastojen kautta)

 9. saara finni sanoo:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015053019773679_uu.shtml

  Siinäpä tärkein juttu, mitä tästä hallitusohjelmasta on kirjoitettu. Minun (77v.) mielestäni.

  Jutun otsikko on:
  ”Rajut terveiset tuoreille ministereille – Lähihoitaja kauhistui vanhustenhoidon leikkauksia.”

  Ja ellen väärin muista, juttu on Hilkka Karvosen kirjoittama.

  Iltalehdessä on otettu käyttöön mainio tapa: jos pitää juttua tärkeänä, voi klikata jutun lopussa olevaa kirjainta. Tuon jutun haluaisin klikata ainakin 100 kertaa.

 10. saara finni sanoo:

  Hyvin harvoin olen ollut vahingoniloinen. Nyt olen tosi iloinen, että se suurituloinen, suurisuinen ja suuria itsestään luuleva Arhinmäki lempataan ehkä pois köyhempien ihmisten asunnosta. Ei pidä muka muuttaa pois äänestäjien keskuudesta. Sen kaupunginosan asukkaatko vain äänestivät Arhinmäkeä? Voiko noin röyhkeää tyyppiä olla olemassa? Kyllä on edetty ulkoavaruuteen Aarne Saarisen ajoista.

 11. saara finni sanoo:

  Moni on tietysti ajatellut, että liioittelen huikeasti kirjoittaessani vanhusten hoitamattomuudesta.

  Lukekaapa Ilta-Sanomien juttu:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1432865604888.html

  Otsikko on:

  Hilkalta, 91, järkyttävä kuvaus kotihoidosta: ”Siitä lähtien kun herään, odotan, että saan kuivat housut.”

 12. Tapani Silvo sanoo:

  Kiitos, parahimmat kommentoijat!
  Vaikea välttää arviointeja ja kannanottoja tulevan hallituksen ohjelmasta. Kansa on tehnyt valintansa, joten”pulinat pois”! Meillä on nyt se hallitus, jonka ansaitsemme. On ehkä liian aikaista tuomita SSS:n toimia, ennenkuin ne ovat edes alkaneet.
  Kenellekään ei nälkävyön kiristäminen, pitänyt tulla yllätyksenä. Kuitenkin se tuntuu aina epäoikeuden-mukaiselta, kun se tapahtuu omalle kohdalle.
  Syytä päivän tilanteeseen samme etsiä edellisen eduskunnan jäsenistä. Symbooli-esimerkkinä sieltä löytyy ainakin Katainen/Urpilainen-yhdistelmä. Muitakaan ”kykyjä” ei sieltä ole vaikeata löytää…
  Tämän, kansan valitseman, vaalipohjan tuloksesta ei montaa hallitus-yhdistelmää voitu tehdä. Luuleeko joku, että demarit, kokoomuksen sijasta, antaisivat enemmän autuutta Suomen tulevaisuudelle? Itse en sitä usko. Antti Rinne pitäisi varmaan huolta omista työn-omaavista ammattiosasto-jäsenistään, mutta mitään sosiaalista vastuuta heikompivaraisista eivät demarit ole pitkään aikaan osoittaneet.
  Olen muistavinani, että ”ammoisina” aikoina oli Suomessa voimassa n.s. yleellisyysvero. Muistanko oikein?
  Tuotteita, jotka eivät yhteisölle ole mitenkään tarpeellisia, voitaisiin verottaa pahemman päälle. Moottori-pyörät ja -kelkat, sekä vesi-skootterit, luxusluokan veneet, ovat tällaisia tarpeettomia tuotteita, joita rikkaat vanhemmat hankkivat leikkikaluiksi tenavilleen. Mönkijöille, jotka eivat ole tarpeellisia elinkeinon harjoittamisessa (poron-kasvattajat, kova ylellisyysvero myös.
  Tässä oli vain muutama esimerkki mahdollisista verotulo-kohteista, ilman että sairaat, työttömät tai vanhukset joutuisivat kärsimään.
  Rahaahan tuntuu määrätyillä tahoilla olevan yllin-kyllin. Kyse on vain halusta kehittää yhteiskuntaa tasavertaisuuden suuntaan.

  Terveisin! Tapani

 13. saara finni sanoo:

  Ilmankos demarit ei enää oikein nauti suomalaisten luottamusta kun sitä edustaa tämä Nasima R., joka ei luota eduskunnan puhemieheen. Pari nasimaa lisää demareihin, niin voidaan unohtaa koko puolue.

  Kyllä ,kyllä, juuri niin , olen täysrasisti, sillä Nasima R ei nauti minun luottamustani.

 14. Lauri kivimäkii sanoo:

  Olemme olleet puolison kanssa eläkkeellä nyt 2 vuotta. Aina hallituksen leikkaukset, supistukset ja omavastuun korotukset ovat kohdistuneet meihin. En vieläkään ymmärrä miten hallitus voi leikata/jäädyttää niitä eläkkeitä joihin valtiolla ei ole osuutta-arpaa. Jo löytyi kokoomuksestakin sen verran sosialismin henkeä, että niihin puututtiin kun alun perin piti jäädyttää valtion/kuntien rahoittamia eläkkeitä. SAK ja ammattiliitot ovat ottaneet kannan, ettei työssäkäyvien etuihin voi puuttua, edes hitsaushanskat kädessä. Joku kysyikin Lylyltä, voiko Hän väittää, että suomalainen työläinen voi huonosti, jos on vakituinen työsude. Ei vastannut. Ay-liike vaatii uusia työpaikkoja. Laittakoon sijoitusmiljoonansa liikkeelle (kiinteistöt ja kylpylät) ja koko osaamattomuutensa peliin ja alkakoon työllistää. AY liike on muutenkin hamunnut hallituksellekuuluvaa päätäntävaltaa itselleen, nyt kun sitä on tarjolla yhteiskuntasopimuksen muodossa-mikä itku ja hammasten kiristys. Maksoimme 45 ay-jäenmaksuja, mutta olen sitä mieltä,että liike on suurin este suomen nousulle. Kas opit on saatu Kiljavan opistossa.

 15. Tapani Silvo sanoo:

  Tervehdys, Lauri!
  Sosialidemokraateilla on ollut mahdollisuus monta kertaa näyttää yhteiskunta-vastuuta, ja pitää huolta myös eläkeläisten toimeentulosta. He ovat mahdollisuutensa ”sumpanneet”. Heidän tilalleen ovat nyt nousseet perus-suomalaiset, ja sekös Antti Rinnettä riesoo. Pelkästä katkeruudesta, hän rupeaa jopa arvostelemaan Soinin ministeri-valintaa:
  http://yle.fi/uutiset/lannen_media_sdpn_rinne_moittii_soinia_salkkuvalinnasta/8031778
  Happamia ovat, sanoi kettu pihlajan-marjoista…
  Nähtäväksi jää, miten Timo Soini pitää lupauksensa, ja antaa katetta puolueensa nimelle.
  Tuskinpa eläkeläisten taloudellinen asema tulee paljon paranemaan tämänkään hallituskauden aikana. Siihen tarvitaan lisääntyviä työpaikkoja ja karttuvia vero-tuloja. Työpaikkojen määrän lisääntymiseen, ei ainakaan Rinne pysty vaikuttamaan, mutta solidaarisesta suhtautumisesta, hallituksen kaavoittamaan, mahdolliseen yhteiskunta-sopimukseen, tulisi hänen pystyä antamaan tukea.
  Lauri, suomalaisesta eläke-järjestelmästä voisin antaa oman kokemukseni.
  Lopetin aikoinaan, 16-vuotiaana, kanskoulun Iittalassa. Sen jälkeen kävin Hämeenlinnassa ammattikoulun 2-vuotisen metalli-linjan.
  Tämän jälkeen metallitöissä, yksityisessä firmassa. Työsuhteen lomassa 8. kuukauden asepalvelus Suomen armeijassa.
  Lopetin kyseisessä firmassa alkukeväällä 1966, muuttaessani Ruotsiin.
  Mitä luulet, Lauri? Minkä verran eläkettä, nämä (n. 6 vuotta) työvuodet Suomessa, minulle kaiken-kaikkiaan merkitsivät?
  Mahdatko uskoa, 33:27 euroa kuukaudessa?!
  Onneksi saan täällä Ruotsissa nauttia kohtuullisesta takuu-eläkkeestä, ja myös Ruotsin Valtionrautateiden virka-eläkkeestä.
  Täältä saatavasta eläkkeestä, maksan suhteellisesti korkeamman vero-prosentin, kuin mitä tavallinen palkan-nauttija. Tämä on selvää sortoa…

  Terv! Tapsa

 16. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tiedän, vaimon veli oli yli 20-vuotta hyväpalkkaisissa mattotöissä Ruotsissa. Hänen sieltä saamansa eläke oli mielestäni käsittämätön. Sitäkään en ymmärrä, että olin ansaitsin puolisooni nähden tuplasti viimeiset 25-vuotta. Eläkkeidemme ero on n 200 € kk, verotuksen jälkeen ei sitäkään. Hän teki työuransa kunnalla.

 17. Harri sanoo:

  Onhan se niinkin, että jos henkilö tienaa vaikka nyt 25 vuotta ~ 4-5000 /kk, on tai pitäisi olla jo eläkkeelle jäädessä toimeentulo turvattu ilman valtion suurta panostusta.
  Eri asia on oikeasti köyhät eläkeläiset.
  Pitäisiköhän eläkkeitä porrastaa enemmän?

 18. kuningasjätkä sanoo:

  Nyt on tultu palkansaajien kukkarolle jo niin monta kertaa, niin olisikohan kohta jo aika alkaa verottaa vaikkapa niitä tosi kepulaisia, eli siis maanviljelijöitäkin?
  Traktoreille ja muilla maatalouskoneille käyttömaksut tai ainakin käyttövoimaverot, sitten voisi aluksi alkaa leikata maa-ja metsätaloustukiaiset sellaisilta ”viljelijöiltä” joilla ”viljely” ei ole päätöimi ?
  Oikeasti tää koko viljelytukijärjestelmä on jäänne toisen maailmansodan ajoilta jolloin kansanhuolto alkoi maksaa viljelijöille erilliskorvausta siitä että he luovuttivat osan sadostaan edulliseen säännöstelyhintaan kansanhuollolle, eivätkä myyneet sitäsatoaan vapailla markkinoilla tai mustanpörssin kautta. Tuen sai vuosittain ja se perustui ”luovutetun” (halvemmalla myydyn) tuotannon määrään. Sittemmin kun maanviljelijät tottuivat tukeen ja siihen että maataloustuotteille oli jatkuvasti vakituiset ostajat jotka maksoivat aina kaikille tasapuolisesti saman säännöstellyn hintataulukon mukaisesti, vapaat markkinat maataloustuotteille surkastuivat itsestään ja tuottajat ryhtyivät vaatimaan saavutettujen etuisuuksien jatkuvuutta.

  Nyt vaan on niin että markkinatalous alkaa nostaa jo päätään. Enää ei valtio voi taata yhdelle kansanryhmälle tiettyä tulotasoa, ottamalla sitä pois toisilta.
  Hallituksen olisi syytä muistaa tämä, että ottaa voisi muiltakin kuin niiltä tavanomaisilta lypsettäviltä.

 19. saara finni sanoo:

  Jotain iloakin näihin kylmän harmaisiin päiviin:

  Lindströmin esitys työnantajien Kela-maksun palauttamisesta ja Hanna Mäntylän ehdotus yksityisen terveydenhoidon Kela-korvausten karsimiseksi (=40v vanha unelmani). Huraa, on tainnut äänestää ihan oikeaa puoluetta.

  Mutta ne karsitut korvaukset tulisi sitten kaikki käyttää julkisen terveydenhoidon parantamiseen.

 20. Tapani Silvo sanoo:

  Tarkennukseksi vielä Laurille: Tarkastin äskettäin vanhoista papereista. Eläke-uudistuksen yhteydessä, ”putosivat” kaikki tekemiset, ennen vuotta 1960, pois.
  Eläkkeeseen perustuvat tienestit Suomessa laskettiin ajalta 1.6.1960 – 17.3.1966.
  Nykyinen Suomesta saamani eläkkeen summa kuitenkin täsmää. Se on ”mahtavat” 33:27 euroa kuukaudessa!

  Tapsa

 21. lauri kivimäki sanoo:

  En tiedä käsittikö Harri oikein. Hänen mielestään siis kunnan ja valtion työläisen tulee saada 2000-25000 €kuukusipalkalla (päivätyö) sama eläke kuin kuin 4000-4500€ kk ansaitsevan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevän teollisuustyöläisen. Lisäksi Harri ei taida tietää, että vuorotyöläisen palkasta 30-35 % muodostuu ilta ja viikonloppu sekä juhlapyhätöistä. Lisäksi mitä on kassan pohjalla kun jää eläkkeelle, siihen pätee varsin hyvin sanonta, ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Kyllä suuretkin tulot saa menemään turhuuteen.

 22. lauri kivimäki sanoo:

  Ja vielä ”pahamaineinen” teollisuustyöläinen maksaa yhteiskunnalle veroja hieman enemmän-vähennyksiä ei ole paitsi ehkätyömatkakuluja ja ay-jäsenmaksu (vaikka valtaosa vanhemmista on jo vapaajäseniä).

 23. Harri sanoo:

  Oikeastaan loistava idea. Tasaeläke siis.
  Kaikki, säädystä ja koulutustasosta riippumatta saisivat valtioneläkettä tasan saman summan, joka toki pitäisi laskea tarkkaan..
  Homma olisi etukäteen selvä, ja halutessaan voisi haalia rahaa varastoon, jos kokee tärkeäksi.
  Narkit, huorat, pääjohtajat ja filosofian maisterit samalla viivalla täytettyään oikean vuosiluvun.
  Teollisuusduunarikaan ei painaisi viime vuosiaan henkensä kaupalla.

 24. Lauri kivimäki sanoo:

  No eipä tarvitse Harrinkaan kadehtia savupiipputyöläisten eläkkeitä. Suuntaus tuntui olevan että nuoria kyllä kiinnosti palkka, mutta varsinkin kesällä oli kaiken maailman festaria, joten viikonloppujen palkka olisi hyvä saad a kotiin. Täällä ajetaan tehtaat romuiksi. Siirrytään kansalaispalkkaan ja takuueläke on korkeintaan 300€ kuukaudessa, sekä soppatarjoilu valtiolta. Onhan se 1000% paremmin kuin Pohjois-Koreassa. Tosin minä en ole sitä näkemässä, ellei löydy terveys lähdettä.

 25. saara finni sanoo:

  Jep! Nyt se sitten todistettu, että juuri me eläkeläiset olemme se porukka, joka laittaa Suomen asiat kuntoon.

 26. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen Saara Finnin kanssa tismalleen samaa mieltä Olin työelämässä 90-luvun laman aikana, sekä 2007-13, kun taantuma alkoi ja syveni. Totesimme työtovereiden kanssa ettemme huomanneet mitään lamaa olevankaan. Lyly ja muut väittäävät, että työntekijämaksaavat kaiken. Huomaa että vasemmistolaisilta aypomoilta puuttuu täysin yhteiskunnallisen solidaarisuuden taju. Eikä EK ole suinkaan syytön vaatimuksineen.

 27. Harri sanoo:

  Huomenta
  Eipä tässä sen enempää kadehdita, kuin huudeta minkään kansalaispalkankaan perään, kun vielä parikymmentä vuotta on aikaa työelämän jälkeisiin asioihin vaikuttaa.

  Se on vaan tuo eläkepuoli vähän sellainen asia, että kun ihminen duuninsa painaa kunnialla tappiin saakka, niin miksi siitä enää sen jälkeen valtion pitäisi maksaa erilaisia summia eri ihmisille.
  Eikös me kaikki olla vähän niinkuin samanarvoisia lain edessä, vaikka sitten eläkelain?

  Ei sen, että painaa Lokomolla neljää vuoroa, saa tehtaan viirin ja kaikkea, tekee sinänsä huikean virka-ansiomitalin veroisesti virkatyötä, hoitaa sairaita ja/tai vaikka terveitä tai patruunoi Lapuan tehdasta, oikeastaan pitäisi vaikuttaa siihen, miten ihminen arvotetaan eläkepäivän jälkeen. Miksi sen kunnan virkailijan eläke pitäisi olla pienempi? Onko hän jotenkin huonompi eläkeläinen? kun ei ole ansainnut työelämässä riittävästi. Minun näkökulmastani ihan samalla viivalla ne rollaattorit on, eikä nyt tarvi vetää hernettä nenään kaikkien kylpylöissä itseään trimmaavien supereläkeläisten..
  Ei kai eläke mikään palkkio ole? Se on eläke, elämiseen tarkoitettu raha ja keskikokoinen eläkeläinen syö keskimäärin aina yhtä paljon.
  Jos on haalinut itselleen niin paljon omaisuutta, että sen ja elämäntapojen ylläpitoon tarvitsee ehdottomasti muita enemmän, siihen voi varautua jo työurallaan

  Tällainen, tarpeeksi suuri, eläke olisi köyhemmille helpotus eäkepäiviinsä ja rahakkaammilla on varaa muutenkin
  kustantaa matkailunsa ja mökkinsä.

 28. Harri sanoo:

  Niin no, vielä viimeisenä kommenttina (kohta joku heittää muuten jollain sauvalla tai tekareilla, kun sorkin vastikkeetta pyhiä asioita) vastaus tähänkin, taisi viimeisessä valmistuneessa tilinauhassani olla neljännes pelkkiä lisiä, vaikken tiedä niiden muodostumisesta mitään..ne vaan tulee?
  Eläkeasioista hyvää kesän jatkoa.

 29. Lauri Kivimäki sanoo:

  En ole koskaan kiinnostunut muitten tuloista ja eläkkeistä. En ole myöskään arvottanut toista työtä tärkeämmäksi kuin toisen. Olin juuri sairaalassa 2 kk. Siellä tehtiin tyytyväisyystutkimus yhden päivän aikana, aamulla kannettiin lomakkeet ja illalla piti olla valmista. Kysymykset olivat mitäänsanomattomia, en ymmärtänyt miten palvelee muuta kuin johtajien tarpeita. Katsoin asiakseni kirjoittaa marginaaliin mielipiteeni hoitohenkilökunnan kiireistä, meneevät pää neljäntenä jalkana, epäilin pitemmän päälle heidän jaksamistaan. kas sielä täytyi vielä kirjata kaikki ylös ja ilmeisen virheettömästi. Tunsin aikanaan suoranaista vastenmielisyyttä kun Katainen asetti vastakkain eri ammatteja. Mulle on aivan sama vaikka sairaanhoitaja saisi kuinka paljon palkkaa, jos yhteiskunnan kantokyky sen kestää. Olen 15 vuotiaasta tehnyt sitä työtä mitä olen sattunut saamaan, letkunjatko Kesoililla, sipulipellolla käsinostossa , raudoittajan hanttina. Ei ole aina ollut kivaa. Eläkettä en ole ajatellut, ennen kuin päätös tuli. Pääasia oli, että ruokaa oli pöydässä ja lapset tuli säällisesti kasvatettua. En kadehdi ketään , olen elänyt oman elämäni. Vaikka joku saisi eläkettä kuinka paljon (esim Enson Härmälä, suomen kallein johtaja, saati trukkikuski josta tuli ministeriyden jälkeen Kelan johtaja, kun ei enääkelvannut muualle kuin julkiseen hallintoon).

 30. saara finni sanoo:

  Siitäkin joutuu eläkeläinen maksamaan, että yhteiskuntasopimusta ei syntyisi. (Ja epäilen suuresti, syntyykö.)

  Nimittäin, silloin työntekijäpuolta rangaistaan mm. 60 milj. euron sähköverolla. Eikö kellään muulla eläkeläisellä kuin minulla olekaan sähköjä?

  Silloin menoleikkauslistalle joutuvat myös yksityisellä lääkärillä ja hammaslääkärillä käynnin korvaukset, -60 milj. euroa.

  Eikös työläisillä yleensä ole ilmainen, työnantajan järjestämä työterveydenhuolto, joten tämä leikkaus koskee siis etupäässä työnantaja, mutta myös eläkeläisiä, joista moni joutuu käyttämään yksityisiä terveyspalveluja ja maksamaan ne tietysti itse.

  Jos noista jälkimmäisistä leikkauksista saatavat varat käytettäisiin kaikki julkiseen terveydenhuoltoon, niin se lohduttaisi, mutta tuskin rahat sinne menevät, täytyyhän Talvivaaraakin taas valtion tukea lisää.

 31. Lauri kivimäki sanoo:

  Olin muutamia päiviä Hämeenlinnan terveyskeskuksen osastolla 3, sanoin myöhemmin, että jäin käsitykseen, että osaston lääkäri yritti tappaa minut, muttei onnistunut. mitä taas Keskussairaalaan tulee, pidän ainakin sydänosaston lääkäreitä, hoitajia ja hoitoa korkeatasoisena. Ilmeisesti julkisella puolella taso vaihtelee huomattavasti. Asun nykyisin Lammilla, olen sen tynkäterveysaseman palveluihin tyytyväinen

 32. saara finni sanoo:

  Kuuntelin äsken demareiden, vihreiden ja vasemmiston hallitusohjelmahaukut.

  Niitä kuunteli mielikseen; vetävää, räväkkääkin tekstiä, joka esitettiin palavalla sydämellä.

  Mutta hauskinta kuuntelussa oli se, että jokaisen ”näyttelijän” jokaisen lauseen kohdalla ajattelin: Ihan hyvä juttu, sorry vaan, että ette tehneet mitään asian hyväksi hallituksessa istuessanne. Päinvastoin, lapoitte velkaa lisää ja lisää.

  Kyllä nämä takinkääntötalkoot olivat ennenkuulemattomat, joskin TV:n ainakin tämän kuun hauskin ohjelma.

 33. valitan sanoo:

  S Finnille tiedoksi, voisit ihan perehtyä Suomen valtionvelan kasvun tilastoihin, etkä aina vetäisi lonkalta kuten persu tuntuu tekevän. Voisi vaikka Finnillekin avautua kenenkä toimesta valtionvelka on saavuttanut nämä mittasuhteet. Koskaan ei ole liian myöhäistä tunnustaa totuutta.

 34. saara finni sanoo:

  Olisit saman tien voinut kertoa ”kenenkä toimesta valtionvelka on saavuttanut nämä mittasuhteet”, kun tunnut tietävän sen niin paljon paremmin kuin minä. Olisin iloinen valistuneesta tiedonannostasi. Jään odottamaan sitä kiitollisena jo etukäteen. – Vai veditkö tuon kritiikin vain lonkalta?

 35. valitan sanoo:

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288630329030.html. Mitään virallisempaa lähdettä en alkanut kaivamaan koska tässäkin on faktat kohdallaan.

  Sinun jatkuva demareiden, vihreiden ja vasemmiston nälviminen saa ainoastaan esille myötähäpeän tunteita.

 36. saara finni sanoo:

  Onneksi tuossa mainitsemassasi lehtijutussa velanelvyttäjinä kunnostautuneista tyypeistä ei yksikään ole nykyisessä hallituksessa.
  Onpa hyvä, että sinäkin osaat edes jotakin hävetä.

 37. valitan sanoo:

  Häpeän juttujasi vaikka minun ei tarvitsisi, sitä on myötähäpeä. Olethan tuottanut riittävän paljon materiaalia myötähäpeän oppimiseen.

  Jotkut ei opi edes iän myötä.

 38. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minulle tarjottiin 60-luvulla mahdollisuutta lähteä mukaan nuoriso (teini) politiikkaan. Tutustuin silloin kaikkien puolueiden ohjelmiin, täyttä aatteen täyttämää p….kaa. Olen siitä lähtien koittanut olla sitouttamasta itseäni sen kummemmin mihinkään puolueeseen. Kuitenkin olen sitä mieltä, että kulloinenkin hallitus ja siinä mukana olleet puolueet vastaavat tekemisistään. Jos olet puoluesidonnainen esim vassari tai vihreä uskot usein sitä mitä sieltä sinulle syötetään oli se millaista hubaa tahansa.

 39. saara finni sanoo:

  Valittajalle:

  Valitan, ettet ymmärtänyt, mitä tarkoitin. Tarkoitin juuri sitä, että on hyvä, että osaat tuntea edes myötähäpeää. Nauti rauhassa herkullisesta myötähäpeästäsi, minua se lähinnä huvittaa.

 40. Antti Sulonen sanoo:

  Takuueläkkeet ja harmaa talous. Miten ne liittyvät toisiinsa? Jos ei olisi pimeän työn tekijöitä ja harmaan talouden palkitsevia politiikkoja (kepu/persut) ei tarvittaisi takuueläkettä.
  1960-luvulta lähtien on ollut eläkelaki, jonka mukaan jokainen maksaa työtulostaan eläkevakuutusmaksun ja saa sen pohjalta aikanaan työkyvyttömyyseläkkeen tai vanhuuden varalle työeläkkeen.
  Nyt on vain käynyt niin ettei kaikki olekaan maksaneet kyseistä työeläkemaksua, vaan ovat tehneet pimeitä hommia ja nauttineet siinä sivussa verottomista tuloista, samalla jättäen eläkevakuutusmaksut muiden kustannettaviksi.
  On melko suuri osa eläkeläisiä, joiden pieneläke on ilman tuota takuueläkettä juuri tuon takuueläkkeen yläpuolella. He ovat itse työllään ansainneet ja aikoinaan maksaneet eläkkeensä. Nyt sitten (kepu/persut) ikuiset tukipuolueruikuttajat maksattavat näillä pieneläkeläisillä, jotka ovat velvoitteensa aikoinaan hoitaneet, lusmuilijoiden takuueläkkeet.
  Kenenkään ei kannata nykykäytännön mukaan maksaa eläkevakuutusmaksuja, kun valtiovalta takaa takuueläkkeen.
  Työntekijä ei ehkä sitä huomaa, että hän joutuu maksamaan eläkevakuutusmaksua, mutta pienyrittäjät kokevat sen konkreettisesti. Harrinkin olisi syytä ruveta lukemaan tilinauhansa, mitä mikin lisä siinä tarkoittaa, samoin kuin mitä mikin meno tuossa samassa tilinauhassa merkitsee.

 41. saara finni sanoo:

  Vihdoinkin Suomessa on pätevä ja asiantunteva puolustusministeri. Mutta on sitä odotettukin.

 42. Harri sanoo:

  Sarkasmi tilinauhasta ei oikein uponnut, mutta enivei..on tosiaan mukava, että ruotsinpuolustusministerit on ainakin toistaiseksi vaihtopenkillä, katotaan mitä Niinistö saa aikaan. Olen kuitenkin lähtökohtaisesti sitä mieltä, että ei tässä Suomella yksinään mitään palaa ole, jos Venäjä alkaisi valumaan länteen, toistaiseksi se on valunut kuten painovoima edellyttää ..alaspäin.

 43. saara finni sanoo:

  Tulee mieleen, että onkohan tuo vaihtopenkillä istuva Haglund jotenkin osallisena niissä Venäjän maakaupoissa kun se niin innokkaaasti joka lehdessä selittää, että ei niitä oikein voi estää. Tänään Iltalehdessä näin:

  ”Entinen puolustusministeri Carl Haglund (r) kommentoi torstaina Iltalehdelle, että puolustusvoimat voi tässä tilanteessa lähinnä korottaa omaa tarjoustaan.

  Puolustusministeriön ylijohtaja Jukka Juusti kuitenkin tyrmää Haglundin tiedot.

  – Kyllä pakkolunastus on ollut aina mahdollista ja niitä tehdään aina silloin tällöin.

  Puolustusministeriössä on tiedossa selvät sävelet pakkolunastuksia varten.”

  Toivottavasti ylijohtaja Juusti on enemmän oikeassa kuin kaikkitietävä Haglund, jonka aikana Venäjä sai surutta ostaa Suomesta noita maanpuolustuksen kannalta tärkeitä lähitontteja. Ja osti myös.

  Suurkiitos Sipilälle siitä, että sysäsi Haglundin vaihtopenkille.

 44. saara finni sanoo:

  Torvi räksyttää. Iltalehden mukaan Ville Niinistö on nousemassa opposition äänitorveksi. Samassa jutussa tämä uusi torvi räksyttää siitä, miten tavalliset ihmiset kärsivät hallituksen politiikasta.

  Samassa lehdessä on juttu Iltalehden teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka mukaan ”suurin osa suomalaisista (54 %) kannattaa Sipilän hallituksen ehdottamaa yhteiskuntasopimusta.” He ovat valmiita tekemään pidenpää työvikkoa, mikäli verot alenevat, eikä tehdä enää lisäleikkauksia.

  Niinistö on muuten ihan oikeassa siinä, että ihmiset kärsivät hallituksen politiikasta. Nimittäin niiden edellisten velanelvytyshallitusten politiikasta.

  Joka ikinen tavallinen suomalainen ymmärtää, että velka on maksettava takaisin ennen kuin menee vararikkoon, vaikka Niinistö ei tunnu sitä ymmärtävän.

 45. Antti Sulonen sanoo:

  Nuo velan ottajat ymmärtävät sen, ettei heidän tarvitse velkaa takaisin maksaa, vaan se voidaan maksattaa muilla.

  Joka ikinen tavallinen suomalainen, tai lähes tavallinen ymmärtää, että velkaa ei tarvitse maksaa ennen vararikkoa. Mikäli velan maksaa ennen vararikkoa, ei tule vararikkoa ja Niinistökin sen taitaa ymmärtää.

  Ymmärrätkö sinä Saara sen?

 46. saara finni sanoo:

  Ja se takaisinmaksu kun siinä vaiheessa onkin niin helppoa, kuten Kreikasta olemme nähneet.

  Haglund taas keskittyy toiseen pöyristyttävään ongelmaan. Hän arvostelee kovin sanoin hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa siksi, että hallitus aikoo selvittää, paljonko maahanmuuttajat maksavat yhteiskunnalle.

  Ajatella! Kauhistuttavaa! Että halutaan oikein tietää paljonki esim. turvapaikkaturistit ym. tulevat Suomelle maksamaan! Ennenkuulumatonta! Kyllä on kamala hallitus!

 47. Erkki Strömberg sanoo:

  Saara!
  Nykymeno on vaan siitä kummallista jotta velkaa otetaan ja sitä ei ole tarkoituskaan koskaan takaisin maksaa, kuten Iisakki on täällä todistellut joillekin jotka kauhistelivat Suomen suurta ulkomaan velkamäärää.
  Velka on ilmeisesti ”sosialisoitu” EU-maiden kesken kuten ”välimeren ylittäjätkin”!

 48. Harri sanoo:

  Näitä on joskus hauska lukea, blogeissa on aika paljon ”ohipuhumista” 🙂 kaikkien yrittäessä olla toista fiksumpia.
  Antti Sulosen tulkinta Saara Finnin velanmaksu contra vararikko-kommenttin, oli hiukan väärin ymmärretty ja silti kysellään toisen ymmärryksen perään? ”..ennen kuin tulee vararikko” tarkoittaa toki tuossa ”ettei tulisi vararikkoa”..

 49. Antti Sulonen sanoo:

  Tarkoittaa mitä tarkoittaa, mutta nämä kaksi lausetta eivät tarkoita samaa.
  ”Joka ikinen tavallinen suomalainen ymmärtää, että velka on maksettava takaisin ennen kuin menee vararikkoon, vaikka Niinistö ei tunnu sitä ymmärtävän.”
  Muunettuna: Joka ikinen tavallinen suomalainen ymmärtää, että velka on maksettava takaisin ettei tulisi vararikkoa, vaikka Niinistö ei tunnu sitä ymmärtävän.

 50. saara finni sanoo:

  Tämäpä on hauskaa! On tässä tänäkin vuonna saanut sentään jotain aikaan kun niin mainion lauseen, että siitä on kehkeytynyt oikein semanttinen väittely.

 51. Harri sanoo:

  Ellei peräti sementtinen? Kansankielellä toisen pysäköintiin suivaantunut kanssaihminen saattaisi todeta asian vaikkapa ”siirrä romus, ettei tu turpaan” ja vielä suoremmin ”siirrä romus, tai tulee turpaan”….sama asia, meillä on aika hauska äidinkieli 😉

 52. Antti Sulonen sanoo:

  saara, en tuosta semanttisesta väittelystä paljonkaan ymmärrä, mutta olenko mielestäsi kokenut montakin vararikkoa, kun olen maksanut aikoinaan ja aikanaan velkani takaisin?
  Muutamia velkoja on tullut otettua, tai saatua, sanottakoon vaikka 4 velkaa. Olenko siis kokenut myös neljä vararikkoa?

 53. saara finni sanoo:

  Anteeksi, mutta nyt meni yli ymmärryksen tältä muijalta. (Kuten monasti ennenkin.)

 54. Tapani Silvo sanoo:

  Ja tapahtui näinä päivinä, että myös kesä teki lyhyen visiitin tänne pohjolaan! Aurinko on hetken aikaa lämmittänyt säteillään täkäläistäkin risukasaa…
  Teimme maanantaina (8.6.) entisten rautatieläisten kanssa, rohkean yrityksen etsiä kesän lämpöä aina Tanskan lauttoja myöten. Vähän aikaa se lämmitti.
  Matkan alkaessa oli vielä tavanomaisen kolea ilma, johon kuitenkin tämän kevään aikana, on jo ennättänyt tottua. Iltapäivän aikana, Malmö:ssa junaa odotellessa, saattoi jo hetken levähtää puiston penkillä, kohtuullisessa lämpötilassa (jos valitsi paikan, johon auringon säteet pääsivät vapaasti lämmittämään).
  Seuraavana päivänä (tiistaina), kotona jälleen, saattoi jo nauttia lämpimämmistä tuulista. Kesä vaan muuttui paremmaksi ja paremmaksi, 25. asteen päivälämpötiloissa. Viimein lämpö kuitenkin kulminoitui eilisenä (13.6.) päivänä helle-lukemiin.
  Tänään ollaankin taas jo ”stantardi-lämpötilassa”, tämän vuoden olosuhteita ajatellen.
  Kaikesta kevään koleudesta huolimatta, on meidän yhä köyhtyvä luontomme ollut suosiollinen kaiken vihreän kasvuun. Kaikki pensaat ja puut, sekä heinät kasvavat niin, että jo melkein tukahduttaa.
  Pituudeltani en ole mikään ”hongan-kolistaja”, mutta kun juurikoista joka kesä nousevat kasvit, nousevat pääni yläpuolelle, niin ihmetyttää. Näistä ”hirmu-kasvajista” voisin mainita ainakin Saksan Kirvelin, Töyhtö-Angervon ja Liperin, eli Lipstikan. Hiljalleen perässä tulee vielä Rohtosalkoruusu.
  Kottarais-pöntöt ovat jo hiljaisia, poikasten päästyä viimein ahtaista asuin-olosuhteistaan, vapaaseen ulko-ilmaan. Myös Västäräkit ovat saaneet jälkeläisensä siivilleen…
  Jotain erikoisen ilahduttavaa, meikäläisen kannalta on, että Siru-etanoita ei juuri paljonkaan ole havaittavissa. Mahtoiko viime kesän ”ennätys-kuivuus” verottaa näiden puutarha-viholaisten kantaa?
  Toivottavasti nämä koetut viisi kesäpäivää eivät jää ainoaksi muistoksi tästä kesästä! Haluan niin uskoa erään laulun sanomaa, ”Vielä on kesää jäljellä”. Uskon, että heinä/elo-kuun vaihteessa, Iittala-käyntini yhteydessä, Luoja meitä suosii mitä parhaimmalla säällä.

  Kesä-Terveiset! Tapsa

Jätä kommentti

css.php